Wszyscy wiedzą że brukselka jest bardzo zdrowa. I zdecydowana większość jej nie lubi ze względu na złe wspomnienia z dzieciństwa. Rozgotowana, bez koloru, mdła. Ja od
Marta próbujeBiszkopty w wersji bezglutenowej. Do ich przygotowania użyłam mąk, które akurat miałam pod ręką (miałam resztę ryżowej więc dodałam kukurydzianej...), możecie pokombinować również z innymi mąkami. Mnie zależało na tym, by były bezglutenowe, dodatkowo miały być także Low FODMAP, dlatego tym razem nie dodawałam ksylitolu. Użyłam nierafinowanego cukru trzcinowego, ksylitol niestety przy SIBO odpada. Z poniższych ilości wyszły
Smaczne ZdroweDzisiaj mamy dla Was coś pysznego i jak zwykle bezglutenowego czyli bezmięsne kotleciki warzywne z kaszą gryczaną :) Składniki na kotleciki: – 100 g kaszy gryczanej – 150 g różyczek brokuła – 1 marchewka – 1 duża szalotka – 1/2 pęczka szczypiorku – 1 jajko – 1 łyżka masła – 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
Kuchenne Wariacjeznajdziecie przepis na sos: Uniwersalny wegański kremowy sos pomidorowy Składniki na około 20 sztuk: około 1 kg kapusty pekińskiej 200 g nerkowców 200 g mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej (ciecierzycy, jaglanej) łyżeczka kuminu łyżeczka suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego łyżeczka pieprzu łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki świeża kolendra (2-3 łyżki posiekanej) Przygotowanie: Kapustę posiekać możliwie jak najdrobniej. Wrzucić(...)sensie przechowywać) klopsików z sosie, bo się rozmiękną i rozpadną. Sos i klopsiki przechowywać w oddzielnych pojemnikach i łączyć tuz przed podaniem. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe wegańskie kofty z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfśmieciowego jedzenia, ale był to proces, który trwał. Nie jesteśmy restrykcyjni, zdarza się nam „zgrzeszyć”, ale jest to wyjątkiem aniżeli regułą. Składniki na 4 porcje: 350g makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego (u mnie penne)* 500g piersi z kurczaka 450g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 200g jogurtu greckiego 100g serka śmietankowego (u mnie Delicate jogurtowy) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron(...)naturalny i serek śmietankowy. Gotuj chwilę na wolnym ogniu do połączenia składników. Uważaj, aby się nie zważyło. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. *osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć makaronu bezglutenowego Rada: w wersji bezmięsnej zamiast drobiu użyj ugotowanej cieciorki, sos będzie równie smaczny Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówinnych słodzików. Naturalnie słodkie figi dodają charakterystycznego smaku, który jest przełamany wytrawnym kakao, co wspólnie daje naprawdę rewelacyjny smak figowej czekolady! Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla sklepowej granoli. Bezglutenowa granola gryczana pełna błonnika, minerałów i witamin Czekoladowa granola dzięki zawartości gryki jest świetnym źródłem białka, w szczególności warto ją docenić za dostarczanie do naszego organizmu aminokwasów niezbędnych, których(...)Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram , dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Bezglutenowa, czekoladowa granola gryczana Drukuj Porcje: ok. 600g (ok. 15 porcji) Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Składniki: 100g fig suszonych 250g kaszy gryczanej 40g orzechów pekan 30g orzechów włoskich
Book of spellspewno wiele osób uważa tak samo i chętnie zjadłoby ciasto z mango. Prezentuję Wam ciasto bez pieczenia z mango i kokosem na pysznym kakaowym spodzie! Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe Do przepisu użyłam pulpę mango, która jest świetną alternatywą dla świeżego mango. Skład to jedynie mango, cukier i kwasek cytrynowy! Osobiście polecam skorzystać z oferty sklepu Wesoil – tam znajdziesz
Via GustoZapraszam na pyszne naleśniki z mąki ryżowej. Naleśniki ryżowe są bezglutenowe i bardzo delikatne. Polecam na słodko i na wytrawnie. Składniki: 2 szkl mąki ryżowej 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl gazowanej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy mleko, wodę, olej i jajka, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę ryżową i proszek
słodkie i nie tylko historie kulinarnedaktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej
moj przepis najeżeli nie, można od razu smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na talerzu ułożyć porcję kuskusu z warzywami oraz usmażone tofu. Rada: Danie sprawdzi się także w wersji bezglutenowej, wystarczy wtedy użyć kaszy jaglanej zamiast kuskusu, a do marynaty tofu dodać sos sojowy bezglutenowy. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówbiałych szaleństwach, lub wręcz przeciwnie w tropikach, ważne że wspominanych przez lata z uśmiechem i wzruszeniem. Tradycyjnie chciałam Wam przypomnieć te przepisy, które przygotowałam w zeszłym roku :) Bezglutenowe piernikowe brownie z quinoą i mandarynką Bezglutenowa Inka jak choINKA Warstwowa sałatka śledziowa z quinoą i domowym majonezem Zupa wigilijna z suszonych borowików z quinoą A TU znajdziecie przepisy świąteczne
Quinoa Raz!ryby. Z czasem wszystko się zmienia i jako dorośli już ludzie tworzymy swoje własne tradycje. No właśnie, ostatnimi czasy mam chyba nową tradycję związaną z pierogami, a mianowicie pierogi bezglutenowe. Przyznaje, że zrobić dobre ciasto bezglutenowe nie jest wcale łatwo. Pierwsze jakie zrobiłam w ramach eksperymentu było totalną katastrofa, bo wszystko się rwało, pierogi nie dały się zlepić. Jednym
Przysmaki KarolkiJeżeli brakuje Wam pomysłów na świąteczne wypieki to polecamy Wam ten miękki, aromatyczny a do tego pyszny bezglutenowy piernik :) Składniki na ciasto: – 100 g mąki kukurydzianej – 100 g mąki gryczanej – 100 g mąki z tapioki – 50 g mąki kokosowej – 2 łyżeczki kakao – 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Kuchenne Wariacjetradycyjny już dla nas sernik dyniowy ale, że miałyśmy dyni tylko połowę potrzebnej ilości a akurat dojrzało mango to powstała taka właśnie zacna mieszanka 💚 Sernik jest bardzo delikatny a bezglutenowe ciasteczka korzenne, które nabyłyśmy w sklepie Kuchnie Świata idealnie podkreśliły świąteczny klimat 🎄 sernik Składniki: Spód z ciastek speculoos (śr: 18 cm) -70g bezglutenowych ciastek speculoos Shar
Candy PandasDziś kolejna przekąska, którą podpatrzyłam w Ameryce Południowej, później spotkałam ją również w hiszpańskich barach tapas, ale nigdy nie próbowałam ze względu na celiakię. Wyglądały smakowicie, więc opracowałam swoją bezglutenową wersję i mogę się z Wami podzielić przepisem na malutkie krokieciki ziemniaczane z dodatkiem parmezanu i quinoy, obtoczyłam je w mące z czerwonej soczewicy i usmażyłam na głębokim tłuszczu(...)białej quinoy 1 łyżka mąki z quinoy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 duże ugotowane ziemniaki 40 gram startego parmezanu, lub innego intensywnego w smaku sera 1 jajko 5 małych bezglutenowych parówek z dobrym składem ketchup pikantny premium Kotlin mąka z czerwonej soczewicy olej do smażenia pieprz sól Wykonanie: Ugotowane gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy dokładnie z mąką
Quinoa Raz!