Zdrowe muffinki bezglutenowe - bez białej mąki, masła i dodatku cukru. Za to z dodatkiem jabłek, mieszanki orzechów oraz wiórek kokosowych. Biała mąka została wymieniona na mąkę z orzechów nerkowca oraz ryżową, masło na olej rzepakowy, a cukier na ksylitol lub ertyrol. Muffinki są wilgotne w środku za sprawą jabłek, a do tego chrupiące dzięki orzechom. Takimi muffinkami możemy rozkoszować się(...)szklanki mąki z orzechów nerkowca Radix-Bis 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki mieszanki orzechów ( u mnie: orzechy laskowe, włoskie, nerkowca oraz migdały) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu szczypta soli Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy grubo siekamy. W misce mieszamy
Kuchnia MagdaLenyLubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Stąd pomysł na szybkie placuszki marchewkowe, które wykonamy w kilka chwil. Nie potrzebujemy nawet do nich miksera 😉 Puszyste placuszki w wersji bezglutenowej, bez dodatku cukru, przygotowane na maślance. Słodzone są miodem, a mąkę pszenną zastępuje tu mąka gryczana. Poza tym, podobnie jak ciasto marchewkowe, mają korzenny aromat oraz smak. Świetnie smakują z powidłami czekoladowo-śliwkowymi(...)deser... Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki gryczanej 200 g maślanki 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 łyżka miodu 1 szklanka marchewki (startej na tarce) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Marchewki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je, a następnie mieszamy rózgą
Kuchnia MagdaLenykażdy może ją spożywać, choćby ze względu na obecność glutenu. Pizza na spodzie makaronowym ma ten plus, że gdy jesteśmy uczuleni na gluten, możemy wykonać ją z makaronu bezglutenowego, a gdy nie mamy problemu z glutenem, możemy zwiększyć jej wartość odżywczą używając makaronu pełnoziarnistego. Nie zawiera ona drożdży, więc też przygotowuje się ją dużo szybciej od tradycyjnej pizzy, gdyż(...)pizzy możemy przygotować z dowolnymi dodatkami, np. samymi warzywami, będzie wtedy lżejsza i można ją podać również na kolację. Smakuje naprawdę świetnie! Składniki: Spód: 400 g makaronu spaghetti (bezglutenowego) 5 jajek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki: 400 g mięsa mielonego (dowolnego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku
Kuchnia MagdaLenykuchni. Odżywiając się raczej "mono". Im bardziej przetworzony produkt, tym gorzej się po nim czuję. Mam nadzieję, że to w końcu minie. Dziś jednak postanowiłam zaszaleć. Kupiłam bułeczki bezglutenowe dla siebie, dla Chłopaków normalne i zrobiłam bruschetty z krewetkami. Składniki: kilka bułeczek (bezglutenowych lub normalnych lub ciabatta) 3 pomidory 4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz, szczypta oregano, szczypta szafranu
Cytryna&Co.Eksperymentów ciąg dalszy i na szczęście udanych :))) Tym razem zdrowe, bezglutenowe, bezcukrowe ciasto! Zrobiłam bardzo mała okrągłą foremkę, bo się bałam, że nie wyjdzie. Tymczasem wyszło pyszne i na pewno będę powtarzała ten przepis lub wariacje na jego temat. Składniki: 200 g zmielonych migdałów 1 jajko (jeśli nie jecie jajek, myślę, że uda się bez) kandyzowana skórka z pomarańczy(...)miałam zamrożona skórkę, którą dusiłam w białym winie z cukrem trzcinowym) łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 3 łyżki syropu klonowego/ z agawy/miodu 3 łyżki oliwy z prażonych orzechów (może być masło lub inny tłuszcz) 3 czubate łyżki namoczonego siemienia lnianego lub babki płesznik (może być zmiksowane lub nie) opcjonalnie: gorzka czekolada na wierzch Składniki mieszamy, przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę
Cytryna&Co.Również ze względu na gluten. Jeśli macie ochotę, przepis na pączki i faworki Babci Ireny znajdziecie tutaj . A kupowanych pączków - nie chcę. Postanowiłam za to zrobić hiszpańskie churros, ale bezglutenowe, więc był to eksperyment. I wyszły super! Właśnie podkradam kolejnego i popijam moją "kawą" z kardamonem :) Składniki: 250 g mąki pszennej - w wersji bezglutenowej pół na pół: mąka kukurydziana
Cytryna&Co.wszystko to wymyślił mój ukochany Doboschi:) Gotowanie zaczynamy od przyrządzenia bulionu drobiowego. Składniki na ciasto: 100 g tartego parmezanu 1 jajko 2 ziemniaki 20g czerstwego pieczywa lub w wersji bezglutenowej pieczywa bezglutenowego lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Robimy z nich puree i studzimy. Dodajemy parmezan, jajko,drobno pokruszone pieczywo
Cytryna&Co.coś do torebki albo "do złapania" na szybko. Przed chwilą upiekłam ciasteczka z przyjaznym dla mnie składem, które mają mi ratować życie w takich sytuacjach. Składniki: filiżanka mąki owsianej bezglutenowej filiżanka płatków owsianych bezglutenowych filiżanka mleka/śmietanki kokosowej (używam Real Thai - dobry skład tylko kokos i woda) filiżanka potłuczonych orzechów (u mnie: migdały, orzechy brazylijskie i włoskie) pół filiżanki oleju
Cytryna&Co.babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników choć naprawdę kompletnie jej nie czuć) szczypta soli himalajskiej ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Brokuł obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki. Brokuły zblendować na gładką masę. Do masy brokułowej dołożyć, jajka, mąkę
Ola la LCHFróżnych blogach. Upiekłam chleb w sobotę, ale przygotowania zaczęłam od środy, bo kasza do wypieku musi fermentować. I...jest dobry, intensywnie gryczany, elastyczny (co jest raczej nietypowe dla chlebów bezglutenowych), fit, ale nie uwiódł mnie i pozostaje przy gryczanym na miodzie z kminkiem . Skorzystałam z przepisu z "Dorota smakuje" . Składniki: 0,5 kg kaszy gryczanej (ważna jest jakość(...)kolejne 12 godzin. Po 12 godzinach chleb można posypać nasionami. Rozgrzać piekarnik do 180 °C, wstawić chleb i piec 80 minut. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne chleby bezglutenowe
Rodzinka w kuchniograniczeń, można śmiało eksperymentować i cieszyć się ich smakiem praktycznie wszędzie i o każdej porze dnia i nocy. Ponadto kasza gryczana bogata jest w błonnik, jest bezglutenowa śmiało mogą po nią sięgać osoby chorujące na celiakię. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: ¾ szklanki kaszy gryczanej 3 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej np. ryżowej 250 g pieczarek 2 duże
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!każdy może ją spożywać, choćby ze względu na obecność glutenu. Pizza na spodzie makaronowym ma ten plus, że gdy jesteśmy uczuleni na gluten, możemy wykonać ją z makaronu bezglutenowego, a gdy nie mamy problemu z glutenem, możemy zwiększyć jej wartość odżywczą używając makaronu pełnoziarnistego. Nie zawiera ona drożdży, więc też przygotowuje się ją dużo szybciej od tradycyjnej pizzy, gdyż(...)pizzy możemy przygotować z dowolnymi dodatkami, np. samymi warzywami, będzie wtedy lżejsza i można ją podać również na kolację. Smakuje naprawdę świetnie! Składniki: Spód: 400 g makaronu spaghetti (bezglutenowego) 5 jajek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki: 400 g mięsa mielonego (dowolnego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku
Kuchnia MagdaLenynatki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz * w wersji bezglutenowej użyj płatków owsianych lub mąki owsianej bezglutenowej Przygotowanie: Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć
Fabryka pomysłówwytrawne, wegetariańskie z przepysznym farszem - idealne danie, gdy za oknami zima w pełni, a my potrzebujemy czegoś pysznego, aromatycznego i sycącego - serdecznie polecam :-) Polecam również mój przepis w wersji bezglutenowej : Bezglutenowe naleśniki wytrawne . Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na ok. 10 naleśników): Ciasto: 2 szklanki mleka 1 czubata szklanka mąki pszennej
Kawa z mlekiemprzygotowałam owsiane muffinki, słodzone bezkalorycznym erytrytolem, z dodatkiem kawałków daktyli w czekoladzie i masła orzechowego. Babeczki wyszły bardzo smaczne, delikatne, puszyste. Składniki (7 sztuk): 100 g mąki owsianej bezglutenowej (Pięć Przemian) 50 g płatków owsianych bezglutenowych (Pięć Przemian) 50 g erytrytolu (Pięć Przemian) 50 g daktyli w czekoladzie (Pięć Przemian) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko
Zdrowie na języku :P