przez dodanie do niej salami i rukoli , ponieważ pyszna pizza nie obejdzie się ani bez salami, ani tym bardziej bez rukoli. Serdecznie polecam. Na moim blogu dostępna jest również bezglutenowa wersja pizzy, zapraszam -> Włoska bezglutenowa pizza Margherita . Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na ciasto (proporcje na dużą prostokątną blachę): 500 g mąki pszennej
Kawa z mlekiemszybko i bez potrzeby posiadania wyszukanych produktów. Mogą stać się deserem awaryjnym, kiedy nieoczekiwani goście już prawie pukają do drzwi lub kiedy zwyczajnie najdzie was ochota na słodką przekąskę ;) Bezglutenowe ciastka orzechowo-czekoladowe Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: 1 szklanka mąki z ciecierzycy 3 łyżki masła orzechowego 10 łyżek mleka roślinnego (lub wody) 1/3 szklanki cukru trzcinowego
Bananowe Polepokrojony w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cukru sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: bezglutenowe spaghetti parmezan (opcjonalnie - produkt o bardzo niskiej zawartości laktozy, odpowiedni dla diety FODMAP w małych ilościach) CZAS PRZYGOTOWANIA: 25-30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na pulpeciki umieszczamy
My Culinary Artnajlepszy a zarazem najłatwiejszy przepis na pyszne ucierane ciasto z borówkami. Ciasto jest bardzo smaczne. Nie czuć żadnej różnicy w smaku, że do tego wypieku została wykorzystana mąka bezglutenowa. Borówki świeżo zerwane z krzaków nadały wyjątkowy smak. Wszystkim polecamy ten przepis. Składniki: - 3 szklanki mąki bezglutenowej (użyłam Mix Schar) - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - pół szklanki oleju
Pan i Pani Smith w kuchnifrużelinę w słoikach. A Wy lubicie czereśnie? Koniecznie dajcie znać, do czego najchętniej je wykorzystujecie! Smacznego! A jeśli macie ochotę na gofry z frużeliną, polecam mój przepis na bezglutenowe gofry gryczane: Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Artykuł Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiprzepisu: Składniki: Opakowanie boczniaków – lepiej wybierać te o mniejszych kapeluszach. Te największe będą łykowate 2 jajka 1-2 łyżeczki przyprawy Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie
Kate's KitchenBezglutenowe, puszyste i wilgotne, intensywnie morelowe placuszki. Sprawdzą się na śniadanie na słodko oraz deser lub podwieczorek. Robiłam je trochę na oko, ale dania z takich prostych przepisów zawsze się udają :) 2 szklanki moreli (moje były malutkie, użyłam około 18 sztuk) łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki naturalnego twarożku 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 1/4 szklanki płatków owsianych jajko 2 łyżeczki
Mienta blogNajnowsze DayUp Pearls to przepyszne deserki na bazie śmietanki kokosowej, musów owocowych oraz pereł tapioki - wszystko bez cukru, bez polepszaczy smakowych, po prostu #bezściemy. Aha, no i naturalnie bezglutenowe! Muszę przyznać, że tapioka była dla mnie nowością - nigdy przedtem jej nie próbowałam, nie zastanawiałam się nad jej zastosowaniem w kuchni. Uzyskiwana poprzez mielenie manioku przyjmuje postać perłowych kulek, płatków(...)mąki. Jest produktem bezglutenowym, zawiera łatwostrawne węglowodany, niewielkie ilości białka, tłuszczy, błonnika oraz witamin. Tapioka w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie - zobaczmy w takim razie jak sprawdziła się w owocowo-kokosowych deserkach. 1. DayUp Pearls RASBERRY Skład: puree owocowe 76,5% (banan 29,5%), malina 9,5%, jagoda 8%), śmietanka kokosowa 17%, tapioka 4,5%, wiórki kokosowe
Kuchnia Ellieciasto . W tym przepisie akurat użyłam porzeczek , ale mogą być każde inne owoce , nawet mrożone (jagody, truskawki, śliwki, rabarbar...). Ten przepis już istnieje na moim blogu , ale w wersji bezglutenowej -> Bezglutenowy szybki placek ze śliwkami Tym razem przedstawiam przepis w wersji oryginalnej , tak jak zawsze piekła go moja mama , ale z małą różnicą - margarynę zamieniłam na masło
Kawa z mlekiemdziesiątki sposobów :) Ja przygotowałam wersję z ricottą, cukrem pudrem i truskawkami oraz z pomidorami i pikantnymi papryczkami. Są pyszne, chrupiące i niebanalnie aromatyczne, polecam! szklanka mąki owsianej bezglutenowej szklanka maślanki jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pęczek bazylii sok z połowy limonki odrobina oleju do natłuszczenia gofrownicy dodatki słodkie: ricotta truskawki cukier puder dodatki słone: pomidory malinowe pikantne(...)każda seria piekła się po 3 minuty). Połowę z nich smarujemy ricottą, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Drugą część podajemy z plastrami pomidora i plasterkami papryczek. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowe gofry limonkowo-bazyliowe w wersji na słono i słodko pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogWrapy wegańskie bezglutenowe, to moja propozycja na bardzo fajną przekąskę, do której pasuje wiele dodatków. W wersji mini, bo w dużej niekoniecznie zachowywały swój kształt 😉 a takie mini, na zasadzie a’la chlebków smażą się doskonale. Również doskonale… Artykuł Wrapy wegańskie bezglutenowe (+ e-book) pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikPrzygotowałam kruche ciasto z kremem czekoladowym z owocami. Ciasta na kruchym spodzie kojarzą mi się z wakacjami bo najczęściej na wierzchu lądują letnie sezonowe owoce. Moje ciasto jest bezglutenowe (jeśli użyjecie mąki owsianej bezglutenowej), nie ma w nim mleka oraz dodatku białego cukru. Użycie oleju kokosowego zamiast tradycyjnego masła nadaje charakterystyczny zapach i smak. Musicie koniecznie go spróbować! Wartości
Health-Fit-Lifetruskawkami, śliwkami, malinami itp. Moje podałam polane jogurtem naturalnym, posypane cukrem i cynamonem, były pyszne. Zapraszam do przepisu Składniki 1,5 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do makaronów lub chlebów 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do makaronów lub chlebów 1/2 szklanki … Czytaj dalej Knedle z truskawkami
gotuj ze mnąfrużelinę w słoikach. A Wy lubicie czereśnie? Koniecznie dajcie znać, do czego najchętniej je wykorzystujecie! Smacznego! A jeśli macie ochotę na gofry z frużeliną, polecam mój przepis na bezglutenowe gofry gryczane: Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Artykuł Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiMarchew, cebula czerwona w woku wysmażone z pak choi i grzybami mun połączone. Do tego makaron ryżowy - wstążka bezglutenowy, wszystko z sosem ananasowym z chili połączone, ziołami i przyprawami doprawione. Sok z limonki dodał świeżości, a czarnuszka koloru i chrupkości. Danie niebanalne, smaczne i oryginalne. Składniki: 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 trawa cytrynowa, 1 duża cebula czerwona(...)średniej wielkości marchewki (350 g), 1 małe pak choi, 30 g suszonych grzybów mun, 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy, 150 ml sosu ananasowego z chili, sos sojowy do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 2 garście świeżej mięty pieprzowej, 2 pęczki szczypiorku, limonka, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, marchew w słupki, pak choi na połowę
Moniki Smakołyki