Eksperymentów ciąg dalszy i na szczęście udanych :))) Tym razem zdrowe, bezglutenowe, bezcukrowe ciasto! Zrobiłam bardzo mała okrągłą foremkę, bo się bałam, że nie wyjdzie. Tymczasem wyszło pyszne i na pewno będę powtarzała ten przepis lub wariacje na jego temat. Składniki: 200 g zmielonych migdałów 1 jajko (jeśli nie jecie jajek, myślę, że uda się bez) kandyzowana skórka z pomarańczy(...)miałam zamrożona skórkę, którą dusiłam w białym winie z cukrem trzcinowym) łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 3 łyżki syropu klonowego/ z agawy/miodu 3 łyżki oliwy z prażonych orzechów (może być masło lub inny tłuszcz) 3 czubate łyżki namoczonego siemienia lnianego lub babki płesznik (może być zmiksowane lub nie) opcjonalnie: gorzka czekolada na wierzch Składniki mieszamy, przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę
Cytryna&Co.Również ze względu na gluten. Jeśli macie ochotę, przepis na pączki i faworki Babci Ireny znajdziecie tutaj . A kupowanych pączków - nie chcę. Postanowiłam za to zrobić hiszpańskie churros, ale bezglutenowe, więc był to eksperyment. I wyszły super! Właśnie podkradam kolejnego i popijam moją "kawą" z kardamonem :) Składniki: 250 g mąki pszennej - w wersji bezglutenowej pół na pół: mąka kukurydziana
Cytryna&Co.wszystko to wymyślił mój ukochany Doboschi:) Gotowanie zaczynamy od przyrządzenia bulionu drobiowego. Składniki na ciasto: 100 g tartego parmezanu 1 jajko 2 ziemniaki 20g czerstwego pieczywa lub w wersji bezglutenowej pieczywa bezglutenowego lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Robimy z nich puree i studzimy. Dodajemy parmezan, jajko,drobno pokruszone pieczywo
Cytryna&Co.coś do torebki albo "do złapania" na szybko. Przed chwilą upiekłam ciasteczka z przyjaznym dla mnie składem, które mają mi ratować życie w takich sytuacjach. Składniki: filiżanka mąki owsianej bezglutenowej filiżanka płatków owsianych bezglutenowych filiżanka mleka/śmietanki kokosowej (używam Real Thai - dobry skład tylko kokos i woda) filiżanka potłuczonych orzechów (u mnie: migdały, orzechy brazylijskie i włoskie) pół filiżanki oleju
Cytryna&Co.babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników choć naprawdę kompletnie jej nie czuć) szczypta soli himalajskiej ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Brokuł obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki. Brokuły zblendować na gładką masę. Do masy brokułowej dołożyć, jajka, mąkę
Ola la LCHFróżnych blogach. Upiekłam chleb w sobotę, ale przygotowania zaczęłam od środy, bo kasza do wypieku musi fermentować. I...jest dobry, intensywnie gryczany, elastyczny (co jest raczej nietypowe dla chlebów bezglutenowych), fit, ale nie uwiódł mnie i pozostaje przy gryczanym na miodzie z kminkiem . Skorzystałam z przepisu z "Dorota smakuje" . Składniki: 0,5 kg kaszy gryczanej (ważna jest jakość(...)kolejne 12 godzin. Po 12 godzinach chleb można posypać nasionami. Rozgrzać piekarnik do 180 °C, wstawić chleb i piec 80 minut. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne chleby bezglutenowe
Rodzinka w kuchniograniczeń, można śmiało eksperymentować i cieszyć się ich smakiem praktycznie wszędzie i o każdej porze dnia i nocy. Ponadto kasza gryczana bogata jest w błonnik, jest bezglutenowa śmiało mogą po nią sięgać osoby chorujące na celiakię. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: ¾ szklanki kaszy gryczanej 3 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej np. ryżowej 250 g pieczarek 2 duże
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!każdy może ją spożywać, choćby ze względu na obecność glutenu. Pizza na spodzie makaronowym ma ten plus, że gdy jesteśmy uczuleni na gluten, możemy wykonać ją z makaronu bezglutenowego, a gdy nie mamy problemu z glutenem, możemy zwiększyć jej wartość odżywczą używając makaronu pełnoziarnistego. Nie zawiera ona drożdży, więc też przygotowuje się ją dużo szybciej od tradycyjnej pizzy, gdyż(...)pizzy możemy przygotować z dowolnymi dodatkami, np. samymi warzywami, będzie wtedy lżejsza i można ją podać również na kolację. Smakuje naprawdę świetnie! Składniki: Spód: 400 g makaronu spaghetti (bezglutenowego) 5 jajek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki: 400 g mięsa mielonego (dowolnego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku
Kuchnia MagdaLenynatki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz * w wersji bezglutenowej użyj płatków owsianych lub mąki owsianej bezglutenowej Przygotowanie: Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć
Fabryka pomysłówwytrawne, wegetariańskie z przepysznym farszem - idealne danie, gdy za oknami zima w pełni, a my potrzebujemy czegoś pysznego, aromatycznego i sycącego - serdecznie polecam :-) Polecam również mój przepis w wersji bezglutenowej : Bezglutenowe naleśniki wytrawne . Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na ok. 10 naleśników): Ciasto: 2 szklanki mleka 1 czubata szklanka mąki pszennej
Kawa z mlekiemprzygotowałam owsiane muffinki, słodzone bezkalorycznym erytrytolem, z dodatkiem kawałków daktyli w czekoladzie i masła orzechowego. Babeczki wyszły bardzo smaczne, delikatne, puszyste. Składniki (7 sztuk): 100 g mąki owsianej bezglutenowej (Pięć Przemian) 50 g płatków owsianych bezglutenowych (Pięć Przemian) 50 g erytrytolu (Pięć Przemian) 50 g daktyli w czekoladzie (Pięć Przemian) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko
Zdrowie na języku :PPodobnie jak poprzednie, powstały bez dodatku cukru, a jedynym źródłem słodkości są bakalie. Babeczki są upieczone na mące kokosowej i pełnoziarnistej gryczanej i orkiszowej. Spokojnie wyczarujecie także wersję bezglutenową zamieniając mąkę orkiszową na inną, bezglutenową, jeśli jest taka potrzeba. Ja swoje babeczki podrasowałam dodatkiem goździków (zmielonych w młynku do kawy) i cynamonu. Przy okazji warto wspomnieć o wartościach odżywczych tych
HealthyCreationschleb” jest lekkim nadużyciem, bo bardziej on przypomina słodkie ciasto. No ale w niektórych zastosowaniach może zastąpić chleb, więc tego się trzymajmy 🙂 Chleb paleo bananowo-gryczany – bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek, bez cukru – sprawdzony przepis: mąka gryczana – 1 szklanka banany – 1,5 szklanki rozgniecionych, czyli jakieś 5 średnich kakao albo karob(...)powinna zaszkodzić, a może stanowić ciekawe urozmaicenie codziennej diety. Sklepowa mąka gryczana może być zanieczyszczona glutenem . Jeśli masz widoczną reakcję organizmu nawet na ślady glutenu, to poszukaj mąki gryczanej bezglutenowej, albo upiecz coś innego. Chleb jest jest prawdziwą bombą węglowodanową, nie mieści się dietach niskowęglowodanowej , SCD oraz GAPS . Gryka z reguły jest dobrze tolerowana przez ludzi z wrażliwymi jelitami , więc
PaleoSMAKkażdą chwilą razem spędzoną z rodzinami, przyjaciółmi, znajomymi. Smacznego karpia wam życzę albo innej rybki i symbolicznie dzielę się z Wami opłatkiem. Pyszna zupa grzybowa pieczarkowa z makaronem bezglutenowym pod gwiazdami. Zupa kremowa z dodatkiem serka, aksamitna. Polecam na świątecznym stole i nie tylko. 500 g pieczarek 1 cebula 2 marchewki 1 kawałek selera korzenia 1 por biała część(...)ziemniaki 2 litry wody sól, pieprz natka pietruszki 60 g serka topionego 1/2 szklanki śmietany 36 % makaron bezglutenowy fusilli 1 liść laurowy 3 ziela angielskie masło klarowane Marchewkę, seler, ziemniaki obieram myję, por kroję na pół. Ziemniaki i seler kroję na kawałki, marchewkę zostawiam w całości. Warzywa przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, wlewam wodę i gotuję
wesoła kuchnia