Odchudzona, bezglutenowa szarlotka? Znalazłam na to pyszny sposób! Połączenie mąki kokosowej i mąki owsianej z pysznymi soczystymi jabłkami to był strzał w dziesiątkę! Składniki: Masa jabłkowa: 500 g jabłek pół szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) 3 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć 10 minut na łyżce masła z dodatkiem(...)cukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić. CIASTO: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Wymieszać mąkę owsianą, kokosową, ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać jajko, jogurt, wymieszać i zagnieść. Ciasto
Mój pomysł naDrodzy moi w obliczu pewnego wyzwania zadano mi bym upiekła chleb bezglutenowy jak najbardziej zbliżony do zwykłego pszennego. Czy mi się udało? sami musicie ocenić. Mało tego że chleb jest bezglutenowy, to jeszcze ma sporo błonnika, dzięki obecności łusek z babki jajowatej i nasion babki płesznik. Kolejną jego zaletą jest to, że jest również dobry dla osób na diecie wegańskiej
vaniliowoczekoladowaTen rodzaj dyni nie bez powodu nosi swą nazwę, może bowiem stanowić doskonały zamiennik makaronu we wszystkich makaronowych przepisach. Spaghetti z dyni świetnie komponuje się z
Marta próbujeglutenu, BEZ nadmiaru kalorii - słodkość satysfakcjonująco dietetyczna! Choć osobiście "bezglutenowcem" nie jestem, to i tak mam ogromną frajdę przy wymyślaniu bezglutenowych potraw pod gusta żywieniowe niektórych znajomków, którzy co jakiś czas wpadają do mnie w gości. Tym razem wenę kulinarną skierowałam w kierunku deseru do towarzystwa popołudniowej kawce . Zaszalałam tu twórczo, bo wpasowałam się nie tylko w warunek: BEZ glutenu(...)Reasumując, do kawy zapodaję dzisiaj zdrowy i lekki deser o kokosowym posmaku, obfity nasionami chia i soczysty świeżą brzoskwinią . Krzyna słodyczy do filiżanki czarnego, aromatycznego trunku na podwieczorek - ideał! :) Bezglutenowa mąka kokosowa EFAVIT jest możliwa do zakupienia w internetowym sklepie ze zdrową żywnością o wdzięcznej nazwie GUILTFREE . Składniki na 1 porcję: 2 łyżki nasion chia [szałwia hiszpańska] 1/3 szkl
Grunt to przepis!jajka i bułki tartej. Oczywiście w przypadku roślinnej wersji jajko nie wchodzi w grę. Tutaj pojawia się pytanie czym je zastąpić. Najprostszą opcją jest użycie mąki (można użyć też bezglutenowej np. z ciecierzycy) zmieszanej z wodą w proporcjach 2:5. Do przygotowanej zawiesiny można dodać sól, pieprz oraz inne przyprawy do smaku. Panierka Jak dla mnie najważniejszym czynnikiem sprawiającym(...)jest panierka. Tutaj możemy skorzystać z tych samych opcji jak w tradycyjnym schabowym. Najpopularniejsza jest chyba panierka z bułki tartej, ale dobrze sprawdzają się też płatki kukurydziane (opcja bezglutenowa). Aby trochę urozmaicić smak standardowej panierki, można dodać sezamu, mielonych migdałów czy nawet wiórek kokosowych. Przygotowanie Przygotowanie wege schabowego przebiega podobnie jak w przypadku tego tradycyjnego. Gdy mamy gotową
wegujemyakurat w październiku szykują się premiery kilku ciekawych, polskich seriali Ja wyczekuję szczególnie II sezonu Belfra i Watahy Przed serialowym maratonem warto zaopatrzyć się w zdrowe przekąski Dziś proponuję bezglutenowe krakersy na bazie mąki z ciecierzycy i cieciorki Jako dodatek możecie dołożyć do nich ulubione zioła, czy też starty ser lub inne składniki. Co prawda nie jest to opcja mega(...)niskokaloryczna, ale na pewno dużo zdrowsza niż krakersy kupione w sklepie:) Bezglutenowe krakersy przepis na 40 krakersów 200 g mąki z czerwonej soczewicy 100 g mąki z ciecierzycy 100 g mąki ryżowej sól, pieprz tymianek (ilość według smaku) 150 g masła (schłodzonego) 100 ml zimnej wody W misce wymieszaj mąkę z czerwonej soczewicy, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową oraz przyprawy
365 dni dookoła kuchnitakich roladek możemy przygotować sami, według własnej fantazji kulinarnej lub skorzystać z gotowych rozwiązań. Ja skorzystałam z gotowych past warzywnych Wawrzyniec , które moim zdaniem idealnie się do tego nadają! Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasta na naleśniki będziecie potrzebować: 2 jajka 100 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 25 g mąki(...)kulinarnych Moim zdaniem, pasty Wawrzyniec są przepyszne! Są idealnie doprawione i niesamowicie wyraziste w smaku. Polecam wypróbowanie tych past warzywnych, bo gotowanie z ich dodatkiem, to czysta przyjemność! Artykuł Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiwidokami, smakami, to za kolejnym razem jest jeszcze lepiej. Wiemy gdzie robić zakupy, gdzie są najlepsze owoce morza, gdzie się udać, aby zjeść najlepsze arancini w okolicy (przepis na bezglutenową wersję tego sycylijskiego przysmaku już niedługo), która plaża jest najpiękniejsza. Gdzie dostać najlepsze wino z miejscowej winiarni, gdzie nalewają je prosto z beczek do własnych butelek lub baniaków. W której(...)miejsce z wysokimi białymi klifami, oraz kilka innych, których opis pojawi się na blogu. Wracając do przepisu, chciałem dziś połączyć trochę polskiej jesieni i włoskich klimatów, ale w zdrowej bezglutenowej wersji. Nowy spód do pizzy! U nas w bardzo prostym klasycznym wydaniu czyli rozmaryn i kurki, ale Wy możecie zaszaleć dodając: sos pomidorowy, salami, szynkę czy co tylko przyjdzie
PaleoLifesmaku, nie przypominają żadnych tradycyjnych polskich placków, więc naprawdę warto je zrobić na weekendowe śniadanie. W dodatku przygotowanie syrników, to dosłownie chwila. Można zrobić syrniki w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamienić ilość mąki podanej w przepisie na odpowiednik mąki bezglutenowej. Syrniki - ukraińskie placki z twarogu - przepis: 750 g tłustego twarogu (nie sera) 2 średnie jajka 2 łyżki cukru
Kuchnia Łukaszakubeczek jogurtu typu greckiego (ja używam Zott) 2 – 3 ząbki czosnku Mały pęczek koperku (na oko 2 – 3 łyżki posiekanego) Sól do smaku wg uznania GRZANKI: 3 kromki chleba bezglutenowego tostowego 1 łyżeczka pasty czosnkowej (czosnek zmiksowany z odrobiną octu i soli – swoją drogą pyszna sprawa) Ok. 1-2 łyżki masła Odrobina suszonego tymianku do oprószenia Natka pietruszki do ozdoby(...)piekarniku na chrupiące grzanki (funkcja grill, 170 stopni). Na patelni rozpuściłam masło klarowane i przesmażyłam wstępnie obgotowane krewetki na złoto. Zdjęłam z ognia, serwowałam z sosem czosnkowo-koperkowym i bezglutenowymi grzankami
Kate's KitchenTe ciasteczka są naprawdę smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Robiłam je już kilkukrotnie, mieszając proporcje składników i za każdym razem się udają :-) Ciasteczka migdałowe z
Marta próbujezmieniło i bardzo chętnie dodaje ją do różnych dań Dziś wpadła do muffinek, które pomogły mi przetrwać po dzisiejszym Biegu Trzech Kopców, ale o nim opowiem Wam następnym razem Bezglutenowe muffinki dyniowe przepis na 6 muffinek 200 g puree z dyni, szklanka mąki jaglanej pół łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie wersja bezglutenowa) pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu
365 dni dookoła kuchnisól, pieprz, kmin rzymski mielony Białka z 2 jajek eko Ok. 2 łyżek startego sera (ja użyłam Grana Padano) Kilka listków mięty Kubeczek jogurtu greckiego Masło do posmarowania foremki Bezglutenowa bułka tarta Przygotowanie: Kukurydzę odsączyłam. Marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Cieciorkę wraz z warzywami zmiskowałam. Dodałam kolendrę, sezam i przyprawy i dokładnie wymieszałam(...)Poczekałam aż masa wystygła i dodałam ubite na sztywno białka. Delikatnie ponownie wymieszałam. Piekłam w porcelanowej foremce wysmarowanej odrobiną masła i wysypaną bezglutenową bułką tartą, ustawienie piekarnika: grzanie góra-dół, 200 stopni aż pasztecik się zarumienił. Posypałam startym serem i ponownie zapiekłam – grill, 170 stopni. Sos: miętę zmiksowałam wraz z jogurtem i szczyptą soli – nic więcej nie potrzeba
Kate's Kitchenpyszną chrupiącą skórkę. Ma delikatniejszy smak niż chleb z samej kaszy gryczanej. Polecam wszystkim, bo jest banalnie prosty do przygotowania, choć niewątpliwie wymaga cierpliwości. Kilka podstawowych zasad pieczenia bezglutenowego chleba z kaszy Tak samo jak w przypadku chleba gryczanego tak i przy wypieku chleba z kaszy jaglanej i gryczanej trzeba zastosować się do kilku prostych wskazówek aby zapewnić powodzenie wypieku(...)chyba kwestia przyzwyczajenia, jeśli chcesz zrobić to w jednym to nie widzę przeciwskazań, trzeba tylko kontrolować poziom wody ponieważ kasza gryczana pochłania jej więcej i fermentuje bardziej spektakularnie. Artykuł Bezglutenowy i wegański chleb z kaszy jaglanej i gryczanej pochodzi z serwisu Book of spells
Book of spellsbraku pomysły i zawartości lodówki w stanie "przed zakupami" zrodził się pomysł na.. pizzę :)) Przepis na ciasto również był dziełem inwencji twórczej, która nie zawiodła :)) CIASTO - szklanka mąki bezglutenowej (Schar - na naleśniki) niepełna szklanka wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 20 g drożdży DODATKI - sos na pizzę - przecier pomidorowy zmieszany z bezglutenową przyprawą do pizzy (może też być bazylia
BezglutenowaIzabela