Bezglutenowa Izabela serwujem dzisiaj makaron z pikantnym sosem pomidorowym. Pikanterii dodaje mu mała, niewinna papryczka chilii. Oto przepis - • bezglutenowy makaron spaghetti (na dwie osoby ok 200g) • puszka pomidorów • Papryczka chilii • mięso mielone - użyłam drobiowego (ok 200 g) • sól • Pieprz • świeża bazylia Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę oraz drobno pokrojoną papryczkę chili (jej ilość zależy od tegho, jak pikantne danie lubimy
BezglutenowaIzabelaMoje małe oopsie chlebki wykorzystałam tworząc odchudzone-bezglutenowe-oopsie burgery :) Przepis w poprzednim poście >>> OOOOPSIE CHLEBEK <<<. Dodałam tylko to co w burgerze najbardziej istotne.. mięcho :D Do mięsa dodałam jajko, sól, pieprz, trochę ostrej musztardy.Dodałam również troszkę startego sera żółtego. Podałam z sałatą, sosem Develey do hamburgerów (bezglutenowy!!) oraz plasterkiem sera
BezglutenowaIzabelapojawiły się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą były te z marynowanej marchewki , a drugą te zrobione z ciecierzycy . Dziś przyszedł czas, aby do tego grona dołączyły bezglutenowe burgery zrobione z czarnej fasoli. BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI Składniki: 1 puszka czarnej fasoli 1 duża czerwona cebula 6 małych pieczarek lub 3 duże 130 g ugotowanego
wegujemyczynią to ciasto bardzo wilgotne i mięciutkie. Możemy do chlebka dodawać różne dodatki: orzechy, żurawinę, czekoladę, bakalie, po prostu wszystko co uważacie, że będzie pasowało. Możecie zrobić chlebek całkowicie BEZGLUTENOWYM! Wystarczy, że ilość mąki pszennej podanej w przepisie, zamienicie na odpowiednik mąki bezglutenowej. Ciasto na pewno się uda. Chlebek bananowy - przepis: 4 przejrzałe banany (spoko, ze świeżymi też się
Kuchnia ŁukaszaDieta low carb nie wymaga wyrzeczeń. Dzięki drobnym modyfikacjom można stworzyć dania, które może zajadać cała rodzina :-) Jako stała bywalczyni siłowni najczęściej zajadam jajka w każdej
Marta próbujeodciśniętej cukinii (1 większa sztuka) 2 jajka 1/4szklanki oleju (np. rzepakowego lub roztopionego kokosowego) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (zwykłego lub bezglutenowego) opcjonalnie 1-2 łyżki słodzidła jeżeli wolicie słodsze wypieki np. miód, ksylitol (ja nie dawałam) *mąkę gryczaną domowym sposobem możecie uzyskać poprzez zmielenie na wysokich obrotach np.w młynku do kawy(...)kaszy gryczanej niepalonej **osoby z nietolerancjami powinny użyć płatków lub mąki bezglutenowej, w przypadku użycia płatków należy je zblendować na mąkę Przygotowanie: Banany obrać i rozgnieść widelcem, wbić jajka i dodać olej. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Dodać odciśniętą cukinię i ponownie wymieszać. Do oddzielnej miseczki wsypać mąki i kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wymieszać. Suche składniki stopniowo
Fabryka pomysłówdłuższego czasu szukam przepisu na chleb bez mąki ... z różnym skutkiem 😑 Na blogu jest już jeden przepis na bezglutenowy chleb z samych ziaren , ale jest on zdecydowanie twardszy w konsystencji, chociaż też smaczny. Tak więc kombinuję, piekę, degustuję i ... każdemu mojemu wypiekowi coś zawsze brakowało, i nie zachwycał mnie swoim smakiem. No ale w końcu się udało! Poniższy przepis(...)przepis na chleb wg mnie idealny. Jest bez mąki (co było dla mnie priorytetem), tak więc mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej. Jest bardzo smaczny, ma zbilansowany smak. Nie jest twardy, co niestety często bywa przy chlebach typowo ziarnistych, ale nie jest też "gumowy" ani "mokry", co zdarza się przy pieczywie z domieszką serka wiejskiego. No i te niskie
Walijskie Pichceniepóźnych warzywach takich jak np. buraki 😊 Buraczki są bardzo zdrowe a w deserach najlepiej komponują się z czekoladą! 😋 Muffiny są wilgotne i kakaowe a na górze czekoladowe bezglutenowe ciastko tworzy uroczą stópkę 🐾 Czego chcieć więcej? No chyba tylko pysznej cynamonowej herbatki Richmont 🍵 W taki sposób można łagodnie przejść te dość częste deszczowe dni 😃 Składniki(...)Buraczane muffiny czekoladowe -100g bezglutenowej mąki owsianej -130g mąki gryczanej -40g gorzkiego kakao -szklanka puree z pieczonego buraka (2 średnie buraki surowe) -½ - ¾ szkl. ksylitolu -¼ szkl. oleju kokosowego płynnego lub rzepakowego -200ml mleka roślinnego najlepiej migdałowego lub z innych orzechów -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy
Candy Pandastwistem" niewielki dodatek pasty tahini zmienia ciasteczka w niepowtarzalne słodkości. Mąka kokosowa jaką namiętnie stosuje w swoich wypiekach, choć wciąż jestem na etapie "demo", znajdzie zwolenników nie tylko diety bezglutenowej, ale również amatorów fitnessu. Dzięki wysokiej zawartości białka, potrawy z niej przygotowane świetnie sprawdzają się w przypadku okołotreningowego posiłku. Bywa trudna, bo pozbawiona glutenu nie skleja się, jeśli masy(...)się skleić dodajcie więcej mleka, jednak należy pamiętać że wypieki bezglutenowe mają zupełnie inną konsystencję, zbliżoną raczej do piasku, za to zdecydowanie bardziej przyjazne są dla naszych jelit i sylwetki. Składniki na ok 20 szt. Czas przygotowania: 28 min 4 łyżki oleju kokosowego 2 dojrzałe banany 250 g cukru muscavado 200 g mąki kokosowej 1 jajko
Słodki Kompromistyle miłośników, co raczej tych, którzy w wyniku okoliczności, gdzie geny postanowiły zrobić im niemiły kawał, są zmuszeni do zrezygnowania z białka pszenicznego, szerszej publiczności zwanego glutenem. Grzyby są bezglutenowe co do zasady. Z makaronem już jest różnie. Właściwie możemy powiedzieć, że co do zasady mają w składzie gluten, pomimo tego, że prawdopodobieństwo natrafienia na bezglutenowy makaron jest znacznie większe
Kryzysowa Książka Kucharskamogła patrzeć na gofry :) czekajcie cierpliwie na efekty tych zmagań :) Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mnie na Instagramie , dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! :) Bezglutenowe gofry Drukuj Porcje: 6 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu 160ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) 160g(...)mąki ryżowej 50g mąki z tapioki 40g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie 1 Jajka roztrzepuję widelcem. 2 Do jajek dodaję maślankę. 3 Mąki przesiewam do osobnej, dużej miski. 4 Do mieszanki mąk dodaję proszek
Book of spellsjeszcze nie wiedziałam, że choruję na celiakię, najlepszą opcją posiłku na wycieczkę rowerową, albo podróż pociągiem była bułka z pasztetem i pomidorem. Teraz, ponieważ nie jem też gotowego pieczywa bezglutenowego, sprawa jest bardziej skomplikowana i wymaga ode mnie większego nakładu pracy i czasu oraz sporo pomysłowości. Jeszcze czekam na mój wakacyjny wyjazd do września, ale póki co spędzam czas(...)przejażdżkach hulajnogą po mieście. Zabieram na nie fantastyczne przekąski inspirowane sajgonakami. W środku umieszczam smażone pieczarki, quinoę, marchewkę i mój ulubiony bezglutenowy pasztet Profi z królikiem. Polecam ze względu na smak, bardzo dobry skład i certyfikat przekreślonego kłosa :) Pakuję sajgonki w pudełko i w drogę. Świetnie nadadzą się też jako przekąski na letnią imprezę balkonową. Oczywiście najlepsze są gorące
Quinoa Raz!nią cienki puszysty biszkopt najczęściej zawinięty z lekkim śmietankowym kremem i owocami, przynajmniej tak mi się kojarzy. Ja postanowiłam przygotować dla osób z celiakia i nietolerancjami pokarmowymi przepis bezglutenowy, bez produktów mlecznych i bez cukru. Ciasto słodzone jest erytrolem, więc diabetycy również mogą skorzystać z tej receptury. W serku z nerkowców i polewie jest trochę miodu, ale spokojnie można(...)niego zrezygnować, lub również zastąpić erytrolem. Obawiałam się, że bezglutenowy biszkopt wyjdzie mi zbyt kruchy, aby móc go zwinąć, zrobiłam więc ciasto czekoladowe podobne do tego, z którego zazwyczaj robię tort, jest trochę mniej puszyste, ale za to bardziej elastyczne, myślę, że jeszcze kilka prób i dojdę do perfekcji w zwijaniu, na razie wygląda to tak, jak widać
Quinoa Raz!lżejszym cieście owoce opadłyby na dno. Po upieczeniu ciasto jest zwarte, nie kruszy się i świetnie smakuje. Smak cukinii jest kompletnie niewyczuwalny a nadaje ona wilgotności i odpowiedniej konsystencji. Bezglutenowe ciasto z cukinii Drukuj Porcje: keksówka o długości 20cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 300g cukini 4 jajka 80g ksylitolu 60ml oleju kokosowego 1 lyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie(...)100g mąki gryczanej 100g mąki jaglanej 50g mąki z tapioki 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 100g borówek amerykańskich garść malin Przygotowanie 1 Piekarnik nagrzewam do 180st.C, grzanie górne i dolne, bez termoobiegu. 2 Z cukinii wycinam miękki środek z pestkami a twardy miąższ ścieram na tarce na drobnych oczkach. Cukinię odstawiam na 15 minut
Book of spellsprzepyszny deser a’la Snickers – kasza jaglana połączona z chrupiącymi orzechami, daktylowym karmelem oraz czekoladą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Smakuje genialnie! Deser jest bezglutenowy,wegański i bez laktozy. Zajadajcie! SKŁADNIKI : * kasza jaglana sucha – 0,5 szkl * mleko roślinne – 2 szkl * cukier trzcinowy – do smaku -ok. 3-4 lyżki * orzeszki ziemne ( śmiało
Ostra na Słodko