Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i już zastanawiam się co upiec aby było zdrowe, bez glutenu i bez cukru a jednocześnie wpisywało się w świąteczną tradycję
Marta próbujePierwszy raz zetknęłam się z tą kawą na blogu Zuzki Light. Nie zachwyciła mnie wtedy - kawa z tłuszczem, jakoś mi to nie pasowało. Nawet nie spróbowałam
Marta próbujePudding chia z bananami i odżywką białkową Przedstawiam przepis na bardzo łatwe śniadanko lub dietetyczny deser. Przepis idealny jeśli chcecie zrobić coś szybko w trakcie zabieganego
Marta próbujeZainspirowana pomysłem Oli z Ola La Lchf przedstawiam własną wersję przepisu na szybką, łatwą i pożywną potrawę :-) Zapiekanka z mięsa mielonego, fasolki szparagowej i
Marta próbujePonieważ nadchodzą Święta Wielkanocne nawet paleowcy, ketonowcy i bezglutenowcy chcą czegoś słodkiego. Polecam więc mój kolejny, sprawdzony wielokrotnie przepis na biszkopt kokosowy z dodatkiem kakao. Kokosowy
Marta próbujeZainspirowana wyglądem jajek, na które natknęłam się na stronie Winiar, postanowiłam spróbować :-) Przepis nie wydawał mi się trudny a efektowny. Próba okazała się udana, powtórzę na
Marta próbujeOd dłuższego już czasu ze względu na swoją dietę nie jadam tradycyjnych makaronów. Zastanawiałam się czym można je zastąpić bo jednak spaghetti zawsze było moją
Marta próbujeNadziewamy wszystko - pomidory, cukinię, paprykę. Ale faszerowane awokado to coś zupełnie innego. Smaczne, egzotyczne, zdrowe a przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu. Wersja przedstawiona poniżej jest
Marta próbujesię! Na szczęście zawsze znajdę czas, aby ugotować coś dobrego a dzięki temu mam już kilka wypróbowanych przepisów, którymi będę mógł się z Wami podzielić. Dzisiaj przedstawiam Wam chlebek bezglutenowy. Sam przepis jest doskonały: wymaga tylko kilkunastu minut pracy, odrobinę czekania a otrzymujemy bochenek przepysznego chlebka z chrupiącą skórką o obłędnym zapachu. Nie bójcie się tylko moich proporcji. Ponieważ chlebek
Gar ZdrowiaBezglutenowa, pyszna, gryczana tarta z botwiną i cukinią. Pełnię smaku dodaje tutaj ser feta oraz mix śmietany i jajek. Całość zapieczona i podana na ciepło. Uwielbiam! Byłam przekonana, że gryczany, czyli bezglutenowy, spód będzie się kruszył a ostatecznie wyjdzie niesmaczny. Nic bardziej mylnego. Jego konsystencja i kruchość niczym nie odbiega od standardowego, pszennego, kruchego ciasta. Z pewnością takie rozwiązanie
Mango Papajarumiano z idealnie chrupiącą skórką. Niewiele jest tak pysznych i prostych w przygotowaniu dań, które są dla mnie w stanie z nimi konkurować. Co więcej kopytka w wersji bezglutenowej w smaku niczym nie ustępują tym pszennym, a moim zdaniem dodatek mąki gryczanej jeszcze ich smak wzbogaca. Tak więc, jeżeli z Twojego obiadu ponownie zostało trochę ziemniaków i masz ochotę
Gar Zdrowiajedną całość? Oczywiście, że można za pomocą sosu z sera, a raczej z dwóch serów. Sos serowy spełnia dokładnie to samo zadanie co sos beszamelowy , a na dodatek jest bezglutenowy. Lasagne bez beszamelu Składniki: na 6 porcji 500 g mielonego, wieprzowo – wołowe 1 cebula 500 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 pęczek świeżej bazylii 200 g pieczarek 3 ząbki(...)mieszając. Nagrzej piekarnik do 175ºC bez termoobiegu. Żaroodporne naczynie o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmaruj masłem. Na dnie ułóż 2 płaty lasagne, użyłam świeżych. Można użyć lasagne bezglutenowe. Rozprowadź około 100 ml sosu serowego, a następnie porcję sosu mięsnego. Powtórz jeszcze 3-krotnie. Zakończ płatami lasagne, rozprowadź resztę sosu i posyp startą mozzarellą i pokrojonymi pomidorami. Tak złożoną
codojedzeniaglutenu, bez nabiału i bez cukru. Szybko się robi i świetnie smakuje a przede wszystkim nie jest sucha i po jednym dniu nie staje się twarda jak kamień Bezglutenowa babka orzechowo - marchewkowa Drukuj Porcje: forma o średnicy 22cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 400g marchewki 50g żurawiny 50g orzechów pekan 100g mąki gryczanej 50g mąki z brązowego ryżu (zmieliłam ryż(...)młynku) 25g mąki jaglanej 25g mąki ziemniaczanej 20 g zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 80ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego 4 jajka 60g ksylitolu 30ml miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach. 2 Żurawinę i orzechy namaczam w ciepłej wodzie
Book of spellsogródku dojrzały kolejne łodygi, a więc przyszedł czas na następny przepis. Tym razem ciasto z rabarbarem. Na pierwszy ogień ciasto na bazie mąki ryżowej a więc całkowicie bezglutenowe: lekko kruche i bardzo smaczne. Łapcie przepis Składniki (na średniej wielkości blachę do tart): rabarbar (około 4 łodyg), 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka
Gar Zdrowiawersję alternatywną: opartą na włoszczyźnie oraz kaszy gryczanej. Smakuje równie dobrze i jest to fajna odskocznia od utartego smaku. Polecam wszystkim ciekawskim. Łapcie przepis Składniki: ok. 2 łyżek mąki bezglutenowej (może być np. gryczana, która doda nam wytrawnego smaku), 100g kaszy gryczanej palonej (możemy użyć ryżu lub innej kaszy), 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 cebulka, 1 jajko
Gar Zdrowia