bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:221/1049)

Gofry dyniowo-serowe 133

niezdrowe. Moja wersja nadaje się nawet na śniadanie, a do tego smakuje wyśmienicie :) 3 łyżki puree z dynii 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka szklanka mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy do podania (lub inne dowolne dodatki): mleczko kokosowe gruszka pomarańcza puder truskawkowy syrop klonowy Składniki mieszamy na gładką masę. W nagrzanej gofrownicy

Mienta blog
Makaron ze szpinakiem 206

lekki. Zdrowe, szybkie, smaczne i syte danie. Możecie zrobić takie danie praktycznie z każdym makaronem (spaghetti, tagliatelle, penne, muszelki, itp.) na jaki macie ochotę. Ja dziś użyłam makaronu bezglutenowego. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego świderki - użyłam makaronu firmy "Bezgluten s.c.": Al Dente, Gluten Free Pasta 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego - użyłam gęstego

Zasmakuj Kuchni
Orzechowe bochenki - wegańskie, zdrowe, pyszne :) 158

cieszyłam się nim przez 3-4 dni :) Orzechy nerkowca i żurawina nerkowce (23%) * żurawina (13%) (żurawina, cukier, olej słonecznikowy) * orzeszki ziemne * orzechy * mąka ryżowa *  skrobia kukurydziana * mielona cebula * bezglutenowa bułka tarta (mąka ryżowa, woda, dekstroza, błonnik roślinny, sól, karmel, papryka) * mix krajowych warzyw (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * suszone grzyby * czerwone(...)papryki * bezglutenowy proszek do pieczenia * sól * mix ziół * czarny pieprz Drugi wariant smakowy był równie aromatyczny, co poprzednik. Pachnie po prostu pięknie i bardzo apetycznie. Ten orzechowy bochenek przygotowuje się tak samo, czy mix ziaren należy wymieszać z 200 ml zimnej wody, odstawić na 5 minut, aby masa zgęstniała, przełożyć do dołączonej foremki i piec 35-40 minut. Ja piekłam

Zdrowie na języku :P
Musli z owocami - bezglutenowe, chrupiące :) 103

Takie musli to świetny sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia. Ponad to odżywcze i szybkie, bo zalanie ich mlekiem czy jogurtem zajmie Ci niecałą minutę :) Musli przygotowałam z bezglutenowych składników. Chrupiących i słodki efekt dała mieszanka oleju kokosowego z cukrem kokosowym i masłem orzechowym. Całość dopełniają pyszne liofilizowane owoce, w akcencie tropikalnym (pomijając wiśnie :D). Wyszło mega pysznie, bardzo chrupiąco(...)przyjemnie słodko :) Składniki: 100 g płatków owsianych bezglutenowych  100 g płatków quinoa 100 g płatków teff  50 g oleju kokosowego  50 g cukru kokosowego  50 g masła orzechowego "crunchy" Owoce liofilizowane: 15 g banana (ELENA) 15 g ananasa (ELENA) 15 g mandarynki (ELENA) 15 g wiśni (ELENA) Przygotowanie: Wszystkie rodzaje płatków wsyp do miski i wymieszaj

Zdrowie na języku :P
MUFFINY "ALE PYSZNOŚCI!" BEZ MLEKA, JAJEK, GLUTENU I CUKRU. IDEALNE DLA ALERGIKA, BEZGLUTENOWCÓW I WEGAN 79

mąki, jajek, oleju i mleka, ale na pewno porównywalne smakowo. Jagódka nazwała je "ale pyszności", a ja -"pysznie nieidealne". Składniki na 10 sztuk: 1 szklanka mąki kokosowej, 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych (zmielonych na mąkę), pół łyżeczki sody, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka wanilii w proszku, 3 marchewki, 1 banan

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA MINI TARTA Z FARSZEM SOCZEWICOWYM 107

wizualnie i z dumą podałabym je gościom podczas imprezy, spotkania, itp. Nie tylko super się prezentują, ale i smakują. Bardzo łatwo i szybko się je szykuje. Ciasto, mimo, że bezglutenowe, nie rozpada się, delikatnie chrupie i nie jest zbyt twarde. Farsz soczewicowy, pomimo banalnych dodatków, tworzy oryginalny smak. Warstwa przecieru pomidorowego między ciastem a farszem była strzałem w dziesiątkę, pięknie(...)Musicie spróbować! Niestety ja Was nie poczęstuję, bo zniknęły w mgnieniu oka. Poniżej lista zakupów dla Was na jutro ;-) Składniki na 2 mini tarty: Na ciasto: 1/3 szklanki zmielonych bezglutenowych płatków owsianych, 2 łyżeczki oleju kokosowego (w półstałej konsystencji), 40 ml wody, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, szczypta soli. Na farsz: 4 łyżki ugotowanej soczewicy (ok. 2 łyżki suchej), 1 marchewka

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKA SZARLOTKA SYPANA (bezglutenowa, bez rafinowanego cukru) 188

potrzebujesz wiele czasu, zdolności kulinarnych i wyszukanych składników. Tradycyjna wersja zawiera gluten, w postaci kaszy manny i białej mąki, oraz tonę masła. Moja szarlotka składa się z mąk bezglutenowych, a masło zastępuje olej kokosowy. Nie będę pisać, że jest baaaardzo zdrowa i możecie ją jeść do woli. Tak bowiem nie jest. Wszelkie słodycze, nawet te domowe w "najbezpieczniejszej" wersji(...)niej uczę się zdrowego stylu życia, a z Wami się nim dzielę tutaj na blogu. Wracając do szarlotki, oto ona: Składniki na formę 20 x 20 cm: 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1 szklanka mąki kokosowej, 1 szklanka mąki amarantusowej, 3/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej), 8 łyżek cukru kokosowego, 1 laska rabarbaru 7 dużych jabłek (+2, jeśli

Jeść, by żyć w zdrowiu
SUROWA TARTA KOKOSOWO-OWSIANA Z NADZIENIEM Z AWOKADO I KAROBU 97

Przy niedzieli miło uraczyć rodzinkę słodkim deserem. Ciasto było nieplanowane, więc składniki nie będą wyszukane. Przygotowałam je z tego, co zawsze mam w domu, czyli: płatków kokosowych, awokado, bezglutenowych płatków owsianych, karobu, daktyli i oleju kokosowego. Ta kombinacja okazała się przepyszna, stworzyła jedno z moich najlepszych ciast. Wiem, że niektórzy nie zalecają łączenia tłuszczy z cukrami. Osobiście nie boję się(...)piersią (ja)  lub bardzo aktywnego fizycznie  -  uczestnika ultramaratonów (patrz: mój mąż). Składniki na formę o średnicy 23 cm: Spód: 1 szklanka surowych płatków kokosowych, 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych, 5 suszonych daktyli, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego). Nadzienie: 1 awokado, 7 łyżek karobu, 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii, 1 łyżka syropu klonowego. Do dekoracji

Jeść, by żyć w zdrowiu
CIASTO Z MALINAMI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 142

Były maliny w koktajlu, były w jogurcie roślinnym. Teraz czas na ciasto. U nas, jak zawsze, wegańskie i bezglutenowe. Tym razem pokusiłam się o wersję pieczoną na bazie mąki kokosowej i owsianej z mlekiem kokosowym. Wyszło pyszne, smakowało nawet miłośnikom niewegańskich ciast z cukierni. Sukces! Oczywiście bardziej polecam spożywać maliny w wersji surowej, ale nikomu nie zaszkodzi, od czasu(...)szklanka mąki owsianej, 2 szklanki roślinnego mleka (u mnie kokosowe), 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wody, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 szklanka malin. Wykonanie: Siemie lniane zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. W jednej misce umieszczamy suche składniki i mieszamy. W drugiej - mieszamy mleko z olejem

Jeść, by żyć w zdrowiu
BEZGLUTENOWA PIZZA WEGAŃSKA 120

mięsem pełnym konserwatów, hormonów, antybiotyków. Generalnie pizza kojarzona jest z niezdrowym jedzeniem. Pora obalić ten mit, bo można przyrządzić jej zdrową wersję. Na taką właśnie zapraszam. U mnie na bezglutenowym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i aromatycznymi warzywami. Pychotka! Składniki na formę o średnicy 26 cm: 2 szkalnki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml wody, 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Jeść, by żyć w zdrowiu
KRUCHE CIASTECZKA DLA DZIECKA (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 141

sprawienia jej wielkiej przyjemności oraz absolutnego braku zdrowych ciastek w sklepach. W niemal każdej kupnej paczce znajdziemy cukier rafinowany, białą mąkę, utwardzony tłuszcz, itd. Jeśli chodzi o sklepowe ciastka bezglutenowe, to zazwyczaj ich bazą jest mąka kukurydziana (GMO), nie wspominając już o ich innych "zdrowych" składnikach.  Wiem, że znajdzie się ktoś, kto przyczepi się również do moich ciastek. Moim(...)namoczyć ziarna na kilka godzin, następnie wysuszyć, zmielić i przygotować ciastka na bazie takiej mąki.  Składniki na 40-50 ciasteczek: 1 szklanka mąki amarantusowej, 1 szklanka mąki z bezglutenowych płatków owsianych, 4 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy, 100 ml zimnej wody, 3 łyżki cukru kokosowego (lub więcej, jeśli lubimy słodki smak), 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

Jeść, by żyć w zdrowiu
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 156

gotowe do konsumpcji. Wyszły pyszne, ich przygotowanie nie sprawiło mi większych trudności, nie zajęło wiele czasu, więc na 100 % moja rodzina i goście podczas świąt będą się zajadać wegańskimi, bezglutenowymi krokietami. Polecam! Składniki:   Naleśniki z  TEGO  przepisu. Farsz na 5 krokietów: 1/2 główki małej kapusty, 5 sztuk pieczarek, 1 cebula, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej(...)łyżeczki majeranku, 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli himalajskiej lub kamiennej. Panierka: 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego, 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych). Wykonanie: Naleśniki smażymy według  TEGO  przepisu. Część ciasta naleśnikowego odkładamy do panierowania. Kapustę, pieczarki i cebulę drobno kroimy. Kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liśćmi laurowymi

Jeść, by żyć w zdrowiu
Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu) 181

smaku szarlotka, która jest przy okazji zdrowszą wersją popularnej i lubianej szarlotki. Bez jajek, bez mąki, bez glutenu z żadnego innego składnika, a więc idealna dla osób na diecie bezglutenowej. Osoby, które są na diecie odchudzającej, dodatkowo mogą zmniejszyć kaloryczność poprzez zastąpienie cukru ksylitolem - miałam, ale nie dałam, bo nie zafiksowałam się aż tak w fit wypiekach ;) ale chyba następne(...)całość). Całkowicie studzimy przed krojeniem jeśli zależy nam na ładnych, równych kawałkach. Jeśli nie można jeść na ciepło :) RADA: Karob, czyli mączka chleb świętojańskiego, to nic innego jak zdrowy, bezglutenowy zamiennik kakao (chyba na każdym kakao jest zapis, że może zawierać gluten, nawet jeśli tak naprawdę go tam nie ma). Można go w przepisie całkowicie pominąć lub zastąpić właśnie

Kolorowy Przepisownik
Zielone gofry bez glutenu 115

wyglądają na wytrawne. Zielone dzięki dodatkowi młodego jęczmienia do ciasta. Z odrobiną cukru pudru smakują wybornie. W ogóle są przepyszne :) Składniki (na 2 - 3 porcje): 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych (użyłam Shar ale może być wymieszana skrobia kukurydziana z mąką ryżową pół na pół) 2 łyżki młodego jęczmienia 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody 1 czubata łyżka odżywki białkowej waniliowej(...)jajko, sól. Całość mieszam bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste i będzie stawało się jeszcze bardziej gęste z upływem czasu, gdyż takie są właściwości mąk bezglutenowych, które zagęszczają ciasto z czasem. Na rozgrzaną gofrownicę nakładam porcję ciasta i piekę gofry przez 4-5 minut, do uzyskania chrupiącego ciasta. Nakładam kolejną porcję i postępuję tak samo

Mango Papaja
Bezglutenowe bułeczki serowe 148

Dzisiaj mamy dla Was pyszne bezglutenowe bułeczki serowe, które posmakują każdemu. U nas znikają od razu jak są jeszcze ciepłe :) Składniki na bułeczki serowe: – 130 g mąki z tapioki – 40 g sera żółtego piwnego (może by np. parmezan) – 100 ml mleka – 50 ml oleju – 1 jajko – 1/2 łyżeczki

Kuchenne Wariacje