bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:230/1016)

Kokosowo-owsiane ciasteczka Fit 224

owsiane ciasteczka Niby zwykłe ciastka owsiane, a jednak bez cukru, bez mleka, bez mąki, z dużą ilością błonnika i tych dobrych wartościowych węglowodanów. Nie zawierają mąki, jednak aby były bezglutenowe należy płatki owsiane i otręby zastąpić bezglutenowymi odpowiednikami. Idealne na drugie śniadanie, dla dzieciaczków do szkoły, czy do kawki. Mój synek się nimi zajadał, mężowi też smakowały. Są miękkie

moj przepis na
Pierwszy śnieg i bezglutenowe ciastka czekoladowe. Z cynamonem 144

uzależniające. Ich smak przywodzi na myśl miniaturowe brownies - kruche z wierzchu, miękkie i ciągnące w środku. To ostatnie odczucie wzmagają maleńkie kawałeczki słodkich krówek.  Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, ale oczywiście mieszankę mąk możecie zastąpić po prostu mąką pszenną. Gwarantuję, że jeśli upieczecie je teraz, puszki uzupełniać będziecie musieli jeszcze przynajmniej kilka razy przed Świętami! Bezglutenowe ciastka czekoladowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowa rolada 148

około 30 cm x 40 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem a następnie ponownie papier posmarować masłem (można delikatnie obsypać mąką, aby papier nie przykleił się ciasta – w wersji bezglutenowej pominąć, lub zastąpić mąką bezglutenową ). Żółtka oddzielić od białek, wlewając do osobnych mis. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i gotować na średnim ogniu ok. 2 minut, mieszając od czasu

Moja Delicja
Paprykarz z kurczaka 158

Dzisiaj kolejna propozycja książkowa, która znajduje się w ostatniej proponowanej lekturze na naszym blogu czyli „ Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej) „. To

Kuchenne Wariacje
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą- chocolate chip cookies 152

Ciastka, ciasteczka...mogę je jeść o każdej porze. Od kilku miesięcy unikam glutenu (nie jestem całkiem bezglutenowa ale staram się unikać) a te nie różnią się smakiem w niczym od normalnych ciastek. Przepis jest szybki i warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić na wszelki wypadek.   Składniki na 18 sporych ciastek: 1/2 szklanki (110 g) niesolonego masła w temp(...)pokojowej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu) 1 duże jajko 1 czubata szklanka mąki bezglutenowej z dodatkiem proszku do pieczenia 75 g czekolady deserowej w kawałkach 75 g czekolady mlecznej w kawałkach Piekarnik rozgrzewamy do 175 C z termoobiegiem. Miksujemy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy wanilię i jajko i ponownie miksujemy. Następnie powoli dodajemy

Smaki Przyprawy i Kolory
Wegański sernik dyniowy z polewą czekoladową. 196

ulubionego słodzidła: erytrytolu, ksylitolu lub stewii). Ciasto jest trochę czasochłonne, ale najwięcej w nim biernego czekania, dlatego najlepiej przygotować je na dzień przed podaniem. Składniki: spód 2 szklanki mąk bezglutenowych (u mnie 3 łyżki kokosowej, mąka gryczana, pełnoziarnista ryżowa i jaglana) 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 1/2 szklanki mleka kokosowego 3 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić 2 łyżkami

Fill The Bowl
Bezglutenowy pasztet ze słonecznika z żurawiną 142

Mój pierwszy, bezglutenowy pasztet. Wyszedł przepyszny. Lubię wege-pasztety dlatego ten też mi zasmakował. Do tego żurawina, która nadaje słodyczy pasztetowi. Pasztet sam w sobie jest delikatny, kremowy i zwarty. Dobry z ogórkiem kiszonym czy musztardą czy z chrzanem. Dla każdego coś dobrego. Jeśli nie lubicie żurawiny, zamiast niej możecie dodać posiekane suszone pomidory czy nawet suszone grzyby.  Składniki(...)szklanki podprażonych pestek słonecznika - 1 szklanka kaszki kukurydzianej lub polenty (bezglutenowej) - 3 duże cebule - 4 szklanki wody - 3 łyżki oleju/oliwy - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki suszonej żurawiny - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na złoto na oleju. Pestki słonecznika umieścić w wysokim pojemniku, dodać wodę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zblenderować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać

CookYourself
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 193

Pokrojoną wołowinę mieszamy dokładnie w marynacie i zostawiamy na blacie na minimum 30minut. Najlepsze byłyby dwie godziny, ale już te 30 minut spokojnie wystarczy. Makaron, którego użyłam tutaj, jest bezglutenowy – to mieszanka mąki ryżowej i mąki z tapioki (więcej o mąkach bezglutenowych poczytacie w TYM wpisie) zabarwiony dodatkiem zielonej herbaty Matcha. Neutralny w smaku, kolorem idealnie pasuje do bulgogi (makaron

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe warsztaty z Inką 102

Bezglutenowe warsztaty z Inką odbyły się 24 października w Garze Jakubiaka w Warszawie. Z zaproszenia ucieszyłam się głównie z powodu prowadzącego: Tomasza Jakubiaka, którego program uwielbiam. Jednak byłam też ciekawa dań bez glutenu, które można wyczarować z dodatkiem kawy Inki. Na warsztaty wybrałam się z Martą z bloga Kolorowo-torcikowo, więc jak zwykle podróż upłynęła nam w miłej atmosferze(...)początku powitał nas Marcin Firmanty – przedstawiciel agencji Synertime. Następnie Czytaj dalej... Artykuł Bezglutenowe warsztaty z Inką pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Wyniki konkursu Pyszne na słodko 141

uformować małe pączki które dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, po usmażeniu osaczyć na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem. Tiramisu wegańskie, bezglutenowe p.Justyny Składniki : ( na 2 porcje ) około 6 bezglutenowe grissini lekko osolonych( ja użyłam 4 dużych glutenowych bo mogę go spożywać ) 1 łyżeczka cukru light muscovado Grissini łamiemy na małe kawałki

Moje domowe kucharzenie
7. Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko: czyli wegański jabłecznik ★ 171

ciasto (podobnie jak BISZKOPT ) jest świetnym rozwiązaniem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale zapału lub umiejętności do pieczenia nam brak. A jeszcze lepiej, jak te rozwiązanie jest wegańskie , bezglutenowe (dla ambitnych) i zdrowe ! Dlaczego warto ograniczyć gluten?  Sama nie jestem na diecie bezglutenowej i podziwiam osoby, które wyrzekły się tej mieszaniny białek, ponieważ uważam, że jeżeli nie chorujemy

Pland based fille
Lunchbox #4 - bezglutenowy makaron z pomidorami i oliwkami 140

Kolejny szybki lunchbox, tym razem bezglutenowy. Trochę na przekór jesiennej aurze, bo w słonecznych barwach uzyskanych dzięki pomarańczowym pomidorom. Do tego kukurydziany makaron, który swoją drogą polecam nie tylko bezglutenowcom. Składniki (1 porcja): 80 g (1 szklanka) makaronu bezglutenowego penne (użyłam kukurydzianego z Biedronki) 2 pomarańczowe pomidory 8 czarnych oliwek kilka listków świeżego szpinaku     Sos: 1 łyżka

Powiedz dietom nie
Placki z cukinii i marchewki. Na mące jaglanej. Bezglutenowy, szybki i zdrowy obiad lub kolacja. Doskonałe dla wegetarian. 226

danie w postaci placków z cukinii. Aby były zdrowsze dodałam do nich tartą marchewkę. Aby były zdecydowane w smaku wtarłam surową cebulę. Aby były pożywne, a zarazem lekkie użyłam bezglutenowej maki jaglanej oraz ziemniaczanej. Racuszki doskonale nadają się do śniadaniówki szkolnej, jako pyszny obiad do pracy lub jako szybka kolacja z rodziną. Idealne dla wegetarian. Są bezglutenowe i bezmleczne. Smakują

Naturalna Kuchnia
Miseczka rozgrzewających kasz z różnymi zdrowymi dodatkami. Idealna na jesienne, zimowe śniadanie. Rozgrzewające i energetyczne. 162

pożywieniem), tryptofan i lizynę, niezbędne do wzrostu i budowy tkanek oraz wpływające na dobre samopoczucie dzięki udziałowi w produkcji hormonu szczęścia - serotoniny :). Jest nieoceniona w diecie bezmięsnej, wegetariańskiej, i bezglutenowej, szczególnie dla dzieci!. W ziarnach komosy znajdziemy dużo wit. E, magnezu, , sporo żelaza, miedzi, cynku, manganu raz fosforu. Quinoa wspomaga mineralizację zębów, wpływa na regulację pracy serca, stan naszych włosów(...)paznokci i skóry. To nieocenione źródło wit. z gr. B, łagodzi migreny i poprawia wydajność procesów energetycznych w mózgu i mięśniach.   Amarantus to bezglutenowe pseudozboże. To znakomite źródło białka, które z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Zawiera komplet niezbędnych aminokwasów egzogennych, m. in. metioninę, tryptofan i lizynę, rzadko spotykane w świecie roślin. Amarantus, podobnie jak kasza jaglana

Naturalna Kuchnia
Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 164

przyrządzenia klopsików jest bardzo prosty. Klopsiki uformowałam z farszu, ugotowałam bardzo intensywny pomidorowy sos doprawiony obficie oregano, a jako dodatek proponuję mnóstwo mozzarella i spaghetti. Moja wersja klopsików jest bezglutenowa, bo zamiast bułki użyłam mąki migdałowej. Wybrałam również spaghetti bezglutenowe. Obcja z bułką praktycznie się nie różni w smaku, więc można ją swobodnie stosować zamiennie. Klopsiki z salsiccia w pomidorowym

codojedzenia