bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:232/1049)

Placki ziemniaczane rosti/roesti 200

Pytano mnie już kilka razy o to, czy nie istnieje może bezglutenowa wersja placków ziemniaczanych. Wcześniej proponowałam zamianę tradycyjnej mąki na bezglutenową, zapominając o tradycyjnym daniu szwajcarskim, czyli rösti. Zazwyczaj przybierają one rozmiar patelni, ale ja zdecydowałam się przygotować ich mniejszą wersję. Nie powiem Wam, czy odbiegają w smaku od polskich placków, musicie to sprawdzić sami ;) ROSTI/ROESTI Składniki: - 600 gram

Życie zamknięte w smaku
GOFRY KOKOSOWE, BEZGLUTENOWE 188

Pyszne, bezglutenowe gofry, z nutą kokosową dla wszystkich wielbicieli kokosu, ale nie tylko. Dodatkowo są także bez laktozy i bez dodatku cukru. Polecam. Dzieci uwielbiają chrupiące gofry. Z dodatkiem jogurtu z mielonym ksylitolem i posypane świeżymi owocami, mniam pychotka... :-) Przepis znaleziony tutaj   . Składniki: - puszka mleczka kokosowego 400g - 170g mąki ryżowej - 1/5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (u mnie

Smaczne Zdrowe
BEZGLUTENOWY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN 610

chleb zdecydowanie nie przypadnie Wam do gustu.  Jest raczej zbity i dość twardy. I to może taki mały minus. Maleńki.  Posiada jednak baaardzo dużo plusów:  jest bezglutenowy, nie zawiera mąki, nie ma w nim również drożdży, zakwasu, proszku do pieczenia ani żadnych polepszaczy. Robi się go bardzo prosto, a składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnego smaku(...)płaska łyżeczki soli  Wykonanie:   Wymieszać wszystkie składniki w misce i pozostawić na około  pół godziny do nasiąknięcia ziaren. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą(bezglutenową) lub mąką kukurydzianą. Masę chlebową włożyć do foremki, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st i piec około 50 minut

Walijskie Pichcenie
Bezglutenowy chleb gryczany 168

Bezglutenowy chleb gryczany Składniki: - 200g mąki gryczanej - 100g mąki pszennej bezglutenowej - 100g mąki kukurydzianej - 50g płatków owsianych - 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać

Wegańska kuchnia orientalna
Zdrowe ciasteczka dla dzieci 229

Dzisiejsze ciasteczka piekłam z myślą o maluchach, ale na pewno zasmakują też dorosłym. Nie mam dużego doświadczenia w wypiekach bezglutenowych, ale im więcej czytam takich przepisów, tym bardziej podziwiam kreatywność – okazuje się, że ciasto da się upiec niemal ze wszystkiego :) Ciasteczka migdałowe, które chciałabym Wam zaproponować są zrobione na bazie mąki migdałowej, czyli po prostu zmielonych migdałów. Dodałam jednak(...)ciasta trochę mąki pszennej, żeby zachowało odpowiednią konsystencję (jeśli ktoś z Was zna przepis na zupełnie bezglutenowe ciasteczka migdałowe chętnie go poznam!). Wyszły delikatne, idealnie chrupiące i pyszne :) Składniki: 200 g mąki migdałowej 50 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy

Ciastkozercy
Placuszki kukurydziane 126

czas mam nadzieję, że polska, złota jesień do nas wkrótce zawita. Dziś propozycja na kolejne placuszki - tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej, modnej ostatnio we wszystkich przepisach na dania bezglutenowe, choć moje placuszki do bezglutenowych nie należą. Muszę przyznać, że uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, na słodko w szczególności, więc nieobiektywnie mogę stwierdzić, że są pyszne :) Smacznego! Składniki: 0,5 szklanki

psgotujemy
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 190

wirtualnie. Wypiekanie chleba i bułek nie jest nam obce, ale do tej pory pracowaliśmy w domu tylko na drożdżach, a tutaj Tomek opowiadał o produkcji zakwasów: żytniego i ryżowego bezglutenowego, podzielił się też z nami swoim zakwasem na chleb. Podczas warsztatów pracowaliśmy na różnorodnym sprzęcie Bosch, a robot MUM, który mam w domu od 3 lat sprawdza się wyśmienicie. Jednak(...)podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie żytnim oraz dwa smarowidła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rabarbarowe ciasto bezglutenowe 139

Myśałam, że ciastao bezglutenowe z rabarbarem sie nie uda. Udało sie i to jak. Składniki: szklanka mąki kukurydzianej szklanka mąki ryżowej 6 jaj laska wanilii 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe cukier puder do posypki 3 łodygi rabarbaru duża tortownica Rabarbar obrać i pokroić. Dosypać

AZgotuj!
Muffiny gryczane z musem jabłkowym 158

zrobić, wykorzystując domowy mus z jabłek. W środku są wilgotne i zdecydowanie najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, nawet jeszcze na ciepło :) Dodatkowo z przepisu mogą skorzystać osoby na diecie bezglutenowej.  Muffiny gryczane z musem jabłko wym Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli zależy nam na całkowitym braku glutenu, wybieramy ten bezglutenowy

FitKot
Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 134

Zaryzykowałam i wypróbowałam przepis na bezglutenowe pierniczki. Przy okazji przetestowałam mąkę ryżową, której wcześniej nie używałam(chociaż stanowi jedynie niewielką część składników). Efekt przeszedł moje oczekiwania - ciasteczka wyszły kruche i pierniczkowe :D Przechowywane w puszcze, nie tracą świeżości i do tej pory są chrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe

FitKot
Spaghetti bezglutenowe 223

Dobra wiadomość dla osób, które uwielbiają pasty a  muszą uważać na gluten, w każdej Biedronce można już kupić makaron bezglutenowy :) Postanowiłam go wypróbować i powiem Wam szczerze, że byłam mile zaskoczona :) Składniki: ok 80 dkg mięsa mielonego ( ja używam z łopatki wieprzowej i wołowiny ) 2 puszki pomidorów 2 cebule świeża natka pietruszki 3-4 ząbki czosnku (zależy(...)wielkości) łyżeczka bazylii suszonej oliwa z oliwek płaska łyżeczka cukru makaron spaghetti bezglutenowy parmezan sól i pieprz Przygotowanie: Do wrzącej i osolonej wody wrzucić makaron. Gotować go według czasu, który został podany na opakowaniu. Następnie odcedzić go i lekko przelać zimną wodą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone. Podsmażone mięso dodać

The Sweet Damsel
.1028. zapomniany smak 140

domowe bezglutenowe pierogi z jagodami~ Przepis i więcej zdjęć już niedługo na  chiliandsugar.blogspot.com  ♥ Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam pierogi...Nigdy za nimi nie przepadałam - lubiłam tylko te z owocami. Ostatnio tak mnie naszło na jagodowe pierogi, że... :o Musiałam je zrobić! Myślałam, że nie da się zrobić bezglutenowych pierogów, a jednak! Wyszły tak samo dobre, jak pszenne

breakfast of dreams
.1026. cukinia i maliny w ciasto & Liebster Blog 128

kokosowo*-ryżowe ciasto z cukinią i malinami podane z masłem orzechowym~ *z dodatkiem mąki kokosowej Skoro już w tematach ciast jesteśmy...Zapraszam na bezglutenowe i wegańskie ciasto z truskawkami. Pierwszy raz robiłam ciasto które jest i wegańskie i bezglutenowe i baaaałam się, że nic nie wyjdzie, ale wyszło...wyszło taaaak pysznie, że niedługo robie je znów, ale już z innymi

breakfast of dreams
BEZGLUTENOWY, KUKURYDZIANY MURZENEK DZIADZIA. Czyli o miłości do Czarnucha. 193

kukurydziana, 1,5 szklanki, - mąka ziemniaczana, pół szklanki, - jajka kurze, 5 (jeśli ktoś jest uczulony na kurze to polecamy 10 przepiórczych), - proszek do pieczenia, łyżeczka (bezglutenowcy pamiętają aby był bezglutenowy), - orzechy włoskie tłuczone/zmielone - ile dusza zapragnie, - rodzynki, żurawina - podobnie jak z orzechami, - cukier wanilinowy, 1-2 opakowania, (a najlepiej laska wanilii lub domowy cukier waniliowy), WYKONANIE: Masło, mleko, kakao(...)ciasta. Ciasta, które dawniej piekł Dziadziu. Ciasta, na które przepis widnieje od lat w wielkiej, czerwonej księdze kucharskiej... Ciasta, które przerobiła Mamuśka. Ciasta, które po x lat stało się... bezglutenowe. Jakie jest nasze "czarnoskóre, jadalne ciacho"? - Delikatne, rozpływające się w ustach i uzależniające. Poziom słodkości dopasowany jest do mnie, a ja kocham wyraziste smaki, więc teoretycznie powinien zaspokoić mnie jednorazowy

Wypisz Wymaluj
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 158

wielu zwolenników. Dzięki kompozycji składników farszu sajgonki są bardzo aromatyczne. Dodatek sosu jeszcze wzbogaca ich smak. Dowolność w dobieraniu składników farszu stwarza wiele możliwości. Można przygotować wersję mięsną, wegetariańską, bezglutenową (papier ryżowy jest produktem bezglutenowym). Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko