Ryż z brokułami – bardzo proste danie i bardzo smaczne. Pożywne – idealne na obiad lub kolację. W tym przypadku bezglutenowe bo na bazie ryżu, ale można go zastąpić innymi ziarnami. Danie powstało jako odzwierciedlenie w kuchni zasady nie marnuję jedzenia – wykorzystałam w nim ryż pozostały z obiadu z dnia poprzedniego. Ryż podałam z kukurydza w kolbach gotowaną, mixem
Dorota Smakujechlebek na słodko, który sprawdzi się jako zdrowa alternatywa dla pieczywa na śniadanie czy podwieczorek. Smakuje świetnie z konfiturami i serkami lub jako dodatek do jogurtu. Jest w pełni bezglutenowy, więc można śmiało po niego sięgać przy uczuleniach oraz na diecie low-carb czy keto. Ten chlebek migdałowy pięknie pachnie cynamonem i wanilią, nie jest suchy, a przede wszystkim ultrazdrowy
Analiza Smakujaglanej z dużą ilością natki i świeżej mięty z drobno pokrojonymi warzywami skropiona sokiem z cytryny. Kilka dni temu przechodziłam obok stoiska z arabską kuchnią. Zainspirowana postanowiłam zrobić wersję bezglutenową. Składniki: szklanka kaszy jaglanej 1 łyżeczka soli 2 mięsiste pomidory ( polecam te podłużne) 1/2 papryki czerwonej ( u mnie grillowana ze słoika) 1 czerwone chili 1 cebula
AZgotuj!ziś mam propozycje na wspaniały, lekki torcik sernikowy z malinami i galaretką. Ciasto jest pyszne, idealne na deser w ciepłe dni. Nie zawiera dużo kalorii, biszkopt jest bezglutenowy, ale można również użyć gotowych biszkoptów lub herbatników, wtedy przygotowanie będzie jeszcze szybsze i prostsze. Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki mąki (u mnie ryżowa
Healthy food explorerwchłonie wodę, dodaję mleko. Mleko może być krowie, ale też roślinne, np. mleko migdałowe, kokosowe […] The post Ryż na słodko z owocami leśnymi appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.compieczarkami - dodatkowe informacje: (*) Gulasz można zagęścić samą mąką, ale moim zdaniem z zasmażką zyskuje na smaku. (**) Do zasmażki przeważnie używam mąki pszennej, ale czasami przygotowuję wersję bezglutenową i wtedy wybieram mąkę kukurydzianą lub ryżową. Z praktyki wiem, że nie każda mąka ładnie łączy się z tłuszczem - zleży to od firmy. W przepisie użyłam przypraw ze sklepu
Di gotujemożesz podmieniac składniki i dostosowywać ją do własnego smaku. W tym przepisie na […] The post Domowa kawa mrożona z mlekiem kokosowym i bananem appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comwidelca. Ta sałatka jest nie tylko apetyczna, jest zdrowa i łatwa do przygotowania. Pyszne tropikalne smaki sprawią, że może stać się hitem wśród letnich sałatek. To wegańskie i bezglutenowe danie można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, aż przyjdzie pora podania. Jest kolorowa, dietetyczna i pożywna, która smakuje wszystkim o każdej porze roku – z awokado, mango, cieciorką i kolendrą oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProponuję dziś przepis na pyszną, lekką, letnią sałatkę , która gotowa jest w kilka minut . Sałatka jest bezglutenowa . Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta
Kawa z mlekiempotrawa wyjdzie jak w zamierzonym przez nas celu. Jesteś ciekawy? Przeczytaj i wypróbuj! Makaron z sosem jogurtowym z nutką bazylii porcja dla 1 osoby Składniki: około 50 g makaronu bezglutenowego świderki 5 małych pieczarek garść rukoli 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku około 4 cm pora kilka listków bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka słodzika
Jaglusiaużywamy byle jakiego ryżu. Jednak jeśli weźmiemy dobrej jakości ryż arborio, damy mu powoli […] The post Risotto ze szparagami i pieczonym łososiem appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comzostała mi resztka. Można więc śmiało dodać go więcej, albo zrobić je wersji z samym tylko rabarbarem lub jabłkiem. Wszystkie warianty na pewno będą równi pyszne. Ciasto kruche jest bezglutenowe, jako że było to moje drugie podejście do takiego rodzaju ciasta i chyba nie mam jeszcze wprawy, bo wyszło mi ono bardzo bardzo kruche. Nie przeszkadza to w smaku, jedynie
Healthy food explorerKokosanki to bezglutenowe ciasteczka robione z białek, cukru i wiórek kokosowych. Ciasteczka kokosanki są łatwe do przygotowania i nie zajmują dużo czasu. Ja najczęściej robię kokosanki kiedy białka jajek pozostają mi po ugotowaniu kremu budyniowego, upieczeniu pączków lub zrobieniu ciasta kruchego. Białka po wybiciu ze skorupki można przetrzymywać do kilku dni w lodówce dlatego też takie “pozostałe” białka
MeCookssię zawsze na zimno i ciepło, również do kanapek, na domowy obiad ale także na większe spotkanie, czy imprezę. A jeśli zamiast mąki pszennej dodacie ryżową to będzie wersja bezglutenowa. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybki obiad? Na dodatek zdrowy, z warzywami, bez mięsa, najlepiej bezglutenowy … Taki właśnie jest mój dzisiejszy Stir Fry , czyli Smażony Makaron z papryką, marchewką, cukinią i tofu . Określenie “smażony makaron” może odstraszać, bo kojarzy się ze smażeniem w głębokim tłuszczu lub z jego dużą ilością. Natomiast tutaj chodzi o tzw. “smażenie w woku”. Najpierw podsmażany
Moja Delicja