Bezglutenowe wypieki dosyć często mogą stwarzać problemy podczas pieczenia. I niekiedy takim właśnie problemem może okazać się zwykły chleb. Mój chleb wyszedł, choć na pewno będę kombinować jeszcze nie raz, aby uzyskać jak najlepszy efekt smakowy i oczywiście nadal pozostać przy zdrowych i bezglutenowych składnikach. Pieczywo jakie postanowiłam zrobić zlepiłam z mąki gryczanej i jaglanej, dodatkiem sklejającym i nadającym nieco
Zdrowie na języku :Pwylewamy na przestudzony spód. Na wierzch dodajemy maliny i pieczemy kolejne 25-30 minut (zależy od piekarnika). Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia. Smacznego :) Artykuł Kokosowa tarta z malinami (bezglutenowa) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogbyła w nim marchewka. To moje bardzo subiektywne zdanie ponieważ nie lubię smaku marchewki (poza pieczoną i drobinkami w surówce) ot co! Owsiane ciasto marchewkowe 100 g mąki owsianej, bezglutenowej 120 g płatków owsianych, bezglutenowych 40 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej po 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu i soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutnowego
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki orkiszowej. W smaku niczego mu nie brakuje, w konsystencji, być może, puszystości. Bardziej przypomina półkruche ciasto, niż zwykły placek. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Bezglutenowy placek ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-08-02 15:11:22","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/08\/P8020004-1.jpg","description":null,"recipeYield":"10 ","recipeIngredient":["100 g m\u0105ka(...)kroimy na \u0107wiartki. Wyk\u0142adamy na wierzch ciasta i posypujemy cukrem i migda\u0142ami. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 st. C."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Bezglutenowy placek ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki 100 g mąka kokosowa 200 g mąka ryżowa 150 g mąka kukurydziana 1,5 łyżeczka proszek
Kucharzycalodówki na 2 godziny. Jogurt to nic innego, jak zmiksowane porzeczki z jogurtem greckim. Trochę płatków żytnich dla urozmaicenia :) A babeczki… {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Bezglutenowe babeczki z porzeczkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-07-26 18:39:11","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/07\/P7250027.jpg","description":null,"recipeYield":"20 ","recipeIngredient(...)u0144cu dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Ciasto przek\u0142adamy po \u0142y\u017cce do papilotek na muffinki. Pieczemy ok. 30 minut w 170 st. C."],"recipeCuisine":"Bez glutenu"} Bezglutenowe babeczki z porzeczkami Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 20 Porcje 20 Składniki 125 g mąka ryżowa 125 g mąka kukurydziana 250 g mąka owsiana 100 g erytrol lub inne słodziwo 4 łyżeczki
KucharzycaTaka to już chyba tradycja, że gdy sezon arbuzowy w pełni, skuszę się na zrobienie ciasta arbuzowego. No dobrze tarty arbuzowej. W tym roku jest bezglutenowa. W przyszłym zobaczymy Niestety nie trafiłam na słodkiego, soczystego, cud, miód, malina – arbuza. Plus taki, że miał tak niewiele pestek, a jeśli już to dość drobne, że nie namęczyłam się przy obróbce. Dlatego
gutfutwizyta w restauracji odpada (o czym każdy Celiak wie) musiałam sama podołać zadaniu. Wymyśliłam więc sajgonki z farszem z mielonej wołowiny, grzybków mun, czarnej quinoy, warzyw i bezglutenowego makaronu z fasoli mung, usmażyłam je na złoto na oleju ryżowym. Ale co by to były za sajgonki bez sosu? No i stworzyłam sos słodko-kwaśny, pikantny i żółciutki jak kurczaczek(...)czarnej quinoy 200 gram mielonej wołowiny 50 gram makaronu z fasoli mung 1 duża cebula 1 duża marchew 6 - 8 suszonych grzybków mun 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego 1 owoc pieprzu indonezyjskiego (można zastąpić zwykłym) sól 2 opakowania papieru ryżowego olej ryżowy do smażenia Składniki sosu: 1 szalotka pół marchewki 1 łodyga selera naciowego
Quinoa Raz!jeść) i w 20 minut ciepły posiłek dla całej rodziny był gotowy. Kochałam to danie i dziś też często je robię, gdy jestem zapracowana, ale teraz już z bezglutenową parówką i z quinoą (gotowe w 5 minut jeśli ugotujemy quinoę dzień wcześniej). Składniki: 3 szklanki ugotowanej quinoy (na dwie niezbyt duże porcje) opakowanie bezglutenowych parówek ok 200 gram (ja kupuję
Quinoa Raz!Kolejna wersja bezglutenowej owsianki z quinoą, tym razem taka poprawiająca humor i dodająca energii w zimowy poranek :) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 łyżka płatków owsianych BG 2 łyżki płatków jaglanych BG 1 łyżka płatków teff 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka miodu 2-3 kumkwaty 5 owoców miechunki peruwiańskiej 2 łyżki owocu granatu 3 orzechy brazylijskie(...)łyżka oleju arachidowego Wykonanie: Płatki bezglutenowe zalewamy wrzątkiem i mieszamy z ugotowaną, gorącą quinoą, dodajemy len i łyżeczkę miodu, jeszcze raz mieszamy. Posypujemy kawałkami uprażonych na suchej patelni orzechów brazylijskich dodajemy owoce (kumkwaty proponuję pokroić na plasterki) i polewamy wszystko olejem arachidowym. Smacznego poranka
Quinoa Raz!Dziś dalszy ciąg testowania produktów z komosą ryżową, które ostatnio kupiłam. Otworzyłam paczkę bezglutenowego chrupkiego pieczywa z quinoą i zajrzałam do lodówki. Znalazłam tam kiszone ogórki i postanowiłam zrobić pastę kanapkową, którą mogłabym chrupiące kromeczki posmarować, a później przybrać plasterkami ogórka. Pasta powstała z białej quinoy, czerwonej soczewicy, została przyprawiona czosnkiem i mieloną, ostrą, wędzoną papryką, którą produkuje się(...)kilkuset lat, według tej samej receptury w regionie Extremadura w Hiszpanii. Całość wyszła super, choć pieczywo było tak chrupiące, że aż za bardzo, ale jak na bezglutenowe to i tak całkiem niezłe ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy 1 ząbek czosnku łyżeczka mielonej wędzonej papryki (wersja ostra) sól Wykonanie: Quinoę i soczewicę mieszamy, dodajemy do nich
Quinoa Raz!barszcz nauczyłam się całkiem nieźle kopiować. Podstawą jest oczywiście dobry, samodzielnie zrobiony zakwas, a druga część sukcesu to wywar z buraków i włoszczyzny, których nie wolno skąpić. Zakwas bezglutenowy nastawiam tydzień wcześniej i robię go według przepisu www.bezokruszka.pl ( TU go znajdziecie). Tym razem nie pokusiłam się o zrobienie uszek, ale wpadłam na pomysł, wykorzystania czarnej quinoy i borowików, jako(...)cukru majeranek pieprz ziele angielskie liść laurowy sól 5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy garść suszonych prawdziwków 2 jajka 1/4 szklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki bezglutenowej mąki owsianej pieprz sól Wykonanie: Barszcz - buraki, marchew, pietruszkę i seler obieramy przekrawamy na ćwiartki i wkładamy do garnka, dorzucamy kapustę, cebulę opaloną nad ogniem i pół pora. Garnek powinien
Quinoa Raz!Wiem, że niektórym z Was błyszczą oczy na hasło "wielkanocne słodkości", więc specjalnie z myślą o tych osobach przygotowałam bezglutenowe mazurki. Nawet taki słodyczowy sceptyk jak ja ma swoich faworytów - marcepan i kajmak są na liście moich słabości (nie będę udawać, że jest inaczej) ;) Jakże mogłoby ich zabraknąć w tym przepisie? Natomiast kruchy spód jest absolutnie genialny i polecam(...)również do serników i innych bezglutenowych ciast. Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 40 gram blanszowanych migdałów 1 małe ziarno tonki (opcjonalnie) 1 łyżka oleju migdałowego tłoczonego na zimno (ewentualnie można zastąpić innym orzechowym) 1 łyżka wody różanej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu kajmak (najlepiej domowy, przepis można znaleźć w Internecie) dowolne bakalie do przybrania 50 gram
Quinoa Raz!Ktoś z Was zapomniał w porę nastawić bezglutenowy zakwas na żur? Jeszcze nic straconego, możecie cieszyć się w Święta jego smakiem, dzięki temu prostemu przepisowi ;) Polecam! Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 ml soku z kiszonych ogórków 250 ml kefiru 250 ml wywaru warzywnego 2 - 3 łyżki chrzanu 1 czubata łyżka mąki gryczanej 1 cebula 4 ząbki czosnku(...)naturalne, bezglutenowe kabanosy drobiowe kilka jaj przepiórczych 2 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego) majeranek liść laurowy ziele angielskie pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli dodajemy czosnek i zalewamy wywarem z warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Gotujemy około 10 minut, pod koniec gotowania zaciągamy
Quinoa Raz!puszka groszku 3 jaja ugotowane na twardo 100 gram młodego sera łomnickiego z kozieradką 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 łyżka musztardy bezglutenowej 4 łyżki bezglutenowego majonezu pieprz sól szczypiorek Wykonanie: Groszek odcedzamy i płuczemy na sicie, jaja, ser i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki (oprócz szczypiorku) przekładamy do miski
Quinoa Raz!moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na śniadanie z twarożkiem i szczypiorkiem, jako kanapka na uczelnię, albo dodatek do aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Długo szukałam bezglutenowej receptury, która by się sprawdziła, za zwyczaj wychodziły mi twarde suchary. Te w końcu udały się perfekcyjnie i zaryzykuję opinię, że są smaczniejsze od tradycyjnych pszennych. Polecam! Składniki: 1/2 szklanki mąki(...)bardzo lepić i uklepanie placuszka, stanie się niemożliwe. Jeśli damy jej za mało podpłomyki wyjdą twarde i suche. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby było miękkie, elastyczne (jak na bezglutenowe), może się delikatnie lepić, ale nie za bardzo. Podpłomyki warto trochę podsypać mąką (np. ryżową) pod koniec ich formowania
Quinoa Raz!