bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:220/1049)

Świąteczny sernik z karmelową nutą na orzechowym spodzie - bez glutenu 159

zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza w smaku wersja śmietankowo- karmelowa na ciężkim (kompletnie bezglutenowym) orzechowym spodzie. Przepyszne karmelowe drobinki rozpływają się w ustach i nadają sernikowi świątecznego charakteru i przytulności, a wyrazisty orzechowy spód wspaniale kontrastuje ze śmietankowym serem, przywołując wspomnienia orzechowych prezentów(...)dzieciństwa. Sernik to jedno z tych ciast, które kojarzą się z miłością i domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów 4 łyżki mąki kukurydzianej 1,5 łyżki cukru 1 jajko 25g masła Masa serowa: 500g twarogu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowa Inka jak choINKA - z zieloną pianką z bitej śmietany i matchy, oprószona ekspandowaną quinoą, zdobiona owocami gran 160

Bezglutenowa Inka w świątecznej odsłonie z pewnością zaskoczy waszych domowników i gości. Postanowiłam dziś postawić na smak, naturalne i zdrowe składniki oraz wygląd.  Nic nie kojarzy mi się bardzie z magią świąt, jak roziskrzona choinka, przygotowałam więc kawę zbożową z nutą kardamonu i przystroiłam ją zieloną pianką z bitej śmietanki i  herbaty matcha. Piankę oprószyłam ekspandowaną quinoą, niczym(...)ekspandowanej quinoy 1 łyżka pokruszonych prażonych pistacji 1 łyżka owoców granatu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru kokosowego zmielonego na puder 4 gramy sproszkowanej herbaty matcha 2 łyżeczki bezglutenowej Inki pół łyżeczki mielonego kardamonu 250 ml gorącej wody Wykonanie: Inkę zalewamy gorącą wodą, dodajemy do niej kardamon i mieszamy. Śmietankę ubijamy na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier

Quinoa Raz!
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 180

oprzeć i kilka..no dobra, kilkanaście, zostało już skonsumowanych ;-). Mniam!!! Składniki na około 100 sztuk: 1,5 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mąki ryżowej, 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 1 szklanka mąki jaglanej,  2 jabłka, 1 łyżka octu jabłkowego, 150 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 6 łyżeczek przyprawy korzennej (najlepiej domowej roboty, u mnie z  TEGO  przepisu(...)łyżka cynamonu w proszku, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika (u mnie - 5 łyżek ksylitolu + 5 łyżek cukru kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy na mus, dodajemy do nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce

Jeść, by żyć w zdrowiu
Inkaska Inka - bezglutenowa kawa zbożowa z quinoą oraz musem z jagody inkaskiej i batata 146

Dzięki temu, że odkryłam jakiś czas temu bezglutenową kawę zbożową , wróciłam do jej smaku, który pamiętałam z dzieciństwa, a z którego przez celiakię musiałam zrezygnować.  Zastanawiałam się też ostatnio, co ma wspólnego nasza pyszna Inka z peruwiańskimi Inkami ;) Okazuje się, że poza nazwą, niewiele, ale zawsze można to zmienić odrobinę eksperymentując ;) Co prawda kawa zbożowa jest obecnie w Peru(...)nawet odrobina oleju z orzechów arachidowych nawiązuje do diety mieszkańców starożytnego Peru, więc zapraszam w smakową podróż w czasie i przestrzeni ;) Składniki: 1 szklanka ugotowane białej quinoy 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka oleju arachidowego  1 łyżka miodu 2/3 szklanki obranych owoców jagody inkaskiej  1 gruby (1,5 cm) plaster ugotowanego i obranego batata

Quinoa Raz!
Owsiano-amarantusowy koktajl z bananami 136

Kolejny przepis – a tych nigdy dość – na pyszny śniadaniowy koktajl, który za sprawą płatków owsianych, amarantusa i orzechów jest też bardzo pożywny i sycący. Jeżeli chcesz, aby był bezglutenowy, wybierz bezglutenowe płatki owsiane. Składniki na 2 porcje: ½ szklanki płatków owsianych 1 szklanka amarantusu ekspandowanego 30g uprażonych orzechów włoskich 2 łyżki syropu klonowego 1 ½ łyżeczki kakao 2 szklanki (400ml) mleka migdałowego

Roślinna - blog wegański
KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 2190

osób na dietach niskowęglowodanowych i bezglutenowych Wigilia i Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam

Ola la LCHF
TORCIK JAGLANY Z OWOCAMI KAKI (BEZ PIECZENIA) 111

oraz fenoli . Super sprawdza się jako przekąska do pracy, szkoły. Świetnie smakuje jako składnik owocowej sałatki, a już najlepiej poniższego "sernika". Zapraszam na przepis! (Na zdjęciach widoczna wersja z bezglutenowym budyniem na mleku roślinnym. Jednak nie uwzględniam tego w przepisie, bo uważam, że budyń jest zbędny, co więcej, zepsuł efekt wizualny i smakowy.) Składniki na tortownicę o średnicy(...)Spód: 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1/2 szklanki migdałów, 1/4 szklanki płatków lub wiórek kokosowych, 2 łyżki kakao, 5 suszonych daktyli, 5 suszonych moreli. Masa "sernikowa": 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody, 1 owoc kaki + 1/2 do dekoracji, 180 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego), 10 kropel olejku pomarańczowego, 3 łyżki ksylitolu. Wykonanie: Wszystkie składniki na spód

Jeść, by żyć w zdrowiu
Makaron z warzywami i bobem w sosie pomidorowo-serowym 140

Makaron bezglutenowy w towarzystwie zdrowych i kolorowych warzyw z bobem. Szybko, prosto i smacznie. Dodany tarty parmezan i świeża pietruszka z koperkiem dodały dodatkowo niezwykłego aromatu temu daniu. Jednogarnkowo i wygodnie z delikatnym sosem pomidorowo - serowym. Składniki podaję na oko, chodzi o połączenie smaków, jeśli jesteście bardzo głodni albo macie gości dodajcie na oko więcej warzyw i makaronu. W większości(...)papryki). Już dziś życzę smacznego mając nadzieję, że danie Wam zasmakuje. oczywiście do woli możecie modyfikować ulubione warzywa, z pewnością każda wersja będzie pyszna! :) Składniki: 2 - 3 szklanki makaronu bezglutenowego świderki duuża garść mrożonego bobu (w sezonie oczywiście świeży) kilka plasterków marchewki kilka kwiatów brokułów dwie garście kukurydzy spora garść zielonej fasolki 0,5 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

Zasmakuj Kuchni
PIZZA Z SOSEM DYNIOWYM I JARMUŻEM (BEZ DROŻDŻY I GLUTENU) 175

Dyniowy sos do pizzy z bloga MniuMniu kusił mnie już od dawna. Musiałam go w końcu wykorzystać i dziś nastąpił TEN właśnie moment. U mnie na cieście bezglutenowym, a w roli dodatków do pizzy występują: jarmuż, cebula i cukinia. Wszystko się pysznie i zdrowo skomponowało.  Dodam, że nigdy nie używam drożdży do ciasta na pizzę i, tak naprawdę(...)ogóle stosuje. Moje ciasto zawsze wychodzi idealne, delikatnie chrupiące, bardzo smaczne. Spróbujcie sami! Składniki na pizzę o średnicy 30 cm: ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej, 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml chłodnej wody, 2 łyżki zimnego oleju kokosowego, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano. sos: 1/4 małej dyni Hokkaido, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bezglutenowe ekologiczne pieczywo - chleb i obwarzanki :) 179

już ostatnia recenzja bezglutenowego pieczywa marki Schnitzer . Więcej mogliście przeczytać TUTAJ . Dzisiaj mam dla Was opinię na temat dość ciekawego produktu "chlebowego" jakim są obwarzanki - przypominające małe bułeczki oraz chleb rustykalny. Jak smakowo wyszły te produkty? O tym dowiecie się poniżej :) OBWARZANKI  woda * skrobia kukurydziana (29%) * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * płatki z prosa * mąka lniana * olej słonecznikowy(...)jakoś dużo, jednak daje o sobie znać. Pieczywo jest lekko puszyste, trochę gumowate. Nie wiem jak za bardzo określić smak, bo jest dość specyficzny, choć jak najbardziej zjadliwy. Bezglutenowe i ekologiczne obwarzanki są smaczne, jednak ich smak nie usatysfakcjonował mnie na tyle, abym wróciła do nich ponownie.  CHLEB RUSTYKALNY woda * skrobia kukurydziana (24%) * pełnoziarnista mąka amarantusowa * naturalny zakwas ryżowy

Zdrowie na języku :P
Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze 267

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych

vaniliowoczekoladowa
Ciastka kukurydziane 148

blogu pojawiły się dawno temu pyszne, bezglutenowe ciasteczka ryżowe. Korzystając z tego przepisu upiekłam ciasteczka kukurydziane, również bezglutenowe, ale niesamowicie kruche i bardzo maślane. Kleik ryżowy czy kukurydziany wyśmienicie zastępuje mąkę pszenną, a wiórki kokosowe nadają ciasteczkom dodatkowej chrupkości. Ciasteczka nie są za bardzo słodkie, prawie dietetyczne. Kolega, który zrezygnował z cukru

To co kocham
Chleb ryżowy bezglutenowy 142

Mój następny chleb bezglutenowy, tym razem ryżowy. Wygląda trochę blado jak niedopieczony, ale cóż – ryż jest przecież biały, to i chleb musi być jasny. Poprzednie, które piekłam i zamroziłam po 2 kromki już zjadłam, musiałam więc upiec sobie nowy. Nie muszę codziennie jeść chleba, ale najlepiej smakuje, gdy się kończy albo(...)już go nie ma. W moim osobistym rankingu moich chlebów bezglutenowych ten jest na drugim miejscu, po  chlebie gryczanym z ziemniakami. Mam jeszcze w planie chleb z dodatkiem ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. Składniki: • 300 g mąki ryżowej • 150 g mąki gryczanej • 50 g mąki kukurydzianej • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • 1 łyżka soli

To co kocham
Przepyszne i zdrowe crumble jabłkowe :) 170

Crumble robiłam po raz pierwszy. Jest to pyszny deser, który pod chrupiącą kruszonką skrywa przepyszny mus owocowy. Poniższy przepis stworzyłam ze zdrowych produktów, dodatkowo całość jest wegańska i bezglutenowa (jeśli użyjesz bezglutenowych płatków owsianych). Chrupiącą część tworzy owies wymieszany z orzechami. Mus owocowy to prażone jabłka połączone z korzennymi przyprawami i suszonymi owocami. Całość jest przepyszna! Idealna na jesienno-zimowe

Zdrowie na języku :P
Stek z soplówki jeżowatej (yamabushi) z czarnym czosnkiem i kolendrą w bezglutenowym placku z płatkami quinoa 125

walory smakowe, ale również jego pozytywny wpływ na łagodzenie schorzeń układu pokarmowego.  Ja bardzo lubię "steki" z yamabushi smażone na klarowanym maśle. Wkładam je zazwyczaj w bezglutenowy placek, tym razem z mąki z orzechów tygrysich (migdałów ziemnych) i płatków quinoa (dla osób chorujących na celiakię, lub cukrzycę są świetnym zamiennikiem zbóż). Dodatek prebiotyku - inuliny, wpływa pozytywnie na florę bakteryjną(...)jelit, ale też poprawia konsystencję takich bezglutenowych placków, więc polecam wypróbować. Czarny czosnek, który dopełnia to danie swoim lekko balsamicznym smakiem, również zyskuje popularność i słynie z właściwości zdrowotnych, antybakteryjnych oraz wysokiej zawartości potasu, magnezu, żelaza i cynku. Składniki: 3 łyżki płatków quinoa 2 łyżki mąki z orzechów tygrysich 1 łyżka inuliny 1 jajko 4 łyżki wody 300 gram soplówki

Quinoa Raz!