zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza w smaku wersja śmietankowo- karmelowa na ciężkim (kompletnie bezglutenowym) orzechowym spodzie. Przepyszne karmelowe drobinki rozpływają się w ustach i nadają sernikowi świątecznego charakteru i przytulności, a wyrazisty orzechowy spód wspaniale kontrastuje ze śmietankowym serem, przywołując wspomnienia orzechowych prezentów(...)dzieciństwa. Sernik to jedno z tych ciast, które kojarzą się z miłością i domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów 4 łyżki mąki kukurydzianej 1,5 łyżki cukru 1 jajko 25g masła Masa serowa: 500g twarogu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBezglutenowa Inka w świątecznej odsłonie z pewnością zaskoczy waszych domowników i gości. Postanowiłam dziś postawić na smak, naturalne i zdrowe składniki oraz wygląd. Nic nie kojarzy mi się bardzie z magią świąt, jak roziskrzona choinka, przygotowałam więc kawę zbożową z nutą kardamonu i przystroiłam ją zieloną pianką z bitej śmietanki i herbaty matcha. Piankę oprószyłam ekspandowaną quinoą, niczym(...)ekspandowanej quinoy 1 łyżka pokruszonych prażonych pistacji 1 łyżka owoców granatu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru kokosowego zmielonego na puder 4 gramy sproszkowanej herbaty matcha 2 łyżeczki bezglutenowej Inki pół łyżeczki mielonego kardamonu 250 ml gorącej wody Wykonanie: Inkę zalewamy gorącą wodą, dodajemy do niej kardamon i mieszamy. Śmietankę ubijamy na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier
Quinoa Raz!oprzeć i kilka..no dobra, kilkanaście, zostało już skonsumowanych ;-). Mniam!!! Składniki na około 100 sztuk: 1,5 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mąki ryżowej, 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 1 szklanka mąki jaglanej, 2 jabłka, 1 łyżka octu jabłkowego, 150 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 6 łyżeczek przyprawy korzennej (najlepiej domowej roboty, u mnie z TEGO przepisu(...)łyżka cynamonu w proszku, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika (u mnie - 5 łyżek ksylitolu + 5 łyżek cukru kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy na mus, dodajemy do nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce
Jeść, by żyć w zdrowiuDzięki temu, że odkryłam jakiś czas temu bezglutenową kawę zbożową , wróciłam do jej smaku, który pamiętałam z dzieciństwa, a z którego przez celiakię musiałam zrezygnować. Zastanawiałam się też ostatnio, co ma wspólnego nasza pyszna Inka z peruwiańskimi Inkami ;) Okazuje się, że poza nazwą, niewiele, ale zawsze można to zmienić odrobinę eksperymentując ;) Co prawda kawa zbożowa jest obecnie w Peru(...)nawet odrobina oleju z orzechów arachidowych nawiązuje do diety mieszkańców starożytnego Peru, więc zapraszam w smakową podróż w czasie i przestrzeni ;) Składniki: 1 szklanka ugotowane białej quinoy 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka oleju arachidowego 1 łyżka miodu 2/3 szklanki obranych owoców jagody inkaskiej 1 gruby (1,5 cm) plaster ugotowanego i obranego batata
Quinoa Raz!Kolejny przepis – a tych nigdy dość – na pyszny śniadaniowy koktajl, który za sprawą płatków owsianych, amarantusa i orzechów jest też bardzo pożywny i sycący. Jeżeli chcesz, aby był bezglutenowy, wybierz bezglutenowe płatki owsiane. Składniki na 2 porcje: ½ szklanki płatków owsianych 1 szklanka amarantusu ekspandowanego 30g uprażonych orzechów włoskich 2 łyżki syropu klonowego 1 ½ łyżeczki kakao 2 szklanki (400ml) mleka migdałowego
Roślinna - blog wegańskiosób na dietach niskowęglowodanowych i bezglutenowych Wigilia i Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam
Ola la LCHForaz fenoli . Super sprawdza się jako przekąska do pracy, szkoły. Świetnie smakuje jako składnik owocowej sałatki, a już najlepiej poniższego "sernika". Zapraszam na przepis! (Na zdjęciach widoczna wersja z bezglutenowym budyniem na mleku roślinnym. Jednak nie uwzględniam tego w przepisie, bo uważam, że budyń jest zbędny, co więcej, zepsuł efekt wizualny i smakowy.) Składniki na tortownicę o średnicy(...)Spód: 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1/2 szklanki migdałów, 1/4 szklanki płatków lub wiórek kokosowych, 2 łyżki kakao, 5 suszonych daktyli, 5 suszonych moreli. Masa "sernikowa": 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody, 1 owoc kaki + 1/2 do dekoracji, 180 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego), 10 kropel olejku pomarańczowego, 3 łyżki ksylitolu. Wykonanie: Wszystkie składniki na spód
Jeść, by żyć w zdrowiuMakaron bezglutenowy w towarzystwie zdrowych i kolorowych warzyw z bobem. Szybko, prosto i smacznie. Dodany tarty parmezan i świeża pietruszka z koperkiem dodały dodatkowo niezwykłego aromatu temu daniu. Jednogarnkowo i wygodnie z delikatnym sosem pomidorowo - serowym. Składniki podaję na oko, chodzi o połączenie smaków, jeśli jesteście bardzo głodni albo macie gości dodajcie na oko więcej warzyw i makaronu. W większości(...)papryki). Już dziś życzę smacznego mając nadzieję, że danie Wam zasmakuje. oczywiście do woli możecie modyfikować ulubione warzywa, z pewnością każda wersja będzie pyszna! :) Składniki: 2 - 3 szklanki makaronu bezglutenowego świderki duuża garść mrożonego bobu (w sezonie oczywiście świeży) kilka plasterków marchewki kilka kwiatów brokułów dwie garście kukurydzy spora garść zielonej fasolki 0,5 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
Zasmakuj KuchniDyniowy sos do pizzy z bloga MniuMniu kusił mnie już od dawna. Musiałam go w końcu wykorzystać i dziś nastąpił TEN właśnie moment. U mnie na cieście bezglutenowym, a w roli dodatków do pizzy występują: jarmuż, cebula i cukinia. Wszystko się pysznie i zdrowo skomponowało. Dodam, że nigdy nie używam drożdży do ciasta na pizzę i, tak naprawdę(...)ogóle stosuje. Moje ciasto zawsze wychodzi idealne, delikatnie chrupiące, bardzo smaczne. Spróbujcie sami! Składniki na pizzę o średnicy 30 cm: ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej, 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml chłodnej wody, 2 łyżki zimnego oleju kokosowego, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano. sos: 1/4 małej dyni Hokkaido, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka
Jeść, by żyć w zdrowiujuż ostatnia recenzja bezglutenowego pieczywa marki Schnitzer . Więcej mogliście przeczytać TUTAJ . Dzisiaj mam dla Was opinię na temat dość ciekawego produktu "chlebowego" jakim są obwarzanki - przypominające małe bułeczki oraz chleb rustykalny. Jak smakowo wyszły te produkty? O tym dowiecie się poniżej :) OBWARZANKI woda * skrobia kukurydziana (29%) * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * płatki z prosa * mąka lniana * olej słonecznikowy(...)jakoś dużo, jednak daje o sobie znać. Pieczywo jest lekko puszyste, trochę gumowate. Nie wiem jak za bardzo określić smak, bo jest dość specyficzny, choć jak najbardziej zjadliwy. Bezglutenowe i ekologiczne obwarzanki są smaczne, jednak ich smak nie usatysfakcjonował mnie na tyle, abym wróciła do nich ponownie. CHLEB RUSTYKALNY woda * skrobia kukurydziana (24%) * pełnoziarnista mąka amarantusowa * naturalny zakwas ryżowy
Zdrowie na języku :PChodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych
vaniliowoczekoladowablogu pojawiły się dawno temu pyszne, bezglutenowe ciasteczka ryżowe. Korzystając z tego przepisu upiekłam ciasteczka kukurydziane, również bezglutenowe, ale niesamowicie kruche i bardzo maślane. Kleik ryżowy czy kukurydziany wyśmienicie zastępuje mąkę pszenną, a wiórki kokosowe nadają ciasteczkom dodatkowej chrupkości. Ciasteczka nie są za bardzo słodkie, prawie dietetyczne. Kolega, który zrezygnował z cukru
To co kochamMój następny chleb bezglutenowy, tym razem ryżowy. Wygląda trochę blado jak niedopieczony, ale cóż – ryż jest przecież biały, to i chleb musi być jasny. Poprzednie, które piekłam i zamroziłam po 2 kromki już zjadłam, musiałam więc upiec sobie nowy. Nie muszę codziennie jeść chleba, ale najlepiej smakuje, gdy się kończy albo(...)już go nie ma. W moim osobistym rankingu moich chlebów bezglutenowych ten jest na drugim miejscu, po chlebie gryczanym z ziemniakami. Mam jeszcze w planie chleb z dodatkiem ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. Składniki: • 300 g mąki ryżowej • 150 g mąki gryczanej • 50 g mąki kukurydzianej • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • 1 łyżka soli
To co kochamCrumble robiłam po raz pierwszy. Jest to pyszny deser, który pod chrupiącą kruszonką skrywa przepyszny mus owocowy. Poniższy przepis stworzyłam ze zdrowych produktów, dodatkowo całość jest wegańska i bezglutenowa (jeśli użyjesz bezglutenowych płatków owsianych). Chrupiącą część tworzy owies wymieszany z orzechami. Mus owocowy to prażone jabłka połączone z korzennymi przyprawami i suszonymi owocami. Całość jest przepyszna! Idealna na jesienno-zimowe
Zdrowie na języku :Pwalory smakowe, ale również jego pozytywny wpływ na łagodzenie schorzeń układu pokarmowego. Ja bardzo lubię "steki" z yamabushi smażone na klarowanym maśle. Wkładam je zazwyczaj w bezglutenowy placek, tym razem z mąki z orzechów tygrysich (migdałów ziemnych) i płatków quinoa (dla osób chorujących na celiakię, lub cukrzycę są świetnym zamiennikiem zbóż). Dodatek prebiotyku - inuliny, wpływa pozytywnie na florę bakteryjną(...)jelit, ale też poprawia konsystencję takich bezglutenowych placków, więc polecam wypróbować. Czarny czosnek, który dopełnia to danie swoim lekko balsamicznym smakiem, również zyskuje popularność i słynie z właściwości zdrowotnych, antybakteryjnych oraz wysokiej zawartości potasu, magnezu, żelaza i cynku. Składniki: 3 łyżki płatków quinoa 2 łyżki mąki z orzechów tygrysich 1 łyżka inuliny 1 jajko 4 łyżki wody 300 gram soplówki
Quinoa Raz!