Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych
vaniliowoczekoladowablogu pojawiły się dawno temu pyszne, bezglutenowe ciasteczka ryżowe. Korzystając z tego przepisu upiekłam ciasteczka kukurydziane, również bezglutenowe, ale niesamowicie kruche i bardzo maślane. Kleik ryżowy czy kukurydziany wyśmienicie zastępuje mąkę pszenną, a wiórki kokosowe nadają ciasteczkom dodatkowej chrupkości. Ciasteczka nie są za bardzo słodkie, prawie dietetyczne. Kolega, który zrezygnował z cukru
To co kochamMój następny chleb bezglutenowy, tym razem ryżowy. Wygląda trochę blado jak niedopieczony, ale cóż – ryż jest przecież biały, to i chleb musi być jasny. Poprzednie, które piekłam i zamroziłam po 2 kromki już zjadłam, musiałam więc upiec sobie nowy. Nie muszę codziennie jeść chleba, ale najlepiej smakuje, gdy się kończy albo(...)już go nie ma. W moim osobistym rankingu moich chlebów bezglutenowych ten jest na drugim miejscu, po chlebie gryczanym z ziemniakami. Mam jeszcze w planie chleb z dodatkiem ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. Składniki: • 300 g mąki ryżowej • 150 g mąki gryczanej • 50 g mąki kukurydzianej • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • 1 łyżka soli
To co kochamCrumble robiłam po raz pierwszy. Jest to pyszny deser, który pod chrupiącą kruszonką skrywa przepyszny mus owocowy. Poniższy przepis stworzyłam ze zdrowych produktów, dodatkowo całość jest wegańska i bezglutenowa (jeśli użyjesz bezglutenowych płatków owsianych). Chrupiącą część tworzy owies wymieszany z orzechami. Mus owocowy to prażone jabłka połączone z korzennymi przyprawami i suszonymi owocami. Całość jest przepyszna! Idealna na jesienno-zimowe
Zdrowie na języku :Pwalory smakowe, ale również jego pozytywny wpływ na łagodzenie schorzeń układu pokarmowego. Ja bardzo lubię "steki" z yamabushi smażone na klarowanym maśle. Wkładam je zazwyczaj w bezglutenowy placek, tym razem z mąki z orzechów tygrysich (migdałów ziemnych) i płatków quinoa (dla osób chorujących na celiakię, lub cukrzycę są świetnym zamiennikiem zbóż). Dodatek prebiotyku - inuliny, wpływa pozytywnie na florę bakteryjną(...)jelit, ale też poprawia konsystencję takich bezglutenowych placków, więc polecam wypróbować. Czarny czosnek, który dopełnia to danie swoim lekko balsamicznym smakiem, również zyskuje popularność i słynie z właściwości zdrowotnych, antybakteryjnych oraz wysokiej zawartości potasu, magnezu, żelaza i cynku. Składniki: 3 łyżki płatków quinoa 2 łyżki mąki z orzechów tygrysich 1 łyżka inuliny 1 jajko 4 łyżki wody 300 gram soplówki
Quinoa Raz!niezdrowe. Moja wersja nadaje się nawet na śniadanie, a do tego smakuje wyśmienicie :) 3 łyżki puree z dynii 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka szklanka mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy do podania (lub inne dowolne dodatki): mleczko kokosowe gruszka pomarańcza puder truskawkowy syrop klonowy Składniki mieszamy na gładką masę. W nagrzanej gofrownicy
Mienta bloglekki. Zdrowe, szybkie, smaczne i syte danie. Możecie zrobić takie danie praktycznie z każdym makaronem (spaghetti, tagliatelle, penne, muszelki, itp.) na jaki macie ochotę. Ja dziś użyłam makaronu bezglutenowego. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego świderki - użyłam makaronu firmy "Bezgluten s.c.": Al Dente, Gluten Free Pasta 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego - użyłam gęstego
Zasmakuj Kuchnicieszyłam się nim przez 3-4 dni :) Orzechy nerkowca i żurawina nerkowce (23%) * żurawina (13%) (żurawina, cukier, olej słonecznikowy) * orzeszki ziemne * orzechy * mąka ryżowa * skrobia kukurydziana * mielona cebula * bezglutenowa bułka tarta (mąka ryżowa, woda, dekstroza, błonnik roślinny, sól, karmel, papryka) * mix krajowych warzyw (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * suszone grzyby * czerwone(...)papryki * bezglutenowy proszek do pieczenia * sól * mix ziół * czarny pieprz Drugi wariant smakowy był równie aromatyczny, co poprzednik. Pachnie po prostu pięknie i bardzo apetycznie. Ten orzechowy bochenek przygotowuje się tak samo, czy mix ziaren należy wymieszać z 200 ml zimnej wody, odstawić na 5 minut, aby masa zgęstniała, przełożyć do dołączonej foremki i piec 35-40 minut. Ja piekłam
Zdrowie na języku :PTakie musli to świetny sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia. Ponad to odżywcze i szybkie, bo zalanie ich mlekiem czy jogurtem zajmie Ci niecałą minutę :) Musli przygotowałam z bezglutenowych składników. Chrupiących i słodki efekt dała mieszanka oleju kokosowego z cukrem kokosowym i masłem orzechowym. Całość dopełniają pyszne liofilizowane owoce, w akcencie tropikalnym (pomijając wiśnie :D). Wyszło mega pysznie, bardzo chrupiąco(...)przyjemnie słodko :) Składniki: 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g płatków quinoa 100 g płatków teff 50 g oleju kokosowego 50 g cukru kokosowego 50 g masła orzechowego "crunchy" Owoce liofilizowane: 15 g banana (ELENA) 15 g ananasa (ELENA) 15 g mandarynki (ELENA) 15 g wiśni (ELENA) Przygotowanie: Wszystkie rodzaje płatków wsyp do miski i wymieszaj
Zdrowie na języku :Pmąki, jajek, oleju i mleka, ale na pewno porównywalne smakowo. Jagódka nazwała je "ale pyszności", a ja -"pysznie nieidealne". Składniki na 10 sztuk: 1 szklanka mąki kokosowej, 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych (zmielonych na mąkę), pół łyżeczki sody, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka wanilii w proszku, 3 marchewki, 1 banan
Jeść, by żyć w zdrowiuwizualnie i z dumą podałabym je gościom podczas imprezy, spotkania, itp. Nie tylko super się prezentują, ale i smakują. Bardzo łatwo i szybko się je szykuje. Ciasto, mimo, że bezglutenowe, nie rozpada się, delikatnie chrupie i nie jest zbyt twarde. Farsz soczewicowy, pomimo banalnych dodatków, tworzy oryginalny smak. Warstwa przecieru pomidorowego między ciastem a farszem była strzałem w dziesiątkę, pięknie(...)Musicie spróbować! Niestety ja Was nie poczęstuję, bo zniknęły w mgnieniu oka. Poniżej lista zakupów dla Was na jutro ;-) Składniki na 2 mini tarty: Na ciasto: 1/3 szklanki zmielonych bezglutenowych płatków owsianych, 2 łyżeczki oleju kokosowego (w półstałej konsystencji), 40 ml wody, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, szczypta soli. Na farsz: 4 łyżki ugotowanej soczewicy (ok. 2 łyżki suchej), 1 marchewka
Jeść, by żyć w zdrowiupotrzebujesz wiele czasu, zdolności kulinarnych i wyszukanych składników. Tradycyjna wersja zawiera gluten, w postaci kaszy manny i białej mąki, oraz tonę masła. Moja szarlotka składa się z mąk bezglutenowych, a masło zastępuje olej kokosowy. Nie będę pisać, że jest baaaardzo zdrowa i możecie ją jeść do woli. Tak bowiem nie jest. Wszelkie słodycze, nawet te domowe w "najbezpieczniejszej" wersji(...)niej uczę się zdrowego stylu życia, a z Wami się nim dzielę tutaj na blogu. Wracając do szarlotki, oto ona: Składniki na formę 20 x 20 cm: 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1 szklanka mąki kokosowej, 1 szklanka mąki amarantusowej, 3/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej), 8 łyżek cukru kokosowego, 1 laska rabarbaru 7 dużych jabłek (+2, jeśli
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzy niedzieli miło uraczyć rodzinkę słodkim deserem. Ciasto było nieplanowane, więc składniki nie będą wyszukane. Przygotowałam je z tego, co zawsze mam w domu, czyli: płatków kokosowych, awokado, bezglutenowych płatków owsianych, karobu, daktyli i oleju kokosowego. Ta kombinacja okazała się przepyszna, stworzyła jedno z moich najlepszych ciast. Wiem, że niektórzy nie zalecają łączenia tłuszczy z cukrami. Osobiście nie boję się(...)piersią (ja) lub bardzo aktywnego fizycznie - uczestnika ultramaratonów (patrz: mój mąż). Składniki na formę o średnicy 23 cm: Spód: 1 szklanka surowych płatków kokosowych, 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych, 5 suszonych daktyli, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego). Nadzienie: 1 awokado, 7 łyżek karobu, 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii, 1 łyżka syropu klonowego. Do dekoracji
Jeść, by żyć w zdrowiuByły maliny w koktajlu, były w jogurcie roślinnym. Teraz czas na ciasto. U nas, jak zawsze, wegańskie i bezglutenowe. Tym razem pokusiłam się o wersję pieczoną na bazie mąki kokosowej i owsianej z mlekiem kokosowym. Wyszło pyszne, smakowało nawet miłośnikom niewegańskich ciast z cukierni. Sukces! Oczywiście bardziej polecam spożywać maliny w wersji surowej, ale nikomu nie zaszkodzi, od czasu(...)szklanka mąki owsianej, 2 szklanki roślinnego mleka (u mnie kokosowe), 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wody, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 szklanka malin. Wykonanie: Siemie lniane zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. W jednej misce umieszczamy suche składniki i mieszamy. W drugiej - mieszamy mleko z olejem
Jeść, by żyć w zdrowiumięsem pełnym konserwatów, hormonów, antybiotyków. Generalnie pizza kojarzona jest z niezdrowym jedzeniem. Pora obalić ten mit, bo można przyrządzić jej zdrową wersję. Na taką właśnie zapraszam. U mnie na bezglutenowym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i aromatycznymi warzywami. Pychotka! Składniki na formę o średnicy 26 cm: 2 szkalnki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml wody, 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Jeść, by żyć w zdrowiu