bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:37/100)

Duszona kapusta z kiełbasą 108

około 1/2 szklanki, tak aby kapusta nie przywarła do dna). Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu gdy zacznie mięknąć. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do kapusty. Wytopiony tłuszcz z kiełbasy odlewamy zostawiając na patelni niewielką jego ilość. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na patelni

Qchnia po prostu
SERNIK DYNIOWY BEZ SPODU 110

najbardziej lubię w serniku. A do tego ma tak cudownie żółto-pomarańczowy kolor! SERNIK DYNIOWY BEZ SPODU (tortownica o średnicy 24 cm) Składniki (w temperaturze pokojowej) 300 g obranej dyni (sam miąższ) 1 kg sera z wiaderka (18% tłuszczu) 5 jajek rozm. L 1,5 szklanki drobnego cukru* 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W kuchni Karmel-itki
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem 280

mniejsze i równiejsze skwarki, tym szybciej i równomierniej się wytapiają i zezłacają.   Słonina nie może mieć na sobie skóry – jeśli skóra jest, koniecznie trzeba ją oddzielić od tłuszczu – po wytopieniu smalcu skóra stanie się niejadalna – bardzo, bardzo twarda, a skwarki z nią nadają się do wyrzucenia – nie ma opcji żeby je pogryźć. W taką samą drobną kosteczkę kroję słoninę(...)zamieszać i mieszać stale podczas wytapiania – najlepiej drewnianą łyżką, odporną na nagrzewanie i wysokie temperatury. Bez mieszania skwarki na dnie przypalą się, a te na górze zostaną surowe.   Po jakiś 10-15 minutach skwarki zrobią się już miękkie i lekko przeźroczyste, trochę tłuszczu już się z nich wytopi. Stale należy mieszać słoninę od dna, żeby nie pozwolić jeszcze

Karo in the Kitchen
Grzesiek 20938

łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C. Beza z bakaliami i wafelkami: Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier(...)garnkiem) należy miksować masę tak długo, aż podgrzeje się ona na tyle, że wytrącone cząsteczki tłuszczu połączą się z resztą. Masę wstawić do lodówki do stężenia (pod wpływem ciepła zrobi się rzadsza) i gotowe - można smarować ciasto! Przełożenie: Na spód położyć bezę, posmarować ją masą budyniową (zostawiając kilka łyżek do posmarowania wierzchu). Na to wyłożyć biszkopt, posmarować resztą masy budyniowej

Kto ugości moich gości?
Współpraca z IWishBAR :) 147

przejść do recenzji kolejnego :D Żartuję oczywiście, nie zostawię Was przecież bez żadnego dodatkowego komentarza :) Ale tak, to jest na prawdę bardzo bardzo bardzo smaczny baton! Jedynie co mnie w nim troszeczkę "boli" to ta biała czekolada. Na batoniku znajdziemy informację, że biała czekolada to: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku, jogurt w proszku, emulgator(...)czas można sobie pozwolić, tym bardziej, że ja wielką fanką, a raczej żadną fanką białej czekolady nie jestem :( Oczywiście osoby trenujące, prowadzące na co dzień aktywny tryb życia mogą bez wahania pozwolić sobie na taki smakołyk częściej, tym bardziej, że tej białej czekolady pewnie nie jest aż tak dużo :D  W tym rodzaju batonika totalnie zauroczył mnie kokosowy

Zdrowie na języku :P
Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia 136

dokładnie. Dziś królują pączki, gniazdka, oponki, chrusty, faworki, churros… i nie tylko. Wybór jest przeogromny i na pewno każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia. Składniki: - 500 g mąki tortowej - 200 g ugotowanych sypkich ziemniaków (najlepiej „wczorajsze”) - 50 ml mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru(...)oleju ze smalcem rozgrzanym do 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder mieszamy z wrzątkiem oraz 1 łyżką soku z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia, to idealna propozycja dla niezdecydowanych. Pączki bez nadzienia dają możliwość wykorzystania

mojewypiekiinietylko
Wołowina pieczona z suszonymi pomidorami i cebulą 133

cienkie plastry boczku (w przypadku, gdy wołowina jest słabo przerośnięta tłuszczem) 2 cebule 6 - 7 suszonych pomidorów 6 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki octu winnego 2 łyżeczki suszonego roztartego rozmarynu świeżo mielony pieprz (u mnie około 3 łyżeczek) sól mąka do obtaczania mięsa  2 - 3 łyżki tłuszczu do obsmażania Dodatkowo: 5 średnich ziemniaków (młode raczej nie mogą być(...)pieprz (bez soli). Wszystko dokładnie wymieszać, aby kawałki mięsa były pokryte przyprawami. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed dalszą obróbką i oczyścić je z cebuli i pomidorów. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Dno brytfanki do pieczenia

Kuchcik gotuje
Batoniki owsiano-kokosowe 123

już wiem, że dłużej pozostają świeże. Nawet bez przykrycia. Dzisiaj jest czwarty dzień, odkąd zrobiłam batoniki i nadal zachowują świeżość mimo, że nie są w zamknięciu. Polecam, ale robiąc je musicie popatrzeć, jak zmienić proporcje, jeśli nie przepadacie za bardzo słodkimi batonikami. Ja jeszcze nie wiem, jak zmniejszyć ilość cukru i tłuszczu, ale na pewno będę robić te batoniki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Owsianka / smoothie bowl My Raw Joy – Siła Roślin 68

banan* (6%), sproszkowane truskawki* *Składniki pochodzenia ekologicznego Masa netto: 200g Wartości odżywcze: 100g/ 347 kcal, tłuszcz – 7,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 5,2g, węglowodany – 62,9g w tym cukry – 32,9g, błonnik – 11,7g, białko – 5,4g, sól – 0g Informacje dodatkowe: bez glutenu, EKO, bez laktozy, wegańskie. Sklep: Sklep Siła Roślin Cena: 39,95 zł Nasza

Candy Pandas
PRALINKI FRUTTI DI MARE OD VOBRO- RECENZJA 68

kształt pralinek, urocze owoce morza :) Moimi faworytami są mleczne i karmelowe, niebo w gębie, mogłabym je jeść bez końca, nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności. Choć pozostałymi dwoma smakami nie pogardzę ;) Co jeszcze warto podkreślić? Pralinki nie zawierają barwników, konserwantów oraz tłuszczów utwardzanych! A więc ten tego... Kochani życzę Wam miłego wieczorku a ja wracam do degustacji pralinek

Zrób to smacznie
Schabowe z marynaty mleczno-cebulowej 291

dzisiaj robię powtórkę, tym razem na potrzeby bloga, specjalnie dla Was Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 500 ml mleka 1 lub 2 cebule 1 – 2 jajka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania sól świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec Wykonanie: Schab po umyciu pokroiłam na kotlety. Wyszło 5 sztuk. Kotlety rozbiłam tłuczkiem wkładając

Kuchnia u Krysi
leniwe z suszonych drożdży z przyprawą do jabłek i śliwkami pyszne ciasto z kruszonką... 118

forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki ile tłuszczu wchłonie) można wlać ciut oleju rzepakowego, dałam 1 łyżkę, kruszonka z dodatkiem oleju nie jest za sucha

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowe z burakami 712

wyglądu brownie, choć w konsystencji jest do niego podobne, tzn. nieco zbite i lekko maziste. Ciasto przygotowałam bez dodatku cukru, a elementem dosładzającym uczyniłam miód oraz suszone daktyle, które świetnie sprawdzają się w tej roli. W cieście znajdziecie też stosunkowo niedużo tłuszczu w postaci zdrowego oleju kokosowego. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto czekoladowe z burakami Składniki

Smakołyki Bereniki
Kasztany z wątróbki 125

jajka 2 białe cebule sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wątróbkę ugotować bez soli i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i drobno posiekać. Ugotowaną wątróbkę , 2 jajka, oraz cebulę zmielić w maszynce. Dodać trochę tłuszczu, przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić. Z masy formować kuleczki, obtaczać w posiekanych jajkach

Tradycyjna Kuchnia
Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 199

powierzchni schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy nicią- najlepiej kuchenną, odporną na wysokie temperatury i bez dodatków tworzyw sztucznych. Dobrze, żeby rolada z farszem poleżała sobie co najmniej 1 godzinę.  Następnie roladę podsmażamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu- ja użyłam grillowej, ale zwykła patelnia też się nada. ;) Potem przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania