przejść do recenzji kolejnego :D Żartuję oczywiście, nie zostawię Was przecież bez żadnego dodatkowego komentarza :) Ale tak, to jest na prawdę bardzo bardzo bardzo smaczny baton! Jedynie co mnie w nim troszeczkę "boli" to ta biała czekolada. Na batoniku znajdziemy informację, że biała czekolada to: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku, jogurt w proszku, emulgator(...)czas można sobie pozwolić, tym bardziej, że ja wielką fanką, a raczej żadną fanką białej czekolady nie jestem :( Oczywiście osoby trenujące, prowadzące na co dzień aktywny tryb życia mogą bez wahania pozwolić sobie na taki smakołyk częściej, tym bardziej, że tej białej czekolady pewnie nie jest aż tak dużo :D W tym rodzaju batonika totalnie zauroczył mnie kokosowy
Zdrowie na języku :Pdokładnie. Dziś królują pączki, gniazdka, oponki, chrusty, faworki, churros… i nie tylko. Wybór jest przeogromny i na pewno każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia. Składniki: - 500 g mąki tortowej - 200 g ugotowanych sypkich ziemniaków (najlepiej „wczorajsze”) - 50 ml mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru(...)oleju ze smalcem rozgrzanym do 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder mieszamy z wrzątkiem oraz 1 łyżką soku z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia, to idealna propozycja dla niezdecydowanych. Pączki bez nadzienia dają możliwość wykorzystania
mojewypiekiinietylkocienkie plastry boczku (w przypadku, gdy wołowina jest słabo przerośnięta tłuszczem) 2 cebule 6 - 7 suszonych pomidorów 6 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki octu winnego 2 łyżeczki suszonego roztartego rozmarynu świeżo mielony pieprz (u mnie około 3 łyżeczek) sól mąka do obtaczania mięsa 2 - 3 łyżki tłuszczu do obsmażania Dodatkowo: 5 średnich ziemniaków (młode raczej nie mogą być(...)pieprz (bez soli). Wszystko dokładnie wymieszać, aby kawałki mięsa były pokryte przyprawami. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed dalszą obróbką i oczyścić je z cebuli i pomidorów. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Dno brytfanki do pieczenia
Kuchcik gotujejuż wiem, że dłużej pozostają świeże. Nawet bez przykrycia. Dzisiaj jest czwarty dzień, odkąd zrobiłam batoniki i nadal zachowują świeżość mimo, że nie są w zamknięciu. Polecam, ale robiąc je musicie popatrzeć, jak zmienić proporcje, jeśli nie przepadacie za bardzo słodkimi batonikami. Ja jeszcze nie wiem, jak zmniejszyć ilość cukru i tłuszczu, ale na pewno będę robić te batoniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkształt pralinek, urocze owoce morza :) Moimi faworytami są mleczne i karmelowe, niebo w gębie, mogłabym je jeść bez końca, nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności. Choć pozostałymi dwoma smakami nie pogardzę ;) Co jeszcze warto podkreślić? Pralinki nie zawierają barwników, konserwantów oraz tłuszczów utwardzanych! A więc ten tego... Kochani życzę Wam miłego wieczorku a ja wracam do degustacji pralinek
Zrób to smaczniedzisiaj robię powtórkę, tym razem na potrzeby bloga, specjalnie dla Was Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 500 ml mleka 1 lub 2 cebule 1 – 2 jajka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania sól świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec Wykonanie: Schab po umyciu pokroiłam na kotlety. Wyszło 5 sztuk. Kotlety rozbiłam tłuczkiem wkładając
Kuchnia u Krysiforma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki ile tłuszczu wchłonie) można wlać ciut oleju rzepakowego, dałam 1 łyżkę, kruszonka z dodatkiem oleju nie jest za sucha
W Mojej Kuchni Lubięwyglądu brownie, choć w konsystencji jest do niego podobne, tzn. nieco zbite i lekko maziste. Ciasto przygotowałam bez dodatku cukru, a elementem dosładzającym uczyniłam miód oraz suszone daktyle, które świetnie sprawdzają się w tej roli. W cieście znajdziecie też stosunkowo niedużo tłuszczu w postaci zdrowego oleju kokosowego. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto czekoladowe z burakami Składniki
Smakołyki Berenikijajka 2 białe cebule sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wątróbkę ugotować bez soli i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i drobno posiekać. Ugotowaną wątróbkę , 2 jajka, oraz cebulę zmielić w maszynce. Dodać trochę tłuszczu, przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić. Z masy formować kuleczki, obtaczać w posiekanych jajkach
Tradycyjna Kuchniapowierzchni schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy nicią- najlepiej kuchenną, odporną na wysokie temperatury i bez dodatków tworzyw sztucznych. Dobrze, żeby rolada z farszem poleżała sobie co najmniej 1 godzinę. Następnie roladę podsmażamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu- ja użyłam grillowej, ale zwykła patelnia też się nada. ;) Potem przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki
Czerwona Porzeczkawlać oliwę, wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojony boczek i mieszając smażyć aż się zarumieni, a tłuszcz z boczku się wytopi. Dodać groszek, doprawić solą i pierzem, Wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć razem. Dodać tyle wody, aby przykryć groszek. Gotować bez przykrycia aż cały płyn wyparuje, przez około 10 minut.Dodać natkę pietruszki, wymieszać i podawać
Stare Garyziemnych oraz nerkowców. Brzmi zwyczajnie, skład niczym nie zaskakuje, ALE SMAK... niesamowity! Najpyszniejsza rzecz jaką jadłam- bez dwóch zdań. Koniec kropka.Wartości odżywcze tego arcydzieła prezentują się następująco: -w 100g mamy 585,3kcal w tym 20,6g białka, 48,9g tłuszczu, 23,7g węglowodanów oraz 8g błonnika -w porcji- 20g- 117kcal, 4,2g białka
peanutbuttermonsteruważamy, żeby nie oddzielił się od nich tłuszcz. Dodajemy mleko. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i miksujemy do otrzymania gładkiej masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki
Życie zamknięte w smakuDziś czarne ciasto przełożone marmoladą, proste, bez miksera, dla zapracowanych w sam raz:) Do ciasta możecie dodać posiekane bakalie i dodatkowo skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, będzie pysznie! Polecam szybkie ciasto z dodatkiem czarnego kakao i słodkiej marmolady, idealne do popołudniowej kawy, rozmów wszelakich i miłych spotkań Ciasto z czarnym kakao przełożone marmoladą SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej(...)mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Keksówkę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciemne kakaowe ciasto, wyrównuję, potem jasne, delikatnie wyrównując po całości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto
Zasmakuj Kuchnidomowego zakwasu na barszcz biały;200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżeczka majeranku;Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.Po upływie tego czasu, w przypadku gotowania barszczu
Gospodyni Miejska