bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:44/100)

Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 217

łyżki1 łyżka Zamiast czarnego sezamu można użyć łuskanego białego, albo nasion czarnuszki. Przygotowanie:Wyłuskane pestki dyni i słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną wodę odlać. Dynię (miąższ bez skórki i pestek) zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą ogrzałam przed zmiksowaniem. Wymieszać suche składniki, dodać mleko/wodę (powinna być ciepła - około(...)mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Nagrzać piekarnik do 180 stopni

głodny alergik
Cukiniowe lasagne z sosem ze świeżych pomidorów 157

Cukiniowe lasagne to lasagne bezglutenowe. Pszenne lasagne zastępuje oczywiście cukinia. Danie jest pyszne i smakuje….No właśnie nie jak tradycyjne lasagne, bo sos zrobiłam na bazie sera bez udziału mąki. Skąd taki pomysł? Pomysł wziął się stąd aby wykorzystać cukinię, pomidory i przydomowe zioła i przyrządzić danie bezglutenowe. Można? Pewnie, że można! Lubię makaron ale też lubię(...)durszlaku. Na drugiej patelni rozpuść trochę tłuszczu i zrumień mielone. Dodaj do sosu i zagotuj. Przygotuj owalne naczynie i posmaruj oliwą. Na dnie ułóż część cukinii, następnie napełnij do pełna sosem. Zakończ cukinią, pokruszonym serem pleśniowym i mozzarella. Całość skrop oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC na termoobiegu piekarnika (bez termoobiegu 215ºC). Zapiekaj przez 10 minut. Ser powinien

codojedzenia
Oponki z serem pyszne i puszyste 219

alkoholowi oponki wchłoną mniej tłuszczu) 1 ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania oponek olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Oponki z serem Przygotowanie: Najpierw przygotuję ser, ser przekładam do miski i miksuję blenderem, tak żeby stał się gładki i bez grudek. |Jeżeli nie mamy blendera(...)wykrawam małą foremką (kieliszkiem) dziurkę. Tak przygotowane oponki układam na papierze do pieczenia. Skrawki ciasta ponownie zagniatam, wałkuję i wykrawam oponki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażenie oponek: W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale oponki można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu. Przed wrzuceniem oponek na tłuszcz, najpierw wrzucam kawałek ciasta

Uwaga Babcia Gotuje
Papryki faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym 112

piecz je 40 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Po wyjęciu posyp papryki startą mozzarellą lub serem żółtym. Papryki możesz dodatkowo posypać świeżą bazylią oraz parmezanem. Podawaj z sosami, np. z czosnkowym. Wartości odżywcze (porcja – 1/2 papryki): Kcal: 143 | Białko: 10,5 | Węglowodany: 20 | Tłuszcze: 3,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie

Przepisy na widelcu
Szaszłyki z polędwicy i boczku 198

równomiernie oliwą, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka do tłuszczu. Następnie posypujemy je ze wszystkich stron mieszanką ziół, papryki i soli. Szaszłyki podsmażamy na patelni (najlepiej grillowej) po 1 minucie na każdą z 4 stron. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy bez przykrycia przez 20 minut. W trakcie pieczenia warto raz odwrócić szaszłyki

Kulinarna Pokusa
Kurczak pieczony na ruszcie w piekarniku 724

poukładać na ruszcie  ( pod spodem musi być pojemnik, żeby tłuszcz miał gdzie skapywać), tak aby nie nachodziły na siebie. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę 20 minut, co pół godziny lekko spryskując kurczaki olejem ( ja polewam łyżką do sosów )w temperaturze 180 stopni C ( bez termoobiegu, bo za bardzo się skóra wysuszy). Upieczone wyjąć, podawać

Na słodko lub wytrawnie
Frytki z piekarnika 389

Wiem, że dla niektórych wegańskość frytek jest sprawą dyskusyjną ;). Jakby nie było - ziemniak jest rośliną, a frytki z piekarnika mają o wiele mniej tłuszczu od frytek

Tani Weganizm
Tawa Tawas. Boliwijskie pączki 107

można się w tym dniu opychać pieczonymi i smażonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu znaleźć można wiele karnawałowych propozycji i możecie sobie wybrać jakiś pyszny słodki przepis. Teraz zapraszam na błyskawiczne pączki Tawa Tawas. Tawa tawas to popularne boliwijskie pączki w kształcie rombów. Smaży się je na głębokim tłuszczu na złoto. Pączki te puchną podczas smażenia, są więc puszyste

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puree z kalafiora 89

Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków - jest to klasyczny składnik drugiego dania, ulubiony dodatek do mięs. Choć ziemniaki same w sobie nie są bardzo kaloryczne (w końcu to tylko warzywo), to zazwyczaj podajemy je polane zawiesistym sosem lub rozpuszczonym masełkiem czy innym tłuszczem, a to powoduje, że nagle to niewinne warzywko zamienia się w istną bombę

Z notatnika dietetyka
VADEMECUM Podstawowy przepis na gofry – co zrobić, żeby gofry były lekkie i chrupiące? 301

proszkowi do pieczenia – ciasto z dodatkiem tłuszczu ma większą zdolność do zatrzymywania gazów, więc masa podczas pieczenia lepiej się napowietrza, a struktura ciasta nie pozwala pęcherzykom na ucieczkę – zostają tam gdzie powstały, a gofry robią się lekkie.   Jajko w cieście to kolejne właściwości – żółtko nadaje ciastu barwę , ale to też świetny emulgator tłuszczu (oleju) i mleka, który umożliwia zrobienie(...)jasny, puszysty kogel-mogel. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Do mąki wlewamy mleko i olej, dodajemy kogel-mogel, wszystko razem miksujemy na gładkie ciasto, bez grudek. Delikatnie do ciasta dodajemy pianę z białek i mieszamy. Nie czekamy z ciastem, nie zostawiamy go na później. Pieczemy gofry od razu! Pęcherzyki powietrza które zamknęliśmy w ubitej

Karo in the Kitchen
Mini serniczki z orzechami 237

wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru do orzechów 6 łyżek wody do orzechów tłuszcz+ bułka tarta do formy Serniki: Białka ubić na sztywną pianę

Smakołyki Asi
Domowe frytki 169

minut do chwili, gdy ta będzie już przezroczysta, bez mączystego nalotu (ten nalot to skrobia z ziemniaków).  Następnie nasze ziemniaczane słupki musimy obgotować. Wkłady je do garnka, zalewamy wrzącą wodą i zdejmujemy wtedy, gdy woda ponownie zacznie wrzeć. Dlaczego się to robi? Żeby zmniejszyć wchłanianie przez frytki tłuszczu. Teraz słupki osuszamy, dokładnie. Frytki można usmażyć lub upiec

Życie zamknięte w smaku
Krem śmietanowo – owocowy z serkiem mascarpone. 112

kcal Ingredients 500 ml zimnej śmietanki kremówki min. 30% tłuszczu 500 ml serka mascarpone pełnotłusty 50 g cukru pudru 500 g mrożonych owoców lub 400g świeżych 100 ml soku owocowego Instructions Mus owocowy Świeże owoce obrać, umyć. Mrożonych owoców nie musisz rozmrażać. Umieść owoce w garnku, zalej sokiem. Gotuj bez pokrywki, aż do odparowania wody. Gdy mus zacznie gęstnieć

SmartBake.pl
Zebra z jabłkami 227

suszona żurawina, opcjonalnie wiórki kokosowe, tarte orzechy polewa: 2 łyżki masła, 3,5 łyżki kakao, 2 łyżki mleka + ewentualnie jak chcecie trochę cukru, ja robię gorzką polewę tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy, opcjonalnie papier do pieczenia Przygotowanie: Oddzielam białka od żółtek. Białka miksuję na sztywno, dodaję powoli żółtka i cukier. Dobrze miksuję, następnie dodaję przesianą mąkę połączoną(...)łyżki mąki, mieszam. Blachę (tj. spód i boki) wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą, opcjonalnie można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylewam ciasto na przemian, jak wyleje 2/3 ciasta to układam ćwiartki jabłek i przykrywam dalej resztą ciasta. Rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez około 50-55 minut do suchego patyczka

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania