bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:53/100)

Placki dyniowe z nutą imbiru 212

Pyszne placuszki dyniowe z nutą imbiru. Szybko się je robi i szybko znikają. Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Najlepiej smakują ze śmietaną. składniki: 600 g dyni bez skóry i miąższu 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa szczypta soli 2 łyżeczki mielonego imbiru olej do smazenia gęsty jogurt lub śmietana Dynię zetrzeć na tarce(...)startej dyni dodać jajka, makę, szczypte soli oraz imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, łyżką nakładać masę i smażyć małe placki. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu

Monia miesza i gotuje
Lekki cytrusowy gulasz wołowy z ciecierzycą 209

drobną kostkę — wielkości mniej więcej 4 ziaren ciecierzycy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła na dużym ogniu i podsmażamy mięso, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy wołowinę z rondla, ponownie rozgrzewamy tłuszcz. Seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy je na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli a marchew, seler i pietruszka lekko zmiękną. Smażymy(...)warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej wołowinę, ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Wciskamy przez praskę obrane ząbki czosnku. Wlewamy dwie i pół szklanki bulionu, wsypujemy przyprawy (bez soli) i całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa — około 1,5-2 godziny. Jeśli będzie Wam odparowywało za dużo płynu i mięso będzie wystawało mocno ponad jego poziom — uzupełniajcie

Karo in the Kitchen
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 301

podany jest przepis na ciastka bez mąki i masła, które wg autora są tak przepełnione czekoladowym charakterem i ciemną barwą, że nawet światło nie jest w stanie uciec z ich powierzchni. Warto wspomnieć, że Darkest Rauatai Cookies konsystencją za bardzo nie przypominają tradycyjnych ciastek, a raczej są czymś w rodzaju niedopieczonej, intensywnie czekoladowej bezy. Nie zmienia to jednak faktu(...)ciastko wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 511 kcal | 9 g białka | 97 g węglowodanów | 10 g tłuszczu 1 ciastko 128 kcal | 2 g białka | 24 g węglowodanów | 3 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK Nastawiamy go na 180 stopni do nagrzania już na początku, gdyż przygotowanie ciastek zajmie zaledwie parę minut. 1. SUCHE SKŁADNIKI

Nerds Kitchen
Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami 436

ciepłej wodzie. Na blacie wysypujemy mąke pełnoziarnistą, solimy, dodajemy łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto. By ręce nie przywierały do mąki proponujemy polać je oliwą, wówczas bez problemu będziemy mogli wyrobić ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos:  Wszystkie składniki sosu wrzucamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem(...)gotujemy w wodzie z przyprawami. My dajemy przyprawę do kurczaka, ale równie dobrze, może to być dowolna mieszanka ziół. Ciasto wałkujemy bardzo cienko  i przenosimy na wysmarowaną tłuszczem wcześniej blachę. Na to rozprowadzamy sos. Posypujemy groszkiem i fasolą. Paprykę myjemy, kroimy na małe części i posypujemy pizze. Cebule kroimy w pół talarki i dodajemy na blachę. Kurczaka kroimy

Kolizje Smaków
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą 91

łyżką wody i posmaruj nim pierogi na blaszce. Następnie posyp sezamem i czarnuszką. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Podawaj z sosem, np. czosnkowym Farsz Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą włóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu zarumienienia się czosnku i następnie włóż szpinak. Po zmniejszeniu objętości(...)feta pokrój w drobną kostkę. Dodaj do szpinaku na patelni. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 58 | Białko: 2,7 | Węglowodany: 7,3 | Tłuszcze: 2 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu

Przepisy na widelcu
Tarta z kurkami 112

przygotowane kurki z cebulką. Następnie zalej całość przygotowaną masą ze śmietanki i posyp częścią mozzarelli. Włóż ponownie do piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Masa Kurki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą włóż cebulę oraz kurki. Smaż na małym ogniu, co jakiś(...)świeżą natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj. Do miski wlej śmietankę, dodaj 2 jajka oraz mozzarellę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 414 | Białko: 11,3 | Węglowodany: 35 | Tłuszcze: 26,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Tarta z kurkami pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu

Przepisy na widelcu
Super mazurek 259

Przyzwyczailiśmy się, że mazurki przygotowujemy na Wielkanoc. Ten mazurek jest tak pyszny, że można go piec przez cały rok, na różne okazje i bez okazji. Składniki: Ciasto: 25 dag masła 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 żółtka 2 łyżki kakao  1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru(...)migdałów marmolada Dodatkowo: lukier Zagniatamy kruche ciasto.  Dzielimy je na 3 części, a do jednej dodajemy kakao. Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy jedną część jasnego ciasta, smarujemy je cienko marmoladą lub dżemem. Nakładamy połowę piany, posypujemy orzechami i migdałami. Ścieramy na grubej tarce ciemne ciasto, nakładamy pozostałą część piany. Na koniec

Pyszności Słodkości
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 187

morzem, zamawiaj ryby grillowane lub z pieca. Do tego ziemniaki z wody zamiast frytek i surówka dnia. Nigdy nie kupuj tych smażonych w panierce, we fryturze, ociekające litrami starego tłuszczu. Ogólnie potraw smażonych w barach unikaj jak ognia. Nie daj się też nabrać na świeżego dorsza w wakacje, istnieje wysokie prawdopodobieństwo że to mrożonka. Tak naprawdę trafić na dobrze przyrządzoną(...)jest łatwo, ale na pewno jest to możliwe :) Gofry - od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę małą przyjemność, pod warunkiem że zamówimy takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych tam produktów, czystość kuchni czy pochodzenie mięsa. Jeśli planujesz

Powiedz dietom nie
OLEJ LNIANY NA CZCZO – HIT WSZECHCZASÓW 136

tłoczony na zimno nierafinowany z krótkim okresem trwałości ( maksymalnie 3 miesiące pomiędzy datą produkcji, a datą zdatną do spożycia) dobry olej lniany jest praktycznie bezwonny ma posmak lekko orzechowy ( bez innych dodatkowych walorów smakowych, choć dopuszcza się też posmak lekko ziołowy i z minimalną goryczką) Konsekwentnie trzymam się tych punktów, dzięki czemu, olej lniany który kupuje, jest zawsze bardzo(...)butelce, od razu dziękuję za zakup. PICIE OLEJU LNIANEGO Tłuszcze wielonienasycone występujące w oleju lnianym odgrywają bardzo duże znaczenie dla naszego organizmu i powinny być generalnie spożywane przez całe życie. Istotne są już w życiu płodowym, dla dzieci, w wieku dojrzewania, w wieku dorosłym oraz dla osób starszych. Wielonienasycone tłuszcze to popularne kwasy omega-3, czyli kwas alfa-linolenowy oraz

W Kawiarence
Mazurek wiśniowo-różany z białą czekoladą i bezami 165

białych bezików łyżka płatków migdałowych kilka jajeczek migdałowych w białej czekoladzie listki melisy do dekoracji Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i boki wylep ciastem (zostało mi trochę ciasta na jeszcze 2 tartaletki). Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia(...)minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Na spodzie mazurka rozsmaruj dżem, polej stopioną czekoladą i posyp pokruszonymi bezami i migdałami. Mazurka udekoruj jajeczkami migdałowymi i listkami melisy. Przechowuj w chłodnym miejscu

Smakołyki Asi
Falafel – kotlety z ciecierzycy 203

hummus, to mają być grubsze kawałki, w przeciwnym wypadku masa będzie za rzadka i kotlety nie dadzą się uformować. Przekładamy do ciecierzycy pozostałe składniki i przyprawy, jeszcze bez mąki i łączymy je ze sobą kilkoma pulsami melaksera. Masę wyjmujemy do miski i dosypujemy tyle mąki, żeby ściśnięta w dłoniach masa zachowywała kształt. Formujemy z masy 8-9 kulek wielkości(...)mące i spłaszczamy na desce. Gotowe kotleciki wkładamy do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego i na już mocno zagrzany, tak by nie chłonęły tłuszczu, wkładamy falafele. Smażymy kotleciki z obu stron po 4-5 minut, do mocnego zrumienienia. Gotowe falafele można zjeść z dodatkiem gęstego kwaśnego jogurtu, z rzadkim humusem , z sosem na bazie

Karo in the Kitchen
Perliczka z borówkami - z brusznicą 151

masła,  Nogi perliczki oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć na rumiano z obu stron. Wyjąc nogi z garnka, zlać tłuszcz. Wlać wino, zagotować, dodać nogi, rozmaryn, czosnek, skórkę pomarańczową i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem do miękkości, około 20 minut(...)sosu dodać borówki. Zagotować, mieszając gotować aż sos będzie gęsty. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. * jeżeli nie mamy borówek ze skórką pomarańczową, należy wziąć 100 g borówek bez pomarańczy i skórkę otartą z 1/2 pomarańczy.   zastawa

królestwo garów
Dobra fasolka po bretońsku 205

minut. 3. Boczek kroję w kostkę, przekładam na zimną patelnię i na małym ogniu podsmażam, aż się zrumieni. Usmażony boczek przekładam do garnka z fasolą, a na wytopionym tłuszczu smażę pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy kiełbasa się zrumieni, dodaję pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i smażę, aż zacznie zmieniać kolor. Na koniec dodaję drobno posiekany czosnek i smażę jeszcze około(...)się gorzki. 4. Kiełbasę z cebulą i czosnkiem przekładam do garnka z fasolą. Dodaję passatę pomidorową albo pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiam majerankiem, papryką solą, pieprzem i gotuję bez przykrycia około 10-15 minut. Fasolka po bretońsku z wolnowaru Dobra fasolka po bretońsku z wolnowaru Fasolka po bretońsku przygotowana w wolnowarze, jest moim zdanie jeszcze bardziej aromatyczna, niż

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik na zimno z morelowym musem 204

Przepyszny lekki i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z  tej  strony, z kilkoma zmianami. Składniki na

Słodka Kraina Wypieków
Ekspresowe pączki bananowe 1567

Banany miksujemy. Dodajemy mleko i jajko i znów mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek, sodę i sól. Miksujemy do otrzymania gęstego ciasta.  W garnku rozgrzewamy olej. Kładziemy pączki na tłuszcz za pomocą łyżeczki. Najlepiej pomóc sobie drugą i spychać energicznie ciasto na olej. Co jakiś czas maczamy łyżeczki w oleju, a gdy ciasto się do nich poprzykleja - myjemy i osuszamy(...)Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Zajadamy, nie przejmując się, gdy nie wyjdą okrąglutkie - do tego potrzeba wprawy :) W każdym razie pączki są przepyszne bez względu na kształt ;) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje