idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: Na spód: około 90 -100 g herbatników 3/4 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Na sernik: 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu 4 jajka klasy(...)delikatnie cukrem pudrem, a następnie cały wierzch sernika obsypujemy czekoladowymi kamyczkami od Delecta. Sernik przechowujemy w lodówce. * przepis własny - wynik eksperymentu z ulubionymi rodzinnymi smakami. Przepis podstawowy (sernik bez dodatku) ze starego rodzinnego zeszytu. Smacznego
Słodkie okruszkiostra papryka oraz Przyprawa Knorr do złotego kurczaka bez soli (jeśli nie macie, oprószcie mięso solą, pieprzem, papryką, kuminem, czosnkiem i imbirem lub innymi ulubionymi przyprawami), opcjonalnie 100 g ugotowanego ryżu lub kaszy, kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki Kurczaka pokroić w dużą kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić partiami pokrojone
Lekcje w kuchniminut. Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę (u mnie górna średnica foremki miała 22 cm) i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Babkę piekę w 170 stopniach przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Babka drożdżowa zaparzana jest bardzo delikatna, można ją jeść bez żadnych dodatków, ale możecie też posypać ją cukrem pudrem, polać czekoladą
Słodki sentymentwykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Bierzemy około 2/3 naszego ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Ciastem wykładamy dno formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania warstwy serowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli
Słodkie okruszkizwykle wszystko zrobiłam po swojemu. Nic nowego prawda? :P Placki ziemniaczane to jedno z najprostszych i najtańszych dań obiadowych, niestety najczęściej smażone są w dużej ilości tłuszczu przez co nie są zbyt zdrową propozycją dla kogoś, kto trzyma linię. Dlatego swoje przygotowałam w piekarniku, dzięki czemu są fit, pyszne i chrupiące. Placek po węgiersku w moim domu rodzinnym(...)czarujmy, smakiem nigdy nie będą przypominały tych usmażonych na tłuszczu. Mimo wszystko są naprawdę pyszne i warto je jeść z ulubionymi dodatkami - jogurtem, twarożkiem, sosem grzybowym czy śmietaną i cukrem, jak w moim domu rodzinnym. :) Placki wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i podajemy z ulubioną surówką. Pyszne i sycące danie bez zbędnych kalorii - smacznego! :) Gulasz smakuje też świetnie
Cooking Monsterteraz na przymusowej diecie wybrałam tą drugą wersję bez bakalii. Składniki : 5 małych jajek lub 4 duże ( ja dałam 5) 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremki 1 – 2 łyżki bułki tartej
Na słodko lub wytrawniepory duża część biszkoptów kakaowych, jakie wychodziły spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły(...)szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie z Biedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (u mnie niskotłuszczowe z Lidla, 10% tłuszczu, im mniej tłuszczu tym lepiej, białka nie lubią tłuszczu) Jajka muszą być w temperaturze pokojowej, ponieważ lepiej i szybciej będzie się w nich rozpuszczał cukier, ponadto podczas ubijania zatrzymują więcej powietrza niż jajka prosto
moj przepis nawygląda krem czekoladowy bez czekolady? A no właśnie tak. Czy to możliwe? Oczywiście, że tak. To jest naprawdę możliwe. Wygląda jak krem z czekolady, a nie ma w nim jej ani grama. Dzisiejszy krem jest alternatywą dla tradycyjnego kalorycznego kremu czekoladowego, nie zawiera cukru i tłuszczu, które mają w sobie kremy robione na bazie albo
Bon appetit mon amiemięsożerni faceci wcinali tą wegetariańską jajecznicę, bez narzekania i można powiedzieć, że aż uszy się im trząsły :) Składniki: 1 papryka 1 pomidor 1 średnia cebulka 30g margaryny 6 jajek Zielona cebulka lub szczypior Sól i pieprz Paprykę i cebulę kroimy na drobne kawałeczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczonym tłuszczem i dusimy chwile pod przykryciem, aż jarzyny będą miękkie. Pomidor
Smakowy Rajnaprawdę zdrowa przekąska . Prawie nie zawiera tłuszczu, za to najlepszą, gorzką czekoladę, startą marchewkę, kakao i jogurt. Gdy piekę to zdrowe ciasto , nie dodaję do niego w ogóle cukru - podaję je za to z grubą warstwą domowego dżemu lub konfitury. Jeśli wolicie, by ciasto miało jednak tradycyjny, słodki smak (bez cukru i bez dodatków jest raczej wytrawne!), dodajcie
Lekcje w kuchniDobrze wiedzieć, że ryby w diecie naszych maluszków pełnią bardzo ważną rolę. Stąd tez kilka odpowiedzi na najczęściej zadane przez rodziców pytania: Ryby bogate są w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D) oraz składniki mineralne (jod, fluor, potas, fosfor). W jakim wieku powinniśmy wprowadzić do diety małych łobuzów ryby? Zgodnie z zaleceniami ryba w diecie malucha może pojawić się już(...)które były zamrażane więcej niż raz. http://canpolbabies.com/ Jak przygotować taką rybę oraz co najważniejsze jak często? Najlepiej będzie jeśli ugotujemy rybę na parze lub tez w wodzie (bez dodatku soli, ja dodaje zawsze troszkę soli himalajskiej). Następnie zaraz po ugotowaniu należy starannie usunąć z niej wszystkie ości (ja to robię pęsetą). W zależności od wieku dziecka należy
ClauditteMissCookingkcal - 37 g białka, 13 g tłuszczu, 14 g węglowodanów, 2 g błonnika :) Jak wspomniałam na początku - przepis pochodzi z najnowszej książki Teo Vafidisa "Filozofia smaku". Książka ta to nie tylko zbiór przepisów. To opowieść Autora o jego ojczyźnie, o tym, jak zaczęła się Jego przygoda z gotowaniem. Dowiadujemy się, bez jakich składników nie ma greckiej
Moje Kuchenne Rewelacjenajlepiej podawać na ciepło. Ja swoją zjadłem bez dodatku sosu, ponieważ nie chciałem zakłócać smaku dodatków. Jeżeli tak jak ja na pizzy układacie ogrom dodatków nie ma potrzeby pizzy polewać ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym. Jeżeli zrobimy większą porcję możemy ją później odgrzać w piekarniku lub na patelni z niewielką ilością tłuszczu
Gar Zdrowiasię go zdjąć bez połamania. Foremka ma odpowiednią temperaturę, jeśli po włożeniu jej do ciasta będzie słychać syknięcie. Foremkę z ciastem natychmiast przenieść do rozgrzanego oleju i smażyć do zrumienienia.Usmażone ciastko przy pomocy widelca delikatnie zepchnąć na talerzyk z ręcznikiem papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.Posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenie