przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ja wybrałam formę to tarty. Wyłożone ciasto podziurkować widelcem, żeby nie zbąblowało podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarować smażone jabłka - w ilości zależnej od upodobań. Na smażone jabłka ułożyć plasterki surowych jabłek. Jabłka posypać cynamonem i cukrem . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i piec
Ze smakiem bez glutenumojprzepisna.pl | Drożdżowa baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane(...)jasną masę. Dodać przesianą mąkę, wyrośniętą mieszankę drożdżową (rozczyn), pozostałe składniki, oprócz tłuszczu, wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie gładkie, elastyczne, błyszczące i będzie odchodzić od ręki (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego przez 30 min na najniższych obrotach). Dodać tłuszcz wyrobić ponownie, aż cały tłuszcz zostanie „wchłonięty”. Przełożyć do dwóch form z kominem, napełnić ciastem
moj przepis naskładniki (tylko do połączenia się składników). W międzyczasie dodajemy wodę. Formę smarujemy tłuszczem (u mnie około 19×29 cm, można też użyć tortownicy) i obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny, dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka
Słodkie okruszkiCiasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. 2. Smażenie: Następnie na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 3. Podanie: Gotowe placuszki podajemy. Smakują na ciepło jak i na zimno
Izabelawkuchnipączki z obu stron na złocisty kolor. Gotowe gniazdka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka
Kuchnia MagdaLenyIdealna na każdą okazję- szczególnie na Wielkanoc, zawsze się udaje więc bez obaw, że nie wyjdzie :) Składniki: 30 dag maki 10 dag cukru 5 łyżek masła 5 łyżek smalcu 4 jajka 2 dag drożdży 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 dag rodzynek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i przygotować rozczyn. Żółtka utrzeć
Tradycyjna Kuchniasię wydawało :D Większość przepisów na buchty zawiera jaja, ja robię oczywiście bez. We wszystkich jest też mleko, więc używam mleka sojowego ale dziś specjalnie zrobiłam na samej wodzie, żeby przekonać się, że, jak można było tego się spodziewać, wyszły równie dobrze. Nie dodałam też żadnego tłuszczu do ciasta i wiecie co? Też nie stało się nic, haha! Dlatego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECiasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę
Tradycyjna Kuchniazimno z truskawkami Sernik z ziemniakami Sernik z mleka z porzeczkami Sernik bez sera Sernik z gruszkami Składniki: 80 dag zmielonego sera 3 jaja 2 łyżki masła 2 czekolady gorzkie 2 czekolady białe ¾ szklanki cukru 5 dag orzechów włoskich 20 dag herbatników 1 opakowanie ptasiego mleczka tłuszcz do formy Wykonanie: Tortownicę wysmarować tłuszczem. Orzechy zmielić z herbatnikami , rozetrzeć
Tradycyjna Kuchniasłodki, po prostu idealny pod każdym względem. W oryginalnej wersji jest bez polewy. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanka mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 jaja ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy. 1 cukier waniliowy Składniki na masę
Na słodko lub wytrawnieświęta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że bezę szlag trafił i jest za wilgotna ( ta górna warstwa ) i już nic jej nie uratuje... Dlatego poczytałam, poszperałam tu i tam i zrobiłam kolejną następnego dnia. Jednak nie mogłam sobie darować zmarnotrawienia tej pierwszej(...)mógł osadzić się tłuszcz ) Białka oddzielić od żółtek, tak aby nawet odrobina żółtka nie dostała się do białek. Białka można "przebić" i wtedy klapa, aleeee... Ubijać białka i jak tylko zaczną leciuteńko sztywnieć, stopniowo dosypywać cukier. Nie powinno się czekać do momentu kiedy piana będzie sztywna i wtedy dodawać cukier, bo prawie na 90% beza klapnie w piekarniku. Nie ubijać
Jemy PijemyPierwszy raz zetknęłam się z tą kawą na blogu Zuzki Light. Nie zachwyciła mnie wtedy - kawa z tłuszczem, jakoś mi to nie pasowało. Nawet nie spróbowałam. Kolejne moje spotkanie z kawą kuloodporną było podczas przechodzenia na dietę Paleo z ukłonem w stronę diety ketogenicznej. Tu już po prostu musiałam jej spróbować. Okazuje się, że to najlepsza kawa jaką(...)pory piłam :-) Kawa kuloodporna - bulletproof coffee Co to jest kawa kuloodporna? To po prostu kawa z dodatkiem tłuszczu, zwykle masła lub wersja którą ja wolę - oleju kokosowego. Dodatek oleju kokosowego w tym przypadku jest jak najbardziej uzasadniony, gdyż ten tłuszcz nie tuczy, a wręcz sprzyja spalaniu naszych zapasów :-) Taka kawa przyrządzona na śniadanie da nam przysłowiowego kopa przed wyjściem
Marta próbujeKochani, śliwek nam pod dostatkiem. Są tanie, słodkie i pyszne. Chciałam zaproponować Wam ciasto, które jest bardzo wilgotne i zawiera mało tłuszczu. Swoją konsystencję babka zawdzięcza
Ania i Marcin gotująQuiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie. Składniki Na ciasto: 120g mąki pszennej tortowej 80g maki razowej typ 2000 100g masła jajko szczypta(...)tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, nawinąć na wałek i przenieść na formę. Wystające poza formę ciasto odciąć. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem. Farsz: cebule pokroić w piórka, seler naciowy i paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody
Pyry na Gazzmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej
Dziś Ja gotuje