bez tłuszczu - 1500 przepisów (strona:34/100)

Wegański placek po węgiersku 177

zawsze tak mówi), a Misiek stwierdził, że lepsze nić oryginalne, czyli Jego proces weganizacji postępuje, a mała Miśka wciąga wszystko bez ociągania. Tak skomponowane danie jest w pełnowartościowe, bo plendze to węgle, tofu- białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą

greenscarf
roladki wieprzowe z pieczarkami i natką pietruszki 343

składniki: 800 g schabu bez kości 300 g pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje. Cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, doprawiamy. Każdego kotleta posypujemy posiekaną natką pietruszki, nakładamy pieczarki i zwijamy w rulon. Panierujemy

Domowy Smak Jedzenia
Murzynek z mąką jaglaną 296

zdrową mąką jaglaną. Dzięki temu ciasto zyskało orzechowy posmak, tak pasujący do murzynka. Wilgotność uzyskujemy tutaj nie dzięki dużej ilości tłuszczu, ale dzięki jogurtowi naturalnemu. Jak jeszcze cukier zamienimy na ksylitol, to możemy rano spożyć takie ciacho bez większych wyrzutów sumienia. Murzynek z mąką jaglaną nie smakuje jak tradycyjny , ale ma bardzo charakterystyczny, ciekawy, głęboki, mocny, niezbyt słodki smak

Poezja smaku
pieczona karkówka z sosem pieczarkowym 221

pieczenia przypali się i zamiast jego aromatu,  będziemy czuli woń ( niezbyt atrakcyjną), spalonego czosnku. Następnie karkówkę układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy karkówkę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik

Miód i pieprz
Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym 477

warstwą oleju, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut - pod koniec rośnięcia pączków rozpocząć rozgrzewanie oleju, pączki najlepiej smażyć w niskim, szerokim rondlu z taką ilością tłuszczu, która umożliwi nie stykanie się ich z dnem - temperaturę oleju sprawdzić przy pomocy termometru cukierniczego (powinna wynosić około 170 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba, jeśli od razu wypływa(...)umożliwi im swobodne pływanie, przykryć pokrywką, smażyć 1,5-3 minuty z jednej strony, po odwróceniu smażyć bez przykrycia do momentu, aż pączki uzyskają złoty lub jasnobrązowy kolor - usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony papierem do pieczenia, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu - podczas smażenia regulować temperaturę oleju, niska spowoduje nasiąkanie pączków tłuszczem, zbyt wysoka - szybkie zbrązowienie wierzchu, a środek

Smakołyki Bereniki
Zalewajka na żurku 233

ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy).Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)powstały zakwas z tego przepisu.Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.Do zupy można dodać 3 suszone grzyby.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach.Domowy zakwas na żurek można zastąpić kupnym (w butelce), dobrej jakości.Zupę można podać z ugotowanymi na twardo jajkami.Źródło przepisu: Wielkie

Gospodyni Miejska
Czekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami 179

pół kandyzowane czereśnie i całość mieszamy łyżką, tylko po to by czereśnie lekko wmieszały się w ciasto. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 45-50 minut. Stosujemy zasadę

Słodkie okruszki
Tort migdałowy amaretti 210

zmiksuj raz. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną tak aby piana nie opadła. Wysmaruj formę tłuszczem i posyp zmielonymi migdałami. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC). Piecz biszkopt przez około 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój

codojedzenia
Ciasteczka śmietankowe z orzechami 235

czekoladą. Ich smak jest delikatnie śmietankowy, a same ciasteczka są kruche, mimo małej ilości masła w składzie. Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu ciasteczka są nieco mniej kaloryczne niż tradycyjne ciastka na maśle, w zależności od wielkości ciastek, jedna sztuka bez czekolady ma od 40 do 55 kalorii, a z czekoladą - 65 kalorii. Z podanych proporcji przygotujecie około 35-45 ciasteczek

Smakołyki Bereniki
Torcik winogronowy z masą serowo-budyniową 180

Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i ubijamy całość na gładką i lśniącą bezę. Następnie (również partiami) wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie wyjmujemy je z formy, zdzieramy

My simple kitchen
Wiśniowy torcik z bułek 116

Pyszny i szybki deser. W zależności od sezonu, można śmiało zastosować inne owoce. Składniki: ½ kg wiśni bez pestek 4 suche bułeczki 3 jajka 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 2 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Bułeczki namoczyć w mleku, a w międzyczasie utrzeć masło z cukrem, wbić jajka

Tradycyjna Kuchnia
ENERGY BAR – THE WALKING DEAD – domowy baton musli z czekoladą 278

baton musli oblany czekoladą, który ma w sobie mnóstwo pełnoartościowych kalorii (takie istnieją, zaufajcie nam :D). Przygotowanie – proste, szybkie i bez użycia piekarnika.ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 377 kcal | 6 g białka | 31 g węglowodanów | 26 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWPRZYGOTOWANIE WYBÓR SKŁADNIKÓWWybierzcie swoje ulubione bakalie i ziarna, nie musicie sztywno trzymać się przepisu – ważne, aby proporcje ziaren

Nerds Kitchen
Sałatka jarzynowa bez ziemniaków (keto, low carb) 391

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków, to niskowęglowodanowa wersja tradycyjnego przepis, który idealnie nada się dla osób na diecie keto , low carb lub cukrzycowej . Poza tym, jest obowiązkowym daniem podczas Świąt Wielkanocnych , a u wielu osób również na stole wigilijnym . Czy zauważyliście, że sałatka jarzynowa w każdym domu smakuje inaczej? Jedni dodają do niej ogórki, inni cebulę, a jeszcze inni jabłko(...)mieszamy i doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem , oraz opcjonalnie płatkami drożdżowymi . Sałatka jarzynowa bez ziemniaków najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy się “ przegryzie “. Wartości odżywcze w całości w 100 g Wartość energetyczna 1472 kcal 122 kcal Białko 57 g 5 g Tłuszcze 105 g 9 g Węglowodany netto 67 g 5 g Błonnik

WegePrzepis
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 293

mieszać. Dodać grzyby i śliwki. Całość zalać zimną wodą na ok 2 cm ponad kapustę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przed ok 1 godzinę. Następnie gotować pod przykryciem przez 30 minut. W tym czasie mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty. Całość gotować przez kilka godzin – ok 5 a nawet dłużej(...)kostkę kiełbasę. Bigos można przechowywać przez dłuższy czas. W tym celu należy przełożyć go do słoików, zakręcić i pasteryzować przez ok 10 minut. BTW całości liczonej ze śliwkami i bez wody: 4920 g, 7131 kcal, B 345 g, T 554 g, W 111 g. BTW w 100g: 145 kcal, B 7g, T 11g, W 2,3g.   Artykuł BIGOS

Ola la LCHF
Jak zrobić ciasto drożdżowe - Drożdżówki Cynamonowe odrywane - filmiki 177

cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wymieszałam, lekko zagarniając trochę mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam ma kilkanaście minut do momentu podwojenia objętości. Poniżej filmik pokazujący ten etap, bez głosu, bo się jeszcze wstydziłam :D Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość, wymieszałam go z mąką, dodałam roztrzepane jajka, ekstrakt waniliowy i wszystko wyrobiłam na jednolite ciasto. Wyrabiałam do momentu(...)wlałam rozpuszczone masło i wyrabiałam do momentu, w którym ciasto stało się matowe, a wcześniej wchłonęło tłuszcz (masło). Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Tu kolejny filmik z pokazanym właśnie tym etapem wykonania (tu nadal się wstydziłam, filmik bez głosu). Kiedy ciasto już urosło i podwoiło swoją objętość tak jak to widać na filmiku poniżej

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania