pokojowej. Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę do 160 st piec przez ok 30 min. Odkryć, włączyć dopiekanie od góry i przypiec skórkę na plecach przez(...)plecy - piersiami do góry i już bez przykrycia piec przez kolejne 2 h. Ostatnie parę minut, o ile trzeba możemy włączyć funkcję dopiekania od góry. Godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać z kapustą kiszoną i żurawiną
Stare Garywłasnej zieleniny na parapecie i jedzenie krajowych warzyw korzeniowych. Po dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna. Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam(...)czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut
SzczyptaSmaQorzechów włoskich. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt zdaje się być dość odświętny. A do tego są zdrowsze od tradycyjnych kotletów, gdyż są bez panierki i z minimalną ilością tłuszczu. A o tym, że orzechy włoskie są zdrowe chyba nikogo nie muszę przekonywać. Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania od tej firmy(...)się roladki pokrojone w grube plastry. Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Orzechy sprawdziły się doskonale, w opakowaniu były duże, zdrowe sztuki, bez łupinek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwięcej do temp. 170 stopni). Smażyć na brązowy kolor z obydwu stron. Trwa to bardzo szybko. Usmażone pączuszki odłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem (choć bez niego są równie smaczne). Przepis znalazłam na blogu: babeczka.zuzka.pl
Mania Wypiekaniajednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa jabłkowa Galaretki rozpuścić gorącej wodzie. Gdy galaretka zacznie tężeć
RAROSSAjednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około
RAROSSAjakoś opisać tego sposobu, ale gdy pokazałam go Rysiowi i sam tak spróbował od razu mu posmakowało bardziej:-) I oczywiście takowe danie nie może się obyć bez dużej ilości chudych skwareczków i tłuszczu wiem, że to takie mało dietetyczne no ale... jakie pyszne
sierotka maRysia w kuchnijednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około
RAROSSAuwielbia je zabierać na śniadanie do szkoły są na dwa kęsy. Zależało mi na zrobieniu mini naleśnika takiego aby był puszysty, lekki, nie był utopiony w tłuszczu, aby można było go paluszkami bez problemu zajadać. Ile różnych wersji ciasta zrobiłam, aby uzyskać swój cel ....nie pytajcie :)) SKŁADNIKI : 1 szklanka 250 ml mąka pszenna 1 szklanka mleko 1 szklanka jajka
Basia w kuchniSauté jest to metoda przyrządzania potraw polegająca na smażeniu w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. Jest to również metoda smażenia mięsa, ryb bez żadnej panierki tylko przyprawionych solą, pieprzem lub ziołami, tzw. smażenie w sosie własnym. Ja dodałam jeszcze odrobinę mąki, a następnie dopiekłam w piekarniku. Składniki: 1 kg pstrąga 8 dag tłuszczu 1 cytryna
Tradycyjna Kuchniabardzo smaczny - w sam raz na śniadanie lub podwieczorek. SKŁADNIKI/ 2 PORCJE jeden koktajl dostarcza średnio: 340 kalorii / 11 g białka / 15 g tłuszczu / 38 g węglowodanów jogurt kokosowy PlanON bez cukru - kubeczek 160 g jogurt naturalny bez laktozy - 200 g mleko bez laktozy - szklanka banan - 1 sztuka ananas świeży - 2 plastry wiórki kokosowe
Kuchnia Elliewyrasta z nieznaczną „górką” i z łatwością udaje się przekroić na dwa blaty. Marzący o wysokim torcie mogą upiec go z podwójnej porcji. Jest bezglutenowe, bez dodatku cukru, a zawarty w nim tłuszcz pochodzi wyłącznie z orzechów, kakao oraz awokado. Smak orzechów laskowych łączy się tu z kakao, stanowiąc tak dobrany i lubiany przeze mnie duet. Awokado jest doskonałą(...)duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100g syropu klonowego 150g (1szklanka) orzechów laskowych zmielonych na mąkę 75g mąki ryżowej 1 łyżka mąki z tapioki 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1/3 łyżeczki cynamonu, duża szczypta imbiru i szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Dno formy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy laskowe zmielić
Even Better Foodwspomóc wchłanianie i dobroczynne działanie witamin przez dodanie do nich tłuszczu — w wypadku smoothie wystarczy mleko o jego średniej zawartości (przynajmniej 1,5%) lub tak jak tutaj – dodanie tłuszczu w postaci masła orzechowego (z orzechów ziemnych albo z migdałów). Jeśli używacie mleka lub jogurtu odtłuszczonego, koniecznie dodajcie do miksowanych warzyw i owoców łyżeczkę zdrowego oleju — np. lnianego czy kokosowego(...)testów ani do reklamy, po prostu uwielbiam blendery Philips. Wcześniej korzystałam przez 3 lata z modelu HR2094. SKŁADNIKI 2 porcje po 420kcal porcja bez dodatków to 9,2g białka, 11g tłuszczu, 70g węglowodanów* 1 duży, bardzo dojrzały banan (250g po zważeniu w skórce) 350ml mleka – roślinnego albo krowiego, użyłam mleka ryżowo-kokosowego 25g masła orzechowego (1 czubata łyżka
Karo in the Kitchengorzka czekolada 90%, kasza jaglana, wanilia. Wartość odżywcza: wartość energetyczna 244kcal, tłuszcz 4g, węglowodany 29g, białko 23g. Opinia: Rewelacyjny, wilgotny, mocno czekoladowy baton. Idealny dla czekoladowych łasuchów! 5. Baton szarlotkowy 130g Składniki: banany, płatki owsiane, płatki jęczmienne, odżywka białkowa, cynamon, jabłka, wanilia. Wartość odżywcza: wartość energetyczna 247kcal, tłuszcz 3g, węglowodany 40g, białko 15g. Opinia: Baton podobny do dwóch pierwszych(...)naturalnych składników. 8. Baton bezglutenowy L’Oreo 90g Składniki: mąka migdałowa, płatki jaglane, wiórki kokosowe, kakao, olej kokosowy, daktyle, odżywka białkowa, siemię lniane, mleko bez laktozy, erytrol. Wartość odżywcza: wartość energetyczna 365kcal, tłuszcz 25g, węglowodany 25g, białko 10g. Opinia: Gdyby nie brak charakterystycznej chrupkości dla ciasteczek Oreo, baton ten, byłby idealnym odwzorowaniem tego smaku! Palce lizać. 9. Baton
Be Fit Be Strong