bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2547/3453)

Kokosanki z kleksem 143

Coś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek . Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne

Słodki sentyment
Kokosanki z kleksem 164

Coś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek . Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne

Słodki sentyment
Zupa krem z pieczonej marchewki 383

Słoneczna, jesienna zupa marchewkowa. Delikatnie rozgrzewająca dzięki dodatkowi imbiru. Idealna na przemycenie warzyw w codziennej diecie. Można jeść samą lub z grzankami. My lubimy ją z

Mohiella
Szparagi w boczku i cieście francuskim 186

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Dlatego dzisiaj trafiły na mój talerz Oprócz tego, że są bardzo zdrowe i małokaloryczne, stanowią świetny dodatek do wielu potraw

Mostek w kuchni
MUFFINKI JOGURTOWE Z MAKIEM 196

  Nasze ulubione muffiny jogurtowe , tym razem z dodatkiem maku. Te muffinki są genialne w smaku. Meega wilgotne i puszyste, po prostu przepyszne, do tego są

Smaczne Zdrowe
Lekka sałatka z komosą 183

i żytnimi grzankami Sałatka może stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego. Bardzo dobrze pasuje do ryby. Jest lekka i orzeźwiająca. 2 porcje: 60 g

Kucharzyca
Pączusie serowe - mini (Quarkbällchen) 185

Pączusie serowe są bardzo proste do przygotowania. Przymierzałam się do przepisu od dawna, bardzo byłam ciekawa ich smaku. Smak jest niestety proporcjonalny do nakładu pracy, czyli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE 220

   Pyszne ciasto marchewkowe z korzenną, świąteczną nutą, to za sprawą cynamonu, przyprawy piernikowej, orzechów i pomarańczy. Do tego przepyszna polewa z serka philadelphia z

Smaczne Zdrowe
Niezawodny biszkopt 222

W zeszłym tygodniu blog obchodził swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji postanowiłam podzielić się z Wami niezawodnym przepisem na biszkopt! Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne i

Mostek w kuchni
Babeczki gruszkowo-orkiszowe, czyli coś oryginalnego na śniadanie 196

Dobre śniadanie, to zdrowe i smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Babeczki gruszkowo-orkiszowe są lekkie, wilgotne i pożywne. Połączenie płatków

Fleksitarianizm.pl
Torcik żurawinowy z wegańskimi krówkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański) 200

Naszła nas kiedyś ochota na wykorzystanie żurawiny zalegającej w zamrażarce. Dodatkowo spodziewałyśmy się koleżanki na herbatce więc szybko wykonałyśmy taki torcik w rustykalnej formie (fajnie jest

Candy Pandas
FORSZMAK 235

   Forszmak to tradycyjna potrawa regionalna. Choć dla mnie do tej pory nie znana, to dzieci stwierdziły, że danie znają ze szkolnej stołówki ... Na szkolne

Smaczne Zdrowe
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 230

Na blogu było już ciasto ucierane z malinami i kruszonką, a różniło się od dzisiejszego ciasta tylko wymiarami blaszki. Mimo wszystko postanowiłam Wam je tutaj udostępnić

Relaxtime
Ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym na oleju 216

Zawsze w maju niezmiennie poluje na rabarbar! Ciacho z rabarbarem musi być. Robiłam już wiele różnych - począwszy od tart , przez drożdżowe , aż po ucierane . Wszystkie wychodzą

Mania Wypiekania
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i mozzarellą 201

Sezon na cukinię mamy w pełni... I bardzo dobrze. Świeże, sezonowe warzywa to wspaniały dar natury, którego nie sposób nie docenić. Faszerowana cukinia jest szybka do

Ze smakiem bez glutenu
Babeczki ziemniaczane 205

Nietypowe, wytrawne babeczki ziemniaczane o smaku selerowym i aromacie czosnkowym. Smakują jako samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem lub dodatek do wykwintnego obiadu

To co kocham
Quinoa z pieczoną dynią i fioletowym kalafiorem 201

Zawsze gdy kupuję jakieś nowe kulinarne zjawisko, zastanawiam się jak najlepiej skomponować je z quinoą. Tym razem na swej drodze spotkałam fioletowy kalafior i tak oto

Quinoa Raz!
Orzechowy chleb 197

Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów. Zawierają dużo witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są … niezbędne ;), niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu

Kucharzyca
CIASTO CIELAK, CZYLI SERNIK Z MURZYNKIEM W JEDNYM 285

   Ciasto cielak, sernik Isaura, murzynek z sernikiem, wszystko jedno, jak to nazwiemy, najważniejsze, że ciasto fajnie się prezentuje i super smakuje. Inspiracją był przepis

Smaczne Zdrowe
Sernik z rosą 242

Dziś trochę nietypowo ponieważ nie maczałam palców w przygotowaniu tego deseru. Ocaliłam jedynie 2 ostatnie kawałki aby zrobić im zdjęcie ;) To był hit na naszym wielkanocnym

Mienta blog
Truskawkowy Raj. Prosty przepis na słodkie, puszyste i wilgotne ciasto truskawkowe z olejem, w ulepszonej zdrowszej wersji. 1230

  Ciasto truskawkowe jeszcze gorące, posypane cukrem jak u babci, prosto z blachy ?   W końcu i mnie dopadła ochota na takie ciasto ze

IzaGotuje
Tarta ze szparagami i kurkami 244

Najlepszy czas aby zajadać się szparagami :), co roku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można

Apetyczna babeczka
Baranki Wielkanocne bez foremek 266

Bardzo prosty sposób na Wielkanocne baranki :), sprawią radość maluchom i dorosłym. Wystarczy wyrobić ciasto, upiec i zawiązać kokardkę lub dzwoneczek na szyi....i do koszyczka ze

Apetyczna babeczka
Szybkie pizzerinki – bez wyrastania 113

wciąż je uwielbiamy. Nie zawsze jednak mamy czas, by ciasto mogło odpowiednio długo fermentować. Czasem zachcianka złapie nas tu i teraz. I co wtedy? Wtedy można przygotować ekspresowe pizzerinki bez wyrastania. Ciasto co prawda jest mocno inne, niż takie typowo pizzowe, ale tutaj chodzi o to by było szybko i smacznie. A moim zdaniem smacznie jest. Szybko też Przepis(...)dodajemy do miski z mąką. Mieszamy łyżką. Dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na 7 kawałków. Każdy wałkujemy na okrągły placek. Rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Pizzerinki przykrywamy ściereczką i szykujemy dodatki: cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy na plasterki lub szarpiemy na mniejsze kawałki. Placki smarujemy niewielką ilością koncentratu

Smaki Na Talerzu
Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną 141

masła lub margaryny   Na nadzienie: 50 dag sera na sernik ( u mnie z wiadereczka )  1 jajko 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )    Dodatkowo: 15 dag suszonej żurawiny od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy     Wykonanie pysznych drożdżówek z serem i żurawiną(...)Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w kwadraty lub prostokąty, nakładamy po porcji sera, posypujemy suszoną żurawiną i zlepiamy dwa brzegi. 5. Pieczenie: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia

Izabelawkuchni
Biszkopt z konfiturą morelową i orzechami 140

tęsknoty za tymi, których zabraknie, pozostały Świętami. Jak co roku, te same produkty wypełniaja lodówki,  zapełniają się zamrażarki, tym co zrobione zapobiegawczo.  Sznury lampek rozplątywane nie bez irytacji. Omawianie przebiegu kolejnych dni - z kim, do kogo, o której, z czym. Trwa pogoń za rybami i burakami. Któż by przypuszczał, że można tęsknić za pogonią za burakami. Ślędzę(...)przedświąteczny maraton z dystansu,  dzięki tym, co relacje przesyłają, wciąż ją uaktualniając. Zapewne nie tylko moje świąteczne plany zweryfikował wynik testu. Dwa krzesła przy wigilijnym stole,  bez potrzeby pozostawiania pustego talerza. Tradycją pachnące potrawy,  doniesione przez tych, z którymi być powinnam i chiałabym. Będzie inaczej. Pomiedzy chwilami spędzanymi wzorcowo,  wedle lekarskich zaleceń, są takie

Kronika Piekarnika
Granola czekoladowa 144

Wspaniale jest zacząć dzień od czegoś zawierającego czekoladę. Polecam Wam przygotowanie własnej granoli czekoladowej. Pracy z ty tyle co nic, a wiadomo, że domowa jest najlepsza, bez dwóch zdań! Jest to znakomity dodatek do jogurtu, ciepłego mleka lub po prostu jako przekąska do pochrupania. Delikatnie słodka, bardzo chrupiąca z dużą ilością orzechów i dobrej jakości czekolady. W żadnym sklepie(...)mieszamy płatki owsiane, posiekane orzechy, kakao i cynamon. Do suchych składników wlewamy mieszaninę miodu, oleju i cukru, wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (grzanie góra/dół) przez 30 minut. Gorąca granola wydaje się wilgotna, po wystudzeniu nabiera chrupkości. Do wystudzonej granoli dodajemy posiekaną czekoladę

Smakowity Blog Kulinarny
Pszenny chleb codzienny / Everyday Wheat Bread 195

używając samej jasnej mąki pszennej, ale ja lubię łączyć pełnoziarnistą z jasną w proporcjach pół na pół - wtedy otrzymuję trochę zdrowszy pełnoziarnisty chleb na drożdżach . Chleb powszedni to chleb bez formy . Aby ładnie wyrósł i nie popękał za bardzo, warto uformować bochenek zwijając go jak roladę biszkoptową. Jeśli lubicie pieczywo z ziarnami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić(...)delikatną skórkę. To uniwersalna baza do wszystkich kanapek. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny domowy chleb:) Jeśli szukacie prostego przepisu na chleb, polecam również mój prosty chleb bez zagniatania: Prosty przepis na pszenny chleb codzienny, składniki: na jeden bochenek: 500 g mąki pszennej (może być jasna z pełnoziarnistą w proporcjach pół na pół), 1 i 1/2 łyżeczki

Lekcje w kuchni
Sernik z musem czekoladowym 141

sera zbyt dużo powietrza ! Napowietrzony sernik podczas pieczenia zacznie bardzo rosnąć, a następnie podczas stygnięcia szybko opadnie. Zapewniam was, jeśli zastosujecie się do wcześniej wspomnianych wskazówek, sernik z tego przepisu wyjdzie równy z płaskim wierzchem, a jednocześnie bardzo wilgotny i jasny. Jasny wierzch jest dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Czas pieczenia jest przez to wydłużony i trwa(...)naczynia żaroodpornego wlać gorącą wodę, tortownicę z sernikiem wstawić do naczynia, całość umieścić w piekarniku. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 st z opcją górnej i dolnej grzałki, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st C i piec dalej sernik przez około 80 minut. Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie piekarnik otworzyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Marynowane rzodkiewki 185

jako przystawka. Możesz dodać je do sałatki, położyć na kanapce lub jeść same. To świetna i zdrowa przekąska. Składniki na ok. 4 słoiki marynowanych rzodkiewek: 500 g rzodkiewek (waga bez liści, ok. 5 pęczki) 1 litr wody + do pasteryzacji 300 ml octu spirytusowego 1 liść laurowy 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego ok. 20 ziarenek kolendry 5 łyżek cukru(...)Rzodkiewki należy spożyć do 3 miesięcy, później miękną ale nadal jeść je można. Sprawdź również przepis na   pesto z liści rzodkiewki  oraz  makaron z twarogiem i pieczonymi rzodkiewkami

Czarnawisienka
Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur 162

cały tydzień „Najprostsze menu na tydzień” . Jeśli podoba Wam się przepis na shawarmę na pewno zasmakuje Wam grecki gyros. Składniki: 500 g polędwiczek z indyka, lub udek z kurczaka bez kości 1 szklanka kaszy bulgur 2 łyżki oliwy Sól Marynata 3 łyżki oleju łyżeczka kminu łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku(...)godzinę lub całą noc. Krok 3 Wyjmij mięso z lodówki i odstaw, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż mięso na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika, piecz 25 minut. Wyjmij z piekarnika, przestudź. Krok 4 W międzyczasie zagotuj 2 szklanki wody, wsyp do wrzątku szklankę kaszy. Zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym

Niedzielny kucharz
Bakłażan a’la pizza 219

naprawdę potrzebujesz 20 minut. Jego zaletą jest również niskokaloryczność – fakt ser i pesto nie są bardzo dietetycznymi produktami, ale porównując bakłażan a’la pizza a pizza tradycyjna bez wątpienia wersja pierwsza ma dużo mniej kalorii Ja tę potrawę często przygotowuje sobie na kolację. Niestety bakłażan to warzywo sezonowe i tak naprawdę teraz jest ostatni dzwonek(...)sól, pieprz sos czosnkowy Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry ok. 1,5 cm. obsyp je solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie ułóż je na blasze do pieczenia. Każdy plaster bakłażana posmaruj łyżeczką pesto, na nim ułóż plaster szynki parmeńskiej i cheddar. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Ciasto Jamajka 445

jednym z moich ulubionych ciast. Ostatnio znowu naszła mnie na na to ciasto ochota, ale… chciałam je zrobić nieco szybciej. Postanowiłam zrezygnować z kruchego spodu oraz z bezy, a całość zrobić na czekoladowym biszkopcie. Przepis, który mignął mi kiedyś w internecie, a który udało mi się odnaleźć tutaj wydawał się być do tego idealnym. Niestety, ciasto choć przepyszne, Bananową(...)ubijając, dodajemy po 1 żółtku. Odkładamy mikser, i za pomocą szpatułki łączymy ubitą pianę jajeczną z przesianą mąką z proszkiem budyniowym oraz kakao. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 21×32 cm (lub nieco większej). Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Galaretki

Smaki Na Talerzu
Ciasteczka warszawskie 265

Ciasteczka warszawskie, znane również pod nazwami aspirynki lub słoneczka - to dwa niezwykle kruche ciasteczka, przełożone masą budyniową, obtoczone mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka są wyjątkowo mało słodkie i niestety dosyć pracochłonne. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk. Ale przyznać trzeba jedno - po zrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują(...)blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką o średnicy 3,5 cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można je układać w niedużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia nie rozchodzą się w szerz.  1 białko zmiksować z cukrem pudrem. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników

Świat Ciasta
Cynamonowy kurczak z batatami, papryką w sosie mango 251

Cynamon nierozerwalnie związany jest z szarlotką i często tylko z nią kojarzony. Oczywiście nie wyobrażam sobie też sosu bolońskiego bez cynamonu, a od dziś również kurczaka z tą  przyprawą.  Fajne i oryginalne połączenie smaków zaowocowało fantastyczną zapiekanką. Delikatnie wyczuwalny sok z mango nadaje potrawie atrakcyjności, poza tym łatwo i szybko ją przygotować(...)pokroić na ćwiartki. Mięso wyjąć z marynaty, a w pozostałej marynacie obtoczyć również bataty,   paprykę i cebule. W naczyniu żaroodpornym pokudłać wszystkie składniki naprzemiennie, na końcu skropić olejem. Piec w 170 stopniach przez 40 minut

Jadło i czytadło
SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI 166

Pyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można podawać go na ciepło lub zimno, sam lub jako dodatek do zup czy sałatek. Smakuje wyśmienicie 😋 Idealny zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie 😉    Składniki: 2 szklanki mąki Szymańskiej ekologicznej(...)tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do ciasta. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przenosimy do keksówki (12 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min., aż chlebek wyrośnie i nie będzie mokry w środku. Wyjmujemy i studzimy przez 15 min. w keksówce

Kuchnia MagdaLeny
Ryżowe krokiety z kaszą jęczmienną i jarmużem 198

przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks" Marka Zaremby. Dokonałam w przepisie pewnych modyfikacji, tak aby osoba z WZJG zaakceptowała taką kombinację. Dodam, że obiad w tej postaci zjedliśmy wszyscy bez mrugnięcia okiem i już wiem, co zjemy na Święta. Składniki 250  g jarmużu lub młodego szpinaku pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej 2 cm świeżego kłącza imbiru(...)parze, a do drugiego naczynia , najlepiej płaskiej patelni-rondla wlej wrzątek i zanurzaj papier ryżowy, pojedynczo. Szybko wyciągaj na deskę i nakładaj nadzienie. Zawijaj krokiety. Układaj na papierze do pieczenia w naczyniu do gotowania na parze i pod przykryciem gotuj tak około 2-4 minuty. Podawaj z podprażonym na suchej patelni białym sezamem. Danie jest niezwykle pyszne i powiem

Z Kuchni Do Kuchni
5 pomysłów na wegańskie nuggetsy 299

bardzo-niezajmujących-czasu przekąsek. Każdy dzisiaj wygrać może! Łapcie i korzystajcie :) 1. Nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów Kilka składników, kilka(naście) minut lepienia, smażenie lub pieczenie i nuggetsy gotowe! Jeżeli potrzebujecie pomysłu na obiad lub na smaczną przekąskę, to polecamy właśnie to - doskonałe na ciepło i na zimno. Dodamy tylko, że idealnie do tego nada się(...)razem "rybne", a to za sprawą połączenia selera oraz płatków nori. Idealnie sprawdzą się na obiad czy jako przegryzka, na ciepło i na zimno, z dodatkiem sosów i bez :) Przepis:  "Rybne" nuggetsy z selera 5. Nuggetsy sojowe Jeżeli nie przepadacie za tradycyjnymi kotletami sojowymi, to mamy dla Was przepis z ich użyciem, ale z zupełnie innym efektem

Bananowe Pole
Mięciutkie Nadziewane Pierniczki W Czekoladzie Z Instrukcją 210

upieczeniu możemy je od razu zajadać bez czekania z zmiękną ;) Składniki na około 40-50 pierniczków : 300 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej 75 gr masła 75 gr miodu 75 gr cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy di piernika 2 łyżeczki kakao twarde powidła śliwkowe do nadziania Polewa czekoladowa(...)naszych foremek). Kółka rozkładamy sobie do par i na każde kółko nakładamy odrobinę nadzienia. Przykładamy drugim kółkiem, dociskając wkoło brzegi palcem i wycinamy foremka pierniczki. Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stop przez około 15-20 min. Pilnujmy aby nie spiec pierniczków gdyż będą wtedy suche. 4. Teraz przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną razem ze śmietanką. Mieszamy

Gotowanie...to proste !
WEGAŃSKIE KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ 206

uformować, nie kruszą się zbytnio po upieczeniu, nie są zbyt twarde...po prostu perfekcyjne. Nie dodaję do nich żadnego tłuszczu, ani substytutu jajek, a mimo to lepi się je bez trudu. Dzisiejsze burgery składają się z: bogatej w białko, potas i kwas foliowy soczewicy i królowej wszystkich kasz - kaszy jaglanej. Smak wzbogacają borowiki, czosnek i cebula. Gotowe burgery świetnie(...)musztardą, syropem lub miodem i 1 ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę). Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy burgerki o średnicy 8 cm. Obtaczamy w płatkach owsianych. Umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ryż, jabłko i czekolada czyli puszyste placki z resztek. 250

waniliowego szklanka mleka szczypta soli szklanka ugotowanego ryżu 1 i 1/2 szklanki mąki  2 łyżki soku z cytryny łyżka skórki otartej z pomarańczy duże jabłko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka z brzuszkiem roztopionego masła Oraz: 4 kostki czekolady łyżka oleju łyżka soku z pomarańczy Jajka z cukrem i solą miksujemy chwilę aż się ładnie spienią. Następnie dodajemy mleko(...)placuszki z dwóch łyżek ciasta. I smażymy pod przykryciem, wolno i cierpliwie. Gdy na wierzchu zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza tzn że można placuszki obracać. Drugą stronę dopiekamy już bez przykrycia. Układamy na kratce aby odparowały, a gdy lekko ostygną polewamy czekoladą (z sokiem i olejem)  rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Placuszki - racuszki wyrośnięte, puchate i delikatne

Dieta moja pasja
Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu 238

miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek. Dosmacz ziołami , które lubisz- u mnie misto arrosto ze wspaniałą wyczuwalną przewagą rozmarynu , liścia laurowego i szałwii. Wymieszaj. Blaszkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż frytki, upiecz na złoto. Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry premium. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Za pomocą(...)wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki. Moja siedmioletnia córka zjadła pół wiechy selera naciowego w ten sposób. Ja nie bez powodu zajadam selery, tak korzeń jak naciowe! Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może

Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek czekoladowy 230

Wielkanoc się zbliża. To drugi z mazurków zawsze pojawiających się na moim wielkanocnym stole. Łatwy do zrobienia, masa marcepanowa jest dobrym dodatkiem, ale i bez niej mazurek będzie smaczny. Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i  na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony(...)niego brzeg -   resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie przygotować czekoladową  masę w kąpieli wodnej : czekoladę połamać , włożyć do rondelka lub metalowej

Stare Gary
Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem 201

Mąkę gryczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia odsączonymi i drobno posiekanymi pomidorami, solą, żółtkiem i posiekanym masłem roślinnym. Wyrabiamy ciasto którym następnie wykładamy foremkę do tarty. Ciasto będzie się kruszyć, ale wystarczy je dobrze docisnąć palcami. Po wyłożeniu foremki ciastem, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - pieczemy około 10 minut. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki(...)piekarniku poradziła sobie nadzwyczaj dobrze. Nic się nie przypaliło ani nie przywarło, mimo iż nie posmarowałam jej dodatkową warstwą tłuszczu. Tarta ładnie się pokroiła, a pierwszy kawałek wyjęłam bez uszczerbku, co przy kruchych tartach rzadko się zdarza. SMACZNEGO

peggiwkuchni
Pasta do chleba czosnkowo-fasolowa 197

nabiał czy mięso, produktami zbożowymi czy roślinnymi. Marta udowadnia, że da się… i to jak. Ale wróćmy do naszego smarowidła. Pasta jest pyszna. Nie czuć jej czosnkiem, więc bez obaw możecie wcinać ją na śniadanie. Polecam spróbować sam upieczony czosnek, bo jego smak jest przepyszny i tak różny, od tego co jemy zazwyczaj. Pokombinujcie również z przyprawami, które(...)łyżeczki skórki otartej z cytryny sól, pieprz olej Wykonanie Czosnek obieramy tylko z najbardziej zewnętrznych łupinek. Główkę czosnku smarujemy olejem i wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach do miękkości. Oliwę blendujemy z przyprawami. Do naczynia wyciskamy z łupin czosnek, dodajemy odcedzoną fasolę i pozostałe przyprawy. Blendujemy na gładką masę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-do-chleba-czosnkowo-fasolowa/ BosowKuchni

Mieszam w Garnku
Serniczki bez sera z oreo i pigwą. 227

Witajcie :) Dzisiaj postanowiłam upiec lekkie oszukane serniczki bez sera :) Jako spód użyłam pysznych ciasteczek Oreo a masę serkową zrobiłam z jogurtu naturalnego, serka waniliowego i wiórków kokosowych. Wyszły pyszne i lekkie. Serniczki polałam polewą czekoladową i udekorowałam soczystą pigwą którą dostałam od firmy Ogródek Dziadunia . Serniczki oczywiście podałam na przepięknej porcelanie Bogucice . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego(...)dodać budyń i wiórki kokosowe, wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Foremki delikatnie posmarować oliwą. Na spod wyłożyć ciasteczko Oreo i 2 łyżki masy serowej. Piec w temperaturze 180 stopni aż będą złociste tak około 25 minut, zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej.  100 g czekolady rozpuścić z 50 g margaryny. Zimne serniczki polać

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto jaglane z jabłkami i twarogiem, zdrowo i bezglutenowo 177

chętnie sięgamy po przekąski i niestety przybywa nam to tu to tam...warto więc odchudzić nasze ciasta, zastąpić je pełnowartościowymi składnikami, dodać ksylitol zamiast cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy jaglanej - 6 średnich jabłek - 40 dag białego sera - słoik dżemu lub galaretki brzoskwiniowej, duży(...)jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z dżemem brzoskwiniowym mieszamy dłonią jak ciasto. 3.  Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu: - dwa jabłka, posypujemy łyżeczką ksylitolu i mielonym cynamonem - kasza jaglana wymieszana z dżemem - jedno jabłko + ksylitol i cynamon - ser biały - dwa jabłka + ksylitol

Apetyczna babeczka
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 277

cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania(...)najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,  wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Słodkich wypieków! http://www.mlekoma.pl/ http://www.oetker.pl

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka z purée ziemniaczanym. 695

mleko 3 łyżki ketchupu majeranek natka pietruszki sól, pieprz starty ser Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Mięso mielone przesmażamy na patelni bez tłuszczu (wytopi się z mięska), Doprawiamy solą, pieprzem majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, na koniec dodajemy pikantny ketchup i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym(...)robiłam to za pomocą worka cukierniczego dla lepszego efektu wizualnego ;) Zamknięte naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez 30 min, następnie zdejmujemy wieko, przestawiamy na termoobieg z funkcją grilla i podpiekamy ziemniaki. (Gdybyśmy nie dodawali kiełbasy, czas pieczenia możemy trochę skrócić

Pelusiowa Kuchnia
Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 205

chyba. I prezentuje się nieco bardziej profesjonalnie od poprzedniego (niech żyje minimalizm!). I teraz mam do Was, moje Robaczki, pytanie. Co o tym myślicie? Jest lepiej, gorzej, a może bez różnicy? Podobają Wam się większe zdjęcia, czy uważacie, że nie powinnam nimi zbytnio epatować? Powinnam coś jeszcze zmienić, dodać, usunąć? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie; skoro już zabrałam się(...)Zmniejszyłam więc jego ilość, dopasowując ją do naszych, bardziej europejskich , podniebień.  Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, ciasto ma piękny, żółty kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim karmelu. Poezja, mówię Wam! Ciasto nie tylko bajecznie smakuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe i wegańskie muffiny bez cukru - przepis podstawowy 245

Muffinki są dobre na każdą okazję, w wykonaniu banalne a jakie dobre. Te są wegańskie, bez glutenu i bez cukru, a więc zdrowsze od standardowych a tak samo dobre, a nawet lepsze:) Są mięciutkie, pachnące i słodkie. Podstawowy przepis zwłaszcza dla tych, którzy wielu produktów jeść nie mogą lub nie chcą. Składniki: 300 g mąki (u mnie gryczana(...)zmiksowałam blenderem Zmieszaj razem suche składniki Dodaj mleko z olejem i chia Zmiksuj przy pomocy blendera Dodaj pastę daktylową i ponownie zmiksuj na gładką masę Przełóż ciasto do foremek Piecz w 180st przez 20-25 minut  Smacznego

pyszne zdrowości
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 202

zapas samosów z różnymi nadzieniami, co sprawdza się doskonale, kiedy każdy z gości ma odmienne preferencje kulinarne. Jak pewnie pamiętacie z opowieści na naszym drugim blogu -   W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka - Dinesh nie jada wołowiny, Hafiz i Faiz nie przepadają za kurczakiem, Mariusz lubi naleśniki z serem jogurtowym, a ja jestem wielkim miłośnikiem kuchni(...)otrzymaliśmy multicooker firmy Redmond - i to właśnie on jest głównym bohaterem tego posta. Jest to model RMC-M90 z całkiem przyzwoitą ilością funkcji (45 programów w tym 17 automatycznych). Piecze, gotuje, frytuje, paruje, szkoda tylko, że jeszcze sam nie sprząta :D Ponieważ dostaliśmy też bojowe zadania dopracowania naszych przepisów do tego urządzenia więc w najbliższych dniach możecie się spodziewać wielu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki z fiołkową nutą 187

rosną grzecznie i szybko- rano przygotowane ciasto rosło sobie, podczas gdy my pojechaliśmy na basen, po powrocie wystarczyło wsadzić je do piekarnika, zrobić kawę i delektować się. Bez większych wyrzutów sumienia, bo przecież to po wysiłku fizycznym:) DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FIOŁKOWĄ NUTĄ 1 opakowanie drożdży instant (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka 5 łyżek cukru   250g mąki(...)wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Z ciasta formujemy 12 niewielkich bułeczek. Smarujemy je z wierzchu białkiem i pieczemy 20 minut. Można jeść na ciepło, ale jak zauważyła trafnie mama, w wystudzonych bardziej czuć delikatny aromat fiołków. A to przecież on stanowi o wyjątkowości tych bułek. Polecam same, ale również

les mirabelles
Kwadraciki z wędliną, pieczarkami i serem żółtym - przepis autorski 252

Ciasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki.  I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła(...)pizzy, ale jeśli nie mamy, to można użyć zwykłego noża) dzielimy ciasto na 12 kwadratów Każdy kwadrat zlepiamy widelcem i smarujemy jajkiem Nagrzewamy piecyk do 180 stopni i pieczemy kwadraciki ok. 20 minut lub do zarumienienia - zależy od piecyka, każdy piekarnik pracuje inaczej. U mnie to jest termoobieg Podajemy z ketchupem Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SZPARAGI POD PIERZYNKĄ Z BESZAMELU 139

wzbudzały we mnie lęk ;) Bardzo je lubię, jednak samodzielne ich przygotowywanie do moich mocnych stron nie należy (stąd ten lęk). Zawsze się obawiam, że wyjdą zbyt łykowate, albo zupełnie bez wyrazu. Dzisiaj się udało, są smaczne, zachęcam do przygotowania ich właśnie w taki sposób. SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 8-10 plasterków wędzonej(...)jasno złoty kolor, aż zacznie skwierczeć. Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, mieszając rózgą. Tak przygotowanym sosem zalać szparagi, ułożyć plasterki pomidorków i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach
Wieniec drożdżowy z tapenadą 252

drożdży instant 200 ml ciepłego mleka  75 ml oliwy z oliwek extra virgin Monini szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 jajko Tapenada: 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek 2 łyżeczki kaparów 2 filety anchois 5 łyżek oliwy Monini Four Peppers 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki octu balsamicznego Monini 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów Przygotowanie(...)smarujemy tapenadą i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie przecinamy roladę ostrym nożem wzdłuż na dwie części i zaplatamy w warkocz. Końce warkocza sklejamy z sobą tworząc wieniec. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 234

Coraz czesciej mozemy spotkac w handlu swieze figi.Wrzesien to ich pora.Sa w naprawde w przystepnej cenie.Takze sie nie zastanawiajcie tylko wrzuccie je do koszyka.Mozliwosci ich wykorzystania jest bez liku.Nawet pokrojone w plasterki z kropla miodu na kanapce z twarozkiem sa zachwycajace.U mnie propozycja na blyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego.Polecam,bo wygladaja cudownie i tak samo smakuja! Skladniki(...)osemki i rozlozyc na przygotowanych krazkach z ciasta. Cukier wymieszac z cynamonem i posypac figi. Brzegi ciasta przy pomocy pedzelka posmarowac mlekiem. Torciki wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 15-20 minut do zezlocenia brzegow. Zycze smacznego! Figi suszone znamy wszyscy,choc pewnie wiekszosc z nas przypomina sobie o ich istnieniu przy okazji Swiat Bozego Narodzenia.Sa najwiekszym zrodlem blonnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 318

przepyszne drożdżówki gotowy! Uwierzcie : smakują nieziemsko! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem z soczystych truskawek , których mamy teraz pod dostatkiem i kremowego budyniu. Do tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i ciast! Ajjj … trzeba będzie dorobić kolejne porcje! W sam raz na piknik … czy też przekąskę w pracy! SKŁADNIKI: ( 8 szt ) CIASTO(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 8 części. Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. NADZIENIE: Truskawki oczyszczamy , a następnie kroimy na kosteczki. Posypujemy odrobiną cukru. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowujmy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając

Ostra na Słodko