bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2547/3453)

Quinoa z pieczoną dynią i fioletowym kalafiorem 201

Zawsze gdy kupuję jakieś nowe kulinarne zjawisko, zastanawiam się jak najlepiej skomponować je z quinoą. Tym razem na swej drodze spotkałam fioletowy kalafior i tak oto

Quinoa Raz!
Orzechowy chleb 197

Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów. Zawierają dużo witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są … niezbędne ;), niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu

Kucharzyca
CIASTO CIELAK, CZYLI SERNIK Z MURZYNKIEM W JEDNYM 285

   Ciasto cielak, sernik Isaura, murzynek z sernikiem, wszystko jedno, jak to nazwiemy, najważniejsze, że ciasto fajnie się prezentuje i super smakuje. Inspiracją był przepis

Smaczne Zdrowe
Sernik z rosą 242

Dziś trochę nietypowo ponieważ nie maczałam palców w przygotowaniu tego deseru. Ocaliłam jedynie 2 ostatnie kawałki aby zrobić im zdjęcie ;) To był hit na naszym wielkanocnym

Mienta blog
Truskawkowy Raj. Prosty przepis na słodkie, puszyste i wilgotne ciasto truskawkowe z olejem, w ulepszonej zdrowszej wersji. 1230

  Ciasto truskawkowe jeszcze gorące, posypane cukrem jak u babci, prosto z blachy ?   W końcu i mnie dopadła ochota na takie ciasto ze

IzaGotuje
Tarta ze szparagami i kurkami 244

Najlepszy czas aby zajadać się szparagami :), co roku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można

Apetyczna babeczka
Baranki Wielkanocne bez foremek 266

Bardzo prosty sposób na Wielkanocne baranki :), sprawią radość maluchom i dorosłym. Wystarczy wyrobić ciasto, upiec i zawiązać kokardkę lub dzwoneczek na szyi....i do koszyczka ze

Apetyczna babeczka
Szybkie pizzerinki – bez wyrastania 113

wciąż je uwielbiamy. Nie zawsze jednak mamy czas, by ciasto mogło odpowiednio długo fermentować. Czasem zachcianka złapie nas tu i teraz. I co wtedy? Wtedy można przygotować ekspresowe pizzerinki bez wyrastania. Ciasto co prawda jest mocno inne, niż takie typowo pizzowe, ale tutaj chodzi o to by było szybko i smacznie. A moim zdaniem smacznie jest. Szybko też Przepis(...)dodajemy do miski z mąką. Mieszamy łyżką. Dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na 7 kawałków. Każdy wałkujemy na okrągły placek. Rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Pizzerinki przykrywamy ściereczką i szykujemy dodatki: cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy na plasterki lub szarpiemy na mniejsze kawałki. Placki smarujemy niewielką ilością koncentratu

Smaki Na Talerzu
Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną 141

masła lub margaryny   Na nadzienie: 50 dag sera na sernik ( u mnie z wiadereczka )  1 jajko 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )    Dodatkowo: 15 dag suszonej żurawiny od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy     Wykonanie pysznych drożdżówek z serem i żurawiną(...)Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w kwadraty lub prostokąty, nakładamy po porcji sera, posypujemy suszoną żurawiną i zlepiamy dwa brzegi. 5. Pieczenie: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia

Izabelawkuchni
Biszkopt z konfiturą morelową i orzechami 140

tęsknoty za tymi, których zabraknie, pozostały Świętami. Jak co roku, te same produkty wypełniaja lodówki,  zapełniają się zamrażarki, tym co zrobione zapobiegawczo.  Sznury lampek rozplątywane nie bez irytacji. Omawianie przebiegu kolejnych dni - z kim, do kogo, o której, z czym. Trwa pogoń za rybami i burakami. Któż by przypuszczał, że można tęsknić za pogonią za burakami. Ślędzę(...)przedświąteczny maraton z dystansu,  dzięki tym, co relacje przesyłają, wciąż ją uaktualniając. Zapewne nie tylko moje świąteczne plany zweryfikował wynik testu. Dwa krzesła przy wigilijnym stole,  bez potrzeby pozostawiania pustego talerza. Tradycją pachnące potrawy,  doniesione przez tych, z którymi być powinnam i chiałabym. Będzie inaczej. Pomiedzy chwilami spędzanymi wzorcowo,  wedle lekarskich zaleceń, są takie

Kronika Piekarnika
Granola czekoladowa 144

Wspaniale jest zacząć dzień od czegoś zawierającego czekoladę. Polecam Wam przygotowanie własnej granoli czekoladowej. Pracy z ty tyle co nic, a wiadomo, że domowa jest najlepsza, bez dwóch zdań! Jest to znakomity dodatek do jogurtu, ciepłego mleka lub po prostu jako przekąska do pochrupania. Delikatnie słodka, bardzo chrupiąca z dużą ilością orzechów i dobrej jakości czekolady. W żadnym sklepie(...)mieszamy płatki owsiane, posiekane orzechy, kakao i cynamon. Do suchych składników wlewamy mieszaninę miodu, oleju i cukru, wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (grzanie góra/dół) przez 30 minut. Gorąca granola wydaje się wilgotna, po wystudzeniu nabiera chrupkości. Do wystudzonej granoli dodajemy posiekaną czekoladę

Smakowity Blog Kulinarny
Pszenny chleb codzienny / Everyday Wheat Bread 195

używając samej jasnej mąki pszennej, ale ja lubię łączyć pełnoziarnistą z jasną w proporcjach pół na pół - wtedy otrzymuję trochę zdrowszy pełnoziarnisty chleb na drożdżach . Chleb powszedni to chleb bez formy . Aby ładnie wyrósł i nie popękał za bardzo, warto uformować bochenek zwijając go jak roladę biszkoptową. Jeśli lubicie pieczywo z ziarnami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić(...)delikatną skórkę. To uniwersalna baza do wszystkich kanapek. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny domowy chleb:) Jeśli szukacie prostego przepisu na chleb, polecam również mój prosty chleb bez zagniatania: Prosty przepis na pszenny chleb codzienny, składniki: na jeden bochenek: 500 g mąki pszennej (może być jasna z pełnoziarnistą w proporcjach pół na pół), 1 i 1/2 łyżeczki

Lekcje w kuchni
Sernik z musem czekoladowym 141

sera zbyt dużo powietrza ! Napowietrzony sernik podczas pieczenia zacznie bardzo rosnąć, a następnie podczas stygnięcia szybko opadnie. Zapewniam was, jeśli zastosujecie się do wcześniej wspomnianych wskazówek, sernik z tego przepisu wyjdzie równy z płaskim wierzchem, a jednocześnie bardzo wilgotny i jasny. Jasny wierzch jest dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Czas pieczenia jest przez to wydłużony i trwa(...)naczynia żaroodpornego wlać gorącą wodę, tortownicę z sernikiem wstawić do naczynia, całość umieścić w piekarniku. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 st z opcją górnej i dolnej grzałki, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st C i piec dalej sernik przez około 80 minut. Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie piekarnik otworzyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Marynowane rzodkiewki 185

jako przystawka. Możesz dodać je do sałatki, położyć na kanapce lub jeść same. To świetna i zdrowa przekąska. Składniki na ok. 4 słoiki marynowanych rzodkiewek: 500 g rzodkiewek (waga bez liści, ok. 5 pęczki) 1 litr wody + do pasteryzacji 300 ml octu spirytusowego 1 liść laurowy 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego ok. 20 ziarenek kolendry 5 łyżek cukru(...)Rzodkiewki należy spożyć do 3 miesięcy, później miękną ale nadal jeść je można. Sprawdź również przepis na   pesto z liści rzodkiewki  oraz  makaron z twarogiem i pieczonymi rzodkiewkami

Czarnawisienka
Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur 162

cały tydzień „Najprostsze menu na tydzień” . Jeśli podoba Wam się przepis na shawarmę na pewno zasmakuje Wam grecki gyros. Składniki: 500 g polędwiczek z indyka, lub udek z kurczaka bez kości 1 szklanka kaszy bulgur 2 łyżki oliwy Sól Marynata 3 łyżki oleju łyżeczka kminu łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku(...)godzinę lub całą noc. Krok 3 Wyjmij mięso z lodówki i odstaw, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż mięso na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika, piecz 25 minut. Wyjmij z piekarnika, przestudź. Krok 4 W międzyczasie zagotuj 2 szklanki wody, wsyp do wrzątku szklankę kaszy. Zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym

Niedzielny kucharz