bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2552/3453)

Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem 171

Mąkę gryczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia odsączonymi i drobno posiekanymi pomidorami, solą, żółtkiem i posiekanym masłem roślinnym. Wyrabiamy ciasto którym następnie wykładamy foremkę do tarty. Ciasto będzie się kruszyć, ale wystarczy je dobrze docisnąć palcami. Po wyłożeniu foremki ciastem, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - pieczemy około 10 minut. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki(...)piekarniku poradziła sobie nadzwyczaj dobrze. Nic się nie przypaliło ani nie przywarło, mimo iż nie posmarowałam jej dodatkową warstwą tłuszczu. Tarta ładnie się pokroiła, a pierwszy kawałek wyjęłam bez uszczerbku, co przy kruchych tartach rzadko się zdarza. SMACZNEGO

peggiwkuchni
Pasta do chleba czosnkowo-fasolowa 165

nabiał czy mięso, produktami zbożowymi czy roślinnymi. Marta udowadnia, że da się… i to jak. Ale wróćmy do naszego smarowidła. Pasta jest pyszna. Nie czuć jej czosnkiem, więc bez obaw możecie wcinać ją na śniadanie. Polecam spróbować sam upieczony czosnek, bo jego smak jest przepyszny i tak różny, od tego co jemy zazwyczaj. Pokombinujcie również z przyprawami, które(...)łyżeczki skórki otartej z cytryny sól, pieprz olej Wykonanie Czosnek obieramy tylko z najbardziej zewnętrznych łupinek. Główkę czosnku smarujemy olejem i wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach do miękkości. Oliwę blendujemy z przyprawami. Do naczynia wyciskamy z łupin czosnek, dodajemy odcedzoną fasolę i pozostałe przyprawy. Blendujemy na gładką masę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-do-chleba-czosnkowo-fasolowa/ BosowKuchni

Mieszam w Garnku
Serniczki bez sera z oreo i pigwą. 194

Witajcie :) Dzisiaj postanowiłam upiec lekkie oszukane serniczki bez sera :) Jako spód użyłam pysznych ciasteczek Oreo a masę serkową zrobiłam z jogurtu naturalnego, serka waniliowego i wiórków kokosowych. Wyszły pyszne i lekkie. Serniczki polałam polewą czekoladową i udekorowałam soczystą pigwą którą dostałam od firmy Ogródek Dziadunia . Serniczki oczywiście podałam na przepięknej porcelanie Bogucice . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego(...)dodać budyń i wiórki kokosowe, wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Foremki delikatnie posmarować oliwą. Na spod wyłożyć ciasteczko Oreo i 2 łyżki masy serowej. Piec w temperaturze 180 stopni aż będą złociste tak około 25 minut, zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej.  100 g czekolady rozpuścić z 50 g margaryny. Zimne serniczki polać

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto jaglane z jabłkami i twarogiem, zdrowo i bezglutenowo 151

chętnie sięgamy po przekąski i niestety przybywa nam to tu to tam...warto więc odchudzić nasze ciasta, zastąpić je pełnowartościowymi składnikami, dodać ksylitol zamiast cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy jaglanej - 6 średnich jabłek - 40 dag białego sera - słoik dżemu lub galaretki brzoskwiniowej, duży(...)jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z dżemem brzoskwiniowym mieszamy dłonią jak ciasto. 3.  Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu: - dwa jabłka, posypujemy łyżeczką ksylitolu i mielonym cynamonem - kasza jaglana wymieszana z dżemem - jedno jabłko + ksylitol i cynamon - ser biały - dwa jabłka + ksylitol

Apetyczna babeczka
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 241

cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania(...)najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,  wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Słodkich wypieków! http://www.mlekoma.pl/ http://www.oetker.pl

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka z purée ziemniaczanym. 662

mleko 3 łyżki ketchupu majeranek natka pietruszki sól, pieprz starty ser Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Mięso mielone przesmażamy na patelni bez tłuszczu (wytopi się z mięska), Doprawiamy solą, pieprzem majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, na koniec dodajemy pikantny ketchup i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym(...)robiłam to za pomocą worka cukierniczego dla lepszego efektu wizualnego ;) Zamknięte naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez 30 min, następnie zdejmujemy wieko, przestawiamy na termoobieg z funkcją grilla i podpiekamy ziemniaki. (Gdybyśmy nie dodawali kiełbasy, czas pieczenia możemy trochę skrócić

Pelusiowa Kuchnia
Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 174

chyba. I prezentuje się nieco bardziej profesjonalnie od poprzedniego (niech żyje minimalizm!). I teraz mam do Was, moje Robaczki, pytanie. Co o tym myślicie? Jest lepiej, gorzej, a może bez różnicy? Podobają Wam się większe zdjęcia, czy uważacie, że nie powinnam nimi zbytnio epatować? Powinnam coś jeszcze zmienić, dodać, usunąć? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie; skoro już zabrałam się(...)Zmniejszyłam więc jego ilość, dopasowując ją do naszych, bardziej europejskich , podniebień.  Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, ciasto ma piękny, żółty kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim karmelu. Poezja, mówię Wam! Ciasto nie tylko bajecznie smakuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe i wegańskie muffiny bez cukru - przepis podstawowy 192

Muffinki są dobre na każdą okazję, w wykonaniu banalne a jakie dobre. Te są wegańskie, bez glutenu i bez cukru, a więc zdrowsze od standardowych a tak samo dobre, a nawet lepsze:) Są mięciutkie, pachnące i słodkie. Podstawowy przepis zwłaszcza dla tych, którzy wielu produktów jeść nie mogą lub nie chcą. Składniki: 300 g mąki (u mnie gryczana(...)zmiksowałam blenderem Zmieszaj razem suche składniki Dodaj mleko z olejem i chia Zmiksuj przy pomocy blendera Dodaj pastę daktylową i ponownie zmiksuj na gładką masę Przełóż ciasto do foremek Piecz w 180st przez 20-25 minut  Smacznego

pyszne zdrowości
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 170

zapas samosów z różnymi nadzieniami, co sprawdza się doskonale, kiedy każdy z gości ma odmienne preferencje kulinarne. Jak pewnie pamiętacie z opowieści na naszym drugim blogu -   W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka - Dinesh nie jada wołowiny, Hafiz i Faiz nie przepadają za kurczakiem, Mariusz lubi naleśniki z serem jogurtowym, a ja jestem wielkim miłośnikiem kuchni(...)otrzymaliśmy multicooker firmy Redmond - i to właśnie on jest głównym bohaterem tego posta. Jest to model RMC-M90 z całkiem przyzwoitą ilością funkcji (45 programów w tym 17 automatycznych). Piecze, gotuje, frytuje, paruje, szkoda tylko, że jeszcze sam nie sprząta :D Ponieważ dostaliśmy też bojowe zadania dopracowania naszych przepisów do tego urządzenia więc w najbliższych dniach możecie się spodziewać wielu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki z fiołkową nutą 155

rosną grzecznie i szybko- rano przygotowane ciasto rosło sobie, podczas gdy my pojechaliśmy na basen, po powrocie wystarczyło wsadzić je do piekarnika, zrobić kawę i delektować się. Bez większych wyrzutów sumienia, bo przecież to po wysiłku fizycznym:) DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FIOŁKOWĄ NUTĄ 1 opakowanie drożdży instant (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka 5 łyżek cukru   250g mąki(...)wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Z ciasta formujemy 12 niewielkich bułeczek. Smarujemy je z wierzchu białkiem i pieczemy 20 minut. Można jeść na ciepło, ale jak zauważyła trafnie mama, w wystudzonych bardziej czuć delikatny aromat fiołków. A to przecież on stanowi o wyjątkowości tych bułek. Polecam same, ale również

les mirabelles
Kwadraciki z wędliną, pieczarkami i serem żółtym - przepis autorski 217

Ciasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki.  I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła(...)pizzy, ale jeśli nie mamy, to można użyć zwykłego noża) dzielimy ciasto na 12 kwadratów Każdy kwadrat zlepiamy widelcem i smarujemy jajkiem Nagrzewamy piecyk do 180 stopni i pieczemy kwadraciki ok. 20 minut lub do zarumienienia - zależy od piecyka, każdy piekarnik pracuje inaczej. U mnie to jest termoobieg Podajemy z ketchupem Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SZPARAGI POD PIERZYNKĄ Z BESZAMELU 110

wzbudzały we mnie lęk ;) Bardzo je lubię, jednak samodzielne ich przygotowywanie do moich mocnych stron nie należy (stąd ten lęk). Zawsze się obawiam, że wyjdą zbyt łykowate, albo zupełnie bez wyrazu. Dzisiaj się udało, są smaczne, zachęcam do przygotowania ich właśnie w taki sposób. SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 8-10 plasterków wędzonej(...)jasno złoty kolor, aż zacznie skwierczeć. Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, mieszając rózgą. Tak przygotowanym sosem zalać szparagi, ułożyć plasterki pomidorków i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach
Wieniec drożdżowy z tapenadą 223

drożdży instant 200 ml ciepłego mleka  75 ml oliwy z oliwek extra virgin Monini szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 jajko Tapenada: 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek 2 łyżeczki kaparów 2 filety anchois 5 łyżek oliwy Monini Four Peppers 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki octu balsamicznego Monini 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów Przygotowanie(...)smarujemy tapenadą i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie przecinamy roladę ostrym nożem wzdłuż na dwie części i zaplatamy w warkocz. Końce warkocza sklejamy z sobą tworząc wieniec. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 181

Coraz czesciej mozemy spotkac w handlu swieze figi.Wrzesien to ich pora.Sa w naprawde w przystepnej cenie.Takze sie nie zastanawiajcie tylko wrzuccie je do koszyka.Mozliwosci ich wykorzystania jest bez liku.Nawet pokrojone w plasterki z kropla miodu na kanapce z twarozkiem sa zachwycajace.U mnie propozycja na blyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego.Polecam,bo wygladaja cudownie i tak samo smakuja! Skladniki(...)osemki i rozlozyc na przygotowanych krazkach z ciasta. Cukier wymieszac z cynamonem i posypac figi. Brzegi ciasta przy pomocy pedzelka posmarowac mlekiem. Torciki wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 15-20 minut do zezlocenia brzegow. Zycze smacznego! Figi suszone znamy wszyscy,choc pewnie wiekszosc z nas przypomina sobie o ich istnieniu przy okazji Swiat Bozego Narodzenia.Sa najwiekszym zrodlem blonnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 277

przepyszne drożdżówki gotowy! Uwierzcie : smakują nieziemsko! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem z soczystych truskawek , których mamy teraz pod dostatkiem i kremowego budyniu. Do tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i ciast! Ajjj … trzeba będzie dorobić kolejne porcje! W sam raz na piknik … czy też przekąskę w pracy! SKŁADNIKI: ( 8 szt ) CIASTO(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 8 części. Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. NADZIENIE: Truskawki oczyszczamy , a następnie kroimy na kosteczki. Posypujemy odrobiną cukru. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowujmy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając

Ostra na Słodko