mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę, kakao i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. Dno tortownicy (20 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka. Przepis na domowego marcepana znajdziesz tutaj(...)proszku i dokładnie miksuję. Do kremu dodaję rozpuszczoną czekoladę oraz kakao i miksuję na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo potrzebuję 200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru i szklankę letniej wody z sokiem z połówki cytryny. Teraz mogę złożyć tort. Marcepana dzielę na pół i każdą połówkę rozwałkowuję na blat o średnicy 20 cm. Marcepan może
Słodki sentymentpiersi z indyka pokrojonej w kostki ✅ 400 g świeżego Chorizo pokrojonego na wielkość kęsa ✅ 2 cebule pokrojone w kostkę ✅ 3-5 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ 3-5 pomidory bez skórki ✅ 2 puszki czerwonej fasoli ✅ 150-200 g koncetratu pomidorowego ✅ 100 ml pasty z chili i tamaryndowca ✅ 5-7 ziemniaków pokrojonych w cienkie talarki ✅ Olej rośliny ✅ 3 łyżeczki cukru(...)wymieszaj, wlej sos, wymieszaj i dodaj odlaną z wody fasolkę, zmniejsz temperaturę, przykryj pokrywką i gotuj ok. 30-45 minut. 🛠️ W tym czasie talarki ziemniaków połóż na blaszkę do pieczenia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Rozgrzej grill w piekarniku i wstaw ziemniaki i pilnując, by się nie spaliły, podpiecz je dość mocno. 🛠️ Kiedy sos zgęstnieje, całą resztą będzie
RafalCookponiższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Jeśli chcecie, biszkopt do ciasta z brzoskwiniami i budyniem możecie upiec dzień wcześniej - mój jest bardzo prosty, przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek. Uda się nawet początkującym. Po upieczeniu można zrzucić biszkopt w blaszce na podłogę (z wysokości piekarnika), jak w biszkopcie rzucanym , ale nie jest to konieczne(...)ciasto Ibiza z brzoskwiniami, galaretką i budyniem, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: na biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, szklanka mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu, budyń: 750 ml soku pomarańczowego, 2 budynie waniliowe (po 40 g), ok. 150 g herbatników, na mus brzoskwiniowy z galaretką: puszka brzoskwiń
Lekcje w kuchniGwiazdkę 2019, bez niespodzianek, zafundowałam sobie kolejną, już dziesi ąt ą, ksi ążkę Nigelli Lawson - "Nigella Christmas". Poprzednie to 'Kitchen' w 2010 roku, 'How to be a domestic Goddess' w 2011, 'Nigellissima' w 2012, 'Nigella Express' w 2013, 'Forever Summer' w 2014, 'Simply Nigella' w 2015, 'Nigella Bites' w 2016, 'At my table' w 2017 i wreszcie 'Feast(...)Narodzenia nie obchodzimy, nic nie stoi na przeszkodzie w upieczeniu i spróbowaniu typowych 'mince pies', czy 'rib of beef', czyli żeberek wołowych, albo nawet całego, wielkiego indyka, koniecznie z pieczonymi ziemniakami i warzywami korzeniowymi. I to nawet w całkowicie innej porze roku... :) Wydawnictwo Chatto & Windus
Lejdi of the housecarbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) Dyniowe risotto (Risotto alla zucca) Pieczona frittata z dynią (Frittata al forno con zucca) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne(...)pancake (Pancake alla zucca e mela) Owsianka z karmelizowaną dynią (Porridge di fiocchi d'avena alla zucca) Tort dyniowo-migdałowy (Torta di zucca e mandorle) Dyniowe ciasteczka z rodzynkami, bez jajek i masła (Biscotti alla zucca e uvetta, senza uova e burro) Czekoladowe muffiny z dynią (Muffin di zucca e cioccolato) Chleb dyniowy (Pane di zucca) Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaodcinają plastry, które następnie formują w okrągłe proziaki. Przygotowane proziaki smażyło się kiedyś kładąc je bezpośrednio na rozgrzaną blachę kuchennego pieca kaflowego. Obecnie jednak niewiele osób posiada w domu piece z blachą, dlatego proziaki smaży się na suchej patelni, choć niektóre gospodynie smażą je również na tłuszczu. Nazwa proziaki pochodzi od sody oczyszczonej, którą dawniej nazywano prozą lub brozą. Nazwa(...)luźne ciasto. Z ciasta robimy rulon i kroimy go w plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na grubość około 1,5 centymetra . Smażymy na rozgrzanej blasze (płycie kuchennej) lub na patelni bez tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Podajemy z masłem i zimnym mlekiem. Doskonale smakują również z dżemem lub miodem. Proziaki z Równego - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA
Trzeci talerzDziś będzie już świątecznie:) Dla mnie nie ma Wielkanocnego stołu bez prawdziwej, domowej Babki. I mówiąc zupełnie szczerze, na moim blogu nie znajdziecie zbyt wiele przepisów na nią...Zrobić prawdziwą babę piaskową, czy ucieraną jest dla mnie nie lada sztuką. W sumie na blogu jest jedna babka z krówkami :) Zawsze obawiam się zakalca. Dlatego ,gdy dostałam(...)dodajemy miękkie masło. Całość miksujemy na wyższych obrotach ok 7-8 minut. Wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce. Polewa: 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki przegotowanej wody 3 łyżki masła
Domowe ciastaTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy(...)układamy warstwę mięsa i przykrywamy wierz kapustą. Całość możemy polać sosem, który wyciekł na talerz z usmażonych kotletów. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Potrawę podajemy z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami
Qchnia po prostuwyobrażam sobie aby z tego urodzaju nie skorzystać. Tylko w lato są najsłodsze, najczerwieńsze, pachnące słońcem i wakacjami. Uwielbiam je na surowo, z odrobiną soli i pieprzu lub pieczone albo w chłodniku, z resztą, w każdej formie je uwielbiam! Jednym ze sposób cieszenia się ich smakiem jest zrobienie z nich sosu, z minimalną ilością dodatków – wtedy ich smak króluje(...)doprowadzamy do gotowania. Następnie, zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy i dusimy sos około 20 minut. Po tym czasie, za pomocą łyżki, rozdrabniamy większe kawałki pomidorów i już bez przykrycia, gotujemy na małym ogniu jeszcze 15-20 minut, aby sos odparował i lekko zgęstniał. Na sam koniec gotowania dodajemy umyte, posiekane zioła, cukier lub ocet balsamiczny, sól i pieprz
Smaczna Stronapunktem programu tego wypieku, ale to, czym posmarujecie chlebek to tylko Wasz wybór! :) I to jest piękne! Świeże zioła to zapachy mojej kuchni - uwielbiam je i nie wyobrażam sobie bez nich życia, a przede wszystkim gotowania. Najlepsze zioła jakie możecie kupić w sklepach to te od Baziółka ! Potrzebujemy: 450 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży(...)masła wsypujemy lekko przesiekane zioła oraz posiekane ząbki czosnku. Wszystko blendujemy na gładką masę. Do zblendowanej masy dodajemy sól, pieprz i utarty ser. Dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości wielokrotności wysokości keksówki. Przykładowo: jeżeli Wasza keksówka ma 7 cm wysokości, prostokąt na jaki rozwałkujecie ciasto musi mieć 14 lub 21 cm (oczywiście
MamaOskarkabiałej czekolady dodaje im słodyczy, gdyż same w sobie nie są zbyt przesłodzone. Zachowują świeżość przez kilka dni więc z powodzeniem możecie przygotować je z wyprzedzeniem. W wersji bez polewy możecie śmiało je zamrozić i udekorować tuż przed Świętami. No chyba nie można wymarzyć sobie bardziej przyjaznego przepisu Składniki na ok 12-14 babeczek 200 gramów masła, w temperaturze(...)Dodać mak i skórkę z cytryny i wymieszać wszystko dokładnie. Silikonowe foremki na babeczki wysmarować odrobiną oleju kokosowego. Napełnić je masą prawie do pełna. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35- 40 minut (lub do suchego patyczka). Wystudzić na kratce. Połamaną na kawałeczki czekoladę oraz 1 łyżeczkę oleju kokosowego umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone babeczki
olalacookingbył taki trochę eksperyment. Nie miałam pojęcia jak może smakować, ale że lubię próbować nowych smaków zaryzykowałam. Słuchajcie, jest pyszny! Nawet mój mąż, który sceptycznie patrzył na pasztet bez mięsa wcina go razem ze mną. I znów wyszło na to, że warto czasem pokombinować ;) Składniki na foremkę o wym. 22x10 cm: (Inspiracja: " Kuchnia na obcasach ") 1 szklanka suchej(...)przez około kwadrans od czasu do czasu mieszając. Podsmażone warzywa przełożyć do soczewicy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę, wyrównać i kilkukrotnie upuścić blaszkę na blat, aby odpowietrzyć pasztet. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce
Simply Foododszedł, nie zdążył się z Nią pożegnać. Ona wierzyła, że jeszcze będzie dobrze, że jeszcze los podaruje Im trochę czasu. Bo przecież jak to mogło być dalej? Tak bez Niego? Długo jeszcze potem chodziła po pustym domu po Jego śladach i szukała znaków obecności. Siadała sama przy stole i spędzała czas nad smacznym, ale nietkniętym śniadaniem, nad dobrą(...)szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone 1/2 słoika kremu z orzeszków ziemnych dodatkowo kilka łyżeczek ulubionej konfitury do posmarowania blatów figi skórka otarta
Raj dla PodniebieniaFrancji przygotowywałam je dość często, ale teraz z różnych względów goszczą u nas rzadko i są raczej rarytasem. Oczywiście ze względów zdrowotnych przerobiłam spód do tarty na takie bez białej mąki. Brak glutenu w cieście czasem była kłopotliwy gdyż ciasto nie jest sprężyste i się kruszy. Tym razem ciasto zachowało swoje właściwości i pozostało zwarte jak trzeba. Zachęcam(...)wykładamy między dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Przekładamy ciasto do foremki do tart nasmarowanej masłem. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, na który wykładamy np. groch. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić, ściągnąć obciążenie z grochu. Szpinak umyć, osuszyć i razem
Przysmaki Karolki