Quiche jajeczna ze szpinakiem i serem 147jajeczna ze szpinakiem, serem i na przykład suszonymi pomidorami. POTRZEBUJEMY Ciasto francuskie 4 do 6 jajek w zależności od wielkości 450 gram rozdrobnionego szpinaku ze śmietaną (jeśli kupisz taki bez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g) Ser sałatkowy lub feta 250 do 300 gramów Kilka pomidorów suszonych w oliwie Pieprz, sól i bazylia Szczypiorek do dekoracji(...)szczypiorkiem. SUGESTIE Jeśli mamy grubą formę do tart polecam wstawić samo ciasto na kilka minut do piekarnika. Jak się trochę zarumieni wtedy wlewam zawartość naszego dania do środka i piekę dalej. To pozwala upewnić się, że ciasto francuskie będzie wypieczone na dole. Danie nadaje się do odgrzewania. Artykuł Quiche jajeczna ze szpinakiem i serem pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.pl
Drożdżówki bez jajek 187Drożdżówki – jeden z tych deserów, które z czasów kiedy byłam małą dziewczynką, najbardziej utkwiły mi w pamięci. Ten zapach świeżego ciasta roznoszący się po całym
Fascynacje Ani
DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 196starczy, aby krem był słodki. Jeśli wolisz słodsze kremy, to zamiast czekolady gorzkiej daj więcej mlecznej. Pamiętaj, aby czekolady miały jak najlepszy skład! Na rynku dostępne są również czekolady bez cukru - słodzone stewią lub ksylitolem - one również nadają się do przygotowania domowej, zdrowej nutelli. Domowy krem orzechowo-czekoladowy jest przepyszny! Czuć smak prawdziwej czekolady i orzechów. Jeśli raz zrobisz(...)orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka kakao Wykonanie: Orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min., aż zbrązowieją, a skórka zacznie pękać. Następnie orzechy przekładamy na papierowe ręczniczki i pocieramy je, aby odeszła skórka. Jeśli
Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowa chmura - ciasto, które rozpływa się w ustach 208maliny i jeżyny, które zwiastują koniec letnich wojaży. Od siebie dodałam jeszcze jadalne kwiaty, które wciąż kwitną na balkonie i listki odświeżającej mięty. Całość wyszła bosko! Lekko, prosto i bez grama mąki, za to z całą feerią barw, smaków i słodyczy :) Siadajcie do stołu, starczy dla każdego! A złoty czas ze wszystkimi swoimi urokami niech się dzieje ♥ Czekoladowa chmura(...)połączonych żółtek z czekoladą dodawaj partiami ubitą pianę i delikatnie połącz obie masy szpatułką/ łyżką. 6. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, następnie wylej do formy ciasto. 7. Piecz przez 40min. w 180*C lub do suchego patyczka. Krem 1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. 2. Wyłóż krem na wierzch przestudzonego ciasta. 3. Udekoruj wierzch owocami i listkami mięty. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rozkosze smakowe, czyli kruche ciasteczka maślano-waniliowe 174przyjemniejsza, cieplejsza, wypełniona aromatami po brzegi. Na każdą okazję Kruche ciasteczka maślano-waniliowe to słodkość na każda okazję. Na eleganckie przyjecie i na dziecięcy bal. Można je zresztą upiec bez żadnej okazji. Po prostu na zwykły-niezwykły weekend spędzony w gronie rodziny, która na pewno doceni ten słodki gest. A nic przecież nie cieszy tak jak częstowanie innych(...)stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek o grubości około 0,5 cm, foremką wykrawamy ciastka, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez około 7 minut lub nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 10 minut (wyłączamy piekarnik, kiedy ciastka zaczynają
KulinarneImpresje.pl
Bułeczki z pieczarkami 405śniadanie lub kolację. Znikają w oka mgnieniu, są pyszne! Upiekłam bułki w całości na mleku, ciasto jest wówczas delikatniejsze. Możesz jednak mleko całkowicie wyeliminować z przepisu, wtedy upieczesz bułki bez laktozy lub wymieszać pół na pół z wodą. Składniki na ciasto(...)Uformować kulki. Każdą kolejno rozpłaszczyć, na środek układać po 1 łyżce farszu, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Odkładać na blaszkę zlączeniem do dołu wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć do wykończenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180* C 20-23 minuty, do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozkosze smakowe, czyli kruche ciasteczka maślano-waniliowe 178przyjemniejsza, cieplejsza, wypełniona aromatami po brzegi. Na każdą okazję Kruche ciasteczka maślano-waniliowe to słodkość na każda okazję. Na eleganckie przyjecie i na dziecięcy bal. Można je zresztą upiec bez żadnej okazji. Po prostu na zwykły-niezwykły weekend spędzony w gronie rodziny, która na pewno doceni ten słodki gest. A nic przecież nie cieszy tak jak częstowanie innych(...)stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek o grubości około 0,5 cm, foremką wykrawamy ciastka, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez około 7 minut lub nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 10 minut (wyłączamy piekarnik, kiedy ciastka zaczynają
KulinarneImpresje.pl
Smażone plastry selera w panierce z bułki i sezamu 214W okresie jesiennym różnorodność warzyw, które możemy dostać jako świeże jest zdecydowanie ograniczona. Smażone plastry selera w panierce z bułki i sezamu Oczywiście w sklepach dostępne
mecooks
Flatbread z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 232potrawki, przekąską lub przystawką podany z pastą czy hummusem. Może być także, tak jak w moim przypadku, podany z dodatkami jako danie główne. Taka wariacja na temat pizzy ;) bez drożdży i wyrastania. Cienko rozwałkowany chlebek wychodzi chrupiący i delikatny. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki spód, wystarczy rozwałkować ciasto na nieco grubszy placek. Dodatki to już pole do popisu(...)Wyrabiamy i dodajemy wrzątek w takiej ilości, aby uzyskać elastyczne i miękkie ciasto, może delikatnie lepić się do rąk Z ciasta formujemy kulę, kładziemy ją na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na cienki placek około 0,5 cm. W ten sposób ciasto nie będzie kleiło nam się do wałka Ciasto smarujemy pastą paprykową, układamy plasterki
HealthyCreations
Jabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką 218Jabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką Szybkie i nieskomplikowane ciasto z jabłkami na spodzie z pokruszonych ciastek, bezą i posypane kruszonką . Przepis powstał z konieczności zużycia dojrzałych jabłek no i niestety mąki akurat miałam tylko odrobinę. Starczyło na pyszną kruszonkę a na spód poszły wszystkie nie dokończone ciasteczka z kilku otwartych opakowań . Szarlotka wyszła lepiej niż zwykle, myślę(...)miękkie masło aż do uzyskania charakterystycznych grudek. Jeśli nie powstaną grudki - wstawić na kilka minut do kodówki i ponownie wyrobić (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyłożyć foremkę na jabłecznik papierem do pieczenia Na papierze do pieczenia ułożyć ciasno i obficie kruche ciastka. Mogą to być różnego typu suche ciasteczka przełożone kremem czy marmoladą, herbatniki, wszystkie resztki z otwartych
zielonacukinka
PASZTET Z SOCZEWICY – wersja pieczona i gotowana (wegański) 258wykonaniu. Na pewno zagości na moim wielkanocnym stole // Składniki (na formę 21 x 11,5 cm i 1 pasztet gotowany): 200 g soczewicy czerwonej 1 puszka czerwonej soczewicy (bez zalewy ok. 250 g soczewicy) 2 marchewki 2 cebule 3 łyżki oleju kokosowego 50 g mąki jaglanej (możesz też użyć mąki z ciecierzycy, mąki ryżowej lub innej) 2 łyżki(...)lodówki. Jeśli chcesz uzyskać jednolity pasztet wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Następnego dnia masa będzie miała odpowiednią konsystencję, dlatego możemy przystąpić do ostatniego etapu. Jeśli chcesz zrobić pasztet pieczony masę wyłóż do formy i piecz 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Możesz też zrobić pasztet gotowany – mój sposób to zawinięcie masy w folię spożywczą. Na końcach folię zawiązałam
Via Gusto
Sernik wiedeński 285Sernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta Bożego Narodzenia. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 24 cm) Składniki: 800 g sera twarogowego tłustego 8 jajek 1 ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)pianę z białek i całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Masę serową przelać do tortownicy (forma o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w 180 stopniach (20 minut przed końcem pieczenia, gdy wierzch sernika się zarumieni należy przykryć go papierem lub folią aluminiową, aby się
KuchniaWeDwoje.pl
Najlepsze pierniczki 225miękkie. Trzecią ich zaletą jest długość ich przechowywania. Mogą spokojnie trochę poleżeć i nie stwardnieją i nie stracą na smaku (oczywiście odpowiednio przechowywane np. w puszce). U mnie wersja bez dekoracji lecz śmiało można je polukrować i dowolnie ozdobić. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i od razu wiedziałam, że muszę je upiec :) Zrobiłam z połowy porcji. Składniki: 180 g kwaśnej(...)wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolnych kształtów pierniki grubości około 4-5 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone dowolnie dekorujemy
My simple kitchen
Pyszne, aromatyczne, kruche ciasteczka z Pecorino Romano i szczyptą gorczycy 191ustach. Można sięgać po nie raz po raz. Są idealną przegryzką dla nas i dla naszych gości. Pyszne, delikatne i chrupiące ciasteczka z serem... Pecorino Romano * Ciasteczką są bez dodatku cukru, natomiast okrasiłam je szczyptą roztartej w moździerzu gorczycy. Składniki na około 40 szt. 120 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 2 żółtka 70 g sera Pecorino(...)ciasta dodałam już masło, uznałam więc uznałam że taki ser będzie idealny. Ser jest lekko pikantny z dymnym aromatem. Piekarnik włączyłam na 188 ° C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto pokroiłam w cienkie talarki. Z tej porcji ciasta wyszło 41 sztuk. Przełożyłam na blaszkę i widelcem nadałam im wzorek w formie rowków. Blaszkę z ciasteczkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia u Krysi
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 388niskiej temperaturze odkrywamy mięso, mieszamy je i zwiększamy temperaturę piekarnika do 180°C. Pieczemy je jeszcze przez 1 godzinę, żeby odparować część płynu – mieszamy raz lub dwa w czasie pieczenia. Studzimy w piekarniku. Po ostudzeniu wyjmujemy i odrzucamy liście laurowe, cebulki, większe fragmenty przypraw, oddzielone od mięsa błonki. Mięso i słoninę rozrywamy na nitki w palcach, albo w misce(...)lodówki! PASTERYZOWANIE MIĘSA – TYNDALIZACJA Jeśli jesteście pewni swoich kuchennych umiejętności, można też rillettes w słoikach zawekować. Rillettes poddane procesowi tyndalizacji będzie nadawało się do jedzenia przez pół roku – bez lodówki i bez konieczności trzymania w chłodnej piwnicy. Wymyte i wypieczone słoiki o pojemności 500ml wypełniamy mięsem i tłuszczem na wysokość 4/5 słoika i zamykamy nowymi, szczelnymi
Karo in the Kitchen