bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2563/3453)

Serowe enchiladas 198

Następnie zblendować, aż sos stanie się kremowy i aksamitny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Serowe enchiladas: Przygotować farsz. Papryczki jalapeno odcedzić na sicie. Wrzucić na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię (najlepiej żeliwną) i podsmażać, aż zaczną się brązowić. Zestawić z ognia i wystudzić. Dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ser cheddar zetrzeć na tarce(...)sosu do enchilad oraz posypać po wierzchu pozostałym, startym cheddarem (1 i 1/2 szklanki). Enchiladas wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 15 - 20 minut, aż ser się rozpuści, a sos zacznie bulgotać. Podawać gorące, bezpośrednio po upieczeniu, oprószone posiekanym szczypiorkiem lub (jak u mnie) pokrojonym awokado i pomidorami, skropione

Gospodyni Miejska
Udziec z sarny z dodatkiem sosu z jagody drzewa jałowca i oliwy z czarnej trufli 189

rodziną. Ale dziś wracam do kuchni , nie mogłam się już dłużej powstrzymać . Dziś u mnie na rodzinny obiad wspaniała dziczyzna . ViolaPassion \ Składniki: 4 osoby 1 kg udźca z sarny bez kości 6 łyżek smalcu gęsiego 50 ml oliwy truflowej sól,pieprz grubo mielone S os: garść  najlepiej świeżej jagody z drzewa jałowca może być suszona ale karmelizowana . (wykluczamy(...)ocet balsamiczny,czosnek miód odrobinę soli i  pieprzu . Gotujemy około  15 minut często mieszając , Następnie blendujemy i pozostawiamy . Mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy w 180 C na funkcji Fun albo w 200 C gdy nie mamy termoobiegu Wstawiamy mięso do piekarnika DODAJĄC smalec gęsi   w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcemy osiągać

Viola cooks with passion
PIERNIK LAST MINUTE 563

Piernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający  to ten wypiek może być jego godnym(...)masła (1 łyżka) DO PRZEŁOŻENIA: około 200 g powideł śliwkowych WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Keksówkę o długości 26 - 27 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. W garnku rozpuść masło, miód, cukier, przyprawę piernikową, kawę zbożową oraz kakao. Zdejmij masę z ognia, wlej mleko i pozostaw całość do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj roztrzepane jajka

Słodko-Słony Świat Ilony
NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 210

mnogość składników i receptur wzmacnia atrakcyjność całego procesu. Don’t Starve oprócz potraw totalnie odjechanych (np. Babeczki z motyla czy Potworna lazania) obfituje także w takie receptury, które bez problemu można przenieść do reala. Zaczniemy od nadziewanego bakłażana, który powstaje w garnku po połączeniu surowego bakłażana oraz wybranych warzyw (w tym grzybów). Kombinacji receptur na tę potrawę jest dość(...)Zobacz, jak bakłażan wygląda w grze ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 279 kcal | 15 g białka | 8 g węglowodanów | 21 g tłuszczu nadziewany bakłażan DON’T STARVE pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 40 min 1 h (czekanie) 6 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ piekarnik blaszka patelnia Składniki Koszt bakłażan – 1 średni (300g) 2zł pieczarki (100g

Nerds Kitchen
Muffinki z płatków owsianych z czarną porzeczką i białą czekoladą 127

okazji chciałabym życzyć całej ekipie mnóstwa genialnych pomysłów, inspirujących podróży, satysfakcji z gotowania i odkrywania wciąż nowych smaków! Na tej stronie znajdziecie mnóstwo fantastycznych przepisów: www.marcoghia.pl Muffinki są całkowicie bez mąki, z minimum tłuszczu i cukru. W roli tego ostatniego świetnie sprawdza się bardzo dojrzały banan. Babeczki są bardzo miękkie i wilgotne a kwaśne czarne porzeczki idealnie współgrają(...)płatków, wrzucamy porzeczki i dosypujemy sodę oczyszczoną. Można dodać olej, aby babeczki łatwiej odchodziły od papilotek. Całość niezbyt długo mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu muffinki dekorujemy białą czekoladą. Można w tym celu lekko nagrzanym nożem kroić plasterki, zetrzeć na tarce albo po prostu roztopić

Wrzosowa Polana
Placuszki z masą twarogową i owocami 179

Składniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju masa twarogowa 0,5 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego 1 małe opakowanie śmietany 300% (200 g) 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią do dekoracji(...)Usmażone placuszki posmarować masą twarogową. Na jednej połówce ułożyć kawałki owoców. Przygotowane placuszki złożyć i posypać cukrem pudrem. Ewentualnie każdy placuszek można posmarować dżemem i dodatkowo masą twarogową (już bez dodatku świeżych owoców). Najlepiej placuszki nadziewać tuż przed samym podaniem. Niewykorzystane placki zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w temperaturze pokojowej. Smażenie placuszków *ilość placuszków zależy od ich wielkości

Ugotować
Cytrynowe Ciasto 180

Następnie dodajemy żółtka i również ubijamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy, którą wykładamy na wysmarowanej i wysypanej wcześniej mąką prostokątnej blaszki - 25 cm na 36 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 25 minut Masa cytrynowa: Jedną szklankę wody zagotowujemy z połową cukru. Do reszty(...)wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut. Lukier : Do niewielkiej miski wsypujemy cukier puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka bez grudek. Gotowym lukrem smarujemy herbatniki i wkładamy po raz kolejny ciasto do lodówki do ostudzenia. *** Ciasto niestety jest trochę pracochłonne ale bardzo dobre ;) tak więc trud się opłaca. Już

W Moim Magicznym Domu
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 196

Mini tarty to fajne rozwiązanie, bo każdy swoją tarte w całości dostanie. Całe danie bez użycia nawet szczypty soli zostało przygotowane, bo tak składniki są dobrane by w końcowym finale wszystko smakowało i słony smak miało. Tatry można jako danie główne podawać lub na przystawkę zajadać, a piwo marcowe mocno smak podkręci i tylko do rozkoszowania smakami zachęci. Składniki(...)Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Foremki do pieczenia smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy, przenosimy do foremek i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy

Moniki Smakołyki
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 220

pełny w smaku i perfekcyjnie doprawiony. Mąż spróbował chłodniku litewskiego ( rybnej zupy nie było ). Tu już mniej zachwytu: temperatura pokojowa (nie był mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego  ślubnego jest w tej zupie obowiązkowy. Córka, która tym razem nam towarzyszyła zamówiła krem z pomidorów z krewetkami – i nie mogła się nachwalić(...)mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy nie powinna po obróbce mieć takiego koloru ). Do tych dań dodatki dobrane zostały doskonale – gotowane chrupiące szparagi do ryby, pieczony seler do wołowych polików. Jedzenie zgodnie oceniliśmy bardzo wysoko. Na pewno wybierzemy się tu na kolejną degustację. Nieco gorzej wypadła obsługa, przy której odnosiliśmy wrażenie, że moglibyśmy sobie już pójść. Zwłaszcza

Smaki Ewy
Zimna miska według Duńczyka 206

tych, którzy surowych jajek nie jadają, mam dobrą wiadomość - na dniach pokażę przepis na wersję bezjajeczną), aromatyzowanych wanilią. Ja z niej zrezygnowałam na rzecz syropu z kwiatów czarnego bzu, który niepodzielnie w mojej kuchni panuje. W oryginale zupa miała być cytrynowa; ja postawiłam jednak na nieco słodszą wersję, za to w musie z rabarbaru cukru oszczędziłam, dzięki czemu przyjemnie(...)kuchni skandynawskiej...? Zupa maślankowo-bzowa z rabarbarowym zawijasem i orzechowo-żytnią kruszonką Składniki: (na 4 porcje) zupa: 3 żółtka 35 g cukru trzcinowego 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy zawijas: 350 g rabarbaru 150 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 laska wanilii kruszonka: 4 kromki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 132

smaków. Przegrzebek po prostu taki jaki powinien być i wspaniały boczek. Danie to wywołało dyskusję na temat doprawienia go. Dla niektórych było za mało słone, za delikatne, dla mnie bez zastrzeżeń. Cały urok tego dania polegał, według mnie, na tej delikatności. 2. Sorbet cytrusowy z miodem gryczanym i ginem; po prostu dobry sorbet, i ta otoczka, która towarzyszyła jego(...)polędwiczki – niektórym brakowało przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego smak. Dla mnie super :) 6. Dorsz glazurowany w juos z pieczonego kurczaka/mule z grzybami/ piana z topinamburu/szparagi morskie; Pięknie podane bardzo smaczne danie. Dorsz ugotowany idealnie i te dodatki...    7. Parfait drożdżowy/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka z palonym

królestwo garów
Granola "studencka" 149

teraz, dzieci chodziły do żłobka, do przedszkola, później do szkoły. Teściowa codziennie gotowała obiad. Pampersów nie było, pralki automatycznej też nie. Nie było też internetu i wujka google, bez którego czasami ciężko sobie wyobrazić życie, kiedy na pupie dziecka pojawią się podejrzane krostki. Publicznie oznajmiam - uwielbiam tych ludzi i cała rodzina mojego męża była najpiękniejszym prezentem, który otrzymałam(...)płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  Wszystkie składniki, oprócz mieszanki studenckiej, wsypujemy do miski. Dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do piekarnika.    Pieczemy przez ok. 15 minut, mieszając kilkukrotnie  podczas pieczenia

bistro mama
Domowe hamburgery + film 236

Pyszny domowy hamburger z dużą ilością warzyw, smażony na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu jest super alternatywą dla gotowych fast foodów. Uwielbiany przez dzieci, szybki w przygotowaniu jest o niebo zdrowszy i smaczniejszy od tych kupowanych w budkach z fast foodami. składniki na 3 porcje   3 bułki 30 dag mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 pomidor 1/3 ogórka(...)dłonią. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże hamburgery. Kotleciki smażymy na patelni grillowej z obu stron po około 3 minuty . Bułki przekrawamy na pół, przekładamy do formy do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, hamburgera, pomidora, ogórki, czerwoną cebulę oraz

Smakowite Dania
Sałatka Londyn-Tokio 168

dressing: 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 4 łyżki japońskiego octu ryżowego 4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili (bez pestek) 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szalotka lub dymka, drobno posiekana sól morska Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić. Piersi kacze dokładnie oczyścić(...)smażyć od spodu kolejne 3 minuty. Naciąć w jednym miejscu i sprawdzić, czy nie jest surowa w środku. Jeśli tak się stanie, można włożyć ją na chwilę do pieca. Jeśli jest dobra odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy kroić (na cienkie kawałki), w innym wypadku stracimy cały sok. Kaczkę można również upiec w piekarniku, jeśli Wam wygodniej. Makaron ugotować

Food Square