Dzisiaj idę zdjąć szwy. Odliczam minuty, bo bardzo mnie drażnią. A potem? Potem zjem wreszcie coś normalnego. Może nie zapiekankę jak poniżej, ale mam chrapkę na zwykłego pieczonego kurczaka i surówkę z odrobiną tylko oliwy i ziół. Mięso już się marynuje. Taka zapiekanka to idealny posiłek dla rodziny, na szybki weekendowy obiad. W zasadzie sama się robi. ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ(...)świeże, sparzone, obrane i pokrojone - kilka plasterków sera - czerwona papryka ostra - czerwona papryka słodka - suszona bazylia - pieprz - sól Przygotowanie: Cukinię obieramy, drążymy i kroimy w dość grube półplastry. Grillujemy bez tłuszczu i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Wykładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy
Życie zamknięte w smakuW Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz
Mała Cukierenkamleka, 3 jajka, 100 g stopionego masła, skórka otarta z 1 pomarańczy, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 100 g rodzynek, 50 ml brandy, 1 migdał bez skórki Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 g mąki, 100 ml mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalać brandy i zagotować, przykryć(...)wszyscy powinni spełniać jego/jej zachcianki. W przypadku gdy migdał trafi się pannie niedługo wyjdzie za mąż... Na podstawie książki Pani Hanny Szymanderskiej „Polskie tradycje świąteczne”. Na święto Trzech Króli pieczono również szczodraki . zastawa
królestwo garówciastka migdałowe: 1 białko, 1 szczypta soli, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek, galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna plasterki pomarańczy(...)ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka
królestwo garówjest to bardziej chłodnik niż barszcz, ale tak go nazywała babcia Józia, od której mam ten przepis, więc nazwy nie zmieniam. Składniki: - filety śledziowe a’la matias (400g już bez zalewy) - gęsta śmietana 18% - 1 – 2 cebule - 2 – 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - 1 łyżka cukru - czarny pieprz grubo mielony - 4 – 5 łyżek octu(...)słono-słodko-kwaśny. Dodajemy odłożone śledzie z cebulą – mieszamy. Gotowy barszcz śledziowy chłodzimy w lodówce. Barszcz śledziowy podajemy z ziemniakami „w mundurkach”, albo tak jak ja podałam – z ziemniakami pieczonymi po szwedzku . Jest to potrawa wybitnie dla smakoszy i nie w każdego trafi gust, ale aby coś ocenić – trzeba jednak spróbować. Latem, w upalne dni – smakuje wspaniale. Tym razem przygotowałam
mojewypiekiinietylkogram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki(...)objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy
OstryKęsdomu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że mogę go wykorzystać do upieczenia ziemniaków, które to jak przed laty piekłem w ognisku. Ziemniaki owinąłem folią aluminiową i wieczorem włożyłem do gorącego popiołu. Rano ziemniaki były upieczone, a że do wysmarowania foli użyłem oliwy o smaku wędzonej papryczki chilli(...)zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej. Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek) 2 duże cebule 2 jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek Kminek, garść majeranku, 1 łyżeczka Vegety, świeżo zmielony pieprz. Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia. Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić
Kulinarny karnet Christopheragram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki(...)objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy
OstryKęsJesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejne ciasteczka. Tym razem owsiane i baaardzo chrupiące:) Ocenę smaku ciasteczek pozostawiam Wam - dosyć specyficzne, różniące się od innych. Znajdą się tutaj ich smakosze? Znalezione
Smaczne ZdroweHalloween już jutro, dlatego mam dla Was kolejny przepis! Mam nadzieję, że spodoba się Wam i zdążycie jeszcze go wykorzystać :). Przepis ten świetnie sprawdzi się nie
Be Fit Be Strongdodatków i przyprawy! Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej pieczarki, ugotowane ziemniaki lub makaron. My jednak postawiliśmy dziś na danie o niskiej zawartości węglowodanów, jakim bez wątpienia jest ta pyszna zapiekanka z kalafiorem i piersią kurczaka . Przyznamy się, że jesteśmy dużymi fanami kalafiora i wiemy, że wiele osób, podobnie jak my przepada za tym pysznym(...)chcesz użyć innych warzyw, z pewnością świetnie sprawdzi się brokuł, którego również wcześniej należy przynajmniej zblanszować. Nie polecamy za to warzyw, które zawierają dużą ilość wody, ponieważ w trakcie pieczenia puszczą soki i zapiekanka z kalafiora z kurczakiem okaże się bardzo wodnista. Nasz przepis na zapiekankę z kalafiora i kurczaka polecamy wszystkim, którzy szukają sprawdzonego pomysłu na pożywny obiad
Kuchnia Na WypasieZnowu dawno mnie tu nie było. Życie ... codzienne, przyziemne, powtarzalne a jednak nieprzewidywalne - pochłania bez reszty. Kiedyś zdecydowanie łatwiej było mi regularnie się tu pojawiać. Teraz jedynie silna tęsknota za pisaniną jest mnie w stanie nakłonić do wpisu, nawet jeśli nieopublikowane przepisy piętrzą się i kotłują gdzieś z tyłu głowy. Przepis, z którym dziś wracam po kolejnej nieobecności wart(...)jajka 6-8 łyżek bułki tartej łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Umytego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Najlepiej kilka godzin przed planowanym pieczeniem by miał czas przejść przyprawami . Na świeżo przygotowujemy nadzienie. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z masłem. Dodajemy do posiekanej drobniutko surowej wątróbki drobiowej. Dodajemy natkę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą
Kuchnia po mojemumiałam w głowie jeszcze jeden składnik. Suszone śliwki to wymarzone uzupełnienie czekoladowych deserów z korzenną nutą. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Miałam w szafce suszone śliwki Helio Natura . Są produkowane bez typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200) i jego soli (E202, E203), ani dwutlenku siarki (E220), dzięki czemu zachowują naturalny, ciemny kolor i prawdziwy, głęboki smak. Wiedziałam(...)taką o zawartości 50% kakao. Przyprawa do piernika . Lubię ułatwiać sobie życie tam, gdzie to tylko możliwe. Gdy więc znalazłam naprawdę dobrej jakości, aromatyczną przyprawę do piernika, bez żadnych zbędnych wypełniaczy typu cukier, mąka czy kakao, zrezygnowałam z samodzielnego jej przyrządzania. Polecam Wam rozejrzeć się w sklepie za mieszanką zawierającą cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, kolendrę, imbir, goździki, anyż
Na-talerzu.pl