Zawsze w maju niezmiennie poluje na rabarbar! Ciacho z rabarbarem musi być. Robiłam już wiele różnych - począwszy od tart , przez drożdżowe , aż po ucierane . Wszystkie wychodzą
Mania WypiekaniaSezon na cukinię mamy w pełni... I bardzo dobrze. Świeże, sezonowe warzywa to wspaniały dar natury, którego nie sposób nie docenić. Faszerowana cukinia jest szybka do
Ze smakiem bez glutenuNietypowe, wytrawne babeczki ziemniaczane o smaku selerowym i aromacie czosnkowym. Smakują jako samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem lub dodatek do wykwintnego obiadu
To co kochamZawsze gdy kupuję jakieś nowe kulinarne zjawisko, zastanawiam się jak najlepiej skomponować je z quinoą. Tym razem na swej drodze spotkałam fioletowy kalafior i tak oto
Quinoa Raz!Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów. Zawierają dużo witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są … niezbędne ;), niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu
KucharzycaCiasto cielak, sernik Isaura, murzynek z sernikiem, wszystko jedno, jak to nazwiemy, najważniejsze, że ciasto fajnie się prezentuje i super smakuje. Inspiracją był przepis
Smaczne ZdroweDziś trochę nietypowo ponieważ nie maczałam palców w przygotowaniu tego deseru. Ocaliłam jedynie 2 ostatnie kawałki aby zrobić im zdjęcie ;) To był hit na naszym wielkanocnym
Mienta blogCiasto truskawkowe jeszcze gorące, posypane cukrem jak u babci, prosto z blachy ? W końcu i mnie dopadła ochota na takie ciasto ze
IzaGotujeNajlepszy czas aby zajadać się szparagami :), co roku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można
Apetyczna babeczkaBardzo prosty sposób na Wielkanocne baranki :), sprawią radość maluchom i dorosłym. Wystarczy wyrobić ciasto, upiec i zawiązać kokardkę lub dzwoneczek na szyi....i do koszyczka ze
Apetyczna babeczkawciąż je uwielbiamy. Nie zawsze jednak mamy czas, by ciasto mogło odpowiednio długo fermentować. Czasem zachcianka złapie nas tu i teraz. I co wtedy? Wtedy można przygotować ekspresowe pizzerinki bez wyrastania. Ciasto co prawda jest mocno inne, niż takie typowo pizzowe, ale tutaj chodzi o to by było szybko i smacznie. A moim zdaniem smacznie jest. Szybko też Przepis(...)dodajemy do miski z mąką. Mieszamy łyżką. Dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na 7 kawałków. Każdy wałkujemy na okrągły placek. Rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Pizzerinki przykrywamy ściereczką i szykujemy dodatki: cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy na plasterki lub szarpiemy na mniejsze kawałki. Placki smarujemy niewielką ilością koncentratu
Smaki Na Talerzumasła lub margaryny Na nadzienie: 50 dag sera na sernik ( u mnie z wiadereczka ) 1 jajko 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: 15 dag suszonej żurawiny od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek z serem i żurawiną(...)Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w kwadraty lub prostokąty, nakładamy po porcji sera, posypujemy suszoną żurawiną i zlepiamy dwa brzegi. 5. Pieczenie: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia
Izabelawkuchnitęsknoty za tymi, których zabraknie, pozostały Świętami. Jak co roku, te same produkty wypełniaja lodówki, zapełniają się zamrażarki, tym co zrobione zapobiegawczo. Sznury lampek rozplątywane nie bez irytacji. Omawianie przebiegu kolejnych dni - z kim, do kogo, o której, z czym. Trwa pogoń za rybami i burakami. Któż by przypuszczał, że można tęsknić za pogonią za burakami. Ślędzę(...)przedświąteczny maraton z dystansu, dzięki tym, co relacje przesyłają, wciąż ją uaktualniając. Zapewne nie tylko moje świąteczne plany zweryfikował wynik testu. Dwa krzesła przy wigilijnym stole, bez potrzeby pozostawiania pustego talerza. Tradycją pachnące potrawy, doniesione przez tych, z którymi być powinnam i chiałabym. Będzie inaczej. Pomiedzy chwilami spędzanymi wzorcowo, wedle lekarskich zaleceń, są takie
Kronika PiekarnikaWspaniale jest zacząć dzień od czegoś zawierającego czekoladę. Polecam Wam przygotowanie własnej granoli czekoladowej. Pracy z ty tyle co nic, a wiadomo, że domowa jest najlepsza, bez dwóch zdań! Jest to znakomity dodatek do jogurtu, ciepłego mleka lub po prostu jako przekąska do pochrupania. Delikatnie słodka, bardzo chrupiąca z dużą ilością orzechów i dobrej jakości czekolady. W żadnym sklepie(...)mieszamy płatki owsiane, posiekane orzechy, kakao i cynamon. Do suchych składników wlewamy mieszaninę miodu, oleju i cukru, wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (grzanie góra/dół) przez 30 minut. Gorąca granola wydaje się wilgotna, po wystudzeniu nabiera chrupkości. Do wystudzonej granoli dodajemy posiekaną czekoladę
Smakowity Blog Kulinarnyużywając samej jasnej mąki pszennej, ale ja lubię łączyć pełnoziarnistą z jasną w proporcjach pół na pół - wtedy otrzymuję trochę zdrowszy pełnoziarnisty chleb na drożdżach . Chleb powszedni to chleb bez formy . Aby ładnie wyrósł i nie popękał za bardzo, warto uformować bochenek zwijając go jak roladę biszkoptową. Jeśli lubicie pieczywo z ziarnami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić(...)delikatną skórkę. To uniwersalna baza do wszystkich kanapek. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny domowy chleb:) Jeśli szukacie prostego przepisu na chleb, polecam również mój prosty chleb bez zagniatania: Prosty przepis na pszenny chleb codzienny, składniki: na jeden bochenek: 500 g mąki pszennej (może być jasna z pełnoziarnistą w proporcjach pół na pół), 1 i 1/2 łyżeczki
Lekcje w kuchni