zabrakło. Marudzeniom i pytaniom pt. "Dlaczego nie ma ciasta" i "Czy w tym domu nie ma nic słodkiego" nie było końca. Coś jak tykająca bomba zegarowa :) Przyznam jednak, że bez naszego małego zwyczaju czegoś by mi zabrakło. Wspólnie spędzonych chwil. To właśnie niedzielne ciasto scala nas na dłużej przy jednym stole i pozwala nacieszyć się sobą, zanim człowiek popadnie(...)Porcja na dużą blachę Ciasto: 50 dag mąki 20 dag masła lub margaryny 5 dag cukru 5 dag cukru pudru 2 jajka 2 białka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej cytryny 20 dag rodzynek 15 dag orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 4 czubate łyżki cukru
My simple kitchenSzaszłyki to ciekawe danie. Można pofantazjować, skomponować najróżniejsze składniki. Co nam tylko fantazja podpowie. Czasem lubię jednak zrobić je prosto, bez udziwnień. Wtedy pasuje do tego kiełbasa, choć nie wiem czy nazwanie tego szaszłyka szaszłykiem jest prawidłowe ;) Bo przecież szaszłyk kojarzy się nam z mięsem, a taka forma to chyba prędzej kiełbasa w plasterkach na patyku ;) Echhh...jak zwał(...)olejem za pomocą pędzelka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub na ruszcie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać ze świeżym pieczywem i dowolnym sosem - ja przygotowałam musztardowy, który bardzo dobrze pasuje do pieczonej kiełbasy oraz grzanki. Sos musztardowy: gęsta kwaśna śmietana , ulubiona musztarda , sól , szczypta cukru . Wszystkie składniki wymieszać ze sobą
Codzienna kuchnia niecodziennaWiele osób przyrzeka, że nie będzie przez Post jadło słodyczy, ale niestety do końca nie dotrwają. Czy naprawdę warto je jeść? Sama o tym się przekonałam... Dzień bez batonika, był dniem straconym. Czym właściwe, są słodycze? Najprościej jest napisać, że słodycze to monosacharydy, czyli cukry (węglowodany) proste. Powoduję szybkie dostarczanie energii, ale również i szybką jej utratę. Gdzie(...)kiedy pozwoliłam sobie na kilka sztuk. Ciasta i ciasteczka nie miała w ustach od kiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać, czyli ponad rok. Postanowiła wykonywać większość produktów sama m.in zaczęłam piec chleb na zakwasie, od czasu do czasu zrobię jakieś zdrowe ciastka lub jednoporocjowe ciasto. Jem więcej owoców i warzyw. Od tamtych momentów jestem inną osobą, zmieniłam w sobie wszystko. Dbam
Truskawkowa Fiestamiało być ciasto bez cukru. Nie miało być, ale jest, bo zapomniałam dodać go w trakcie robienia. I wiecie co? Wyszło super! Słodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał(...)jajka i ubijamy na najwyższych obrotach do potrojenia objętości, pod koniec ubijania dolewamy ostudzoną masę czekoladową. Mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z kakao, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Sypkie skłądniki dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do prostokątnej formy keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy
Słodkie Przyjemnościbrûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Ponoć idealny gdy rzucona na krem łyżka odbije się od skorupki. Udało się! :) Uwierzcie, że bez palnika też można zrobić skorupkę :) Ja akurat jestem szczęśliwym posiadaczem palnika, ale w piekarniku też próbowałam. Można także podpalić namoczony alkoholem cukier. Płomień się wypali pozostawiając karmel. Ślązacy(...)już łyżką, by zbytnio nie napowietrzyć masy oraz by jajka się nie ścięły. Do 4 małych kokilek wlewamy krem (naczynia powinny być płaskie, u mnie średnio płaskie :) ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym 100°C max 120 stopni przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć. Gdy za bardzo nam się zrobi z wierzchu
Bon Appetit Małgorzatytych co jeszcze nie upiekli pierniczków, mam przepis idealny. Bez czekania, bez zwlekania, bez odkładania ciasta na kilka dni. A upieczone pierniczki miękną w ciągu 2 dni. Składniki: ( na około 80 sztuk małych ciasteczek ) * około 3-3,5 szklanki mąki pszennej * 1,5 szklanki miodu * 3/4 szklanki cukru * 2 jaja * 1 żółtko * 1/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być niezbyt twarde, aczkolwiek na tyle zwięzłe, żeby dało się je wałkować. Zagniecione ciasto wałkować na grubość 1 cm, wykrawać foremkami ciasteczka. Pierniczki piec w 200 stopniach C około 12-13 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoszykowna.Musicie sprobowac,bo tarta jest przepyszna.Niesamowicie chrupiace kruche ciasto i pachnace karmerlizowane brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo prosto i pysznie.Polecam! Skladniki: 250 g maki (uzylam orkiszowej jasnej-630) 60 g cukru pudru + 1 lyzka do posypania szczypta soli 125 g zimnego(...)brzoskwinie,pozostawiajac dookola wolny 5-cm rant.Ten rant na koniec zawinac,zakladajac na owoce.Brzoskinie posypac brazowym cukrem. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200 °C ( z nawiewem 180 °C) i piec 30-35 minut do zezlocenia brzegow. Gdy przestygnie posypac cukrem pudrem i podawac.Smacznego! Przepis pochodzi z "Für jeden Tag" Calosc 8 sztuk.1 porcja zawiera:4 g bialka,14 g tluszczu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kazdynm rogu.Jest tak popularna,ze w Berlinie Currywurst ma swoje muzeum. Klik ,kliknij i zobacz.Liczba sprzedawanych kielbasek 800 mln porcji rocznie mowi sama za siebie. Currywurst to kielbaska pieczona na grillu,a przed podaniem pokrojona i podana z pomidorowym sosem curry i dodatkowo przyprawa posypana.To swietna przekaska na kazda pore dnia.Danie to zwykle spozywane jest z bulka lub frytkami. Zawrotna(...)jest naprawde smaczna.Smaczna,niezaleznie od tego gdzie ja kupimy,syta,tania i latwodostepna.Oto cala tajemnica popularnosci niemieckiego Wursta. Najsmaczniejsza bedzie jednak ta przygotowana w domu,bo sos bedzie bez "E" dodatkow.Imbissy bazuja glownie na przygotowanych przemyslowo sosach curry,z niemalym wsadem z tablicy Mendelejewa. Ilosc sosu z przepisu wystarcza do 500 g kielbasek,to jest okolo 5 srednich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Upiekłam je na podróż do Polski. Jakoś tak mam, że w samochodzie, jak mi się nudzi, muszę jeść. Najlepiej, żeby było słodkie. Poza tym musi być niekłopotliwe, niekruszące się, bez zbędnych papierów. Dlatego muffiny są rozwiązaniem idealnym. Upiekłam je w silikonowych foremkach, nie musiałam się więc bawić w wyciąganie z papilotek. Ideał po prostu! Miałam resztkę kwaśnej śmietany, szukałam(...)Młoda, jej T. i Tata się do nich zabrali. Polecam! Muffiny z jagodami i creme fraiche Składniki: (na 12 sztuk) suche: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g cukru 1/4 łyżeczki soli mokre: 3 jajka 150 ml creme fraiche (18%) 50 ml mleka 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 200 g jagód
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajprostszy na świecie - chleb pszenny na drożdżach. Z formy, więc nic nigdzie nie ucieknie. Bez żadnych dodatków, więc jest idealną bazą do wszelkich modyfikacji. Pachnie pięknie, jest mięciutki i delikatny. Smakuje wyśmienicie ze wszelkimi możliwymi dodatkami. Nie da się go zepsuć, więc będzie idealny na pierwszy własnoręcznie upieczony chleb. Znalazłam go w niemalże pachnącej świeżym pieczywem książce(...)Połączyć. Partiami dodawać przesianą mąkę. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej masłem formy i odstawić na kolejne 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 40-50 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Coś jesień odbiera mi chęć na pisanie długich wstępów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCoś lekkiego i bez spulchniaczy :) Idealne, proste w przygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce. Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są zacne. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 300 ml wody, podgrzanej do temperatury ok 52 C 1 jako(...)oprószoną stolnicę i zagniatamy. Formujemy dwa szerokie kawałki o długości ok 20 cm i kroimy na równe kawałki, z każdego formujemy kulę i kładziemy na blaszce do pieczenia. Przykrywamy bułeczki ścierką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Czas pieczenia: Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez
Niezły MłynekDzisiaj kolejna propozycja na nietypowe pieczywo - chleb na sodzie. Bez zakwasu i drożdży, nie trzeba go wyrabiać, nie musi wyrastać, a smakuje naprawdę wyśmienicie - najlepsza jest chrupiąca skórka. P.S. Nie zdziwcie się, gdy po ukrojeniu kromki zobaczycie, że dodane przez Was ziarna słonecznika zrobiły się ZIELONE - to za sprawą sody ;-) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną maślanki i obsypałam ziarnami. 5. Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - dobrze wypieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk
Kulinarny PamiętnikW pielęgnacji często skupiamy się na skórze twarzy i ciała, zapominając jak ważne jest dbanie o dłonie. Nawet najpiękniejszy lakier nie będzie dobrze prezentował się, gdy
Słodkie okruszkiKrem chałwowy z orzeszkami w karmelu. I kilka słów o orzeszkach… Czego nigdy nie może zabraknąć na moich przyjęciach czy spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi
Słodkie okruszkiWeekend zbliża się wielkimi krokami, zatem czas na coś słodkiego w zdrowej wersji! Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej nowej receptury na ciasteczka jaglanki Pyszne, proste w przygotowaniu, bez dodatku cukru i słodzików, czyli wszystko zgodne z moją filozofią. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Delikatnie słodkie tylko dzięki suszonym morelom. Jeśli z góry zakładacie(...)składników zagnieć ciasto i uformuj kulę. Później odłamuj kawałki ciasta i formuj rękoma mniejsze kuleczki, które następnie należy spłaszczyć na kształt ciastek. Układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Ciastka piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut. Jeśli wolicie jeszcze bardziej przypieczony i chrupiący wierzch, to możecie zostawić je nieco dłużej
Natka Pietruszki