się odwlecze... Taki dobry był, to zrobię jeszcze raz, może nawet tutaj, w Polsce), której nie chciałam wyrzucać. Ogólnie to zawsze mam problem, gdy robię krem maślany na bezie szwajcarskiej. Używam go tylko do posmarowania boków i wierzchu tortu pod masę cukrową. Z dwóch białek jest za mało, z trzech - zawsze sporo zostaje. Ech... Zostałam więc z miseczką różowego kremu(...)kremem. Hmm... Chyba jednak nie był taki najgorszy. Minimuffiny czekoladowe z kremem truskawkowym Składniki: (na 22-24 sztuki) 140 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 125 ml mleka 45 ml oleju krem: 85 g miękkiego masła 1 białka 70 g cukru 70 g truskawek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiełbasa smażona z papryką i cebulą... Przypieczona kiełbasa z chrupiącą, brązową skórką. Towarzystwo słonecznych, żółtych i czerwonych warzyw. Obfite śniadanie, smakowity obiad, czy szalona kolacja. Który
Gospodyni MiejskaMiękkie ciastka owsiane... Z dodatkiem słonecznika i otrębów. Pełne suszonych śliwek i moreli. Delikatnie słodzone miodem. Idealne jako szybka przekąska. Polecam! Składniki: 1 szklanka mąki
Gospodyni Miejskacynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Otręby gryczane są polecane osobom z problemami żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków. Dodatek otrąb gryczanych do ciasta chlebowego nadaje pieczywu miększą strukturę, intensywny smak i barwę. Otręby(...)posmakowały.. Każdy ma inne smaki i gusta..mi akurat dodatek takich otrąb w jogurcie albo w pancakes za bardzo nie przypadł do gustu..w chlebie ..owszem..bez żadnych zastrzeżeń...ale czasem warto eksperymentować i próbować nowych smaków.. Zostało mi jeszcze troszkę tych otrąb..i mam w planie je oczywiście wykorzystać..ale chwilowo brak czasu..i trochę problemy
Moje domowe kucharzenieCiasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w
Basia w kuchnikonieczności wykorzystania pięknego rabarbarowego bukietu. Upchnęłam go właśnie w poniżej prezentowaną babeczkę. W oryginale to babka z kominkiem, z dodatkiem soku i skórki z cytryny, bez owoców. Zapewniam jednak - moja modyfikacja jest trafiona i w pełni udana. Poza rabarbarem, dodałem również chałwę - rabarbar w jej towarzystwie czuje się naprawdę dobrze, przekonałam się(...)gram mleka w proszku 4 jajka rozmiar L 1 szklanka cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 375 gram mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 gałązki rabarbaru chałwa - około 50 gram (opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowujemy rabarbar - obieramy z włókien, kroimy na dość drobne plasterki, wkładamy do miski, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy
Kronika PiekarnikaGdzieś pośrodku Roztoczańskiego Parku Narodowego znajduje się Zagroda Guciów. Jechaliśmy tam trochę bez przekonania, bo opinie o tym miejscu w internecie są w zasadzie albo bardzo dobre albo bardzo złe. Okazało się, że jest tam naprawdę przyzwoicie i smacznie. O dziwo mają naprawdę sporą selekcję dań wegetariańskich, a nawet kilka wegańskich! I to nie byle jakich... Cała karta nawiązuje(...)mniejsze główki kapusty (może być kiszona lub zwykła, u nas włoska) - opcjonalnie odrobina kiszonej kapusty i/lub wody z kiszonej kapusty (jeśli używamy świeżej kapusty, możemy gołąbki do pieczenia obłożyć kapustą kiszoną dla dodania smaku) - 1.5 szklanki kaszy gryczanej - 3 szklanki wody - garść suszonych grzybów - sól, pieprz - przynajmniej kilka łyżek oleju konopnego Przygotowanie: 1) Liście kapusty myjemy
Roślinożerni urlopowiczemojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane
moj przepis namojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naSernik , sernik wiedeński bez kruchego spodu. Przepis na masę serową z Kuchni polskiej pod redakcją prof. Stanisława Bergera. Troszkę tylko pokombinowałam z pianą z białek ;) Proponuję sernik upiec z twarogu który samodzielnie zmielimy, zetrzemy, a nie z sera z wiaderka. 1 kg sera (twarogu), 100 g miękkiego masła, 6 jajek, 170 g cukru pudru, 200 g cukru(...)ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę. Połączyć białka z masą serową i rodzynkami. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Masę przełożyć do tortownicy (u mnie 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 – 60 minut. Gdy sernik będzie upieczony wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki
królestwo garównerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są też małokaloryczne ponieważ ich skład to aż 90% wody. Jedzmy je więc bez wyrzutów sumienia. Truskawki to również bezcenny skarb w naszej kuchni, doskonały dodatek do ciast, deserów czy przetworów. Ja mam dziś dla Was propozycję na łatwe, szybkie i tanie ciasto(...)przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę. Truskawki odszypułokujemy. Większe kroimy na pół. Blaszkę o wymiarach 40×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Równomiernie rozprowadzamy i odstawiamy jeszcze na kilka minut do lekkiego wyrośnięcia. Na wierzchu ciasta układamy truskawki. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170º piekarnika, pieczemy
Fascynacje Aniciemną i mleczną, a jeśli komuś nie wystarczy ten zestaw to proponuję jeszcze na dokładkę sporą porcję suszonej żurawiny 🙂 Żurawina jest oczywiście pozycją opcjonalną, ciastka wyjdą równie dobre i bez niej, ale warto ją dodać. Poza żurawiną można dodać orzechy laskowe, siekane migdały lub rodzynki. Ciastka mogą być wyjątkowym prezentem Mikołajkowy lub świątecznym, wystarczy pięknie zapakować, dodać bilecik(...)misce połączyć wszystkie składniki suche dodać masło, jajka i ekstrakt, wymieszać na końcu dodać posiekaną czekoladę i żurawinę, można wymieszać łyżką lub ręką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje ciasta lub formować w dłoniach małe kulki, układać na blaszce zachowując odstępy między ciastkami, kulki ciasta spłaszczyć od góry dłonią. Wstawić blachę
SprawdzonaKuchnia.plmóc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Pierś z kurczaka obtocz w przyprawach i odłóż na 30 minut. 3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, połóż na nim kurczaka i przykryj drugim arkuszem papieru, żeby był soczysty po upieczeniu - włóż go do piekarnika na 40 minut. 5. Po upieczeniu poszarp kurczaka na małe(...)ulubioną surówką. Odrobina Meksyku w Polsce gotowa! Tortillę możesz oczywiście wykorzystać gotową ze sklepu (ja miałam akurat pełnoziarnistą tortillę), ale jeśli w Twoich kuchenny zapasach ich brakuje możesz bez problemu przygotować je samodzielnie - przepis znajdziesz tutaj . Musisz tylko zwrócić uwagę, by zawinąć farsz zanim tortille wyschną i stwardnieją
Z notatnika dietetykaPrzejrzysty, pełen smaku, bez tłuszczu, wegański – idealny rosół grzybowy Składniki (na ok 1-1,5l wywaru): 500g marchewki* 500g pietruszki* 300g selera (korzeń)* 15g suszonych grzybów 1 duża cebula 1 główka czosnku 12 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 4 ziela angielskie sól do smaku (na koniec) marchewki, pietruszki i selera pokrój w kawałki zbliżonej wielkości (np marchewki wzdłuż(...)zawartość garnka przez durszlak (na którym zostaną warzywa), a następnie powtórzę ten zabieg jeszcze 1-2 razy przez gazę, żeby otrzymać przejrzysty rosół podaj sam lub z dodatkami, np pieczonymi pierogami Smacznego! *zważone po obraniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł ROSÓŁ GRZYBOWY pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.commojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane
moj przepis na