Placek Trzech Króli 152mleka, 3 jajka, 100 g stopionego masła, skórka otarta z 1 pomarańczy, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 100 g rodzynek, 50 ml brandy, 1 migdał bez skórki Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 g mąki, 100 ml mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalać brandy i zagotować, przykryć(...)wszyscy powinni spełniać jego/jej zachcianki. W przypadku gdy migdał trafi się pannie niedługo wyjdzie za mąż... Na podstawie książki Pani Hanny Szymanderskiej „Polskie tradycje świąteczne”. Na święto Trzech Króli pieczono również szczodraki . zastawa
królestwo garów
Deser zimowy 189ciastka migdałowe: 1 białko, 1 szczypta soli, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek, galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna plasterki pomarańczy(...)ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka
królestwo garów
Barszcz śledziowy 315jest to bardziej chłodnik niż barszcz, ale tak go nazywała babcia Józia, od której mam ten przepis, więc nazwy nie zmieniam. Składniki: - filety śledziowe a’la matias (400g już bez zalewy) - gęsta śmietana 18% - 1 – 2 cebule - 2 – 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - 1 łyżka cukru - czarny pieprz grubo mielony - 4 – 5 łyżek octu(...)słono-słodko-kwaśny. Dodajemy odłożone śledzie z cebulą – mieszamy. Gotowy barszcz śledziowy chłodzimy w lodówce. Barszcz śledziowy podajemy z ziemniakami „w mundurkach”, albo tak jak ja podałam – z ziemniakami pieczonymi po szwedzku . Jest to potrawa wybitnie dla smakoszy i nie w każdego trafi gust, ale aby coś ocenić – trzeba jednak spróbować. Latem, w upalne dni – smakuje wspaniale. Tym razem przygotowałam
mojewypiekiinietylko
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 307gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki(...)objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy
OstryKęs
Ziemniaki z kominka. 228domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że mogę go wykorzystać do upieczenia ziemniaków, które to jak przed laty piekłem w ognisku. Ziemniaki owinąłem folią aluminiową i wieczorem włożyłem do gorącego popiołu. Rano ziemniaki były upieczone, a że do wysmarowania foli użyłem oliwy o smaku wędzonej papryczki chilli(...)zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej. Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek) 2 duże cebule 2 jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek Kminek, garść majeranku, 1 łyżeczka Vegety, świeżo zmielony pieprz. Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia. Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić
Kulinarny karnet Christophera
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 447gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki(...)objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy
OstryKęs
Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 247Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich
ciastkarnia na kruchym spodzie
CHRUPIĄCE OWSIANE CIASTECZKA 227Kolejne ciasteczka. Tym razem owsiane i baaardzo chrupiące:) Ocenę smaku ciasteczek pozostawiam Wam - dosyć specyficzne, różniące się od innych. Znajdą się tutaj ich smakosze? Znalezione
Smaczne Zdrowe
Faszerowane papryki w cieście francuskim 164Halloween już jutro, dlatego mam dla Was kolejny przepis! Mam nadzieję, że spodoba się Wam i zdążycie jeszcze go wykorzystać :). Przepis ten świetnie sprawdzi się nie
Be Fit Be Strong
Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem 534dodatków i przyprawy! Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej pieczarki, ugotowane ziemniaki lub makaron. My jednak postawiliśmy dziś na danie o niskiej zawartości węglowodanów, jakim bez wątpienia jest ta pyszna zapiekanka z kalafiorem i piersią kurczaka . Przyznamy się, że jesteśmy dużymi fanami kalafiora i wiemy, że wiele osób, podobnie jak my przepada za tym pysznym(...)chcesz użyć innych warzyw, z pewnością świetnie sprawdzi się brokuł, którego również wcześniej należy przynajmniej zblanszować. Nie polecamy za to warzyw, które zawierają dużą ilość wody, ponieważ w trakcie pieczenia puszczą soki i zapiekanka z kalafiora z kurczakiem okaże się bardzo wodnista. Nasz przepis na zapiekankę z kalafiora i kurczaka polecamy wszystkim, którzy szukają sprawdzonego pomysłu na pożywny obiad
Kuchnia Na Wypasie
Kurczak po polsku i kiszka wątrobiana. Obiad faszerowany miłością. 132Znowu dawno mnie tu nie było. Życie ... codzienne, przyziemne, powtarzalne a jednak nieprzewidywalne - pochłania bez reszty. Kiedyś zdecydowanie łatwiej było mi regularnie się tu pojawiać. Teraz jedynie silna tęsknota za pisaniną jest mnie w stanie nakłonić do wpisu, nawet jeśli nieopublikowane przepisy piętrzą się i kotłują gdzieś z tyłu głowy. Przepis, z którym dziś wracam po kolejnej nieobecności wart(...)jajka 6-8 łyżek bułki tartej łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Umytego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Najlepiej kilka godzin przed planowanym pieczeniem by miał czas przejść przyprawami . Na świeżo przygotowujemy nadzienie. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z masłem. Dodajemy do posiekanej drobniutko surowej wątróbki drobiowej. Dodajemy natkę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą
Kuchnia po mojemu
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 176miałam w głowie jeszcze jeden składnik. Suszone śliwki to wymarzone uzupełnienie czekoladowych deserów z korzenną nutą. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Miałam w szafce suszone śliwki Helio Natura . Są produkowane bez typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200) i jego soli (E202, E203), ani dwutlenku siarki (E220), dzięki czemu zachowują naturalny, ciemny kolor i prawdziwy, głęboki smak. Wiedziałam(...)taką o zawartości 50% kakao. Przyprawa do piernika . Lubię ułatwiać sobie życie tam, gdzie to tylko możliwe. Gdy więc znalazłam naprawdę dobrej jakości, aromatyczną przyprawę do piernika, bez żadnych zbędnych wypełniaczy typu cukier, mąka czy kakao, zrezygnowałam z samodzielnego jej przyrządzania. Polecam Wam rozejrzeć się w sklepie za mieszanką zawierającą cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, kolendrę, imbir, goździki, anyż
Na-talerzu.pl
Tort czekoladowo-marcepanowy 133mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę, kakao i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. Dno tortownicy (20 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka. Przepis na domowego marcepana znajdziesz tutaj(...)proszku i dokładnie miksuję. Do kremu dodaję rozpuszczoną czekoladę oraz kakao i miksuję na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo potrzebuję 200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru i szklankę letniej wody z sokiem z połówki cytryny. Teraz mogę złożyć tort. Marcepana dzielę na pół i każdą połówkę rozwałkowuję na blat o średnicy 20 cm. Marcepan może
Słodki sentyment
Piątek 13 u Faceta w Kuchni 163piersi z indyka pokrojonej w kostki ✅ 400 g świeżego Chorizo pokrojonego na wielkość kęsa ✅ 2 cebule pokrojone w kostkę ✅ 3-5 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ 3-5 pomidory bez skórki ✅ 2 puszki czerwonej fasoli ✅ 150-200 g koncetratu pomidorowego ✅ 100 ml pasty z chili i tamaryndowca ✅ 5-7 ziemniaków pokrojonych w cienkie talarki ✅ Olej rośliny ✅ 3 łyżeczki cukru(...)wymieszaj, wlej sos, wymieszaj i dodaj odlaną z wody fasolkę, zmniejsz temperaturę, przykryj pokrywką i gotuj ok. 30-45 minut. 🛠️ W tym czasie talarki ziemniaków połóż na blaszkę do pieczenia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Rozgrzej grill w piekarniku i wstaw ziemniaki i pilnując, by się nie spaliły, podpiecz je dość mocno. 🛠️ Kiedy sos zgęstnieje, całą resztą będzie
RafalCook
Ciasto Ibiza z brzoskwiniami, budyniem i galaretką / 'Ibiza' Cake 276poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Jeśli chcecie, biszkopt do ciasta z brzoskwiniami i budyniem możecie upiec dzień wcześniej - mój jest bardzo prosty, przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek. Uda się nawet początkującym. Po upieczeniu można zrzucić biszkopt w blaszce na podłogę (z wysokości piekarnika), jak w biszkopcie rzucanym , ale nie jest to konieczne(...)ciasto Ibiza z brzoskwiniami, galaretką i budyniem, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: na biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, szklanka mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu, budyń: 750 ml soku pomarańczowego, 2 budynie waniliowe (po 40 g), ok. 150 g herbatników, na mus brzoskwiniowy z galaretką: puszka brzoskwiń
Lekcje w kuchni