'Nigella Christmas' Nigella Lawson 160Gwiazdkę 2019, bez niespodzianek, zafundowałam sobie kolejną, już dziesi ąt ą, ksi ążkę Nigelli Lawson - "Nigella Christmas". Poprzednie to 'Kitchen' w 2010 roku, 'How to be a domestic Goddess' w 2011, 'Nigellissima' w 2012, 'Nigella Express' w 2013, 'Forever Summer' w 2014, 'Simply Nigella' w 2015, 'Nigella Bites' w 2016, 'At my table' w 2017 i wreszcie 'Feast(...)Narodzenia nie obchodzimy, nic nie stoi na przeszkodzie w upieczeniu i spróbowaniu typowych 'mince pies', czy 'rib of beef', czyli żeberek wołowych, albo nawet całego, wielkiego indyka, koniecznie z pieczonymi ziemniakami i warzywami korzeniowymi. I to nawet w całkowicie innej porze roku... :) Wydawnictwo Chatto & Windus
Lejdi of the house
20 przepisów z dynią (20 ricette con la zucca) 193carbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) Dyniowe risotto (Risotto alla zucca) Pieczona frittata z dynią (Frittata al forno con zucca) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne(...)pancake (Pancake alla zucca e mela) Owsianka z karmelizowaną dynią (Porridge di fiocchi d'avena alla zucca) Tort dyniowo-migdałowy (Torta di zucca e mandorle) Dyniowe ciasteczka z rodzynkami, bez jajek i masła (Biscotti alla zucca e uvetta, senza uova e burro) Czekoladowe muffiny z dynią (Muffin di zucca e cioccolato) Chleb dyniowy (Pane di zucca) Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuoca
Proziaki z Równego – kuchnia podkarpacka 217odcinają plastry, które następnie formują w okrągłe proziaki. Przygotowane proziaki smażyło się kiedyś kładąc je bezpośrednio na rozgrzaną blachę kuchennego pieca kaflowego. Obecnie jednak niewiele osób posiada w domu piece z blachą, dlatego proziaki smaży się na suchej patelni, choć niektóre gospodynie smażą je również na tłuszczu. Nazwa proziaki pochodzi od sody oczyszczonej, którą dawniej nazywano prozą lub brozą. Nazwa(...)luźne ciasto. Z ciasta robimy rulon i kroimy go w plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na grubość około 1,5 centymetra . Smażymy na rozgrzanej blasze (płycie kuchennej) lub na patelni bez tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Podajemy z masłem i zimnym mlekiem. Doskonale smakują również z dżemem lub miodem. Proziaki z Równego - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA
Trzeci talerz
Babka Piaskowa z polewą 182Dziś będzie już świątecznie:) Dla mnie nie ma Wielkanocnego stołu bez prawdziwej, domowej Babki. I mówiąc zupełnie szczerze, na moim blogu nie znajdziecie zbyt wiele przepisów na nią...Zrobić prawdziwą babę piaskową, czy ucieraną jest dla mnie nie lada sztuką. W sumie na blogu jest jedna babka z krówkami :) Zawsze obawiam się zakalca. Dlatego ,gdy dostałam(...)dodajemy miękkie masło. Całość miksujemy na wyższych obrotach ok 7-8 minut. Wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce. Polewa: 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki przegotowanej wody 3 łyżki masła
Domowe ciasta
Jajecznica z mlekiem 251Tym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab pieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami 254Składniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy(...)układamy warstwę mięsa i przykrywamy wierz kapustą. Całość możemy polać sosem, który wyciekł na talerz z usmażonych kotletów. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Potrawę podajemy z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami
Qchnia po prostu
Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów 211wyobrażam sobie aby z tego urodzaju nie skorzystać. Tylko w lato są najsłodsze, najczerwieńsze, pachnące słońcem i wakacjami. Uwielbiam je na surowo, z odrobiną soli i pieprzu lub pieczone albo w chłodniku, z resztą, w każdej formie je uwielbiam! Jednym ze sposób cieszenia się ich smakiem jest zrobienie z nich sosu, z minimalną ilością dodatków – wtedy ich smak króluje(...)doprowadzamy do gotowania. Następnie, zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy i dusimy sos około 20 minut. Po tym czasie, za pomocą łyżki, rozdrabniamy większe kawałki pomidorów i już bez przykrycia, gotujemy na małym ogniu jeszcze 15-20 minut, aby sos odparował i lekko zgęstniał. Na sam koniec gotowania dodajemy umyte, posiekane zioła, cukier lub ocet balsamiczny, sól i pieprz
Smaczna Strona
Odrywany chlebek ziołowy 387punktem programu tego wypieku, ale to, czym posmarujecie chlebek to tylko Wasz wybór! :) I to jest piękne! Świeże zioła to zapachy mojej kuchni - uwielbiam je i nie wyobrażam sobie bez nich życia, a przede wszystkim gotowania. Najlepsze zioła jakie możecie kupić w sklepach to te od Baziółka ! Potrzebujemy: 450 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży(...)masła wsypujemy lekko przesiekane zioła oraz posiekane ząbki czosnku. Wszystko blendujemy na gładką masę. Do zblendowanej masy dodajemy sól, pieprz i utarty ser. Dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości wielokrotności wysokości keksówki. Przykładowo: jeżeli Wasza keksówka ma 7 cm wysokości, prostokąt na jaki rozwałkujecie ciasto musi mieć 14 lub 21 cm (oczywiście
MamaOskarka
Cytrynowe babeczki z makiem i białą czekoladą 162białej czekolady dodaje im słodyczy, gdyż same w sobie nie są zbyt przesłodzone. Zachowują świeżość przez kilka dni więc z powodzeniem możecie przygotować je z wyprzedzeniem. W wersji bez polewy możecie śmiało je zamrozić i udekorować tuż przed Świętami. No chyba nie można wymarzyć sobie bardziej przyjaznego przepisu Składniki na ok 12-14 babeczek 200 gramów masła, w temperaturze(...)Dodać mak i skórkę z cytryny i wymieszać wszystko dokładnie. Silikonowe foremki na babeczki wysmarować odrobiną oleju kokosowego. Napełnić je masą prawie do pełna. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35- 40 minut (lub do suchego patyczka). Wystudzić na kratce. Połamaną na kawałeczki czekoladę oraz 1 łyżeczkę oleju kokosowego umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone babeczki
olalacooking
Pasztet z czerwonej soczewicy 229był taki trochę eksperyment. Nie miałam pojęcia jak może smakować, ale że lubię próbować nowych smaków zaryzykowałam. Słuchajcie, jest pyszny! Nawet mój mąż, który sceptycznie patrzył na pasztet bez mięsa wcina go razem ze mną. I znów wyszło na to, że warto czasem pokombinować ;) Składniki na foremkę o wym. 22x10 cm: (Inspiracja: " Kuchnia na obcasach ") 1 szklanka suchej(...)przez około kwadrans od czasu do czasu mieszając. Podsmażone warzywa przełożyć do soczewicy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę, wyrównać i kilkukrotnie upuścić blaszkę na blat, aby odpowietrzyć pasztet. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce
Simply Food
Torcik czekoladowo – orzechowy i taka zwykła historia o Nim i o Niej 179odszedł, nie zdążył się z Nią pożegnać. Ona wierzyła, że jeszcze będzie dobrze, że jeszcze los podaruje Im trochę czasu. Bo przecież jak to mogło być dalej? Tak bez Niego? Długo jeszcze potem chodziła po pustym domu po Jego śladach i szukała znaków obecności. Siadała sama przy stole i spędzała czas nad smacznym, ale nietkniętym śniadaniem, nad dobrą(...)szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone 1/2 słoika kremu z orzeszków ziemnych dodatkowo kilka łyżeczek ulubionej konfitury do posmarowania blatów figi skórka otarta
Raj dla Podniebienia
Klasyczne połączenie - szpinak i łosoś. Tarta. 231Francji przygotowywałam je dość często, ale teraz z różnych względów goszczą u nas rzadko i są raczej rarytasem. Oczywiście ze względów zdrowotnych przerobiłam spód do tarty na takie bez białej mąki. Brak glutenu w cieście czasem była kłopotliwy gdyż ciasto nie jest sprężyste i się kruszy. Tym razem ciasto zachowało swoje właściwości i pozostało zwarte jak trzeba. Zachęcam(...)wykładamy między dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Przekładamy ciasto do foremki do tart nasmarowanej masłem. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, na który wykładamy np. groch. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić, ściągnąć obciążenie z grochu. Szpinak umyć, osuszyć i razem
Przysmaki Karolki
Ratatouille z makaronem na obiad 203zaczynam urlop! A tym czasem proponuję pyszne ratatouille z makaronem potężną dozą czosnku. Jeśli już przyrządzam stuprocentowe danie wegańskie to zawsze używam dużo czosnku. Zresztą nie wyobrażam sobie rataouille bez czosnku. Uwielbiam makaron z warzywami posypany świeżymi ziołami. Jest smaczny i pożywny. W sam raz na letnie upały. Ratatouille spaghetti Składniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 300 g pomidorów(...)powinien być miękki i zrumieniony. Wyjmij na miskę i smaż teraz partiami cukinię. Pomidory przekrój na pół, polej oliwą, posyp morską solą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 275ºC. Piecz przez 20 minut. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do warzyw wraz z pomidorami, rukolą i bazylią. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Napełnij miseczki
codojedzenia
Brownie porzeczkowe i o tym, jak maluję swoją rzeczywistość w lepszych barwach 144czasu poświęcam tym, z którymi styczność „ciągnie mnie w dół”, psuje humor ich tylko i wyłącznie narzekaniem lub czarnowidztwem. Życzę im jak najlepiej i idę swoją drogą bez nich. Polubiłam swoją codzienność, bo ją po swojemu czaruję, „odszarzam”, jak to mówię. Staram się dbać o dobre, wspólne momenty, które mnie zbliżają z najbliższymi. Bardziej skupiam(...)Dodaj mleko, konfiturę i wanilię. Za pomocą trzepaczki połącz składniki. Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę i delikatnie połącz z masą. Przełóż masę do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie powinno sie piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez 30 minut w takiej temperaturze. Po wystudzeniu potnij brownie w kwadraty i dowolnie udekoruj, np. owocami lub cukrem pudrem
Raj dla Podniebienia
Piwoszki kruchutkie i pyszniutkie 243Można zawijać je w ruloniki, łączyć rogami lub składać w koperty. Efekt smakowy zaskakujący, bo sama się zastanawiałam jak wyjdą ciasteczka na piwie i tylko z 3 składników dodatkowo bez cukru. Są przepyszne, kruche i wciągające baarrdzo. Zapraszam... Składniki Ciasto: 400 g masła ja użyłam śmietankowe 4 szkl mąki pszennej 0,5 szkl jasnego piwa Do nadzienia: marmolada(...)drobną kosteczkę gorzką czekoladę i zwinąć przeciwległe rogi (boki które będziemy sklejać lekko posmarować wodą- ciasto lepiej będzie się kleiło. Starać się dokładnie je skleić gdyż lubią w trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po upieczeniu ostudzić. Przygotować dwie miseczki i wsypać składniki jak wyżej I i II Lukier wymieszać łyżką. Lukier powinien
Kubki smaku