następnie przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę(...)zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Wersja z dynią i cebulą: Dynię obrać, wydrążyć środek i pokroić na cienkie plastry. Wysmarować oliwą i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 minut w 200 stopniach. Cebulę pokroić w krążki i smażyć na patelni z dodatkiem oleju. Po przewróceniu cebuli posypać ją lekko cukrem lub miodem. Ser mozzarella
KuchniaWeDwoje.plSernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta Bożego Narodzenia. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 24 cm) Składniki: 800 g sera twarogowego tłustego 8 jajek 1 ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 150 g masła 3 płaskie(...)dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Masę serową przelać do tortownicy (forma o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w 180 stopniach (20 minut przed końcem pieczenia, gdy wierzch sernika się zarumieni należy przykryć go papierem lub folią aluminiową, aby się nie przypalił). Dekoracja
KuchniaWeDwoje.plchlebek to samo zdrowie, mieszanka pysznych nasion oraz płatków owsianych, dlatego często nazywany jest też chlebem zmieniającym życie. Bez mąki, nabiału, cukru czy drożdży idealnie sprawdzi się dla osób na wszelkich dietach, czy zwyczajnie dbających o to by jeść zdrowo. Pysznie smakuje z masełkiem, czy wszelkimi pastami do smarowania. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, choć lista składników(...)Następnie łączymy wszystko ze sobą i odstawiamy do napęcznienia na ok 2 godziny. Po tym czasie keksówkę (moja miała wymiary 11x20 cm) lekko smarujemy olejem, lub wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę chlebową lekko dociskając, by w chlebku nie było szczelin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 50-60 minut. Wyjmujemy
Cynamonowe szczęściewłasnego gustu. Do ciasta można dodać np. orzechy, pestki dyni lub słonecznika, suszone zioła, czy suszone pomidory. Do przygotowania chleba z garnka potrzebujemy dużego żeliwnego garnka (bez plastikowych elementów, które mogłyby się stopić!) lub zwykłego większego, wysokiego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Składniki: 750 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży (ew. 7 g drożdży suchych(...)wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 2h. W tym czasie n astawiamy piekarnik na 220 stopni i wstawiamy do środka naczynie, w którym będziemy piec chleb, by się nagrzało (garnek musi być porządnie nagrzany) Do gorącego (ostrożnie!) żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego wkładamy nasze ciasto i przykrywamy naczynie pokrywką. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni Celsjusza
Walijskie Pichceniepodzielę się nimi z Wami i tak! :) Bo zostały stworzone w duchu wielkanocnym ale są tak bardzo wiosenne same w sobie, że nadadzą się na każą okazję, a i bez okazji też. No to teraz Wam o nich opowiem, a jest o czym! Cukiniowe muffiny z ogromem ziół i dodatkiem chrzanu to naprawdę solidna porcja smaku w każdym kęsie(...)sprawdzi, w szczególności, że ma w sobie mnóstwo odcieni koloru nadziei :) Zielone muffiny z kremem z groszku i jajkiem Potrzebujesz: 1 szklanka mąki 3/4 łyzeczki proszku do pieczenia 2 jajka 0,5 szklanki oleju roślinnego 1/2 małęj cukini (50-70g) 2 czubate łyżeczki chrzanu 1 łyżka posiekanego koperku 1 cebula dymka (cała) 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanasól, pieprz kilka kropel soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli i cukru oraz roztarte zioła prowansalskie. Dosypałam proszek do pieczenia. Dolałam oliwę i ciepłą wodę. Wszystko wymieszałam i zagniotłam na zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam z kulkę i rozwałkowałam na okrągły placek wielkości patelni. U mnie ok. 25cm(...)gorąco. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza
Waniliowe ImprowizacjeProsty i bardzo smaczny przepis na tartę bez dodatku mięsa, na bardzo smacznym twarogowym cieście :) Składniki na jedną tartę Ciasto: 150 g masła 150 g twarogu chudego lub półtłustego 150 g mąki pszennej typ 650 sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra. Nadzienie: około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.) około 120 g tartego sera(...)obgotowujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy i odstawiamy do obcieknięcia resztki wody. 5. Następnie wykładamy na podpieczony spód tarty, równomiernie obsypujemy startymi serami i obsypujemy przyprawami. Pieczemy w 180-190 stop przez 20-25 minut. *Zdjęcia są z dwóch tart gdzie jedna jest bladsza, a ostatnia dość mocno mi się przypiekła pod moja nieuwagę
Gotowanie...to proste !Lubisz zdrowe jedzenie bez szkodliwych dodatków i chemii? Jeżeli tak to musisz koniecznie sprawdzić przepis na domową szynkę, którą zrobisz bez żadnego problemu. Nie potrzeba wielkich umiejętności, a szczerych chęci. Szynkę wystarczy gotować przez 9 minut, wystudzić, ponownie gotować przez 9 minut i wystudzić. Jednak potrzeba trochę czasu na wystudzenie, ponieważ za każdym razem ten proces powinien trwać(...)myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy ją wodą, następnie dodajemy wszystkie składniki: sól, cebulę, czosnek, majonez, liście laurowe, majeranek oraz ziarenka jałowca. Nasz garnek stawiamy na piec i zaczynamy gotowanie. Od momentu zagotowania się wody odliczamy 9 minut i następnie zostawiamy szynkę w wodzie do wystudzenia na 6-8 godzin. Po upływie tego czasu ponawiamy proces gotowania
Programista w kuchniPewnie każdy z was zna ten film. Większość z Was nie wyobraża sobie świąt bez Kevina. Ja również. Przygotowałam więc danie dla fanów tego filmu. To jeden z tych przepisów, którego nie da się zepsuć. Danie które przygotuje każdy leniuszek, początkujący kucharz czy fan Kevina. Danie nie jest typowym daniem na stół świąteczny ale kojarzy się ze świętami(...)Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na makaron wylać sos. Posypać solą, pieprzem oraz na wierzch dodać starty ser żółty i parmezan. Makaron piec w temp 170 st C przez ok 20 min Wpis powstał we współpracą
Kuchnia w oparachGruszka, słodka gorgonzola i orzechy włoskie to dla mnie połączenie idealne. Dziś chciałam Wam je przedstawić jako wytrawne ciasto z gruszkami. Ciasto wyjątkowe bo bez grama cukru (nie licząc tego w gruszkach). Zamiast niego znajdziecie tutaj sól, pieprz i ser. Już widzę miny niektórych z Was – ciasto na wytrawnie? Też tak myślałam i nawet wydawało mi się(...)temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta pieprzu 100 g słodkiej gorgonzoli ok. 50 g orzechów włoskich Do miski przesiej mąkę pszenną i orkiszową. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Gruszki
365 dni dookoła kuchniGruszka, słodka gorgonzola i orzechy włoskie to dla mnie połączenie idealne. Dziś chciałam Wam je przedstawić jako wytrawne ciasto z gruszkami. Ciasto wyjątkowe bo bez grama cukru (nie licząc tego w gruszkach). Zamiast niego znajdziecie tutaj sól, pieprz i ser. Już widzę miny niektórych z Was – ciasto na wytrawnie? Też tak myślałam i nawet wydawało mi się(...)temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta pieprzu 100 g słodkiej gorgonzoli ok. 50 g orzechów włoskich Do miski przesiej mąkę pszenną i orkiszową. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Gruszki
365 dni dookoła kuchniKiedy znalazłam ten przepis po raz pierwszy, zastanowiłam się dlaczgo autorka zamieściła tylko zdjęcie surowego dania, bez żadnego przykładu, jak klopsiki wygladaja już gotowe. Teraz już wiem - szału nie ma i na okładce magazynu 'Good Food' kariery nie zakończ ... Za to smakuj ą bosko i nieziemsko. Koniec kropka. Z sosem pomidorowym i makaronem, albo ryżem; same, gołe z ziemniaczkami(...)szklanki natki pietruszki, drobniutko posiakanej Rozgrzej piekarnik do 180stC. W sporej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Formuj z masy kulki wielkości piłki do golfa. Układaj na blaszkach. Piecz przez 30 minut
Lejdi of the housesuszone truskawki Puffins (suszone próżniowo, dzięki czemu zachowały swoją słodycz i wartości) i syrop z agawy (naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym). Ponadto wszystkie produkty są wegańskie, bezglutenowe i bez cukru – takie stworzyłam też ciasto, czyli truskawkową kostkę! Zapraszam Was do obejrzenia filmiku – w nim mówię więcej o produktach z MoyEco . Zobaczycie w nim też sposób przygotowania(...)ubite mleczko kokosowe ) Sposób przygotowania: Do miski daj płatki owsiane, 250 ml mleka ryżowego, 2 łyżki syropu z agawy i olej. Całość wymieszaj i daj na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wyrównaj i piecz 30 min w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu spód posmaruj połową musu truskawka – wanilia. Suszone truskawki zalej 300 ml gorącej wody
Via GustoWitajcie, zapach i smak pomarańczy oraz kakao to idealne połączenie na świąteczny czas. Postanowiłam te dwa smaki połączyć ze sobą. Tak powstało to aromatyczne ciasto. Bez białej mąki oraz cukru a także masła i mleka. Idealne na świąteczną ucztę:) Ah.. gdybym mogła przesłać Wam jego zapach...😍 dlatego musicie koniecznie je zrobić:) Wartości odżywcze(...)pomarańczy. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz delikatnie wlewamy lekko schłodzony olej z kakao. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (ja użyłam keksówki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto zostawiamy do wystudzenia. W rondelku roztapiamy olej oraz czekoladę. Dodajemy obrane i posiekane migdały. Polewamy wystudzone ciasto
Health-Fit-Lifemusi być sam cukier! Można w nich upchnąć coś zdrowego! Na przykład płatki owsiane! Jeśli mnie znacie, to wiecie że płatki owsiane to moja wielka miłość. Poranek bez owsianki dla mnie bywa trudny, ale wymyśliłam zamiennik, który można ze sobą zabrać czy to w podróż, albo do pracy czy szkoły. Zdrowe ciastka owsiane, które dostarczą złożonych węglowodanów i energii(...)mokre składniki – serek, jajko i miód, a następnie je wlać do do składników suchych i dokładnie wymieszać, tworząc dosyć gęstą masę. Na silikonowej macie lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, uformować 12 okrągłych, płaskich ciastek. Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem – jeśli zrobicie więcej mniejszych ciasteczek np. 24 sztuki, wtedy czas pieczenia może
Dietologodstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier(...)Wersja z dynią i cebulą: Dynię obrać, wydrążyć środek i pokroić na cienkie plastry. Wysmarować oliwą i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 minut w 200 stopniach. Cebulę pokroić w krążki i smażyć na patelni z dodatkiem oleju. Po przewróceniu cebuli posypać ją lekko
KuchniaWeDwoje.plpoddawać a że pms-owa desperacja była spora, zasiadłam do czeluści zawsze pomocnego w takich sprawach internetu i wygrzebałam ten oto przepis . Myślę sobie tak, cholera 3 składniki tylko? Bez jajek, mleka, cukru?! To nie może być dobre. Ale co mi tam- ryzyk-fizyk jak mawiają, jak nie spróbuję, to się nie dowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale(...)godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj i podziel na trójkąty. Każdy posmaruj dowolną konfiturą, lub czym tam chcesz (może być nutella, budyń, etc.). Zwiń i uformuj rogaliki, które piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 15 minut. Wystudzone możesz posypać cukrem pudrem. Włala! I gotowe! Prawda że banalnie proste? Rogaliki trzyskładnikowe- palce lizać
Arbuziakioraz pieczone ziemniaki z serem. Całość jest ciężka od sera, smażona i pikantna. Ale przecież nie przyszłam do amerykańskiej knajpy, żeby schudnąć!. Najbardziej smakowało mi taquito czyli rulonik z pieczonej tortilli z musem z kurczaka w środku – będę musiała zrobić je w domu. W zestawie są też sosy i warzywo (słupki marchewki i selera do maczania w dipach(...)dymie drzew liściastych. Mięsko jest więc naprawdę dobrze opieczone i aromatyczne. Nikt nie powiedział. że kuchnia amerykańska jest najbardziej zdrowa na świecie, ale ponieważ nie ma dla mnie lata bez grillowania, to kiedy siedzi się w ogródku ciepłym wieczorem, to nie ma lepszego jedzenia. Podobnie mocno przyrumieniony jest kurczak w pysznym gęstym sosie cytrynowym. Co ciekawe takiego kurczaka można
Ugotowane pozamiataneLubisz zdrowe jedzenie bez szkodliwych dodatków i chemii? Jeżeli tak to musisz koniecznie sprawdzić przepis na domową szynkę, którą zrobisz bez żadnego problemu. Nie potrzeba wielkich umiejętności, a szczerych chęci. Szynkę wystarczy gotować przez 9 minut, wystudzić, ponownie gotować przez 9 minut i wystudzić. Jednak potrzeba trochę czasu na wystudzenie, ponieważ za każdym razem ten proces powinien trwać(...)myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy ją wodą, następnie dodajemy wszystkie składniki: sól, cebulę, czosnek, majonez, liście laurowe, majeranek oraz ziarenka jałowca. Nasz garnek stawiamy na piec i zaczynamy gotowanie. Od momentu zagotowania się wody odliczamy 9 minut i następnie zostawiamy szynkę w wodzie do wystudzenia na 6-8 godzin. Po upływie tego czasu ponawiamy proces gotowania
Programista w kuchnicoś bardziej "egzotycznego" proponuję roladki z sosem cytrynowo-imbirowym, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem klik . ROLADKI Z KURCZAKA II Składniki: 6 udek kurczaka (bez kości) sól, pieprz, czerwona papryka słodka garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) farsz: 100 g łopatki wieprzowej 50 g podgardla 20 g słoniny 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki(...)wrzącą wodą. Gotujemy od 20-30 minut (w zależności od wielkości roladek). Ugotowane roladki wyjmujemy z folii i chwilę studzimy i kroimy w plastry. Propozycja podania: podajemy z pieczonymi pieczarkami i szalotkami. Pieczarki i szalotki obieramy i przecinamy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut
Bon appetit mon amieNastępnie zblendować, aż sos stanie się kremowy i aksamitny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Serowe enchiladas: Przygotować farsz. Papryczki jalapeno odcedzić na sicie. Wrzucić na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię (najlepiej żeliwną) i podsmażać, aż zaczną się brązowić. Zestawić z ognia i wystudzić. Dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ser cheddar zetrzeć na tarce(...)sosu do enchilad oraz posypać po wierzchu pozostałym, startym cheddarem (1 i 1/2 szklanki). Enchiladas wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 15 - 20 minut, aż ser się rozpuści, a sos zacznie bulgotać. Podawać gorące, bezpośrednio po upieczeniu, oprószone posiekanym szczypiorkiem lub (jak u mnie) pokrojonym awokado i pomidorami, skropione
Gospodyni Miejskarodziną. Ale dziś wracam do kuchni , nie mogłam się już dłużej powstrzymać . Dziś u mnie na rodzinny obiad wspaniała dziczyzna . ViolaPassion \ Składniki: 4 osoby 1 kg udźca z sarny bez kości 6 łyżek smalcu gęsiego 50 ml oliwy truflowej sól,pieprz grubo mielone S os: garść najlepiej świeżej jagody z drzewa jałowca może być suszona ale karmelizowana . (wykluczamy(...)ocet balsamiczny,czosnek miód odrobinę soli i pieprzu . Gotujemy około 15 minut często mieszając , Następnie blendujemy i pozostawiamy . Mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy w 180 C na funkcji Fun albo w 200 C gdy nie mamy termoobiegu Wstawiamy mięso do piekarnika DODAJĄC smalec gęsi w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcemy osiągać
Viola cooks with passionPiernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający to ten wypiek może być jego godnym(...)masła (1 łyżka) DO PRZEŁOŻENIA: około 200 g powideł śliwkowych WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Keksówkę o długości 26 - 27 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. W garnku rozpuść masło, miód, cukier, przyprawę piernikową, kawę zbożową oraz kakao. Zdejmij masę z ognia, wlej mleko i pozostaw całość do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj roztrzepane jajka
Słodko-Słony Świat Ilonymnogość składników i receptur wzmacnia atrakcyjność całego procesu. Don’t Starve oprócz potraw totalnie odjechanych (np. Babeczki z motyla czy Potworna lazania) obfituje także w takie receptury, które bez problemu można przenieść do reala. Zaczniemy od nadziewanego bakłażana, który powstaje w garnku po połączeniu surowego bakłażana oraz wybranych warzyw (w tym grzybów). Kombinacji receptur na tę potrawę jest dość(...)Zobacz, jak bakłażan wygląda w grze ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 279 kcal | 15 g białka | 8 g węglowodanów | 21 g tłuszczu nadziewany bakłażan DON’T STARVE pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 40 min 1 h (czekanie) 6 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ piekarnik blaszka patelnia Składniki Koszt bakłażan – 1 średni (300g) 2zł pieczarki (100g
Nerds Kitchenokazji chciałabym życzyć całej ekipie mnóstwa genialnych pomysłów, inspirujących podróży, satysfakcji z gotowania i odkrywania wciąż nowych smaków! Na tej stronie znajdziecie mnóstwo fantastycznych przepisów: www.marcoghia.pl Muffinki są całkowicie bez mąki, z minimum tłuszczu i cukru. W roli tego ostatniego świetnie sprawdza się bardzo dojrzały banan. Babeczki są bardzo miękkie i wilgotne a kwaśne czarne porzeczki idealnie współgrają(...)płatków, wrzucamy porzeczki i dosypujemy sodę oczyszczoną. Można dodać olej, aby babeczki łatwiej odchodziły od papilotek. Całość niezbyt długo mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu muffinki dekorujemy białą czekoladą. Można w tym celu lekko nagrzanym nożem kroić plasterki, zetrzeć na tarce albo po prostu roztopić
Wrzosowa PolanaSkładniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju masa twarogowa 0,5 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego 1 małe opakowanie śmietany 300% (200 g) 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią do dekoracji(...)Usmażone placuszki posmarować masą twarogową. Na jednej połówce ułożyć kawałki owoców. Przygotowane placuszki złożyć i posypać cukrem pudrem. Ewentualnie każdy placuszek można posmarować dżemem i dodatkowo masą twarogową (już bez dodatku świeżych owoców). Najlepiej placuszki nadziewać tuż przed samym podaniem. Niewykorzystane placki zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w temperaturze pokojowej. Smażenie placuszków *ilość placuszków zależy od ich wielkości
UgotowaćNastępnie dodajemy żółtka i również ubijamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy, którą wykładamy na wysmarowanej i wysypanej wcześniej mąką prostokątnej blaszki - 25 cm na 36 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 25 minut Masa cytrynowa: Jedną szklankę wody zagotowujemy z połową cukru. Do reszty(...)wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut. Lukier : Do niewielkiej miski wsypujemy cukier puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka bez grudek. Gotowym lukrem smarujemy herbatniki i wkładamy po raz kolejny ciasto do lodówki do ostudzenia. *** Ciasto niestety jest trochę pracochłonne ale bardzo dobre ;) tak więc trud się opłaca. Już
W Moim Magicznym DomuMini tarty to fajne rozwiązanie, bo każdy swoją tarte w całości dostanie. Całe danie bez użycia nawet szczypty soli zostało przygotowane, bo tak składniki są dobrane by w końcowym finale wszystko smakowało i słony smak miało. Tatry można jako danie główne podawać lub na przystawkę zajadać, a piwo marcowe mocno smak podkręci i tylko do rozkoszowania smakami zachęci. Składniki(...)Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Foremki do pieczenia smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy, przenosimy do foremek i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy
Moniki Smakołykipełny w smaku i perfekcyjnie doprawiony. Mąż spróbował chłodniku litewskiego ( rybnej zupy nie było ). Tu już mniej zachwytu: temperatura pokojowa (nie był mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego ślubnego jest w tej zupie obowiązkowy. Córka, która tym razem nam towarzyszyła zamówiła krem z pomidorów z krewetkami – i nie mogła się nachwalić(...)mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy nie powinna po obróbce mieć takiego koloru ). Do tych dań dodatki dobrane zostały doskonale – gotowane chrupiące szparagi do ryby, pieczony seler do wołowych polików. Jedzenie zgodnie oceniliśmy bardzo wysoko. Na pewno wybierzemy się tu na kolejną degustację. Nieco gorzej wypadła obsługa, przy której odnosiliśmy wrażenie, że moglibyśmy sobie już pójść. Zwłaszcza
Smaki Ewytych, którzy surowych jajek nie jadają, mam dobrą wiadomość - na dniach pokażę przepis na wersję bezjajeczną), aromatyzowanych wanilią. Ja z niej zrezygnowałam na rzecz syropu z kwiatów czarnego bzu, który niepodzielnie w mojej kuchni panuje. W oryginale zupa miała być cytrynowa; ja postawiłam jednak na nieco słodszą wersję, za to w musie z rabarbaru cukru oszczędziłam, dzięki czemu przyjemnie(...)kuchni skandynawskiej...? Zupa maślankowo-bzowa z rabarbarowym zawijasem i orzechowo-żytnią kruszonką Składniki: (na 4 porcje) zupa: 3 żółtka 35 g cukru trzcinowego 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy zawijas: 350 g rabarbaru 150 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 laska wanilii kruszonka: 4 kromki
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaków. Przegrzebek po prostu taki jaki powinien być i wspaniały boczek. Danie to wywołało dyskusję na temat doprawienia go. Dla niektórych było za mało słone, za delikatne, dla mnie bez zastrzeżeń. Cały urok tego dania polegał, według mnie, na tej delikatności. 2. Sorbet cytrusowy z miodem gryczanym i ginem; po prostu dobry sorbet, i ta otoczka, która towarzyszyła jego(...)polędwiczki – niektórym brakowało przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego smak. Dla mnie super :) 6. Dorsz glazurowany w juos z pieczonego kurczaka/mule z grzybami/ piana z topinamburu/szparagi morskie; Pięknie podane bardzo smaczne danie. Dorsz ugotowany idealnie i te dodatki... 7. Parfait drożdżowy/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka z palonym
królestwo garówteraz, dzieci chodziły do żłobka, do przedszkola, później do szkoły. Teściowa codziennie gotowała obiad. Pampersów nie było, pralki automatycznej też nie. Nie było też internetu i wujka google, bez którego czasami ciężko sobie wyobrazić życie, kiedy na pupie dziecka pojawią się podejrzane krostki. Publicznie oznajmiam - uwielbiam tych ludzi i cała rodzina mojego męża była najpiękniejszym prezentem, który otrzymałam(...)płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wszystkie składniki, oprócz mieszanki studenckiej, wsypujemy do miski. Dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut, mieszając kilkukrotnie podczas pieczenia
bistro mamaPyszny domowy hamburger z dużą ilością warzyw, smażony na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu jest super alternatywą dla gotowych fast foodów. Uwielbiany przez dzieci, szybki w przygotowaniu jest o niebo zdrowszy i smaczniejszy od tych kupowanych w budkach z fast foodami. składniki na 3 porcje 3 bułki 30 dag mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 pomidor 1/3 ogórka(...)dłonią. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże hamburgery. Kotleciki smażymy na patelni grillowej z obu stron po około 3 minuty . Bułki przekrawamy na pół, przekładamy do formy do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, hamburgera, pomidora, ogórki, czerwoną cebulę oraz
Smakowite Daniadressing: 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 4 łyżki japońskiego octu ryżowego 4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili (bez pestek) 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szalotka lub dymka, drobno posiekana sól morska Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić. Piersi kacze dokładnie oczyścić(...)smażyć od spodu kolejne 3 minuty. Naciąć w jednym miejscu i sprawdzić, czy nie jest surowa w środku. Jeśli tak się stanie, można włożyć ją na chwilę do pieca. Jeśli jest dobra odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy kroić (na cienkie kawałki), w innym wypadku stracimy cały sok. Kaczkę można również upiec w piekarniku, jeśli Wam wygodniej. Makaron ugotować
Food SquareJabłka, cynamon, imbir, gorąca herbata...hmmm bez wątpienia zapach zimy, domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Dzisiaj postanowiłam sobie fundnąć odrobinę tego klimatu w ten zimny warszawski dzień. Składniki: 170 g mąki razowej 125 zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta imbiru łyżka gęstej śmietany 1,50 kg jabłek 100 g cukry trzcinowego(...)część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto, które nam zostało "porwać" na małe kluseczki i zrobić a'la kruszonkę na cieście.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 stopniach. Podawać do kawusi na śniadanie, do herbaty na podwieczorek lub ze szklanką mleka na kolację
pieprzny smaczekmieniało smaku. Także nie mam formy na bagietki, więc musiałem robić je bez niej i co mnie zdziwiło, że wyszły bardzo równe i okrągłe, lecz bez ładnych kropeczek u dołu bagietki, jak by to było przy robieni chlebka z formą. Składniki na 2 bagietki: Rozczyn: 25 g drożdży świeżych szklanka wody łyżka cukru 4 łyżki wody Chleb(...)wstawiamy do piekarnika na 0,5-1 godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Z każdej części na podsypaną mąką stolnicy formujemy walec, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia i nacinamy ostrym nożem z góry, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika na sam dół wstawiamy brytfankę z wodą
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 1 kg schabu bez kości 1 opakowanie śliwek kalifornijskich przyprawy: pieprz, majeranek, sól 3 ząbki czosnku olej/oliwa Zalewa: Ziele angielskie liście laurowe pieprz ziarnisty majeranek owoce jałowca czosnek Wszystkie składniki zalewy zagotować w niewielkiej ilości wody. Następnie przelać do dużego garnka (jego wielkość zależy od ilości schabu) pełnego wody z solą. Włożyć do garnka schab i marynować przez(...)wyciśniętego przez praskę czosnku i oleju. Taką masę rozsmarowuję po mięsie. Wszystko jednak zależy od tego na co ma się ochotę. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku przez
Pasja Smakuprzesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić - masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie(...)obrotach - masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać - w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika - sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut) - po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu
Smakołyki BerenikiDomowy majonez w kilka chwil Obecnie w praktycznie każdym sklepie można kupić majonez. Dawniej nasze babcie robiły go ręcznie. Kiedyś jednak nie zajmowało to kilku minut
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na kolejną, zdrową i sycącą sałatkę. Taka sałatka z Multigrano doskonale sprawdzi się również w formie obiadu, który możecie zabrać ze sobą do
Słodkie okruszkiDomowy chleb na zakwasie wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Wymaga od nas jedynie czasu potrzebnego do tego, aby chleb nam wyrósł. Najlepiej aby odczekać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przeciwutleniacze i mnóstwo błonnika, który sprzyja utrzymaniu zdrowej perystaltyki jelit. Mleko . Kolejnym składnikiem tej owsianki jest mleko . Możecie użyć mleka krowiego – u mnie często pojawia się mleko krowie bez laktozy . Często używam też napojów roślinnych . Do moich ulubionych należą mleko migdałowe i owsiane . Jeśli jednak ograniczacie kalorie lub nie możecie jeść mleka bądź po prostu nie lubicie napojów(...)posiekana biała czekolada . Sprawdź też inne przepisy na pyszne śniadania: Gofry wytrawne FIT z wędzonym łososiem Menemen – turecka jajecznica Małdrzyki – krakowskie placuszki twarogowe Dutch baby – pieczony naleśnik Proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką Drukuj Nocna owsianka waniliowa z truskawkami #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating
Na-talerzu.plBurak w roli głównej. Zdrowe i smaczne placuszki z burakiem i kuskusem. Pasują jako dodatek do mięs lub polane jogurtem stanowią pyszne wegetariańskie danie. Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.plMoja dzisiejsza propozycja to obiadek na wypasie. Obiad porządny, ale niespecjalnie czasochłonny. Ziemniaki Hasselback poznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was
Be Fit Be Strongmodyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu Bez orzechów Składniki na tortownicę 23 cm: 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki(...)średniej mocy palnika. Do zmielonej kaszy dodać słonecznik, kakao, sodę oczyszczoną, namoczone owoce wraz z mlekiem, mleko (450 ml), powidła, zmielić wszystko na gładką masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec 40 min do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce, oprószyć kakao (niekoniecznie), pokroić na części podawać. *Mąkę gryczaną zrobiłam sama mieląc ziarna kaszy
moj przepis namodyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu Bez orzechów Składniki na tortownicę 23 cm: 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki(...)średniej mocy palnika. Do zmielonej kaszy dodać słonecznik, kakao, sodę oczyszczoną, namoczone owoce wraz z mlekiem, mleko (450 ml), powidła, zmielić wszystko na gładką masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec 40 min do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce, oprószyć kakao (niekoniecznie), pokroić na części podawać. *Mąkę gryczaną zrobiłam sama mieląc ziarna kaszy
moj przepis najajeczna ze szpinakiem, serem i na przykład suszonymi pomidorami. POTRZEBUJEMY Ciasto francuskie 4 do 6 jajek w zależności od wielkości 450 gram rozdrobnionego szpinaku ze śmietaną (jeśli kupisz taki bez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g) Ser sałatkowy lub feta 250 do 300 gramów Kilka pomidorów suszonych w oliwie Pieprz, sól i bazylia Szczypiorek do dekoracji(...)szczypiorkiem. SUGESTIE Jeśli mamy grubą formę do tart polecam wstawić samo ciasto na kilka minut do piekarnika. Jak się trochę zarumieni wtedy wlewam zawartość naszego dania do środka i piekę dalej. To pozwala upewnić się, że ciasto francuskie będzie wypieczone na dole. Danie nadaje się do odgrzewania. Artykuł Quiche jajeczna ze szpinakiem i serem pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plŚwiątecznych wypieków ciąg dalszy. Albo inaczej mówiąc: teraz się dopiero rozkręcimy! Niemiecki przepis na aromatyczny stollen bez drożdży znajdziecie kilka wpisów wcześniej. A dla wszystkich, którzy zasmakowali w tego typu wypiekach, mam dzisiaj coś specjalnego: Stollenkonfekt, czyli stollen w miniaturce. Pyszne, adwentowe ciasteczka, które są znane i lubiane w Niemczech. I zyskują coraz większą popularność u Polsce. Można(...)tego odtłuszczonego. Najczęściej ma bladoniebieski dekielek, ale pewnie zależy to od firmy. I jeszcze pociecha dla wszystkich, którzy boją się kalorii. Pamiętajmy, że Stollen jest szczególnym ciastem, pieczonym na wyjatkową okazję, jaką jest Boże Narodzenie. I po długim okresie wyrzeczeń można sobie pozwolić na nagrodę. A ze wzgledu na wspaniały smak, trzeba się nim delektować. Nawet jeśli jest
dolcevitainmykitchen(ten przepis nie został jeszcze oceniony) Zupy krem są moimi ulubionymi z wielu względów. Przygotowuje się je bardzo szybko, są zdrowe i niskokaloryczne. Nie musimy się
Kuchnia BazyliiSmak kokosa należy do moich ulubionych i z okazji Dnia Dziecka postanowiłam przygotować deser na z dominującą nutą kokosową. Dzieci z kolei zostały usatysfakcjonowane dodatkiem czekolady
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki na ciasto: 200g mąki 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 100g zimnego masła 2 zółtka Masa: 300 ml kremówki żelatyna 250g mascarpone 3 łyzki cukru
Moje Wyrobyjedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu Bez orzechów Składniki na tortownicę 23 cm: 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)średniej mocy palnika. Do zmielonej kaszy dodać słonecznik, kakao, sodę oczyszczoną, namoczone owoce wraz z mlekiem, mleko (450 ml), powidła, zmielić wszystko na gładką masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec 40 min do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce, oprószyć kakao (niekoniecznie), pokroić na części podawać. *Mąkę gryczaną zrobiłam sama mieląc ziarna kaszy
moj przepis najajeczna ze szpinakiem, serem i na przykład suszonymi pomidorami. POTRZEBUJEMY Ciasto francuskie 4 do 6 jajek w zależności od wielkości 450 gram rozdrobnionego szpinaku ze śmietaną (jeśli kupisz taki bez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g) Ser sałatkowy lub feta 250 do 300 gramów Kilka pomidorów suszonych w oliwie Pieprz, sól i bazylia Szczypiorek do dekoracji(...)szczypiorkiem. SUGESTIE Jeśli mamy grubą formę do tart polecam wstawić samo ciasto na kilka minut do piekarnika. Jak się trochę zarumieni wtedy wlewam zawartość naszego dania do środka i piekę dalej. To pozwala upewnić się, że ciasto francuskie będzie wypieczone na dole. Danie nadaje się do odgrzewania. Artykuł Quiche jajeczna ze szpinakiem i serem pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plDrożdżówki – jeden z tych deserów, które z czasów kiedy byłam małą dziewczynką, najbardziej utkwiły mi w pamięci. Ten zapach świeżego ciasta roznoszący się po całym
Fascynacje Anistarczy, aby krem był słodki. Jeśli wolisz słodsze kremy, to zamiast czekolady gorzkiej daj więcej mlecznej. Pamiętaj, aby czekolady miały jak najlepszy skład! Na rynku dostępne są również czekolady bez cukru - słodzone stewią lub ksylitolem - one również nadają się do przygotowania domowej, zdrowej nutelli. Domowy krem orzechowo-czekoladowy jest przepyszny! Czuć smak prawdziwej czekolady i orzechów. Jeśli raz zrobisz(...)orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka kakao Wykonanie: Orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min., aż zbrązowieją, a skórka zacznie pękać. Następnie orzechy przekładamy na papierowe ręczniczki i pocieramy je, aby odeszła skórka. Jeśli
Kuchnia MagdaLenymaliny i jeżyny, które zwiastują koniec letnich wojaży. Od siebie dodałam jeszcze jadalne kwiaty, które wciąż kwitną na balkonie i listki odświeżającej mięty. Całość wyszła bosko! Lekko, prosto i bez grama mąki, za to z całą feerią barw, smaków i słodyczy :) Siadajcie do stołu, starczy dla każdego! A złoty czas ze wszystkimi swoimi urokami niech się dzieje ♥ Czekoladowa chmura(...)połączonych żółtek z czekoladą dodawaj partiami ubitą pianę i delikatnie połącz obie masy szpatułką/ łyżką. 6. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, następnie wylej do formy ciasto. 7. Piecz przez 40min. w 180*C lub do suchego patyczka. Krem 1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. 2. Wyłóż krem na wierzch przestudzonego ciasta. 3. Udekoruj wierzch owocami i listkami mięty. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzyjemniejsza, cieplejsza, wypełniona aromatami po brzegi. Na każdą okazję Kruche ciasteczka maślano-waniliowe to słodkość na każda okazję. Na eleganckie przyjecie i na dziecięcy bal. Można je zresztą upiec bez żadnej okazji. Po prostu na zwykły-niezwykły weekend spędzony w gronie rodziny, która na pewno doceni ten słodki gest. A nic przecież nie cieszy tak jak częstowanie innych(...)stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek o grubości około 0,5 cm, foremką wykrawamy ciastka, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez około 7 minut lub nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 10 minut (wyłączamy piekarnik, kiedy ciastka zaczynają
KulinarneImpresje.plśniadanie lub kolację. Znikają w oka mgnieniu, są pyszne! Upiekłam bułki w całości na mleku, ciasto jest wówczas delikatniejsze. Możesz jednak mleko całkowicie wyeliminować z przepisu, wtedy upieczesz bułki bez laktozy lub wymieszać pół na pół z wodą. Składniki na ciasto(...)Uformować kulki. Każdą kolejno rozpłaszczyć, na środek układać po 1 łyżce farszu, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Odkładać na blaszkę zlączeniem do dołu wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć do wykończenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180* C 20-23 minuty, do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyjemniejsza, cieplejsza, wypełniona aromatami po brzegi. Na każdą okazję Kruche ciasteczka maślano-waniliowe to słodkość na każda okazję. Na eleganckie przyjecie i na dziecięcy bal. Można je zresztą upiec bez żadnej okazji. Po prostu na zwykły-niezwykły weekend spędzony w gronie rodziny, która na pewno doceni ten słodki gest. A nic przecież nie cieszy tak jak częstowanie innych(...)stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek o grubości około 0,5 cm, foremką wykrawamy ciastka, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez około 7 minut lub nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 10 minut (wyłączamy piekarnik, kiedy ciastka zaczynają
KulinarneImpresje.plW okresie jesiennym różnorodność warzyw, które możemy dostać jako świeże jest zdecydowanie ograniczona. Smażone plastry selera w panierce z bułki i sezamu Oczywiście w sklepach dostępne
mecookspotrawki, przekąską lub przystawką podany z pastą czy hummusem. Może być także, tak jak w moim przypadku, podany z dodatkami jako danie główne. Taka wariacja na temat pizzy ;) bez drożdży i wyrastania. Cienko rozwałkowany chlebek wychodzi chrupiący i delikatny. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki spód, wystarczy rozwałkować ciasto na nieco grubszy placek. Dodatki to już pole do popisu(...)Wyrabiamy i dodajemy wrzątek w takiej ilości, aby uzyskać elastyczne i miękkie ciasto, może delikatnie lepić się do rąk Z ciasta formujemy kulę, kładziemy ją na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na cienki placek około 0,5 cm. W ten sposób ciasto nie będzie kleiło nam się do wałka Ciasto smarujemy pastą paprykową, układamy plasterki
HealthyCreationsJabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką Szybkie i nieskomplikowane ciasto z jabłkami na spodzie z pokruszonych ciastek, bezą i posypane kruszonką . Przepis powstał z konieczności zużycia dojrzałych jabłek no i niestety mąki akurat miałam tylko odrobinę. Starczyło na pyszną kruszonkę a na spód poszły wszystkie nie dokończone ciasteczka z kilku otwartych opakowań . Szarlotka wyszła lepiej niż zwykle, myślę(...)miękkie masło aż do uzyskania charakterystycznych grudek. Jeśli nie powstaną grudki - wstawić na kilka minut do kodówki i ponownie wyrobić (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyłożyć foremkę na jabłecznik papierem do pieczenia Na papierze do pieczenia ułożyć ciasno i obficie kruche ciastka. Mogą to być różnego typu suche ciasteczka przełożone kremem czy marmoladą, herbatniki, wszystkie resztki z otwartych
zielonacukinkawykonaniu. Na pewno zagości na moim wielkanocnym stole // Składniki (na formę 21 x 11,5 cm i 1 pasztet gotowany): 200 g soczewicy czerwonej 1 puszka czerwonej soczewicy (bez zalewy ok. 250 g soczewicy) 2 marchewki 2 cebule 3 łyżki oleju kokosowego 50 g mąki jaglanej (możesz też użyć mąki z ciecierzycy, mąki ryżowej lub innej) 2 łyżki(...)lodówki. Jeśli chcesz uzyskać jednolity pasztet wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Następnego dnia masa będzie miała odpowiednią konsystencję, dlatego możemy przystąpić do ostatniego etapu. Jeśli chcesz zrobić pasztet pieczony masę wyłóż do formy i piecz 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Możesz też zrobić pasztet gotowany – mój sposób to zawinięcie masy w folię spożywczą. Na końcach folię zawiązałam
Via GustoSernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta Bożego Narodzenia. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 24 cm) Składniki: 800 g sera twarogowego tłustego 8 jajek 1 ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)pianę z białek i całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Masę serową przelać do tortownicy (forma o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w 180 stopniach (20 minut przed końcem pieczenia, gdy wierzch sernika się zarumieni należy przykryć go papierem lub folią aluminiową, aby się
KuchniaWeDwoje.plmiękkie. Trzecią ich zaletą jest długość ich przechowywania. Mogą spokojnie trochę poleżeć i nie stwardnieją i nie stracą na smaku (oczywiście odpowiednio przechowywane np. w puszce). U mnie wersja bez dekoracji lecz śmiało można je polukrować i dowolnie ozdobić. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i od razu wiedziałam, że muszę je upiec :) Zrobiłam z połowy porcji. Składniki: 180 g kwaśnej(...)wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolnych kształtów pierniki grubości około 4-5 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone dowolnie dekorujemy
My simple kitchenustach. Można sięgać po nie raz po raz. Są idealną przegryzką dla nas i dla naszych gości. Pyszne, delikatne i chrupiące ciasteczka z serem... Pecorino Romano * Ciasteczką są bez dodatku cukru, natomiast okrasiłam je szczyptą roztartej w moździerzu gorczycy. Składniki na około 40 szt. 120 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 2 żółtka 70 g sera Pecorino(...)ciasta dodałam już masło, uznałam więc uznałam że taki ser będzie idealny. Ser jest lekko pikantny z dymnym aromatem. Piekarnik włączyłam na 188 ° C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto pokroiłam w cienkie talarki. Z tej porcji ciasta wyszło 41 sztuk. Przełożyłam na blaszkę i widelcem nadałam im wzorek w formie rowków. Blaszkę z ciasteczkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia u Krysiniskiej temperaturze odkrywamy mięso, mieszamy je i zwiększamy temperaturę piekarnika do 180°C. Pieczemy je jeszcze przez 1 godzinę, żeby odparować część płynu – mieszamy raz lub dwa w czasie pieczenia. Studzimy w piekarniku. Po ostudzeniu wyjmujemy i odrzucamy liście laurowe, cebulki, większe fragmenty przypraw, oddzielone od mięsa błonki. Mięso i słoninę rozrywamy na nitki w palcach, albo w misce(...)lodówki! PASTERYZOWANIE MIĘSA – TYNDALIZACJA Jeśli jesteście pewni swoich kuchennych umiejętności, można też rillettes w słoikach zawekować. Rillettes poddane procesowi tyndalizacji będzie nadawało się do jedzenia przez pół roku – bez lodówki i bez konieczności trzymania w chłodnej piwnicy. Wymyte i wypieczone słoiki o pojemności 500ml wypełniamy mięsem i tłuszczem na wysokość 4/5 słoika i zamykamy nowymi, szczelnymi
Karo in the Kitchenmleka 80 g rozpuszczonego i schłodzonego masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka otarta skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli 1 kg śliwek połówek bez pestek 1 łyżkę bułki tartej Kruszonka 180 g mąki pszennej 140 g brązowego cukru 130 g roztopionego masła cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Masło rozpuśćcie i połączcie(...)ułóżcie połówki śliwek rozcięciami do góry, aby sok nie wsiąkał w ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia- powinno solidnie się napuszyć. U mnie trwało to około 75 minut. Posypcie kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjednocześnie niezwykłe ciasto Proste w składzie i wykonaniu, ma tylko kilka składników, ale nie ma w nim w ogóle oleju. Próbowałam je z olejem kokosowym, zrobiłam też i bez i, jak dla mnie, w ogóle go nie potrzeba. A zawsze to mniej kalorii do spalenia W każdym razie nam bardzo smakuje i polecam przetestować. Składniki (na tortownicę o średnicy(...)miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do wyłożonej papierem lub folią tortownicy (u mnie 24 cm średnicy), na wierzchu układamy truskawki pokrojone w ćwiartki delikatnie wciskając do środka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut – sprawdzamy, żeby wierzch się nie przypalił. Po upływie tego czasu, wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy ciasto na około
Lamarida.plapetyczną opcją do podania na słodko, lub także na wytrawnie (pomijamy dodatek cukru przy wyrabianiu ciasta). Można je przechowywać w szczelnym pojemniku i podać nawet za kilka dni ( bez masy). A Wy dekorujecie babeczki ze swoimi Dzieciaczkami? :) Składniki: 30dag mąki pszennej (typ 450) 20dag masła (nejlepiej z zawartością tłuszczu powyżej 80%) 10dag cukru pudru szczypta soli 2 żółtka(...)przekładamy ciasto do foremek lekko je ugniatając (nadmiar ciasta odciąć nożem). Foremki przykrywamy folia aluminiową i nasypać na nią odrobinę kaszy lub fasoli (obciąży to ciasto żeby nie wyrosło). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut do zarumienienia. Wypełniamy dowolnie ulubionymi dodatkami. Smacznego
ChilliJemyMurzynek z truskawkami to proste ciasto, do którego wykonania nie potrzeba miksera, a jedynie kilka podstawowych składników, a w nich między innymi kefir, który wpływa na
Smakołyki BerenikiPolecam dziś idealne placuszki na majówkę, bardzo proste z zaledwie kilku składników i oczywiście obowiązkowo z majową młodą pokrzywą. Wymyśliłam je zupełnie przypadkiem, spontanicznie, gdy z
Quinoa Raz!łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, ½ płaskiej łyżeczki cukru, igiełki świeżego tymianku z kilku gałązek, ½ płaskiej łyżeczki kozieradki, 1 jajo, 300 g kaszy jaglanej Cenos, ok. 250 g mozzarelli bez zalewy, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania, świeża rukola. Przygotowanie: Cebulę i obranego batata kroimy w niewielką kostkę, selera w małe plasterki. Rada: selera nie trzeba(...)tortownicę natłuszczamy i dokładnie obsypujemy bułką tartą. Krem pozostawiamy do lekkiego przestygnięcie. Dodajemy kaszę jaglaną, roztrzepane jajko, mieszamy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 190°C ok. 40 min. Wierzch możemy przykryć papierem do pieczenia. Rada: należy jednak sprawdzić czy masa jest zwarta, a kasza miękka, ponieważ różnie pieką nasze piekarniki, a i formy mogą być innej średnicy. Mozzarellę
Moniki SmakołykiCiasto Monte Pamiętacie z dzieciństwa deser Monte? Znalazłam w sieci ciasto, które smakiem ma przypominać właśnie ten zapomniany już deser. Udało się Jasny biszkopt, krem mleczny
Relaxtimerobię tak dużo słodkości jak wcześniej, hmmm - nie wiem co się stało. Mam nadzieję, że ten kryzys szybko minie! Pewnego dnia miałam wielką chęć na upieczenie ciasteczek, ale to bez sensu skoro wszystko co słodkie - strasznie mnie odstraszało. Jednak postanowiłam, że i tak zrobię pyszne i chrupiące ciastka! Postawiłam na wersję słoną i okazało się to świetnym pomysłem(...)najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie masę rozwałkować na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki - wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione.) Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Di gotujeMamy taką jedną niepozorną śliwę. Oczywiście jeszcze w marcu, kiedy stała taka goła, bez liści, nawet nie wiedzieliśmy co to jest. Mąż mówił, że młoda jabłonka, teść obstawiał wiśnię, ale kiedy pojawiły się liście, a później kwiaty, już nie mieliśmy wątpliwości. Ta niepozorna śliwa obrodziła tak, że miałam wrażenie, że na drzewie jest więcej fioletowego niż zielonego. Śliwki(...)yyyy jakieś pół godziny.... I smażyłam... cztery dni pod rząd po cztery godziny. Muszę też tutaj napisać, że mam rewelacyjną brytfannę WOLL , której rzadko używam (w zimie częściej do pieczenia mięs), ale jak już ją wyciągnę i odpalę pod nią palnik, to nachwalić się nie mogę. Nic nie przywiera, nic się nie przypala. Myje się jednym ruchem ręki
bistro mamaryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym cytrynowym risotto. Zamiast dość grubej polędwicy z dorsza możecie użyć bardziej cienkich filetów i odpowiednio zredukować czas pieczenia lub smażenia. Danie to wyjdzie równie smaczne jeśli użyjecie filetów innej ryby np. łososia. Rybę można przygotować na trzy sposoby: 1. - usmażyć na patelni ( co zajmie około 8 minut(...)piekarniku (co zajmie około 14 minut) lub 3. - najpierw dokładnie obsmażyć na patelni z każdej strony, a następnie włożyć na 7-8 minut do piekarnika. W czasie gdy dorsz piecze się w piekarniku lub smaży my przygotowujemy cytrynowe risotto. Nie ma z nim dużo pracy, wystarczy ryż podlewać gorącym bulionem i co jakiś czas przemieszać. Warto pamiętać, że ilość bulionu
cool and mintydietetyczne nuggetsy ? Trafiliście idealnie :) Dzisiaj dla Was coś pysznego w wersji "odtłuszczonej". Mianowicie do przygotowania tych chrupiących kąsków z kurczaka nie użyłyśmy tłuszczu, nie są one smażone tylko upieczone bez jego dodatku. Jednocześnie do uzyskania pysznej panierki nie użyłyśmy mąki. Jako panierka posłużyły nam płatki kukurydziane i sezam. Koniecznie skuście się i przygotujcie je u siebie nawet jako propozycję(...)obtaczamy w nich. Układamy na kratce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut (Ja po 20-25 minutach kąski przykrywając papierem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu Bez orzechów Składniki na tortownicę 23 cm: 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)średniej mocy palnika. Do zmielonej kaszy dodać słonecznik, kakao, sodę oczyszczoną, namoczone owoce wraz z mlekiem, mleko (450 ml), powidła, zmielić wszystko na gładką masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec 40 min do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce, oprószyć kakao (niekoniecznie), pokroić na części podawać. *Mąkę gryczaną zrobiłam sama mieląc ziarna kaszy
moj przepis naKasza jaglana to nieocenione źródło składników odżywczych. Zawiera błonnik, białko, miedź, żelazo, krzem i witaminy. Jest także dobrym zastrzykiem energii, dlatego można ją jeść na śniadanie
My Chcemy JeśćNiesamowicie mięciutkie, puszyste i cudownie pachnące kokosem drożdżówki. Smaczne zarówno bez dodatków jak i z nimi. Ja podałam je ze świeżymi owocami a także z tymi zawekowanymi. Wielbiciele drożdżowych bułeczek, wypróbujcie koniecznie ten przepis! Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja —>KLIK). 30 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 100 g ugotowanych(...)żółtka i resztę składników. Zagniatamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyrośnięte dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy na kolejne pół godziny. Pieczemy około 10-15 minut w 200 stopniach. Smacznego :) Artykuł Ziemniaczane drożdżówki kokosowe pochodzi z serwisu
Mienta blogtymczasem przeglądając blogi kulinarne wpadłem na "Blogotowanie z pasją" . I tam właśnie podpatrzyłem pomysł na owe bułeczki. Idealnie nadają się one np. do hot-dogów. A teraz już bez zbędnego gadania podaję przepis: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 20 g drożdży 3/4 łyżeczki soli 30 ml oleju 250 ml letniej wody 2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)nich cienkie wałeczki. Wałeczki powinny być właśnie dość cienkie, bo ciasto nam jeszcze na boki urośnie i przybierze właściwy kształ bułeczek. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nacinam wzdłóż przez środek ostrym nożem. Przykrywamy szmatką i znowu odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
Marder&Marder Manufacturepomyślałam o najlepszym na świecie deserze, pomyślałam o gorącej, aromatycznej czekoladzie, pysznych, kremowych, waniliowych lodach i truskawkach (oj tak koniecznie truskawki- przecież bez nich nie mogłabym żyć) Długo zastanawiałam się jak powinien wyglądać deser idealny. Metodą prób i błędów powstał on- obłędny deser czekoladowy. A że świętuje 3 urodziny bloga, pomyślałam że to odpowiedni moment, żeby i Ciebie rozpieścić(...)minuty aż do połączenia składników). Dodaj wodę i miksuj przez kolejną minutę. Masę przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (tortownica o średnicy 23 cm). Piecz ok. 55-105 minut (w zależności od piekarnika. Aż do suchego patyczka) Sos czekoladowy: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą wodą połóż miskę- tak aby nie dotykała tafli wody
Wielki apetytSałatki. Wielu z was jak słyszy to słowo, to wyobraża sobie wielką michę sałatki jarzynowej podawanej na wszystkich uroczystościach. Sama nie wyobrażam sobie imprez, świąt bez, chociażby małej miseczki posiekanych jarzyn, z jedynie słusznym majonezem kieleckim. Podczas jednej z dyskusji prowadzonych na Faceboooku, okazało się, że z sałatką jarzynową jest jak z bigosem, każda gospodyni domowa ma swój sposób(...)się, że sałatki z powodzeniem zastępują pełnowartościowy obiad a ciężkie majonezy i sosy jogurtowe można zastąpić lekkimi dresingami. Rozglądam się po blogach, śledzę przepisy i szukam inspiracji. Wszędzie alb pieczone warzywa, albo grillowane, albo mieszanina sałaty i czegoś. Czasem gdzieś przemknie przepis na sałatkę z tuńczykiem lub kurczakiem. Do tego klasyczny winegret, sosy majonezowe a w wersjach fit sosy jogurtowe
ladykitchenKiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie
W kuchni wieczoremSkładniki: na 15-20 sztuk 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada
Luźna Kuchniasama po prostu kocham pizzę i nie wyobrażam sobie życia bez niej. Na szczęście jest na to recepta - lżejsza wersja tradycyjnej pizzy, którą można jeść spokojnie bez żadnych wyrzutów sumienia. Spód jest dosyć oryginalny, ale uwierzcie, że po nałożeniu dodatków w niczym nie ustępuje tradycyjnemu odpowiednikowi. Samo zdrowie!:) Składniki (2 porcje) 2 małe cukinie (łącznie(...)wycisnąć BARDZO DOKŁADNIE nadmiar wody). Dodajemy jajka, mąkę i zmielone np. blenderem otręby i siemię. Rozprowadzamy cienką warstwę (ok.40cm średnicy) na kształt koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można ją wcześniej podgrzać, wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące). Pieczemy... no właśnie ciężko mi dokładnie określić, ile i w jakiej temperaturze, ponieważ niestety mam piekarnik starej daty, w którym wszystko
Powiedz dietom nieTen deser przygotowałam tydzień temu. Czułam się troszkę podziębiona, potrzebowałam czegoś szybkiego, łatwego, najlepiej czekoladowego na poprawienie nastroju nadszarpniętego przed silny wiatr, który rzucał mi autem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami... Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu. Z mąk razowych - pszennej i żytniej. Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi. Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki żytniej razowej; 1/4 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/4 szklanki płatków jęczmiennych; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera). Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami. Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
Gospodyni Miejskasię do tego miejsca. Choć często miewałam chwile zwątpienia, po co to wszystko? Cieszę się, że nie rezygnowałam. Bycie tutaj w pewien sposób przynosi mi szczęście. Dziękuje wam, bo bez was, nie było by tego miejsca. No, tak jak zwykle w takie dni musi coś nie wyjść pierwszą próbę tych placków można było porównać raczej do jakiś wiórów(...)dziękuje wam za to, że jesteście. :) Przepis: 15g mąki kokosowej 45g mąki pełnoziarnistej jajko zmiksowane 3/4 banana 70ml mleczka kokosowego/mleka* łyżeżka wiórek kokosowych szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. coś do posłodzenia Mokre składniki miksujemy ze sobą. Wlewamy do suchych i smażyy na rozgrzanej patelni. *dałam
More food, love and dreamsszkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych ziemniaków ( bez dodatków) 3/4 szkl. cukru pudru szczypta soli cukier waniliowy + 1 jajko na glazurę Mąkę ( zacząć od 3 i 1/2, w razie potrzeby potem dodać dodać nieco więcej) przesiać do dużej miski, dodać(...)łyżeczkę nadzienia ( najlepiej twardą marmoladę) i zwinąć ku węższej części.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Delikatnie przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 35 minut.Przed pieczeniem wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec w 180*C przez około 18 minut
Moje domowe kucharzeniemąki tortowej 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli 30 dag świeżych drożdży (drobno pokruszonych) łyżeczka cukru pół cebuli (bardzo drobna pokrojona) ząbek czosnku oliwa 3 pomidory z puszki (całe bez skórki) 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Skworcu (w zależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska rucola twardy ser (np. Mimolette) 4 plastry pomidora(...)ciasto (jest bardzo aromatyczny więc nie musi być go dużo) posypujemy startą mozzarellą, układamy pomidora i szynkę parmeńską. Wstawiamy do piekarnika na 200st i obserwujemy jak pizza się piecze (ciasto jest cienkie, więc nie musi spędzać dużo czasu w piekarniku). Gdy jest już gotowa wyjmujemy z piekarnika i posypujemy rucolą i pokrojonym w cienkie plasterki (chipsy) serem. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiKiedyś przygotowywałam słodkości przynajmniej raz w tygodniu i na moim blogu więcej było ciast czekoladowych, serników i różnorodnych deserów niż dań wytrawnych. Teraz jest na odwrót. Zamiast typowych słodyczy piekę ciasteczka owsiane albo bakaliowe, albo podjadam po prostu bakalie:) Jak trafiłam na przepis u Rodzynki na energetyczne kulki , to sobie przypomniałam, że podobne kulki, tylko bardziej bakaliowe kiedyś robiłam(...)migdały zmieliłam i wymieszałam z miodem i przyprawami. Z masy lepiłam kulki (tradycyjnie przy takich masach używam rękawiczek lateksowych i sprawdzają się świetnie) i obtaczałam (z dużą trudnością i bez zadowalającego mnie efektu) w sezamie. Wyszło tylko 12 kulek, a jedną zjadłam jeszcze w trakcie pracy, bo taka byłam ciekawa jej smaku;) Następnym razem zrobię z podwójnej porcji
Zdrowa Kuchnia SowyPyszne,lekkie, idealne na lato ciasto rabarbarowo-truskawkowo. W smaku doskonałe, idealne połączenie składników:) Znalezione tutaj . Składniki na kruche ciasto : 1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej
Smaczne Zdroweczekolade, a ja lubie je obydwie. Nie moglam sobie wiec odmowic takiej przyjemnosci. Przepis znalazlam na francuskim blogu Amuses bouche i przyznam, ze gdy zobaczylam zdjecia owej tarty przepadlam bez reszty. Wyobrazilam sobie smak, cp patrzac na zamieszczone na blogu fotki nie bylo wcale takie trudne i juz nastepnego dnia zajadalam sie przygotowanym wlasnorecznie wypiekiem. Od tamtej pory(...)odstawiamy na pol godziny do lodowki. Dobrze schlodzone ciasto wkladamy miedzy dwa kawalki foli i walkujemy na okragly placek. Wykladamy nim natluszczona foremke do tart. Obciazamy ciasto fasola i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Autorka przepisu radzi by po wylozeniu foremki ciastem schlodzic je jeszcze przez 20 minut w lodowce. Piekac ta tarte
Przysmaki Karolkijestem na szaszłyki z piekarnika . Nigdy nie będą takie jak z rożna ale i tak pyszne . Czas : 1 ,5 godziny + 12 godzin w maceracie Składniki : 40 dag schabu bez kości 30 dag słoniny ( lub tłustego boczku ) 4 duże cebule 2 mini kostki czosnkowe Knorra 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka(...)szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie . Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką go pokroimy .Trzeba po prostu po pewnym czasie sprawdzać
Buniabaje w kuchni