naprawdę jest to najlepsze kruche ciasto jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić i jeść. Daje się bardzo cieńko rozwałkować, nie kruszy się podczas zawijania, a ze ścinków można bez problemu uformować kulkę i ponownie rozwałkować, co pozwala wykorzystać każdy gram ciasta. Z pomocą przyszła mi ukochana Pani Krysia (po raz kolejny zresztą), od której dostałam przepis. Zadaję sobię sprawę(...)najmniej dotyciach ciasto dłońmi. W zależności od wprawy po 10-15 minutach ciasto zacznie samo formować się w kulę, wtedy dopiero zagnieć je dłońmi, owiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na 15 minut. Olej kokosowy tężeje znacznie szybciej niż masło, po dłużczym czasie będzie jak kamień i będzie trzeba trche odczekać, aby dało się rozwałkować
greenscarfbiałą czekoladą z dodatkiem migdała polecam Wam nie tylko na Święta, ale również na inne uroczystości. A jeśli macie czasem ochotę podogadzać sobie i swoim bliskim tak po prostu, bez konkretnej okazji, gwarantuję, że będą one jednym z lepszych wyborów Są pyszne i delikatne. Słodyczy nadają im powidła śliwkowe i biała czekolada. Posmak orzechów, jak również migdała jest wyczuwalny(...)Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie. Wykrawamy okrągłe, małe ciasteczka. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-11 minut. Gotowe ciasteczka ostrożnie przekładamy na kratkę. Przestudzone ciasteczka przekładamy powidłami śliwkowymi (smarujemy jedno ciasteczko
Smaki Na Talerzualbo nie. Ja podchodziłam do niego z dystansem ale powoli coraz bardziej przekonuje mnie to warzywo i coraz częściej wykorzystuję je w kuchni. Na przykład na taki szybki obiad bez mięsa. Kasza, trochę cebulki, kilka przypraw i oczywiście ser - i mamy obiad lub kolację z głowy :) Składniki na 2 porcje: 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem i szczyptą cynamonu. Bakłażany osuszyć, ułożyć na blasze i napełnić farszem. Na dno naczynia wlać około 1/2 szklanki wody. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Następnie na każdą połówkę bakłażana rozłożyć kawałki mozzarelli i dalej zapiekać, aż ser się rozpuści a warzywa zmiękną. Przed podaniem posypać posiekaną
My simple kitchenciasta . Składniki: 500 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła 1 szklanka mleka 3 jajka 40 dag drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii 650 g czereśni (bez pestek) 4 łyżki cukru pudru + odrobina do posypania Szczypta soli Sposób przygotowania: Na początku wydrylowane czereśnie mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru. Następnie odstawiamy je na 15 minut(...)tego również roztopione masło. Ponownie całość ugniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny). Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na całym cieście wykładamy przygotowane czereśnie. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Następnie wkładamy do niego blachę z ciastem i pieczemy przez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneciasto parzone – karpatka Określenie „ciasto parzone” pochodzi od sposobu wykonania ciasta. Mąkę wsypujemy do gotującej się wody z tłuszczem i „zaparzamy” ją w wysokiej temperaturze. Ciasto parzone przygotowywane jest bez cukru, ma więc bardzo różnorodne zastosowanie, ponieważ samo w sobie nie ma wyraźnie określonego smaku. Dlatego przepis podstawowy ma zastosowanie w niezmienionej formie, we wszystkich rodzajów wypieków z ciasta(...)minut. Jeżeli pieczemy karpatkę ciasto podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki Jeżeli pieczemy eklerki lub ptysie ciasto nałożyć do szprycy z końcówką, zależnie od rodzaju ciasta, wyciętą w gwiazdę lub z okrągłym otworem. Wykonując ptysie należy wycisnąć na blasze małe kulki, na eklerki – sztabki, groszek ptysiowy, małe kulki wielkości soczewicy. Niskie wypieki piec na środkowym poziomie, wysokie
Podstawy Gotowaniamasy jajecznej dodaj delikatnie mieszając startą dynię oraz mąkę z dodatkami, całość wymieszaj do połączenia łyżką. Formę wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, boki posmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem, lepiej się przyklei. Wlej ciasto dyniowe. Piecz ok. 40 minut do suchego patyczka w temp. 180 C (grzanie góra plus dół, środkowa półka). Po upieczeniu lekko uchyl drzwi(...)szklanką wrzątku, dobrze wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny, odstaw na bok do ostygnięcia. Następnie do ostudzonej galaretki wmieszaj serek mascarpone, zrób to trzepaczką kuchenną lub łyżką, tak by dobrze połączyć, bez grudek. Odstaw do lodówki na czas ubijania śmietanki 30%. W osobnym nieco wyższym i suchym naczyniu ubij na sztywną dobrze schłodzoną śmietankę 30% z dwiema łyżkami cukru i śnieżką
Zasmakuj KuchniPuszyste domowe bułeczki o pięknym złocistym kolorze, bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnymi ziołami i aromatycznym czosnkiem. Jest to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki i doskonały przysmak w piknikowym koszyczku niezbędnym podczas rodzinnych wyjazdów. Składniki: 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 40g margaryny 6g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli morskiej 300ml ciepłego(...)praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kulek, uformować z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Bułeczki ułożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie przez środek każdej bułeczki wykonać głębokie nacięcie, wypełnić ziołowym farszem, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. 4. Gotowe bułeczki wstawić
Szalona Kuchnia Ewelinykuchni? Ja właśnie miałam taki dzień. Marzył mi się mały kawałek domowego ciasta, ale za nic nie chciało mi się nic robić. Nie miałam ochoty na szukanie przepisów, pieczenie z wielu składników czy też ich skrupulatne odmierzanie. Miało być szybko, krótko i lekko. Wtedy przypomniałam sobie, że gdzieś kiedyś w telewizji słyszałam o “ szybkim biszkopcie na piątkę(...)foremki. Dorzuciłam kilka pokrojonych na kawałki śliwek, które od razy zanurzyły się w cieście i upiekłam. Ponieważ ciasto biszkoptowe lubi bitą śmietanę (a ja chciałam i lekko, i bez roboty), to wymyśliłam, że poleję upieczone ciasto jogurtem wymieszanym z syropem z agawy. I tak o to powstało “ Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową
Moja DelicjaWami przepisem na pyszne czekoladowe ciasteczka bez mąki, jajek i mleka - dokładny przepis znajdziecie tutaj . A przy okazji wpadłam na pomysł zrobienia zdrowej wersji tortu, który również będzie bez mąki, jajek i laktozy. Muszę się przyznać, że to był kolejny z moich eksperymentów i sama do końca nie wiedziałam co mi z tego wyjdzie. Jednak teraz mogę śmiało(...)wraz z masłem orzechowym blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy syrop i ponownie blendujemy. Dodajemy wiórki, słonecznik oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy na do wystudzenia. Krem W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy
Health-Fit-LifeWitajcie :) Nie znam takiej osoby która pogardziła by kawałkiem sernika. Dzisiaj taki prosty przepis bez ciasta kruchego którego nie cierpię w sernikach a na herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami, o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują. Ciasto jest lekkie i delikatne, do niedzielnej(...)krem, następnie wyłożyć do miski.Dodać,serek waniliowy, budyń i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do sera, mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód w herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wyłożyć ser. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika
Sama słodycz i szczypta chilikoloru mniam mniam mniam już byłam blisko, sięgnęłam po portfel i zamarłam 4,70 za malutkie kółko z dziurką!! No way!! Jestem chytruską, to fakt ale bez przesady. Po pierwsze taki pączuś, to mi tylko wejdzie w szpary w zębach! Ani się najem ani posmakuje, musiałabym z 10 kupić. Postanowiłam, że zrobię sama(...)Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki . Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W bloku takie miejsce znajduję przy kaloryferze a w domu na wsi na piecu kaflowym. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, rozwałkować z miłością ( delikatnie a nie jak ciasto na kluski)na ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka a kieliszkiem w środku
pieprzny smaczekcieszy podniebienia jak pyszne ciasto, tym razem jest to piernik z jabłkami z dodatkiem bakalii. Niby pospolity i znany a jednak inny – bez jajek. Piernik z jabłkami to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje. składniki na tortownicę 26 cm 1,5 szklanki jabłek prażonych 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki orzechów(...)całość dokładnie łaczymy za pomocą łyżki, ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Do tortownicy lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy masę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st C. a po upieczeniu studzimy w piekarniku.Wystudzony piernik oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Piernik z jabłkami + film pochodzi z serwisu Smakowite
Smakowite Daniadokładnie oczyszczamy z odstających strzępków skóry, kości i chrząstek. Skórkę osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem, lekko solimy, pieprzymy. Kurczaka układamy na blasze skórą do góry i wkładamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy w wysokiej temperaturze na drugim poziomie od góry do czasu aż skórka się zezłoci – kurczak nie ma się upiec, jedynie szybko przypiec z wierzchu. Podpieczonego kurczaka przekładamy do garnka. Żeberka(...)pojedyncze fragmenty – ale nie na pył. Cebulę zostawiamy w łupinie, kroimy ją na ćwiartki z piętką, żeby się nie porozpadała, lub na połowy. Wrzucamy do garnka suszone grzyby – bez wcześniejszego namaczania. Dodajemy ostrą suszoną papryczkę w całości, zalewamy zawartość garnka 2,5 litra zimnej wody (używam źródlanej), wlewamy oba sosy sojowe. Stawiamy garnek na średni ogień i zagotowujemy
Karo in the KitchenOceń Zapisz przepis Drukuj placki z ciecierzycy (6 placków o średnicy 18 cm) 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g) 2 łyżki przyprawy do pizzy (najlepiej bez soli) 1 łyżeczka soli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 350 ml wody (jeśli ciasto nie rozprowadza się gładko na patelni, dolej więcej wody) 1 łyżeczka oleju(...)dodaj odrobinę wody do uzyskania rzadszej konsystencji (tak, żeby można było swobodnie posmarować nachosy). Posmaruj górną część placka za pomocą pędzelka. Następnie przełóż trójkąciki na blaszkę z papierem do pieczenia (przyprawami do dołu) i posmaruj kolejnego placka. Kiedy zapełnisz całą blaszkę, posmaruj wszystkie trójkąty naraz z drugiej strony. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz kilka minut
Powiedz dietom niepyszne ciastka na bazie mąki owsianej z dużą ilością bakalii. Dodatek sezamu sprawia, że mają one charakterystyczny smak, który warto spróbować. Idealnie nadają się na podwieczorek lub drugie śniadanie. Bez problemu można je zapakować i zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. To moim zdaniem świetna alternatywa dla sklepowych ciasteczek. Zdrowe bo domowe oraz dodające energii. Dzięki bakaliom bardzo(...)oczyszczoną. Kolejno dodajemy bakalie oraz sezam i słonecznik. Na koniec dodajemy wodę lub mleko i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy oraz posypujemy jeszcze sezamem i słonecznikiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 min (do suchego patyczka). Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto dzielimy na prostokąty
Health-Fit-Life