bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2535/3453)

Pasztet z indyka i wędzonego boczku 229

Składniki: 350 g mięsa z piersi indyka (bez skóry i kości) 250 g boczku wędzonego (bez skóry i chrząstek) 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 cebula 2 jajka 1 sucha kajzerka 600 ml wody 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju (+ olej do natłuszczenia formy) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania(...)wbijamy jajka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Formę keksową smarujemy olejem i przekładamy do niej masę. Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut

Qchnia po prostu
Jogurtowe placki ze skyrem i frużeliną owocową 167

naturalnego. Charakteryzuje się kremową konsystencją, dużą ilością białka i ma 0 % zawartości tłuszczu. Polecam go stosować do wypieków, do naleśników albo jako bazę do deserów. Jest niezawodny i smaczny, bez zbędnej słodyczy. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Placuszki ze skyrem i wi\u015bniami","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/placuszki-z-wisniami.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/placuszki-z-wisniami-500x500.jpg(...)ekologicznego chowu","300 g skyru z Pi\u0105tnicy","3 \u0142y\u017cki cukru brzozowego","50 g m\u0105ki orkiszowej","30 g mielonych migda\u0142\u00f3w","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia","50 ml oleju do sma\u017cenia","100 g wi\u015bni odpestkowanych","3 \u0142y\u017cki cukru","3 \u0142y\u017cki soku z cytryny","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki ziemniaczanej"],"recipeInstructions":[{"@type

ProstePesto.pl
Pieczony, smażony czy grillowany – jak najlepiej przyrządzać łososia? 135

Łosoś zalicza się do tłustych ryb morskich, po które powinniśmy sięgać regularnie, najlepiej przynajmniej raz w tygodniu. Jest też produktem o wyjątkowo wysokiej wartości odżywczej, nie bez powodu uznawanym za bardzo zdrowy. Pytanie zatem nie brzmi zatem „czy”, ale raczej ¬– „jak” przyrządzać łososia? Pierwszym krokiem do zrobienia smacznej i zdrowej potrawy jest wybór ryby pochodzącej z dobrego źródła, takiej(...)czego powstają szkodliwe substancje. Istotny jest również sam rodzaj użytego oleju – powinien zawierać jak najmniej nienasyconych kwasów tłuszczowych i mieć wysoką temperaturę dymienia. Najlepiej wybrać olej rzepakowy lub ryżowy. Pieczenie Pieczenie jest alternatywą dla smażenia, powszechnie uważaną za zdrowszą, gdyż zwykle nie wymaga dodatku tłuszczu. Jednak z przyrządzaniem jedzenia w piekarniku wiążą się podobne zagrożenia, jak w przypadku

jakszef.pl
Gofry gryczane z komosą ryżową 160

niej pyszne chleby , naleśniki , placki , kopytka czy gofry. Podane z domowymi powidłami – niebo w gębie! Dzisiejsza wersja wzbogacona jest w komosę ryżową i proso, przygotowana na mleku roślinnym, bez jajek. Danie wegańskie. PRZEPIS GOFRY GRYCZANE Z KOMOSĄ RYŻOWĄ Składniki: 3 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka kaszki z komosy ryżowej i prosa 4,5 – 5 szklanek mleka roślinnego(...)mieszamy do uzyskania gładkie konsystencji. Ciasto musi być dość gęste – gęściejsze niż naleśnikowe ale nadal lekko płynne. Potem rozgrzewamy mocno gofrownicę. Następnie do gofrownicy wylewamy porcje ciasta i pieczemy gofry. Jeśli chcemy by pozostały chrupiące, studzimy je na kratce, jeśli chcemy by były miękkie studzimy na talerzu, desce czy innej płaskiej powierzchni by zaparowały. Artykuł Gofry gryczane z komosą

Dorota Smakuje
Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie) 131

Ksylitol i 400ml mleka zagotować w garnku. 2. 100ml mleka i budyń wymieszać. 3. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania budyniu bez grudek. 4. Budyń przykryć i odstawić na bok. KRUSZONKA 1. Mąki wymieszać razem. 2. Olej, syrop, ksylitol i 2 łyżki wody podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia kryształków. 3. Suche składniki(...)środek drożdżówek nakładać budyń lub masę makową oraz dowolne owoce. 7. Znów odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły. 8. Na koniec posypać drożdżówki kruszonką. 8. Piec w 170’C ok 20-25 minut (do zarumienienia

Candy Pandas
Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem / Quick Potato and Tuna Casserole 167

beszamelem / Quick Potato and Tuna Casserole Dziś na obiad poleca się szybka zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem . Przy minimum składników i czasu możecie przygotować pyszne, błyskawiczne danie bez mięsa . Aby nasza zapiekanka ziemniaczana z serem i tuńczykiem była rzeczywiście szybka , musicie wcześniej ugotować ziemniaki. Ja zawsze robię to wieczorem, nie obieram ziemniaków, gotuję je w mundurkach. Później(...)groszek, brokuły albo paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce, w końcu o to chodzi w zapiekance, prawda? Zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem to łatwy obiad bez mięsa dla początkujących. Podajcie ją z surówką lub sałatą. Polecam, smacznego:) Zobaczcie też, jak przygotować najlepszą ZAPIEKANKĘ GYROS - FILM TUTAJ Przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z serem, tuńczykiem

Lekcje w kuchni
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 189

placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” :) i ekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków o grubości ok 1 cm i średnicy(...)zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast z jogurtem lub solo. Placki

moj przepis na
Domowe nuggetsy z dorsza 252

Nuggetsy zwykle kojarzą się nam z kurczakiem w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu. Dziś chciałbym Wam pokazać przepis na odrobinę inne danie – zdrowe nuggetsy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marchewkowe fit ciastka z czekoladą 175

Ciasta się przejadły moim Miśkom, wiec wracam do do niedzielnego wypiekania ciastek. Te dzisiejsze są przzyjazdne osobom z wrażliwymi jelitami: nie mają dodanego cukru, są na mące owianej czy bez glutenu. Miękkie, lekko wilgotne i słodnie, czyli ciacha idealne. Składniki na około 16 sztuk dużych ciastek: około 200 g mąki (u mnie była to owisiana) 100 g oleju(...)będzie zbyt lepka/rzadka możesz dodać łyżkę.dwie mąki lub płatków owsianych. Porcję ciasta nabieraj dużą łyżką, w dłoniach uformuj kulki i rozpłaszaj je dłonią na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Piecz ciastka w temp. 180 C przez około 25 minut. Udekoruj (lub nie) wedle uznania. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA       Artykuł Marchewkowe fit ciastka z czekoladą pochodzi

greenscarf
Keto zapiekanka dyniowa (Paleo, LowCarb) 196

dzieła! Keto zapiekanka dyniowa Pyszna keto zapiekanka dyniowa to rewelacyjny pomysł na rozgrzewające śniadanie! Co nie oznacza oczywiście, że nie sprawdzi się podczas innych posiłków. Zresztą bez względu na porę dnia smakuje wyśmienicie! Dania Przekąska , Śniadanie Kuchnia Amerykańska Keyword boczek , dynia makaronowa , zapiekanka Porcje 3 porcje Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 25 minut Składniki 50 g boczku(...)Rumiany boczek i chorizo wymieszać z miąższem dyni makaronowej, po czym dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać dodając także ser pecorino. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub niewielkiego prostokątnego naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (funkcja góra + dół) do zrumienienia (ok. 20 - 25 minut). Najlepiej serwować gorące. Pozostałe informacje Przybliżona wartość

Modern Cave Girl
Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami 274

Bożego Narodzenia nie ma bez pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. I nie, nie pieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty i gotowanych suszonych grzybów i na zupę grzybową i na farsz, kojarzy mi się zapachowo Boże Narodzenie. paszteciki z kapustą i grzybami Tak jak kiedyś wam pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój(...)trochę drożdżowe, dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki. Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi z mięsem .  Co prawda ciasto nie wymaga w ogóle wyrastania, ale w tym wypadku odstawiłam je na 15 min. Polecam zrobić paszteciki już teraz i zamrozić, dzięki czemu

Mieszam w Garnku
Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi 178

Gryczany chlebek bananowy Bezglutenowy chlebek bananowy Tradycyjny chlebek bananowy Gryczany chlebek z żurawiną Dziś prezentuję Wam wersję idealną dla osób, które unikają cukru (i przy okazji robią wyzwanie Grudzień bez cukru – tak to ja :D). Nie ma w nim żadnego słodzika, całą słodycz zapewniają mu banany, dlatego dobrze jeśli będą bardzo dojrzałe Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi(...)wodę gazowaną. Całość roztrzep widelcem lub trzepaczką. Do masy bananowo – jajecznej dodaj mąkę, sodę oczyszczoną oraz posiekane orzechy włoskie. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią masę, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 35 – 40 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Bezglutenowy chlebek bananowy

365 dni dookoła kuchni
Klopsiki mięsne z puree z czerwonej soczewicy 227

Ostatnio nie miałem pomysłu na szybki obiad, w lodówce była mielonka - na pierwszy rzut oka mielonka to trzeba zrobić mielone hehehe ale miało być coś prostszego, bez mozolnego stania przy patelni i smażenia góry kotletów :) no i szybka decyzja zrobię małe klopsiki zapiekane w piekarniku. Jak postanowiłem tak zrobiłem, a że żona chce teraz odżywiać się bardziej(...)czosnkiem - doprawiamy opcjonalnie sola i pieprzem - puree gotowe (uwaga wychodzi BARDZO CZOSNKOWE - jeśli ktoś nie lubi można go pominąć :)). Wyjmujemy zamarynowane mięsko i formujemy klopsiki - wielkość dowolna, ja przed pieczeniem obtoczyłem je lekko w bułce tartej wyszły chrupiące - można tą opcje pominąć i wyjdą bardziej delikatne. Pieczemy max pół godzinki w temperaturze 200 ° C opcja termoobieg - pod sam koniec

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Galette z porzeczkami i agrestem 219

Dawno nie miałam takiej leniwej niedzieli – bez budzika, bez przymusu pobudki o określonej godzinie, z możliwością leniuchowania w łóżku i oglądania ulubionych seriali. Chyba potrzebowałam takiej chwili dla siebie. Ten tydzień był wyjątkowo trudny, a zarazem pełen wrażeń i nowych doświadczeń. W tym tygodniu odpuściłam też trochę treningi, żeby organizm mógł trochę się zregenerować. Mam nadzieję(...)powstało gładkie i elastyczne ciasto. Odłóż je na 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku okręgu rozsmaruj dżem porzeczkowy, tak aby zostawić ok 2 cm od brzegu ciasta. Na dżem wyłóż pokrojone w plastry morele, obrany agrest i porzeczki. Brzegi ciasta zagnieć

365 dni dookoła kuchni
Tarta truskawkowa z panna cottą 256

lodówki na 30 minut. Piec z obciążeniem (na ciasto wyłożyć np. papier do pieczenia i wysypać fasolę, ryż albo specjalnie szklane kulki do pieczenia) przez ok. 15 minut. Zdjąć obciążenie i piec dalej ok. 7-10 minut aż spód będzie wypieczony. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Do małego garnuszka włożyć pierwszą porcję żelatyny, zalać 2-3 łyżkami(...)pierwszą. Truskawki mieszamy w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny, zagotowujemy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się owoców. Masę truskawkową przecieramy przez sitko i dodajemy do musu (bez pestek i miąższu) rozpuszczoną żelatynę. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Na gotową masę panna cotta wyłożyć pierwszą porcję truskawek – ściśle obok siebie. Polać tężejącą masą truskawkową i odłożyć

Pociąg Do Kuchni
Batoniki bounty- zdrowo i na temat 231

wyłącznie z pełnowartościowych i pożywnych składników, więc nie musicie się martwić o to, że spożywacie zbędne kalorie. Ten batonik dostarczy Wam cennych minerałów i tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez obaw możecie zajadać się nimi sami, lub podawać je swoim małym szkrabom. Ponadto przygotowanie batoników zajmuje tylko chwilę. Do dzieła! Składniki (wychodzi ok 16 batoników): 1/2 szkl surowej kaszy(...)łyżkę oleju kokosowego (lub masła) i 4 łyżki syropu klonowego/miodu. Spróbuj i zobacz czy masa jest wystarczająco słodka. Rozgrzej piekarnik do 180*C na termoobiegu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę formując łyżką prostokąt. Piecz 15 min w 180*C na termoobiegu. Zostaw jeszcze w wyłączonym piekarniku na 5-10 min. Przygotuj POLEWĘ : 4 czubate łyżki oleju

Smiling Shrimp
Tort urodzinowy mocno czekoladowy 204

mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tempetarurze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu(...)cukru Wiśnie umyj, osącz, oderwij ogonki i wydryluj nad głębokim naczyniem, aby spływał do niego sok. Następnie przełóż owoce do rondla i zasyp cukrem na noc. Nazajutrz smaż bez dodatku wody. Część syropu możesz odlać do butelek i pasteryzować, a w reszcie smażyć wiśnie na bardzo małym ogniu, nie mieszając, jedynie potrząsając rondlem. Podczas smażenia będzie wytwarzała się pianka

ClauditteMissCooking
Zapiekane filety rybne - prosto, zdrowo, pysznie :) 221

Przepis ten wykorzystywałam już kilkakrotnie. Tak upieczona ryba wychodzi przepyszna! Soczysta i bardzo smaczna, kompletnie nie sucha i bez smaku. Masło klarowane to istotny składnik, dlatego nie zamieniajcie go na inny rodzaj tłuszczu. Masło nadaje pysznego smaku i aromatu, choć w przypadku tego drugiego dużą rolę odgrywa także rozmaryn, którego czuć od razu po otwarciu piekarnika. Myślę, że taka(...)każdą warstwą połóż odrobinę masła klarowanego, kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawy.  Na wierzchu ułóż świeżą gałązkę rozmarynu. Możesz użyć także wersji suszonej albo pominąć ten składnik. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 20 minut pod przykryciem

Zdrowie na języku :P
Najprostsze wegańskie trufle „karmelowe” 230

klejących) 50 g gładkiego masła orzechowego, np z nerkowców, migdałów, ewentualnie orzechów ziemnych (bez dodatku cukru czy utwardzanych tłuszczów) około 60 g czekolady z min. 70% zawartością kakao, bez białego cukru około 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli + odrobina gruboziarnistej soli do ozdobienia trufli (opcjonalnie) szczypta chilli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 – 2 łyżeczki wody Daktyle pokroić na ćwiartki(...)kąpieli wodnej, odstawić do zgęstnienia (gęściejsza czekolada pokryje trufle grubszą warstwą). Odrywać niewielkie porcje masy, formować kuliste trufle. Trufle maczać w czekoladzie, odkładać na kratkę lub papier do pieczenia do zastygnięcia. Każdą truflę można posypać kilkoma ziarnami soli. Smacznego! Masę na trufle można wykonać również przy pomocy ręcznego blendera. Należy wówczas daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około

Even Better Food
Mini pizza w 4 smakach 250

odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie przez około 15 minut. Następnie dodać resztę(...)części i uformować małe spody. Na każde 4 spody, wykładamy 3 sosy pomidorowe i farsz szpinakowy, starty ser żółty oraz odpowiednie dodatki. Piec 15 minut w 220 stopniach. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Wlać drożdże do reszty składników 3. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia 4. Podsmażyć cebulkę

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik kawowy 224

wszystkich sernikożerców. Tym razem sernik o smaku kawy z delikatną polewą śmietanowo-kawową o aksamitnej konsystencji ptasiego mleczka. Rozpływa się w ustach! Specjalnie zrobiłam bez spodu, aby niepotrzebnie nie jeść zbędnych węglowodanów i nie zaburzyć smaku sernika. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)piekarnika nagrzanego do 150 st.C na 45 minut. • Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z cukrem i kawą mieloną. • Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik

To co kocham
Żurawina z miodem i kolendrą 176

poprzedniej z jabłkami i sokiem cytrynowym, bo to zupełnie inny smak. I obie są doskonałe, trudno mi wybrać smaczniejszą. Ta będzie idealna do pieczonego łososia lub dowolnego sera. Składniki: • 1 kg żurawiny • 300 g cukru • 2 łyżeczki nasion kolendry • 1/2 łyżeczki soli • 5 łyżek płynnego miodu • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej • sok z 1 cytryny(...)pogotować. • Umieścić gorącą żurawinę w słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pod kocyk, do czasu aż wystygną. Ja używam słoiczków umytych w zmywarce, bez wyparzania i gotowania. Nie ma potrzeby pasteryzowania żurawiny

To co kocham
Brownie jaglano-bananowe 220

Brownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć(...)gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około 50-55 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia (powinno być wilgotne ale nie lejące

Bullio
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 455

garnek na prąd, jednakże od zwykłego "garnka na prąd" wyróżniają go temperatury gotowania - niska, wysoka i podtrzymywanie ciepła. Niska temperatura około 70*C służy do powolnego, długiego gotowania. Mięso pieczone w tej temperaturze przez 10 godzin jest kruche, soczyste i obłędnie pyszne, ciężko odtworzyć ten smak w piekarniku. Drugi stopień ciepła, to wysoka temperatura ok. 120*C do szybszego duszenia(...)wolnowaru Wskaźnik pracy urządzenia Nieślizgające się nóżki Garnek o pojemności 3,5 litra jest idealny do przygotowania obiadu dla czteroosobowej rodziny czy też zapasu mięsa do tortilli na imprezę. Bez problemu upiekłam w nim 2,5kg łopatę wieprzową i po 12 godzinach wolnego gotowania, idealnie się listkowała i była soczysta. W wolnowarze możemy przygotować różne posiłki, nie tylko wolnopieczone

Gotowanie i blogowanie
Zupa pomidorowa na zimno i... wspomnienia z wakacji 201

łyżka sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory włożyłam  do miski, zalałam gorącą wodą. Po chwili tę wodę odlałam  i wlałam zimną. Teraz już mogłam bez trudu zdjąć skórkę z pomidorów. Pomidory pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek posiekałam i przełożyłam do pomidorów. Wszystko zmiksowałam blenderem. Przetarłam przez sito i doprawiłam cukrem,  sokiem z cytryny, solą(...)Wystarczył jeden dzień, żeby się "przepakować" i dalej w drogę. A to kilka wspomnień z moich tegorocznych wakacji... Nad morzem.... ... i w górach.... Już niedługo zacznę na nowo piec, gotować... a ten przepis pochodzi z "przechowalni". To jest naprawdę pyszna zupa. Jeszcze jest ciepło, jeszcze można taką zupę zaserwować. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli

Kuchnia u Krysi
Kolorowa zapiekanka z kurczakiem lub z samymi warzywami 216

zapiekanka jest pyszna zarówno z kurczakiem jak i bez. Jest to duża porcja, wykarmiłam 6 osób i jeszcze mi zostało. Małe ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Brokuł i kalafior rozerwać na małe kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki(...)razem z natką pietruszki, wymieszać. Do dużej blaszki wrzucić warzywa, delikatnie wymieszać i polać sosem. Można dodatkowo lekko posypać serem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C- 230C i piec 15-20 minut. Nie przykrywać. Wersja z mięsem, rozgrzać olej, piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki . Doprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na patelni. Nie zbyt długo, żeby nie były suche

Kuchnia Pokoleń
Kotlety mielone tradycyjne 263

Najzwyklejsze, najprostsze, bez specjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku(...)mało soli lub pieprzu. Z masy mięsnej formować małe kotlety i smażyć na oleju (lub smalcu). Kotlety można również upiec w piekarniku - należy je włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do chwili, aż nie będą już surowe (czasem 15 minut, czasem 30 minut, zależy od piekarnika i temp.). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
HIT ŚWIĄT! FIT MAKOWEIC- bez niczego! 107kcal 215

Wigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży  No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE!  1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon(...)odsączone) jabłka, kaszę, przyprawy i słodzik (dosłodzić w razie potrzeby) wymieszać. 4. Do ubitych białek dodajemy po łyżce ''masy makowej'' (mikser na 1). 5 Masę przelej do SZCZELNEGO! naczynia. PIECZ W ROZGRZANYM PIEKARNIKU DO 180* PRZEZ GODZINĘ SMACZNEGO! CAŁOŚĆ: 2150 B107 W173 T125

fitolarun.blogspot.com
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 381

placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” i ekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków o grubości ok 1 cm i średnicy(...)zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast z jogurtem lub solo. Placki

moj przepis na
"Murzyny" 175

Murzyn" jest tradycyjnym daniem na Śląsku Cieszyńskim, bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry dyngus. Jego smak trudno sobie wyobrazić, jeśli nigdy się go nie próbowało. Jest to bardzo efektowne danie, mimo iż nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Podaje się go głównie na zimno. Choć prosto(...)której ciasto w mig rośnie i nie trzeba dodatkowo go wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Kolejno rozwałkowywać i zawijać kiełbaski. Po uformowaniu posmarować wierzch "murzynów" białkiem z jajka. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. "Murzyn" to najlepsze danie na Wielkanoc. Już od Bożego Narodzenia czekam i tęsknię do tego smaku. Ciasto drożdżowe zwykle kojarzy się

Kuchnia Pani Wiosny
Serowe ciasteczka guziki 227

prostą, smaczną, ale efektowną słoną przekąskę z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV. Te solone ciasteczka guziki przygotowałam bazując na moim przepisie na kruche, serowe rogaliki bez jajek i cukru. Polecam też przepis na serowe krakersy solone. Serowe ciasteczka guziki solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu. Polecam też przepis na słodkie, cytrynowe ciasteczka guziki(...)jednak uważać, żeby nie przeciąć ciasteczek. W każdym ciasteczku robimy słomką po 2 otwory, czyli dziurki. Ciasteczka posypujemy też solą ziołową prowansalską. Nagrzewamy piekarnik do 160-170 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut, aż ciasteczka zrobią się złote. Wyjmujemy ciasteczka guziki i studzimy na kratce. Smacznego.     The post Serowe ciasteczka guziki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
5. Zupa ogórkowa 437

niby ruszyłam, lecz większość czasu spędziłam w kuchni. Ciekawe jak będzie z tym dzisiaj? Jak to działa, że im bliżej zaliczeń i sesji, tym bardziej mam ochotę coś pichcić, piec, gotować..? Niesamowite.. Już nie mogę doczekać się okresu po sesji, gdy będę miała czas spokojnie odetchnąć i wziąć za wszystkie książki, które leżą odłogiem i czekają pół roku(...)prostu    wrzucacie wszystko co tam dali) - 3 ziemniaki - 1 cebula - 10 ogórków kiszonych - Maggi, sól, pieprz (ja pominęłam, gdyż dla mnie w smaku była idealna i bez tego) - koperek świeży lub suszony (można pominąć) - do zabielenia: jogurt naturalny Pierś z kurczaka umyć, usunąć "brzydkie kawałki" i tłuszcz. Umyć i obrać wszystkie warzywa, pokroić na małe kawałeczki prócz

Be Fit Be Strong
Sztukamięs z sosem śliwkowym 178

znakomity dodatek do różnego rodzaju potraw mięsno-warzywnych." W sumie prawda, przyprawa dobrze zbilansowana. Chociaż my oczywiście musieliśmy dorzucić od siebie trochę lubczyku czy świeżego czosnku, ale nawet i bez tego byłoby nieźle. Zapraszamy zatem do przepisu. Potrzebujemy: ok. 1,25 kg łopatki wołowej 2 marchewki 2 cebule 1 por 2 ząbki czosnku 2 garście gałązek świeżego lubczyku(...)temp. 200 stopni. My podaliśmy z sosem śliwkowym wg TEGO przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką. Podaliśmy z domowym makaronem, który również zrobiliśmy

Marder&Marder Manufacture
Konfitura z czerwonej cebuli. 193

wszelakich mięs zarówno pieczonych jak i grillowanych ta konfitura jest po prostu wspaniała. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, ja robię ją z dodatkiem żurawiny, którą uwielbiam. SKŁADNIKI: 1kg. czerwonej cebuli 125 ml. czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka miodu 2-3 łyżki cukru brązowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 mały listek laurowy kuleczka ziela angielskiego łyżka masła klarowanego 1 łyżka(...)mieszając od czasu do czasu, gdy konfitura jest już wystarczająco gęsta dodajemy pieprz mieszamy i gotowe!  Konfiturę można pasteryzować i przechowywać nawet 2-3 miesiące, zaś w lodówce bez pasteryzacji około tydzień

Kuchnia Beaty
Sernik z trzema czkoladami 571

przenoszę się na piaski karaibskiej plaży, gdzie targane ciepłym, morskim wiatrem kakaowce Ciollo rodzą najwspanialsze na świecie nasiona.   Kakao, jak się bez niego obejść? Jak żyć bez topiącej się pod podniebieniem czekoladowej kosteczki? chociażby jednej w ciągu dnia? Grożono niedawno, że produkcja ziaren kakaowca, nie nadąży z zaspokajaniem zapotrzebowania światowego rynku, a czekolada i kakao powoli będą(...)łyżka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki Mała tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Herbatniki zmielić na proszek, dodać kakao oraz miękkie masło i wymieszać. Ciastem wyłożyć spód tortownicy, wstawić do lodówki na pół godziny. Ser utrzeć z cukrem dodając stopniowo

Zapiski Młodej Żony
Francuskie różyczki 213

Wystarczy kilka jabłek i ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni  wyczarujemy ciastka w kształcie różyczek 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 średnio dużych, twardych jabłek (najlepiej z czerwoną skórką) 0,5 szklanki cukru cukier puder do posypania         Jabłka nie obierając(...)palcami i układać na blasze,  ciastka na blasze delikatnie przycisnąć, aby dół się ugiął i przywarł do blachy, bo gdy ciastko będzie za wysokie to podczas pieczenia może się  przewrócić. Ciastka piec w temperaturze 180s przez ok 15-20 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Ciastka pięknie wyglądają gdy jabłko ma czerwoną skórkę

Jadło i czytadło
Batoniki owsiano-kokosowe 194

Wystarczy naprawdę kawałeczek, żeby zaspokoić słodycze na... 3 dni? :) Zufik mówi, że 2 dni pozostawione w zamknięciu na pewno będą świeże. Ja już wiem, że dłużej pozostają świeże. Nawet bez przykrycia. Dzisiaj jest czwarty dzień, odkąd zrobiłam batoniki i nadal zachowują świeżość mimo, że nie są w zamknięciu. Polecam, ale robiąc je musicie popatrzeć, jak zmienić proporcje, jeśli(...)cukier - mieszamy do rozpuszczenia cukru Do miseczki przekładamy pozostałe składniki i dodajemy masło wymieszane z cukrem - ma powstać lepka masa Masę przekładamy do formy, wyrównując powierzchnię i lekko dociskając Piec 40 minut do uzyskania złotego koloru Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia w formie, a następnie wstawiamy na pół godziny do lodówki. Dopiero potem kroimy w kwadraty  Ja zrobiłam błąd

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Klasyczne kruche ciasteczka 191

Powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody, bez tego przepisu. Prosty, klasyczny, idealny. Tak w trzech słowach mogę najprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze(...)następnie ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.   Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy   na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w 180`C przez 8-12 minut w zależności od grubości ciastek. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Żytni chlebek bananowy z pistacjami 242

Przepis jak marzenie..Kilka składników, bez miksera, bez brudzenia, szybko i przepysznie... Wilgotny, mięciutki bananowy chlebek i chrupiące pistacje... Rewelacyjny sposób na pozbycie się dojrzałych bananów, które na pewno nie raz zalegają Wam w kuchni. Chlebek można opiekać w tosterze, smak bananów staje się wtedy jeszcze intensywniejszy. Wspaniała alternatywa dla zwykłego śniadania. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 4 dojrzałe banany(...)mąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera). Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem 240

robię dość często. Lubimy naleśniki po prostu i chyba dlatego wymyślam z nich różne rzeczy :) Kiedyś pokazywałam Wam ślimaczki z serem zapiekane pod beszamelem , pamiętacie? Dzisiaj będzie inna wersja i bez sosu :) Wątrobiankę chyba zna każdy. To taki pasztet z większą ilością wątróbki, delikatniejszy w swojej strukturze, bardzo często lekko podwędzony. Pierwszy raz z naleśnikami z wątrobianką zetknęłam(...)masłem i wysypujemy bułką tartą. Pokrojone kawałki zwiniętych naleśników układamy na sztorc w foremkach. Górę posypujemy utartym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i pieczemy do zrumienienia się sera.  Podajemy gorące z ciągnącym się, albo chrupiącym serem :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe bułki do hamburgerów 222

Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate i delikatne, ale broń Boże gąbczaste. Oczywiście bułki też doskonale smakują bez mięsnych hamburgerów  :). Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga  Moje wypieki . Przepis ten umieszczam na  listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Domowe bułki(...)godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułeczkę mocno spłaszczamy dłonią.. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem  i posypujemy sezamem. Pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
C - Francuskie paluchy z serem i oliwkami 239

zamiłowaniu do ciasta francuskiego zdaje się już wspominałam. Od dłuższego czasu jego gotowa (kupiona - przyznaję bez bicia;) wersja, stanowi nieodzowny element stałego wyposażenia naszej lodówki. Można z niego w ekspresowym tempie wyczarować naprawdę wiele kulinarnych propozycji, poczynając od przystawki po danie główne i deser. Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam  nieco inną wersję smakową, którą(...)Przykryć drugą połową, docisnąć brzegi, podzielić nożem na sześć paluchów.   Posmarować je roztrzepanym jajkiem i skręcać je tworząc kształt świderków: Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez kwadrans. Można podawać   zarówno na ciepło jak i schłodzone.   Serwować z białym winem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szarlotka sypana słodzona stewią 159

Szarlotka to chyba najczęściej występujące ciasto jesienią. Nic dziwnego! Jest pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Do tego składa się z ogromnej ilości jabłek, a one

Natka Pietruszki
Kokosowe Maślane Serca 234

 Ciasteczka z cudownym aromatem masła i kokosa, pychotka. Składniki na niecałe 2 blaszki ciastek: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 g mąki

Gotowanie...to proste !
Babka jogurtowa z żurawiną 178

No i udała się kolejna babka w tak krótkim odcinku czasu Może odczarowałam moje zakalce Pamiętacie ostatnią najprostszą babkę ? Ta jest bardzo podobna, jeżeli chodzi o

Relaxtime
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej) 161

Dziś kolejna odsłona warzywnych inspiracji na dania przygotowane zgodnie z dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej. Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem, to wspaniała i

Kulinarne przygody Gatity
Pałki w miodowej bejcy z papryką – idealny obiad na niedzielę 338

Przepis mam z gazety. Składniki 8 podudzi z kurczaka 2 łyżki miodu 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyzeczka słodkiej papryki 1/3 mielonej papryki ostrej majeranek

Moje Wyroby
Domowa pszenna tortilla 410

Sklepowa tortilla, choć ułatwia życie to zawsze budzi we mnie mieszane uczucia. Patrząc na skład i wygląd placków mam przekonanie, że takie jedzenie nie może być

Dieta bez mleka
Pierogi z komosą ryżową w rosole 211

Najlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z

mecooks
Kokosanki. Przepis krok po kroku. 243

Jest taki rodzaj ciastek, na który od czasu do czasu nachodzi mnie niesłychana wręcz ochota: Kokosanki.   Klasyka polskich wypieków, królują na 

kuron.com.pl
Pierogi z komosą ryżową podawane w rosole z kaczki 258

Najlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z

mecooks
Panzanella, czyli włoski sposób na pomidorową błogość 250

Podobno za oknami w całej Polsce tak samo. Szaro, chłodno i miejscami mokrawo... W kuchni jest kilka sposobów na to, żeby taki dzień trochę rozjaśnić, ocieplić

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Burgery z bobu 204

Cześć Wszystkim! :) Z góry przepraszam za kiepskie zdjęcie...Niestety burgery były wyjątkowo oporne i nie chciały ze mną współpracować, a ponieważ poziom głodu osiągnął dzisiaj szczyt

Bez Cebuli
Racuchy z jabłkiem i bananem 196

Receptą na idealny początek dnia jest udane śniadanie. Dlatego dziś zapraszam Was do wspólnej celebracji poranka. W tym celu idealnie sprawdzą się racuszki z jabłkiem i

Fitsweet.me
Naleśniki z mleczkiem kokosowym 271

Mieliście kiedyś ambitny pomysł żeby przygotować dziecku na śniadanie coś zdrowego, pięknego i smacznego? Ja odkąd zobaczyłam przepis na naleśniki z maki kukurydzianej z mleczkiem kokosowym

Mama z miasta
Kokosanki 253

Szukając przepisu na kokosanki oczywistą opcją, żeby zapytać o radę była moja Babcia – i w tym momencie runął jeden z mitów mojego dzieciństwa, bo okazało

Ciastkozercy
Ciasteczka z ciasta francuskiego z Nutellą 207

Robiłam ostatnio tartę śniadaniową z ciasta francuskiego. Został mi spory kawałek ciasta, które świetnie pasuje również do słodkiej wersji ciasteczek. Szybkie, proste i niezawodne. 30 minut

Ania i Marcin gotują
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 248

   Domowe drożdżówki są najlepsze, a jeszcze gdy przygotowanie ich nie zajmuje nam wiele czasu, to już w ogóle bajka. Te są nie tylko błyskawiczne

Smaczne Zdrowe
Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami 396

Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami to małe babeczki przygotowane tak jak  chlebek bananowy , na bazie dojrzałych bananów. Muffiny wzbogaciłam o dodatek gorzkiej czekolady z

Smakołyki Bereniki
Brownies, czyli tort czekoladowy pięknej Magdaleny, z orzechami i migdałami, bez mąki 210

Przepis na czekoladowy Brownies dostałam od mojej najlepszej przyjaciółki Magdy, która upiekła go kiedyś na swoje urodziny. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba wtedy jadłyśmy go z

Smakowy Raj
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 467

   Bardzo fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania