się nie liczy! Dlatego tradycyjnie, jak co roku, prezentuję Wam nowy przepis na to tradycyjne świąteczne ciacho. Tym razem w wersji fit: bez glutenu, bez laktozy i bez cukru! To prosty przepis na mazurka na spodzie z mąki kokosowej z kakaową masą z suszonych śliwek (czekośliwką), kokosową polewą, przypominającą w smaku białą czekoladę, migdałami i lawendą. Bardzo(...)następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Uformuj z niej mazurek o wybranym kształcie bezpośrednio na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Czekośliwka Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odcedź i zmiksuj blenderem wraz
Food SquareChciałam zrobić ciasto bez dodatku tłuszczu (oprócz tego zawartego w śmietanie), a przez przypadek wypadło mi z głowy dodanie jajka, więc ten wypiek to kompletna prowizorka ;) Ale wyszło, i to całkiem smaczne, bardzo wilgotne, w ogóle mi nie obeschło. I wspaniale komponowało się z soczystymi gruszkami! A tak na marginesie - powiem Wam, że niedawno zapomniałam dodać do ciasta cukru(...)dość wilgotne, więc mieszanie nie sprawia trudności :) Odstawić na godzinę do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do brytfanki (27x21 cm), ułożyć gruszki, posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 min. Dodatkowo 4 gruszki Gruszki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Kruszonka 100 g masła 100 g cukru
Słodkie inspiracjebędą to sny przepiękne No i znów jeden malutki minusik za sposób podania. Wyciąganie tego przegrzebka z talerza głębokiego niczym studnia przepastna wymagało gimnastyki. Talerz – do wymiany Zupa z pieczonego buraka i ogórka małosolnego, sorbet z limony – gęsty krem w przepięknym kolorze z kontrastową łezką sorbetu z limony wyglądał bajecznie. Podobnie zresztą smakował. Połączenie nie tylko faktur i konsystencji (idealnie(...)kwaśnym sosie, a chyba nie o to chodziło. Danie z dużym potencjałem, jednak coś poszło z nim zdecydowanie nie tak. Szkoda. Makaronik, mus z czekolady i konfitury z czarnego bzu, kruszonka czekoladowa – smaczne, poprawne, ładne makaroniki. Niewątpliwego uroku deserowi nadał świeży bratek. I w zasadzie tyle. Jadłam setki takich musów i makaroników. A biorąc pod uwagę fakt, że sama przyrządzam
Kate's Kitchenpotrawy można przerwać w połowie – czyli zrobić tylko potrawkę z kurczaka z warzywami i nie zapiekać jej dalej – można ją podać potem np z ryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach. Potrawka z kurczaka(...)kurczaka z wolnego wybiegu 200 g mrożonego groszku 3 łyżki śmietany łyżka soku z cytryny sól pieprz ciasteczka: 150 g mąki ⅓ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia ⅓ łyżeczki sody 4 łyżki masła 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego szczypiorku Instructions Zacząć od ciasteczek - w misce zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać
Cooking for Emilywarzywny pasztet, pochodzący z książki "Jadłonomia". Opcja nie tylko dla wegan, polecam wypróbowanie nawet tylko mięsożernym. Pasztecik jest z nutą słodyczy niesioną przez żurawinę. Całkiem fajny na kanapkę (choć bez chleba też jest pyszny). Smacznego! :) Składniki: 2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 200 g suchej) 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 4 łyżki suszonej żurawiny 2 cebule(...)cebulę, soczewicę, kaszę jaglaną, olej, sos sojowy i przyprawy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy żurawinę. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut. Przez noc pasztet studzimy w keksówce, rano wyjmujemy i podajemy
psgotujemyPełna smaków i aromatów. Czyż połączenie boczku i jabłek nie jest idealnym? Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Świąteczne przepisy". Ryzowa salatka z boczkiem i jablkami 750 g boczku bez skóry i kości oliwa 2 liście laurowe 2 gałązki rozmarynu 3 jabłka Granny Smith 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu 4 gałązki tymianku 1 pomarańcza 300 g ryżu(...)posypujemy listkami tymianku, wlewamy sok z pomarańczy i mieszamy. Patelnię wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut. Jej zawartość powinna stać się mocno chrupiąca. W czasie gdy boczek się piecze gotujemy ryż. Odcedzamy i lekko studzimy. Do ryżu delikatnie przesypujemy zawartość patelni. Na patelnię wlewamy ocet i drewnianą łyżką odrywamy przypieczki i przesypujemy z powrotem ryz z boczkiem. Dymkę kroimy
Dzieje kuchennej Wiewióryjedyne, co upiekłam, to tort ślubny dla siostry C. I to nie dlatego, że odczułam palącą potrzebę ukręcenia czegoś słodkiego, ale dlatego, że obiecałam. Głupio byłoby się na weselu bez tak ważnego elementu pojawić... W poniedziałek jednak zdobyłam się na nie lada wysiłek, i postanowiłam zaskoczyć C. Przygotowałam pierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii(...)kalorii, proponuję odrobinę bitej śmietany. Lepiej być po prostu nie może... Gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami Składniki: (na 5 gofrów) 170 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 30 g masła 45 g miodu 150 ml mleka 1 jajko 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek dodatkowo: powidła śliwkowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo prosty przepis na chlebek a'la pita dosłownie z 3 składników, bez użycia drożdży. A że zostało mi sosu meksykańskiego z poprzedniego dnia, postanowiłam zrobić pitę nadziewaną. Pyszna przekąska, której nikt się nie oprze 😋 Składniki: Pita: 1 i 2/3 szklanki mąki 50 ml oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody sól Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki wody 1 łyżka(...)roztrzepujemy jajko z wodą. Brzegi ciasta smarujemy mieszanką jajka i wody. Przykrywamy krążki z nadzieniem pozostałymi krążkami i zlepiamy starannie brzegi, dociskając widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 20 min. Podajemy na gorąco
Kuchnia MagdaLenymoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Polecam przepis na Dietetyczne domowe Rafaello . Będąc na diecie możemy pozwolić sobie na zjedzenie takich ciasteczek : Rafaello. Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej(...)jaglanej możemy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. ( maczając dłonie w wodzie ) , lub rozkładamy masę na 2-3 cm warstwę ( jak w moim przypadku ) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. i rozdzielamy ciasto na małe kwadraciki ‚ na jednego kęsa „ Jeśli zrobimy kulki, to każdą musimy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ja posypałam kwadraciki grubo po wierzchu. Pieczemy około
Pysznosci Babci Basicukru - przy słodszym nadzieniu można dać tylko 0,5 łyżki, zaś przy kwaśnym - nawet 1,5 łyżki. Testuj, aż dojdziesz do swojego poziomu słodkości. Nie potrzeba żadnego proszku do pieczenia ani sody, wystarczy dobrze ubić białka i użyć pokrywkę przy smażeniu. Ważna jest też ilość mąki. Dla jajek małych i średnich wystarczy 2,5 łyżki, a dla większych już(...)żółtku, dalej miksując. Do piany przesiej mąkę. Wymieszaj mikserem lub ręcznie trzepaczką. Rozgrzej średnią patelnię mniej więcej 7/10 mocy palnika. Zależnie od patelni, możesz dać odrobinę masła lub smażyć bez tłuszczu, jeśli masz odpowiednią patelnię. Wylej połowę ciasta na patelnię i zmniejsz trochę ogień. Przykryj dopasowaną pokrywką. Smaż na rumiano z obu stron, tak z 1-2 minutki, odwracając
Anioszek w kuchniciasta ucierane typ 500 (krupczatka) – zapewnia świetną konsystencję ciast kruchych i półkruchych typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania sosów i zup Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się(...)błonnik i otręby. Stosuje się ją głównie do wypieku pieczywa. Mąka pszenna pełnoziarnista (razowa) typ 2000 Posiada sporo otrąb, ponieważ powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania. Używana jest do wypieków zdrowych i o wyraźnym, zdecydowany smaku. Doskonała do wypieku pełnoziarnistego pieczywa. Najlepszy efekty są jeśli zmiesza się ją w różnych proporcjach z innymi typami
Kuchnia u Krysibyłoby prawdziwej świątecznej atmosfery bez pysznego domowego ciasta, jakim jest wielkanocny mazurek. To szczególna i symboliczna potrawa, której nie może zabraknąć na polskim wielkanocnym stole. Rodzinne spotkania przy Wielkanocnym stole to czas kiedy potrawy nabierają wyjątkowego znaczenia. Smak i zapach domowych specjałów potrafi pozostać w pamięci na całe życie. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej, tortowej(...)chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego formę jaja. Z pozostałego ciasta pleciemy warkocz. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade. Kajmak: Masło siekamy na mniejsze kawałki
Podróż w kulinariawymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Przekładamy gotowe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy w blaszce na podłogę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy 2 biszkopt. Poncz do nasączenia(...)układamy pierwszy biszkopt, nasączmy połową ponczu, wykładamy całość kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączmy pozostałą częścią ponczu. Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą częścią kremu twarożkowego (bez brzoskwiń). Schłodzić. Gdy masa ładnie zgęstnieje, cały tort smarujemy połową kremu do dekoracji. Ozdabiamy dowolnie. Ja przygotowałam tort z okazji chrztu mojego synka. Oto dekoracja. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiCiasto: 200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1 jajko 60 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g botwinki bez buraczków 250 ml jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 200 g sera koziego w plastrach 2 jajka sól, pieprz, oliwa Do dzieła: Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy(...)układamy w formie na tartę lub tortownicy posmarowanej oliwą, ja używam extra virgin. Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut na złoty kolor. A jako deser proponuję koktajl truskawkowo-miętowy
Spektrum Smakuzazwyczaj wszystkim dbającym o linię wydają się być złem wcielonym. Jednak nie koniecznie zawsze musi tak być. I dzisiaj Wam to udowodnię :) Ciasto bez mąki, z kaszy, czekoladowe bez czekolady i nie zawierające w sobie kostki masła. Nie brzmi jak brownie, prawda? Ale za to tak smakuje! No dooobra, może trochę inaczej, ale nie gorzej! Ma na pewno(...)soli ~3 jajka ~50ml (5-6 łyżek) oleju rzepakowego ~1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana kremówka) ~1/2 szklanki fruktozy (lub szklanka cukru/ksylitolu) ~1/2 szklanki kakao ~łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli ciasto ma być bezglutenowe musicie użyć bezglutenowego proszku do pieczenia!) ~200-250g brzoskwiń Zagotować wodę, dodać sól i kaszę, gotować do momentu aż kasza nie wchłonie
chili & sugar