Od razu na wstępie powiem wam, że to najlepsze kotlety sojowe jakie jadłem. Zwykle – jeśli chodzi o kotlety sojowe – jemy takie coś na wzór schabowych, takie
Marder&Marder ManufactureŚwieża żurawina, to jedna z moich zimowych słabości. Uwielbiam te rubinowe, kwaśne kuleczki, które można przyrządzić na ogrom sposobów i dodać do bardzo wielu potraw. Można
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPlacuszki z cukinii to kolejny przepis z kanału na youtube: 10minutspokoju . Placki są naprawdę super! Wilgotne, zdrowe i przede wszystkim szybkie w wykonaniu:) Czas wykonania: 10
KuchniaWeDwoje.plmenu przywołuje na myśl cieplejszy klimat. I tak, po warzywnej paelli uraczyłam rodzinę pyszną zupą, która wpisała się w ten sam, bo hiszpański rodowód. Zupa nie mogła obyć się bez słodkich pomidorów oraz soczystych papryk, a treści nadały jej kąski białej ryby oraz pyszne krewetki. Całość była aromatyczna, lekka i pożywna zarazem, a smakowała tak, że wszelkie niedostatki pogodowe(...)łyżeczki kurkumy, kilkanaście nitek szafranu (opcjonalnie), czarny pieprz do smaku natka pietruszki do podania Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200°C i piec tak długo, aż brzegi papryk sczernieją (około 20 minut). Upieczone papryki od razu przełożyć do większego słoika, zamknąć i odstawić
Even Better FoodWyłóż ciasto i delikatnie odgazuj. Rozwałkuj ciasto wałkiem, aby uformować prostokąt o wymiarach 65 x 45 cm. Podczas rozciągania ciasta pomagaj sobie również rękami. Ciasto rozciągaj bez naprężania (to znaczy pracuj spokojnie, bez ściskania i gwałtownego rozciągania ciasta, aby pozostało elastyczne przez cały proces rozciągania. Zawsze rozciągamy ciasto w kierunku od środka do końców. Rozsmaruj nadzienie. Za pomocą(...)starannością i uwagą przełóż do formy. Przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na ok. 3 godziny w temperaturze 29-30°C (uwaga: wzrost ciasta nie jest jakoś spektakularnie widoczny). Pieczenie. Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C. Posmaruj wierzch rolady stopionym masłem i umieść w piekarniku. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze
Przepisy na domowy ser i chlebwyobrażam sobie zrobienia keksu, makowca czy babki wielkanocnej bez dodatku skórki pomarańczowej. Te kupowane w sklepie mają w składzie całą masę zbędnych ulepszaczy i innej chemii. Dlatego ja obok przyprawy do piernika zawsze na święta przygotowuję również skórkę pomarańczową i cytrynową – kandyzowaną, do czego i Was zachęcam. Zrobienie jej jest banalnie proste, a zapach jaki unosi się podczas robienia(...)zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną skórkę i na małym ogniu gotujemy około 30-40 minut, aż cała woda odparuje. Tak przygotowaną skórkę odcedzamy na sitku a potem rozsypujemy na papierze do pieczenia. Kiedy przeschnie wkładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy. Jest jeszcze drugi sposób, ale wymaga od nas odrobinę cierpliwości. Pomarańcze przygotowujemy w podobny sposób tylko zasypujemy je cukrem, szczelnie zamykamy
To co lubię - gotuję i polecamPrzepis na wytrawną tartę ze szparagami, cukinią oraz serem feta. Smaczny pomysł na danie bez mięsa, dzięki dodatkowi fety smak jest wyrazisty, a konsystencja kremowa. Tarta z zielonymi szparagami to smaczny pomysł na obiad lub kolację. Spód do tarty można przgotować wcześniej, a później tylko wrzucić ją na godzinę do piekarnika i mamy pyszny i zdrowy posiłek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Formę do tarty o wymiarach 28 – 30 cm wyklejamy ciastem. Tartę nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i (wysypujemy na wierzch groch lub fasolę) po to żeby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
To co lubię - gotuję i polecamJagodzianki z kruszonką - obiecany przepis 💜 lubicie? Robiliście już w tym sezonie? Z kruszonką czy bez? 🤤 Ja zdecydowanie wybieram z! :) Kruszonka pasuje idealnie do ciasta drożdżowego i świeżych, letnich owoców z których warto korzystać póki są! Składniki: 300 g jagód leśnych 400 g mąki orkiszowej typ 750 lub pszennej (podobny typ) + 2 łyżki do rozczynu i 2 łyżki(...)słodzidło i mąkę. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie, "przyjemne". Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1h. Jagody myjemy, dobrze odsączamy na ręczniku. Obtaczamy w mące. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po 1h. ciasto dzielimy na ok. 9 części. Każda część wyrabiamy w dłoniach, lekko rozciągamy. Nakładamy po dużej łyżce jagód. Łączymy boki i sklejamy. Układamy sklejeniem do dołu. Piekarnik
Czarnawisienkaskładniki 1/2 opakowania makaronu świderki ugotować i wyłożyć do pojemnika żaroodpornego ,na to dajemy 2 pęczki koperku skrojonego drobno, na całość. 2 papryki czerwone oczyścić i
Moje Wyrobypomarańczową skórką. Brakuje mi jedynie w niej orzechów, niestety nie miałam. Dałam łuskany słonecznik, który zawsze dodaję do granoli, bo bardzo lubię jego lekko przypieczony smak. Nie bez powodu publikuję zdjęcia przed świętami, bo granola w ładnym słoiczku może być miłym symbolicznym prezentem mikołajowym lub od gwiazdki. Bardzo lubię grudzień i domowe przedświąteczne szaleństwo. Pierniczki mamy już(...)nagrzewamy do 170 stopni. Wszystkie składniki (oprócz suszonych moreli i śliwek) wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15-20 minut, mieszając kilkukrotnie podczas pieczenia
bistro mamadrożdży suchych ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki mąki pszennej duże śliwki bez pestek, pokrojone w ćwiartki + cukier do posypania śliwek Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier stał się lejący. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny(...)trójkątów. U podstawy każdego trójkąta kładziemy ćwiartkę śliwki, posypujemy cukrem i zwijamy od najszerszej części, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią przygotowane rogaliki. Pieczemy w temp. 180 stopni 10 minut ( na funkcję ciasta), wyłączamy, ale zostawiamy rogaliki na kolejne 10-15 minut aż się zarumienią. Wyjmujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSos pieczarkowy na mleczku kokosowym. Dziś prosty przepis na pyszny sos pieczarkowy na mleczku kokosowym. Uwielbiam tą kokosową nutę. Taki sos wspaniale smakuje z kaszą, ryżem
Słodkie okruszkiProsty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką. Lubicie sos pieczarkowy? Ja uwielbiam. Idealny do domowych kopytek , placuszków, smażonego lub duszonego mięsa, makaronu, ryżu, kaszy, itd. A czasem
Słodkie okruszkiCoraz częściej słyszy się że ktoś jest na diecie wegańskiej... osoby które nie wyobrażają sobie dnia bez posiłku mięsnego obawiam się nie były by zachwycone przejściem na taką dietę na stałe, ale raz na jakiś czas z przyjemnością można zjeść posiłek typowo wegański lub wegetariański.. Tym razem zapraszam na frytki w wegańskim parmezanie. Pycha! Składniki; ok pół(...)długo aby nie zrobiła się mokra masa. Proszek przesypać do talerza. Ziemniaki maczać w lnianym "jajku", następnie w "parmezanie" i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec w 200C około 30 min. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionym sosem. Danie jak najbardziej jest daniem wegańskim. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.