bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2534/3453)

Kotlety mielone tradycyjne 263

Najzwyklejsze, najprostsze, bez specjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku(...)mało soli lub pieprzu. Z masy mięsnej formować małe kotlety i smażyć na oleju (lub smalcu). Kotlety można również upiec w piekarniku - należy je włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do chwili, aż nie będą już surowe (czasem 15 minut, czasem 30 minut, zależy od piekarnika i temp.). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
HIT ŚWIĄT! FIT MAKOWEIC- bez niczego! 107kcal 215

Wigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży  No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE!  1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon(...)odsączone) jabłka, kaszę, przyprawy i słodzik (dosłodzić w razie potrzeby) wymieszać. 4. Do ubitych białek dodajemy po łyżce ''masy makowej'' (mikser na 1). 5 Masę przelej do SZCZELNEGO! naczynia. PIECZ W ROZGRZANYM PIEKARNIKU DO 180* PRZEZ GODZINĘ SMACZNEGO! CAŁOŚĆ: 2150 B107 W173 T125

fitolarun.blogspot.com
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 381

placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” i ekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków o grubości ok 1 cm i średnicy(...)zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast z jogurtem lub solo. Placki

moj przepis na
"Murzyny" 175

Murzyn" jest tradycyjnym daniem na Śląsku Cieszyńskim, bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry dyngus. Jego smak trudno sobie wyobrazić, jeśli nigdy się go nie próbowało. Jest to bardzo efektowne danie, mimo iż nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Podaje się go głównie na zimno. Choć prosto(...)której ciasto w mig rośnie i nie trzeba dodatkowo go wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Kolejno rozwałkowywać i zawijać kiełbaski. Po uformowaniu posmarować wierzch "murzynów" białkiem z jajka. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. "Murzyn" to najlepsze danie na Wielkanoc. Już od Bożego Narodzenia czekam i tęsknię do tego smaku. Ciasto drożdżowe zwykle kojarzy się

Kuchnia Pani Wiosny
Serowe ciasteczka guziki 227

prostą, smaczną, ale efektowną słoną przekąskę z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV. Te solone ciasteczka guziki przygotowałam bazując na moim przepisie na kruche, serowe rogaliki bez jajek i cukru. Polecam też przepis na serowe krakersy solone. Serowe ciasteczka guziki solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu. Polecam też przepis na słodkie, cytrynowe ciasteczka guziki(...)jednak uważać, żeby nie przeciąć ciasteczek. W każdym ciasteczku robimy słomką po 2 otwory, czyli dziurki. Ciasteczka posypujemy też solą ziołową prowansalską. Nagrzewamy piekarnik do 160-170 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut, aż ciasteczka zrobią się złote. Wyjmujemy ciasteczka guziki i studzimy na kratce. Smacznego.     The post Serowe ciasteczka guziki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
5. Zupa ogórkowa 437

niby ruszyłam, lecz większość czasu spędziłam w kuchni. Ciekawe jak będzie z tym dzisiaj? Jak to działa, że im bliżej zaliczeń i sesji, tym bardziej mam ochotę coś pichcić, piec, gotować..? Niesamowite.. Już nie mogę doczekać się okresu po sesji, gdy będę miała czas spokojnie odetchnąć i wziąć za wszystkie książki, które leżą odłogiem i czekają pół roku(...)prostu    wrzucacie wszystko co tam dali) - 3 ziemniaki - 1 cebula - 10 ogórków kiszonych - Maggi, sól, pieprz (ja pominęłam, gdyż dla mnie w smaku była idealna i bez tego) - koperek świeży lub suszony (można pominąć) - do zabielenia: jogurt naturalny Pierś z kurczaka umyć, usunąć "brzydkie kawałki" i tłuszcz. Umyć i obrać wszystkie warzywa, pokroić na małe kawałeczki prócz

Be Fit Be Strong
Sztukamięs z sosem śliwkowym 178

znakomity dodatek do różnego rodzaju potraw mięsno-warzywnych." W sumie prawda, przyprawa dobrze zbilansowana. Chociaż my oczywiście musieliśmy dorzucić od siebie trochę lubczyku czy świeżego czosnku, ale nawet i bez tego byłoby nieźle. Zapraszamy zatem do przepisu. Potrzebujemy: ok. 1,25 kg łopatki wołowej 2 marchewki 2 cebule 1 por 2 ząbki czosnku 2 garście gałązek świeżego lubczyku(...)temp. 200 stopni. My podaliśmy z sosem śliwkowym wg TEGO przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką. Podaliśmy z domowym makaronem, który również zrobiliśmy

Marder&Marder Manufacture
Konfitura z czerwonej cebuli. 194

wszelakich mięs zarówno pieczonych jak i grillowanych ta konfitura jest po prostu wspaniała. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, ja robię ją z dodatkiem żurawiny, którą uwielbiam. SKŁADNIKI: 1kg. czerwonej cebuli 125 ml. czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka miodu 2-3 łyżki cukru brązowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 mały listek laurowy kuleczka ziela angielskiego łyżka masła klarowanego 1 łyżka(...)mieszając od czasu do czasu, gdy konfitura jest już wystarczająco gęsta dodajemy pieprz mieszamy i gotowe!  Konfiturę można pasteryzować i przechowywać nawet 2-3 miesiące, zaś w lodówce bez pasteryzacji około tydzień

Kuchnia Beaty
Sernik z trzema czkoladami 571

przenoszę się na piaski karaibskiej plaży, gdzie targane ciepłym, morskim wiatrem kakaowce Ciollo rodzą najwspanialsze na świecie nasiona.   Kakao, jak się bez niego obejść? Jak żyć bez topiącej się pod podniebieniem czekoladowej kosteczki? chociażby jednej w ciągu dnia? Grożono niedawno, że produkcja ziaren kakaowca, nie nadąży z zaspokajaniem zapotrzebowania światowego rynku, a czekolada i kakao powoli będą(...)łyżka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki Mała tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Herbatniki zmielić na proszek, dodać kakao oraz miękkie masło i wymieszać. Ciastem wyłożyć spód tortownicy, wstawić do lodówki na pół godziny. Ser utrzeć z cukrem dodając stopniowo

Zapiski Młodej Żony
Francuskie różyczki 213

Wystarczy kilka jabłek i ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni  wyczarujemy ciastka w kształcie różyczek 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 średnio dużych, twardych jabłek (najlepiej z czerwoną skórką) 0,5 szklanki cukru cukier puder do posypania         Jabłka nie obierając(...)palcami i układać na blasze,  ciastka na blasze delikatnie przycisnąć, aby dół się ugiął i przywarł do blachy, bo gdy ciastko będzie za wysokie to podczas pieczenia może się  przewrócić. Ciastka piec w temperaturze 180s przez ok 15-20 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Ciastka pięknie wyglądają gdy jabłko ma czerwoną skórkę

Jadło i czytadło
Batoniki owsiano-kokosowe 194

Wystarczy naprawdę kawałeczek, żeby zaspokoić słodycze na... 3 dni? :) Zufik mówi, że 2 dni pozostawione w zamknięciu na pewno będą świeże. Ja już wiem, że dłużej pozostają świeże. Nawet bez przykrycia. Dzisiaj jest czwarty dzień, odkąd zrobiłam batoniki i nadal zachowują świeżość mimo, że nie są w zamknięciu. Polecam, ale robiąc je musicie popatrzeć, jak zmienić proporcje, jeśli(...)cukier - mieszamy do rozpuszczenia cukru Do miseczki przekładamy pozostałe składniki i dodajemy masło wymieszane z cukrem - ma powstać lepka masa Masę przekładamy do formy, wyrównując powierzchnię i lekko dociskając Piec 40 minut do uzyskania złotego koloru Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia w formie, a następnie wstawiamy na pół godziny do lodówki. Dopiero potem kroimy w kwadraty  Ja zrobiłam błąd

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Klasyczne kruche ciasteczka 191

Powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody, bez tego przepisu. Prosty, klasyczny, idealny. Tak w trzech słowach mogę najprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze(...)następnie ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.   Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy   na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w 180`C przez 8-12 minut w zależności od grubości ciastek. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Żytni chlebek bananowy z pistacjami 243

Przepis jak marzenie..Kilka składników, bez miksera, bez brudzenia, szybko i przepysznie... Wilgotny, mięciutki bananowy chlebek i chrupiące pistacje... Rewelacyjny sposób na pozbycie się dojrzałych bananów, które na pewno nie raz zalegają Wam w kuchni. Chlebek można opiekać w tosterze, smak bananów staje się wtedy jeszcze intensywniejszy. Wspaniała alternatywa dla zwykłego śniadania. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 4 dojrzałe banany(...)mąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera). Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem 241

robię dość często. Lubimy naleśniki po prostu i chyba dlatego wymyślam z nich różne rzeczy :) Kiedyś pokazywałam Wam ślimaczki z serem zapiekane pod beszamelem , pamiętacie? Dzisiaj będzie inna wersja i bez sosu :) Wątrobiankę chyba zna każdy. To taki pasztet z większą ilością wątróbki, delikatniejszy w swojej strukturze, bardzo często lekko podwędzony. Pierwszy raz z naleśnikami z wątrobianką zetknęłam(...)masłem i wysypujemy bułką tartą. Pokrojone kawałki zwiniętych naleśników układamy na sztorc w foremkach. Górę posypujemy utartym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i pieczemy do zrumienienia się sera.  Podajemy gorące z ciągnącym się, albo chrupiącym serem :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe bułki do hamburgerów 222

Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate i delikatne, ale broń Boże gąbczaste. Oczywiście bułki też doskonale smakują bez mięsnych hamburgerów  :). Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga  Moje wypieki . Przepis ten umieszczam na  listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Domowe bułki(...)godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułeczkę mocno spłaszczamy dłonią.. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem  i posypujemy sezamem. Pieczemy

Kulinarne przygody Gatity