Przygotowanie: Kasztany nacinamy w kształcie X, wykładamy na blachę i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut aż nacięcia się odchylą. Obieramy z łupiny jeszcze gorące i wcinamy. Można miąższ solić, chociaż dla mnie najlepszy jest bez dodatków. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakukwadratów. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką zimnej wody. W połowie kwadratów wycinamy kieliszkiem kółko. Kwadraty z ciasta bez dziurki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym położyć kawałek ciasta z wyciętym otworem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec aż miseczki się zrumienią. Upieczone przełożyć na kratkę i ostudzić. Jeżeli środek ciastek zbyt wyrośnie, możemy
Stare GarySkładniki : 1 szklanka mąki np. owsianej 3/4 szklanki mleka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia borówki kremowy serek Mąkę wymieszać z mlekiem, miodem i proszkiem. odstawić na 15 minut do zgęstnienia. Rozgrzać patelnię. Smażyć placuszki na małym ogniu bez przewracania. Zdjąć, gdy wierzch będzie suchy i pojawią się pęcherzyki. Podawać z serkiem i borówkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogdań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków, do zup, do soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść. Niektórzy miąższ z kiszonych cytryn odrzucają, wykorzystując tylko skórkę. Ja nie odrzucam niczego poza pestkami. Szkoda
Codzienna kuchnia niecodziennaszczypta sody Wymieszać mąkę, cukier/stevię, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać pozostałe składniki i połączyć wszystko. Przełożyć masę do foremki żaroodpornej i piec ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości formy) w 190*C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem, lub, jeśli nie macie takiej funkcji - bez. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsWilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: truskawki
Zdrowie na języku :PChleby piekę dlatego, że lubię ich smak i zapach i to, że są takie ciepłe.. ach! Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez użycia soli i sztucznych dodatków, przecież dziecko me je chlebek, aż się uszy trzęsą. Ja, muszę o młody organizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej
MamaOskarkawersji bez sezamu, ale wtedy w smaku był nijaki. Zmieniłam trochę proporcje i wyszedł całkiem smaczny i miękki chlebek. Jest lekko słodki, przypomina bardziej chleb pieczony na drożdżach niż na zakwasie. Jedyne co zmieniłabym w wykonaniu tego chleba to namoczenie mlekiem samej mąki i dosypaniem sezamu razem z pozostałymi składnikami. Ciasto robiłam wieczorem i piekłam dnia następnego rano(...)trwało 8,5 godziny. Rano wierzch chleba posmarowałam cienką warstwą oleju i posypałam sezamem. Nagrzałam piekarnik do 240 stopni, wstawiłam chleb, zmniejszyłam temperaturę do 220 stopni i piekłam 45 minut. Oczywiście czas pieczenie zależy też od mocy piekarnika, więc u Ciebie może to być krócej
apetytnapieczenieciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można go przykryć
Pyry na Gazmoździerzu na drobny pył. Obsypuję nim szynkę - równomiernie z każdej strony. Szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia pakuję do folii do pieczenia, podlewam odrobiną wody. Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok godzinę (w zależności od wielkości i grubości kawałka mięsa). Mięsa nie wyjmuję z rękawa dopóki lekko nie przestygnie. W ten sposób zachowuje(...)świeżość (pod warunkiem, że jest dobrze upieczona i odpowiednio przechowywana - nie zaduszona folią). Z resztą wolę częściej piec mniejsze kawałki niż jeść podstarzałą wędlinę. Jest to 100% mięsa w mięsie ;), z dodatkiem samych naturalnych przypraw ziołowych (nawet ta gotowa mieszanka była bez wzmacniaczy smaku i dlatego jej użyłam). I tak oprócz pysznego obiadu na kolację mieliśmy pyszne i zdrowe
Kuchnia po mojemuSKŁADNIKI: 4 żółtka 1/2 torebki budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka syropu wiśniowego 1 łyżeczka cynamonu 2 biszkopty 1 łyżeczka sody (płaska) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao ciemnego garść płatków owsianych PRZYGOTOWANIE: Składniki umieścić w misce, zmiksować blenderem. Przelać do multicookera. Program CAKE 40 minut. Naleśnika podałam
ClauditteMissCookingCoś na szybko... Coś na ciepło... Coś na słodko... Przyznaję się bez bicia - nie popisałem się dzisiaj pracowitością, ani kreatywnością. Ale... jakie to wyszło dobre :) Przygotowanie ciasta zajęło mi pół godziny i pół godziny jego pieczenie. Przepis i składniki proste jak drut? Moim zdaniem idealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta użyłem
Wyprawy kulinarneplacek z jabłkami . Moją uwagę zwróciły składniki , które akurat miałam w lodówce , więc bez większego zastanawiania się powstał ten wypiek . składniki na 4 porcje szklanka maki 2 jajka pół szklanki cukru pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką , proszkiem
Smakowite Daniadzisiaj to mam już tylko komfortowe i przyjemne warunki pieczenia, właśnie piekarnik przeszedł bojowy chrzest z ciastem pomarańczowym "zobacz przepis TUTAJ" piekłam je w 190C - grzanie góra/dół - 35 minut w niskiej, silikonowej formie z kominkiem 26 cm, ciasto jest dobrze wypieczone, nie opadło, bez zakalca i "samo" wyszło z formy po upieczeniu a więc morał jest
W Mojej Kuchni LubięPyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy
Moja Delicja