świąteczne wypieki, które nie dość, że świetnie smakują, to dodatkowo pięknie dekorują choinkę. Nie wyobrażam sobie świąt bez świątecznych pierników przygotowywanych w domu, całą rodziną. W naszym domu to coroczna tradycja, którą rozpoczynamy czas przygotowań do świąt. Zazwyczaj bierzemy się za pieczenie już w drugiej połowie listopada. Zapach, jaki roznosi się po całym domu, podczas pieczenia świątecznych
Przepiski.plgotowaniem oraz zwiększyła komfort pracy w kuchni. Patelnia nadaje się zarówno do gotowania jak i pieczenia w piekarniku; posiada nieprzywierającą tytanowo – diamentową powłokę, pozwalającą na przygotowanie potraw z minimalną ilością tłuszczu lub całkowicie pozbawionych dodatku oleju. Patelnia Woll znakomicie bez najdrobniejszych zarzutów sprawdziła się podczas przygotowania paelli i prażenia na niej karmelizowanego ryżu. Ryż nabrał chrupiącej skorupki
ProstePesto.plDutch baby to jedno z moich ulubionych śniadań – pieczony w żeliwnej patelni naleśnik, który robi się bardzo prosto i dużo mniej z nim roboty niż
FlymetothespoonPrzepisów na to ciasto jest wiele ja stworzyłam swoją wersję ,chodziarz wcześniej już go piekłam dziś upiekłam 2 raz tworząc swoją wersje przepisu na to ciasto
Moje Wyrobyprościej i smaczniej chyba się nie da, tylko 5 składników i to bardzo odżywczych, więc nawet można zjeść w biegu na śniadanie. Ich zrobienie zajmuje 30 minut łącznie z pieczeniem, więc chyba mamy batoniki idealne! Składniki na około 20 batoników (blaszka o wymiarach 25×20 cm): 200 g płatków owsianych (można użyć innych np. jaglanych, jęczmiennych) 2 średnie(...)orzechowym, syropem i posiekaną czekoladą. Przełóż masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postukaj trochę blachą, aby masa równomiernie się rozłożyła. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 20-25 minut. Po całkowitym wystudzeniu batony będą twardsze, ale nie na kamień, bez obaw Ps. Nie trzeba ich przechowywać w lodówce, ale dobrze jest
greenscarfPrzepyszne, proste i szybkie Ciasto z rabarbarem i kruszonką , które zrobicie bez użycia miksera to moja kolejna, własna receptura z jakiej jestem mega dumna 🙂 Nie
Moja DelicjaTe bułeczki są przepyszne! Uwielbiam ciasto z dodatkiem twarogu, ale ostatnio pomyślałam, że ciągle piekę coś na słodko z ciasta twarogowego, dlatego postanowiłam to zmienić Kto
Smaki Arminejagód oraz chrupiąca kruszonka, koniecznie do upieczenia choć raz w jagodowym sezonie. Nie ma lata bez jagodzianek . Najlepszy przepis na słodkie bułeczki, zawsze wychodzą cudowne. Nie zamieniajcie masła na margarynę, bułeczki stracą cały smak, mają być prawdziwie maślane! Do pieczenia użyłam dwustronnie powlekanego silikonem papiera pergaminowego Stella –świetnie się sprawdza do różnych
Wanilia i Kardamonodstawić na 15 min do lekkiego napuszenia. Posypać mąką, ponacinać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. Piec 55 min. Wyjąć z formy, można wstawić do gorącego piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia. *można też użyć mieszanki gotowych mąk bezglutenowych tylko bez żadnych ulepszaczy. Smacznego! Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy
moj przepis nałyżeczki soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól, wymieszać. Wlać mleko oraz roztrzepane jajko, dodać puree z dyni, zmiksować lub wymieszać trzepaczką do uzyskania masy bez grudek. Na patelni rozgrzać olej, wlać dwie łyżki ciasta na porcję, smażyć na średnim ogniu do pojawienia
niecodziennikparyNa prośbę czytelniczki bloga powstał chleb z samych mąk pełnoziarnistych: płaskurki, samopszy i orkiszu. Piekłam już nie raz chleby na bazie tych 3 mąk
Smaczne Zdrowewstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10 minut. Długość pieczenia ciastek zależy od piekarnika i od grubości ciastek. Ważne aby ciastka za bardzo się nie zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasteczka serduszka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: kawałek surowego boczku, ok 3/4 kg, u mnie bez skóry marynata: 1 łyżka pikantnego ketchupu 1 łyżeczka miodu 3 ząbki czosnku mielony kminek pieprz, sól papryka wędzona świeży majeranek … Czytaj dalej Boczek pieczony
czarrna od kuchniplacek o średnicy około 25 cm. Pierwszy z nich ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 2 łyżkami nadzienia, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryć następnym plackiem i powtarzać czynności do wykończenia ciasta. Czwartą warstwę pozostawić bez nadzienia. Na samym środku ciasta lekko odcisnąć szklanką lub kokilką mały okrąg. Ostrym nożem podzielić ciasto
wyzwania kuchennebardzo wyrazisty. Nakładaj na każdy naleśnik i zawijaj w krokiety. Możesz je obsmażyć bez panierki lub w panierce z jajka i bułki tartej. Pomysły na obiad… – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – S paghetti bolognese – Leczo z patisonem – Ryba pieczona na ryżu
Kulinarny S.O.S.