suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko, niezbyt dokładnie, aż do połączenia składników. Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut. Polewa: Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy łyżkę mleka i pokrojoną w kostkę pomarańczę bez skórki. Wyciągamy babeczki z piekarnika, czekamy, aż ostygną i polewamy je dowolnym sosem. Wg mnie biała czekolada
Kitchens Alphabetstarsza tym lepsza! Ilekroć moja mama pyta się co upiec na mój przyjazd do PL - odpowiadam bez wahania: babkę gotowana albo babkę czekoladową :) Uwielbiam obie i nie wiem, którą bardziej ... Zapraszam na Babkę Czekoladową Mojej Mamy :)) Składniki i wykonanie: Piec ok 55 minut w temp. 180st (do suchego patyczka) Efekt końcowy
Walijskie Pichceniebyć grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki. Można zrobić babeczki bez budyniu ale np z kawałkami pokruszonej czekolady. Ja robię też z bananem. A najbardziej lubię z budyniem
Olikowa kuchniaJuż w najbliższy czwartek wigilia, a co to za wigilia bez pierogów? My jednak lubimy trochę pokombinować, dlatego w tym roku jedną z wigilijnych potraw będą słodkie włoskie pierożki – cassatelle di Agira! Przepis zaczerpnęliśmy (choć lekko go zmodyfikowaliśmy – szczegóły znajdziecie poniżej) z fantastycznego e-booka pt. Palermo na talerzu 2 (link pod przepisem) – zobaczcie sami, jakie cuda można(...)wycinamy okrągłe fragmenty, z których uformujemy pierożki. Cassatelle formujemy tak samo jak tradycyjne pierogi – nakładamy do środka farsz, po czym zaklejamy. Gotowe cassatelle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie są gotowe – dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smacznego! Przepis na cassatelle
Proste-przepisy.pldodajemy połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę bez cukru (u mnie z jagodami goji). Co jakiś czas delikatnie mieszając rozpuszczamy składniki. Zdejmujemy garnuszek z ognia i wsypujemy 3/4 szklanki brązowego ryżu ekspandowanego, szybko mieszamy w taki sposób aby nasza czekoladowa mieszanka dobrze pokryła ryż. Mieszankę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy długi batonik (można to zrobić
Słodkie okruszkijest go naprawdę sporo.,pod koniec pieczenia Natrzeć solą i majerankiem,także środek.Oprószyć pieprzem.Wycisnąc sok z 1-ej pomarańczy,skropić całą tuszkę,resztę wlać do środka kaczki,naczynie przykryc folia spozywczą i wstawić na całą noc do lodówki z 2-ej pomarańczy ostrym nożykiem ściąć skórkę bez białej części.Pomarańczę obkroić z białego albedo,pokroić(...)powinien sie skarmelizowac).Kaczke polać gorącym tłuszczem ,skropić sokiem z pomarańczy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C piersią do góry.Piec około 2,5 godziny polewając mięso od czasu do czasu wydzielającym się sosem.W połowie pieczenia kaczkę obrócić na drugą stronę zlać tłuszcz z pieczenia,resztę sosu umieścic w ronelku,w razie potrzeby dolać soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cudowny kolor (o smaku już nie mówię, bo wiecie). Dużą rolę odgrywa przepyszna bita śmietanka kokosowa, która tworzy obłędny krem i wynosi te placuszki na wcale inny poziom. Bez niej, to nie smakowałoby tak dobrze. Mało że orzeźwia smak, ale dodatkowo tak podane placuszki prezentują się o wiele piękniej. Robi się je bardzo prosto i sprawnie, więc(...)olej i mieszamy za pomocą trzepaczki, do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Dobrze rozgrzewamy patelnię nieprzywierającą. Jeżeli takiej nie mamy, to smażymy na patelni z odrobiną oleju, jednak ja smażę bez oleju, bo wtedy pankejki wychodzą lżejsze i lepiej wyglądają. Na rozgrzanej patelni
Kuchnia Łukaszapół szklanki mleka -2 banany -2 łyżki masła orzechowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy i ostudzoną zmiksować (nie musi być idealnie gładka masa) 2. Banana zgniatamy widelcem lub miksujemy. 3. Do większej miski wsypujemy kaszę, banany, mąkę, proszek do pieczenia i masło orzechowe. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników (ja zrobiłam to ręcznie(...)pół łyżeczki kakao ciemnego -woda -wedle uznania słodzik/cukier Przygotowanie: Mąkę i kakao zalewamy stopniowo wodą i mieszamy do powstania lekko lejącej konsystencji (dosładzamy). Smażymy mini placuszki (u mnie bez tłuszczu) wielkości małej łyżeczki. 6. RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM Składniki: (mi wyszło 30 szt.) -2 jaja -szklanka mąki (u mnie jaglana) -100 g kaszy jaglanej
zdrowo i aktywniepół szklanki mleka -2 banany -2 łyżki masła orzechowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy i ostudzoną zmiksować (nie musi być idealnie gładka masa) 2. Banana zgniatamy widelcem lub miksujemy. 3. Do większej miski wsypujemy kaszę, banany, mąkę, proszek do pieczenia i masło orzechowe. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników (ja zrobiłam to ręcznie(...)pół łyżeczki kakao ciemnego -woda -wedle uznania słodzik/cukier Przygotowanie: Mąkę i kakao zalewamy stopniowo wodą i mieszamy do powstania lekko lejącej konsystencji (dosładzamy). Smażymy mini placuszki (u mnie bez tłuszczu) wielkości małej łyżeczki. 6. RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM Składniki: (mi wyszło 30 szt.) -2 jaja -szklanka mąki (u mnie jaglana) -100 g kaszy jaglanej
Zdrowie i pysznie na talerzuJest w moim menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać(...)zależy od osób oraz formy) 2 duże marchewki 1/2 pora 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar!) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1/2 cytryny 2 łyżki mąki kawałek
Kitchens Alphabetpokazałem koszykowca, gdyż ewidentnie to on miał to parcie na szkło ;) Co do chleba - aromatu podczas pieczenia nie da się opisać. Trzeba po prostu samemu upiec. A smak? Intrygujący...korzenny jak piernik, ale nie do końca, bo nie tak pierny i bez cynamonu. Lekko słodkawy, ale za mało słodki na ciasto. No i miękisz typowo chlebowy... Zaczyn(...)wyraźnie skraca wyrastanie chleba w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem, nie mówiąc już o włożonym pojemniku z parującym wrzątkiem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 ºC, wstaw wyrośnięty chleb i piecz je przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200 ºC i piecz chleb przez dodatkowe 30 minut. Ostatnie kilka minut piecz na dolnej grzałce, aby spód chleba się podpiekł
Grahamka, weka i kajzerkacałość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C. Piec przez około 40 min. Po upieczeniu chwilę odczekać i pokroić na plastry, jeżeli chcemy roladę podać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: cieciorka , filet
https:KKuchniaMniamWitam serdecznie Propozycja na pyszny pasztet z cukinii bez dodatku mięsa. Jest prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło. Będziemy potrzebować: około 600 g cukinii 200 g sera żółtego 1 1/2 szklanki bułki tartej 4 żółtka 4 białka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 3 średnie cebule(...)nakładam do samego brzegu foremki ponieważ podczas pieczenia pasztet troszkę się podniesie). Pieczenie pasztetu z cukinii: Foremki ustawiam na blasze do pieczenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 70 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Pasztet z cukinii jest gotowy można
Uwaga Babcia GotujeNic nowego, nic wymyślnego. Smak mojego dzieciństwa. Gdy zapiekany w prodiżu pachniał na całe mieszkanie, nie mogłam się doczekać i często parzyłam język gorącymi śliwkami. Taka
Kucharzycawstawiamy do piekarnika. Pieczemy 13 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Jeżeli wasza blaszka do wypieku mini babeczek ma tylko 12 wgłębień- podzielcie pieczenie na dwa etapy. Rozdzielcie ciasto do 24 papilotek- gdy pierwsza dwunastka będzie siedzieć w piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać w papilotkach na swoją kolej. Po wyjęciu pierwszego wypieku, wymieńcie(...)rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. Czekoladowe babeczki smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Mini babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Torty