Pomysłów na ciasteczka owsiane jest całe mnóstwo. Ja jednak pozostaje wierna temu przepisowi, bo jest banalnie prosty i co najważniejsze bez użycia cukru czy innego słodzidła. Przedstawiam Wam dziś ekspresowe ciasteczka owsiane, które zawsze się udają i zawsze szybko znikają z talerza Są pyszne, idealne także dla najmłodszych. Koniecznie sprawdźcie na końcu wpisu kaloryczność i wartości odżywcze jednego ciasteczka(...)pieczenia. Następnie banana rozgnieć widelcem i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Rękoma formuj ciasteczka i układaj je na blasze. Piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 CIASTECZKA: 44kcal Białko: 1,4g Węglowodany: 8,5g Tłuszcz: 0,8g Błonnik pokarmowy: 0,7g Uwielbiam eksperymentować w kuchni i tworzyć słodkości bez dodatku
Natka Pietruszkiużyłam gotowy w wiadereczku ) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy według uznania 15 dag masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka rodzynek Masa z soku: 1 litr soku pomarańczowego ( typu ,, Kubuś '' ) 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: około(...)dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową. 2. Pieczenie: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy dokładnie herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. 3. Masa
IzabelawkuchniKruche ciasto: 300 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii 200 g schłodzonego masła 3 żółtka nadzienie: 500 g rabarbaru 2 opakowania budyniu wanilinowego (bez cukru) 750 g mleka 40 g cukru 2 łyżki cukru wanliowego dodatkowo: cukier(...)wyciągamy z naczynia Thermomix , dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na ok. 30 minut. Do formy o wymiarach 25×30 dajemy papier do pieczenia. Jedną część ciasta kroimy na kilka części, umieszczamy na papierze, który jest w formie i palcami rozciągamy tak aby ciasto pokryło nam całą powierzchnie formy. Formę z ciastem wkładamy
Themo przepisyciepłą, zupę, danie główne i deser. No i oczywiście ze 2 wina i herbatę, żeby zobaczyć, czym się poi gości. Dobrze by też było dowiedzieć się, kim są właściciele. Bez tego nie ma co się wypowiadać. Jak się domyślacie rzadko spełniam te wygórowane warunki, ale jakiś czas temu byłam w Domu polskim przy Belwederskiej, gdzie trochę zjadłam, więc uważam(...)marynowanym borowikiem Babeczka z musem z koziego sera Bio, karmelizowaną cebulą i żurawiną. Krem z pieczonego buraka z kuleczkami koziego sera i jajkiem przepiórczym Comber z sarny z knedlem ze śliwką podaną w sosie wiśniowym Tarta z kwaśnym kremem cytrynowym z kawałkami kruchej słodkiej bezy Właścicielka restauracji żartobliwie określa się ostatnią kucharką litewską, ze względu na swoje nazwisko panieńskie
Ugotowane pozamiatanekoniec czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA: 400 g mielonego maku (suchy, zmielony) 250 ml wrzącego mleka 80 g płynnego miodu 80 g masła(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i pieczemy około 15 minut, czyli tyle czasu ile będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka
Rozpustne gotowanieorzech bez trudu można już przepołowić.Połozyć kokosa na desce,w połowie orzecha przyłozyć nóż i uderzyć młotkiem.Można uderzać w orzecha trzymając go w ręku,też pęknie bez trudu. Miąższ pokroić w orzechu nożem,najlepiej z piłka i podważając wyciągać po kawałku.Nożem skroić brązową skórkę. Uzyskany miąższ pokroić na mniejsze kawałki i umieścic w misie blendera.Wla(...)polecam! WYKORZYSTANIE POZOSTALYCH WIORKOW KOKOSOWYCH : Pozostałe wiórki sa również do wykorzystania.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać wiórki pozostałe po produkcji mleka kokosowego.Jeśli zostały bardzo mocno odciśnięte,proces suszenia trwa okolo 30-45 minut.Suszyć w piekarniku w temperaturze około 120°C bez termoobiegu,lub 100°C z termoobiegiem.W międzyczasie można je przemieszać widelcem.Wiórki ostudzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pewno zachęca do jego zrobienia. Uwielbiam warzywa w każdej postaci, zarówno te w surówkach, jak i pieczone lub gotowane. Nie jestem wegetarianką ani weganką, ale lubię robić sobie dni bezmięsne, do których zaczynam nawet przekonywać swoich domowników. W sezonie na cukinię, obowiązkowo piekę pasztet warzywny. Prezentowany pasztet z cukinii i płatków owsianych bardzo nam posmakował i część zniknęła, zanim jeszcze(...)wyjęłam go z foremki. Czosnek i masło sprawiły, że podczas jedzenia ciepłego pasztetu miałam wrażenie delikatnego posmaku kurczaka. Pasztet na dodanych zdjęciach jest bez pestek na wierzchu, ale obecnie robię go tak jak w przepisie. Słonecznik dodaję do środka i posypuję nim również pasztet z wierzchu. Przypieczone pestki słonecznika są chrupiące i świetnie smakują z warzywami. Pasztet polecam zarówno
Kuchcik gotujekilka różnych form, na każdą okazję - bo przecież raz potrzebujemy wąskiej keksówki, raz prostokątnej czy kwadratowej formy do ciasta, a przy ważnych uroczystościach - okrągłej tortownicy. Wybór form do pieczenia jest ogromny. Ostatnio miałam okazję przetestować nowość firmy Galicja dla Twojego domu –formy stalowe z linii Charlotte , wybrałam kilka prostokątnych od dużych po małe i jedną(...)przywiera i można po upieczeniu wyjąć go bez problemu. Formy są niesamowicie wygodne w użytkowaniu solidne , blaszki są także niezwykle trwałe i wytrzymałe na wgniecenia, należy pamiętać aby nie myć ich w zmywarce i nie kroić ciasta wewnątrz blaszki , gdyż można uszkodzić powłokę nieprzywieralną. Ten rodzaj form do pieczenia, szybko i równomiernie się nagrzewa , dlatego
Wanilia i Kardamonłyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki Masa: 500 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru(...)sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę – mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo
Smaki Na Talerzujagody... i pływać w rzece. Jesienią robić razem powidła i uszczelniać okna przed wiatrem. Zimą - pomagać przetrwać katar i długie wieczory, a jak już będzie zimno, rozpalać razem w piecu ” — J.L. Wiśniewski Ile ludzi, tyle definicji miłości- każdy ma własną. Czasem spada ona jak grom z jasnego nieba, czasem zaczyna się od drobnostki. Nie zawsze od razu wszystko jest(...)najbardziej wskazane. Ciepłe jeszcze jagodzianki okazały się strzałem w dziesiątkę. Z pewnością zagoszczą one jeszcze nieraz w moim koszyku, gdy będziemy się wybierać na kolejny rowerowy podbój świata. Bez wątpienia takie drożdżówki podarowałabym swojemu Połówkowi na osłodę dnia. Myślę, że choć troszkę uprzyjemniałyby chwile spędzone osobno. Sprawdzą się też doskonale jako umilenie wspólnych podróży i zażegnają wszystkie kryzysy dnia
Wrzosowa Polanaprzeze mnie lubianych czynności w kuchni i basta! Dlaczego cebula piecze w oczy? Cebula już podczas obierania zaczyna wydzielać gaz. Podczas krojenia proces ten przybiera na sile i powoduje pieczenie oczu. Czy jest jakaś porada na bezłzawe krojenie cebuli? Zauważyłam, że pod włączonym okapem krojenie cebuli jest o wiele przyjemniejsze. Włączam wiatrak na maxa i nawet nie uronię jednej(...)podpalić… Krojenie dużej ilości cebuli jest jednak uciążliwe. Używam wtedy mojego kuchennego asystenta. Bez płaczu uzyskuję drobno pokrojoną cebulę. Przy okazji mogę pokroić czosnek i inne warzywa dosłownie w kilka sekund. Jeśli już kroję cebulę ręcznie to używam bardzo ostrego noża. Dlaczego cebula piecze? Cebula zawiera siarkę i enzymy. Kiedy zaczynamy kroić cebulę, uszkadzamy komórki i wtedy następuje
codojedzeniaDzisiaj rozgrzewający krem z pieczonej dyni i oscypka. Ostatnio trochę pochodziłam po naszych górach i przywiozłam dużo wędzonych serów w tym oscypków. Co prawda teraz oscypka można dostać wszędzie, więc nie będzie problemu z przygotowaniem takiej pyszności. Składniki: ok 1 kg dyni ( obrana bez skórki i bez pestek) 2 czerwone cebule 100 g oscypka(...)Przygotowanie: Dynię tniemy na duże kostki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem, obok układamy cebule przekrojoną na pół i wszystko skrapiamy oliwą. Wszystko pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 25 minut. Następnie dynię i cebulę wrzucamy do garnka i wszystko blendujemy gotujemy na małym ogniu, dodajemy bulion i starty imbir, delikatnie doprawiając
Niezły Młynekwykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na masę serową: 1500 g sera białego (zmielonego) 12 jajek 300 g masła 300 g cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę, dodajemy do masy i również delikatnie mieszamy. Całość przelewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy np. polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaSzczypta soli 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 500g sera białego 3 jajka ½ szklanki cukru 100ml słodkiej 30% śmietanki 1 budyń śmietankowy Pianka: 4 białka ¾ drobnego cukru do wypieków ⅓ szklanki oleju słonecznikowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy 500g malin świeżych lub mrożonych (bez rozmrażania) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo cukier puder(...)owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą w folii wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie część z lodówki wałkujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 190⁰C piekarnika. Podpieczony spód studzimy. Sernik: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy
Kuchnia w czekoladzie