Gęsta, niezwykle aromatyczna zupa. Pyszna propozycja na chłodniejsze dni. Dzięki nieco pikantnemu chutney z mango jej smak zyskał nowy wymiar! Składniki: bataty dynia piżmowa chutney z mango gałka muszkatołowa cebula szalotka olej roślinny ziarna czarnuszki sól morska gruboziarnista woda Przygotowanie: Proporcje dyni do batatów zależą od nas. Ja wybrałam 2:1. Czyli mój batat był dwa razy mniejszy niż moja(...)kostkę ugotowałam na parze do miękkości. Następnie dość grubo posiekaną szalotkę podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej dwie łyżki stołowe chutney z mango, a następnie ugotowaną dynię i bataty. Całość zarumieniamy i zostawiamy do wystudzenia. W malakserze doprawiamy wszystko odrobiną soli i świeżo startą gałką muszkatołową (z pół łyżeczki). Miksujemy dolewając odrobinę wody, by uzyskać zadowalającą nas gęstość. Przed spożyciem
Karczma HonoriettyUwielbiam pasty śniadaniowe: rybne jak sardynkowa czy tuńczykowa , jajeczne i z twarożkiem . Bardzo dobra jest też pasta z fasolą i chrzanem, którą zamiast na pieczywie, podaje z pieczonym batatem. Składniki: 2 bataty szklanka ugotowanej białej fasoli łyżka chrzanu ze słoika sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz natka pietruszki do posypania Jak przygotować bataty z fasolą i chrzanem? Poprzedniego(...)miksując fasolę, chrzan, cytrynę i pieprz. Podawać połowki batata z 2 łyżkami pasty i natką pietruszki. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Bataty z fasolą i chrzanem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanePlacuszki z batatów to danie eksperyment. Bardzo sympatyczny eksperyment. Początkowo zamysł był zupełnie inny. Chciałem połączyć puree ze słodkich ziemniaków ze zdecydowanie wytrawnymi, słonymi składnikami - np. łososiem i szczypiorkiem. Wspomniałem o tym planie mojej żonie i Marzenie i obie wyraziły zdziwienie. Tak to ujmę ;) W takim razie, pomyślałem, muszę wykorzystać naturalną słodycz batatów do stworzenia czysto deserowego dania. Tak też(...)ożywia. Są naprawdę udane. Skorzystajcie z moich doświadczeń i poeksperymentujcie również, a ja (kiedy nikt nie będzie patrzył) wrócę do tego łososia i szczypiorku ;) Składniki: 2 średniej wielkości bataty 1 jajko 2 - 5 łyżek mąki nasiona z 1/2 laski wanilii garść rodzynek sól olej do smażenia Wykonanie: Bataty ugotować lub upiec i ugnieść na puree. W przypadku gotowanych odparować masę
zadanie-gotowanieTaka ciekawostka: Słodkie ziemniaki - samo zdrowie! Znane pod nazwą wilec ziemniaczany – gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, inne nazwy batat, patat, kūmara lub słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. A można zrobić z nich dietetyczne chipsy, dodać do wegańskiej zapiekanki lub do mięsnego dania! Składniki: 3 bataty 3 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała(...)litr wody lub bulionu 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne majeranek Przygotowanie: W garnku na oleju szklimy cebulę, dodajemy posiekany czosnek, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki bataty, marchewkę. Smażymy kilka minut co chwilę mieszając, dodajemy przyprawy. Jeszcze chwilę podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Gotujemy przez 20 minut do miękkości batatów. Miksujemy na gładki krem i podajemy
Życie zaczyna się w kuchniBataty przygotujemy bardzo szybko. Moja rodzina je bardzo lubi, najlepsze są zapiekane. Możemy dodać do farszu to co mamy w lodówce. Proste a jakie dobre jesienne danie. 2 bataty 4 plastry szynk wędzonej 1 pomidor 2 pomidory suszone ser feta natka pietruszki 1 cebula czerwona marynata: 4 łyżki oliwy sól 1/2 łyżeczki bazylii, oregano 1 ząbek czosnku Bataty dokładnie szoruję(...)osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek sprasowany, sól, bazylię, oregano. Marynatą smaruję bataty i owijam w folię aluminiową. Piernik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba. Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora, pomidora suszonego, ser feta, piórka cebuli. Wstawiam
wesoła kuchniaoknem od kilku dni pochmurno i szaro więc na talerz wkradło się chociaż trochę koloru. Padło na kolor pomarańczowy bo w garnku wylądowały warzywa w tym kolorze - bataty, marchewka i dynia. Warzywa te mają słodki posmak (szczególnie bataty) więc można zupkę przygotować zarówno w wersji bardziej słodkiej jak i ostrej. Do wersji słodszej można dodać mleczko koksowe lub nieco śmietanki(...)zdecydowanie wolę wersję na ostro. składniki: 650 g batatów 300 g marchewki 400 g dyni ok 1,5 l bulionu, u mnie drobiowy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka czubrycy czerwonej ostra papryka pieprz czarny mielony Podane wyżej ilości warzyw dotyczą warzyw już obranych. Bataty i dynię pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plastry lub pół plastry. Bulion wlać do garnka
Monia miesza i gotujeLekkie, pyszne i z chrupiącą skórką - frytki z batatów bez smażenia w tłuszczu, a z piekarnika. Cudowna alternatywa dla standardowych frytek. Składniki: 1kg batatów 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżeczki rozmarynu Bataty dokładnie myjemy, tniemy w łódki lub słupki. W misce umieszczamy pokrojone frytki, wlewamy oliwę, wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy, by obtoczyć każdą frytkę(...)Przygotowane bataty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy przez 20-25minut. Po upieczeniu zostawiamy je na 5-7 minut by ostygły i stwardniały
Gotowanie i blogowanieOstatnio na blogu był przepis na ciasto dyniowe z dyni hokkaido(pyszne i słodkie, bez glutenu i cukru), a dziś proponuję: spaghetti z dyni makaronowej z boczkiem, szpinakiem i batatami . Jej smak i kolory nawiązują do kończącego się już lata i zaczynającej się jesieni. Dynia makaronowa po upieczeniu mięknie, a jej miąższ rozpada się na cienkie pasemka, które przypominają makaron(...)bardziej Was zachęcić do tego paleo warzywa niebawem opublikuję osobny wpis poświęcony głównie dyniom – myślę, że warto, bo niedoceniana jest Jej MOC Składniki: 1 dynia makaronowa 1 batat 1 cebula drobno pokrojona sól i pieprz paczka szpinaku pół paczki jarmużu oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku 2 jajka pietruszka boczek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię makaronową przecinamy
PaleoLifegłowę pełną pomysłów - Dzięki Kochani, mam nadzieję do zobaczenia za rok! :) Pierwszy raz w życiu udało mi się zjeść szparagi i były naprawdę pyszne :) Dominik przekonał się do batatów - oboje nie możemy już bez nich żyć i coraz częściej pojawiają się na naszym stole Pani Dorota z bloga Moje Wypieki polubiła mi posta z udostępnieniem jej przepisu - śmiejcie się(...)kurczakiem był ok, ale żadna rewelacja - widać to nie moje smaki :D W czerwcu udało mi się opublikować 14 przepisów: Dania obiadowe: Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem
Cooking MonsterPierś z kurczaka, obtoczona w curry i świeżym tymianku, zapieczona z batatami i marchewką i zalewie maślano-pomarańczowej. To nasz sposób na szybkie, łatwe ale bardzo smaczne danie. Pieczona pierś kurczaka przypadnie Wam do gustu. W szczególności tym wszystkim, którzy rozmyślają o zrobieniu czegoś innego z tym mięsem, coś niebanalnego i smacznego. Pieczona pierś kurczaka Nasze danie opiera się(...)prostych składnikach, które z łatwością znajdziecie w sklepie. Wystarczą słodkie ziemniaki (bataty) , marchewki, czerwone cebule, masło, pierś z kurczaka, pomarańcza i świeży tymianek. Najpierw zapiekane są warzywa – bataty, marchewki i cebula z dodatkiem soku z pomarańczy. Dzięki temu warzywa nabiorą nieco innego aromatu. Następnie przyprawione piersi z kurczaka zapiekane są z warzywami. Po godzinie z piekarnika wychodzi fajne, smaczne
Ciasna Kuchniawierzch masę ziemniaczaną przełożyłam. Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam. Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe. Składniki: 450 g batatów (ok. 2 szt.) 1 biała cebula, 300 g surowego boczku, szczypta cukru brązowego, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy(...)smakowy - papryka ostra, pomidory i bazylia, pęczek szczypiorku, świeżo mielona papryka chili do smaku. serek kremowy o smaku - pomidory i bazylia. Przygotowanie: Bataty obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane, lub miksujemy bardzo drobno za pomocą robota. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę, szczyptę cukru i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Moniki Smakołykiochotę. Najfajniejsze jest to, że możesz łączyć ze sobą warzywa w różnych proporcjach do woli. Są zdrowe i dzieci z łatwością je jedzą. Dziś postanowiłam zrobić zupę krem z batatów i brokułów. Zupa jest z dodatkiem ziół, cebuli i świeżego koperku. Możecie ją finalnie posypać startym serem, natką pietruszki lub koperkiem, jogurtem naturalnym, oliwą z oliwek lub groszkiem ptysiowym. Polecam(...)Składniki: 10 kwiatów mrożonych brokuł 4 duże bataty 1 średnia cebula przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, vegeta natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk, sól, pieprz - wszystko do smaku i według uznania Wykonanie: Obrane bataty pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (wody wlej tyle, by lekko przykryły ziemniaki). Gdy będą miękkie (pamiętaj, że bataty
Zasmakuj Kuchnidzisiaj podać do kanapek. Poniższe danie w gruncie rzeczy to kolejna odmiana tofucznicy, do której przeważnie podajemy pieczywo, jednak w tym wypadku porządną dawkę węglowodanów stanowią koralowe plastry batatów podpieczone wcześniej w piekarniku. Powiew ognistej świeżości wnosi papryczka chili oraz cebulka dymka. Aż się prosi, aby to danie zadedykować sportowcom oraz osobom ciężko pracującym fizycznie, ponieważ potrawka zawiera pokaźną ilość(...)białka, węglowodanów, witamin i minerałów, a te z pewnością przydadzą się na rozpoczęcie intensywnego dnia. Składniki: 2 małe bataty (ok. 400g) 3 łyżki oliwy sól morska 1 ½ kostki (ok. 250g) naturalnego tofu ½ kostki (ok. 80 g) wędzonego tofu 1 cebula ½ szklanki gęstego mleka kokosowego ½ łyżeczki kurkumy 1 papryczka chili 2 cebulki dymki Piekarnik rozgrzej do 250°C. Blachę
Roślinna - blog wegańskiPotrzebne składniki: 2 szklanki purée z batatów 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka tapioki 15 namoczonych daktyli 100 g mleka roślinnego 100 g oleju kokosowego 2 jajka 100 g drożdży kilka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki purée z batatów 2 namoczone daktyle cukier puder(...)posypania Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy przekrawamy na pół, każdą z połówek smarujemy olejem kokosowym i zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min w 180 st. Jak ostygną blendujemy, aż powstanie konsystencja purée. Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 10 min, następnie miksujemy na gładko. Mąki mieszamy z mlekiem, drożdżami i jajkami
Łycha smakówSkładniki: 1 kg batatów; Puszka mleczka kokosowego (400 ml); 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1/2 łyżki vegety); 1 średnia cebula; Kilka gałązek świeżej kolendry; 1 łyżka przyprawy garam masala; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Szczypta chili w płatkach; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę(...)gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ta ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków). Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem. Do kremu z batatów dodać drobno posiekaną kolendrę i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą, oprószoną płatkami chili i/lub drobno posiekaną kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni Miejska