patelni (może być to patelnia grillowa). Do obiadu podałam indyjski sos jogurtowy z miętą - pyszne połączenie! Składniki: 3-4 dzwonki z łososia 1 papryka 1 cukinia 1 batat 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia+1 łyżka do batatów 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz ulubione zioła Wykonanie(...)Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Do marynaty wkładamy pokrojone warzywa i dzwonki z łososia. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. Bataty obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Obtaczamy w oliwie z ziołami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLenyNiegdyś nie przepadałam za batatem , czyli słodkim ziemniakiem, a teraz znajduje się w moim jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo go polubiłam, więc dodaję go do większości potraw. Poniżej przepyszne połączenie pomarańczowych warzyw - wcześniej wspomnianego batata oraz dyni piżmowej . Innym znaczącym dodatkiem jest quinoa , w wersji czarno - czerwonej :) Dużo przypraw, dzięki którym aromat wydobywający się podczas gotowania jest niezwykle intensywny(...)Składniki (2-3 porcje): 1/2 dyni piżmowej 1 duży batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 80 g komosy ryżowej (u mnie czarna i czerwona) 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz cayenne, mieszanka ziołowa, pieprz czarny Przygotowanie: W garnku kamiennym Stone Legend (Delimano) rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż delikatnie posiekaną cebulę z czosnkiem. Teraz
Zdrowie na języku :PDziś przygotowałam zdrową i niskokaloryczną przekąskę - frytki z batatów pieczone w piekarniku. Te słodkie ziemniaki posiadają dużo więcej wartości odżywczych niż zwykłe ziemniaki. Częste spożywanie korzystnie wpływa na wzrok i lepszą pamięć,zaleca się włączenie ich do diety cukrzyków. 2 średnie bataty 2 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego tymianku sól Bataty obrać,pokroić w słupki,skropić oliwą
Kolorowa kuchnia ElkiEgzotyczne i pachnące danie z – coraz popularniejszych w Polsce... Artykuł BATATY NADZIEWANE RYŻEM I ŻURAWINĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEzłudzenia podobne do klasycznych kotlecików, warzywne ich odmiany. Z powodzeniem udało mi się przekabacić je na kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej, marchewki, czy batatów i utrwalić w ich głowach że smakują całkiem dobrze i udają mięso znacznie lepiej niż sojowy, do niedawna często stosowany przez wegetarian, suchar. Dziś mnogość przepisów wege(...)sama praktycznie nie powtarzam dań, no chyba że na specjalne zamówienie, na. na wegetariańskiego kotleta.... :) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania : 35 min 500 g batatów 1/2 szklanki czarnych oliwek ok 2 oliwy z oliwek 2 liście laurowe 150 g pokruszonej fety pęczek posiekanego koperku garść świeżej mięty, posiekanej 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku
Słodki KompromisJuż dawno chciałam upiec jakieś ciasto z batatów, bo bardzo je lubię jako dodatek do obiadu, a z wcześniejszych doświadczeń wiem, że wykorzystanie warzyw do ciast jest świetnym pomysłem :) Z pomocą przyszedł mikołajkowy prezent w postaci książki "Zdrowe gotowanie by Ann", w którym znalazłam fajny przepis i miałam akurat wszystkie składniki. Ciasto wyszło bardzo delikatne, słodkie i fajnie pasowało(...)kawy. Nie zawiera cukru i glutenu. Można też spróbować zrobić je w wersji wegańskiej. Jedyny minus jest taki, że szybko znika ;) Ciasto batatowo - kokosowe 250 g-300g batatów 2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie – 1/3 szklanki) 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu daktylowego 2 łyżki ksylitolu 4 łyżki mąki kokosowej 1/4 łyżeczki cynamonu
FitKotZostał mi w lodówce jeden dorodny batat i postanowiłam ugotować zupę ziemniaczaną. Podwójnie ziemniaczaną, bo oprócz naszych ziemniaków ma właśnie batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: • 4 ziemniaki • 1 batat • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka(...)Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, imbir i gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i i batat. Gotować do miękkości warzyw. • Zupę zmiksoawać na gładki krem, wymieszać z sokiem z cytryny. • Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem
To co kochamAromatyczna zupa krem z dyni podkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Składniki 1 kg dyni piżmowej 1 batat 2 łyżki masła orzechowego 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła sól biały pieprz 1. Obraną dynię i batata kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości(...)Wystarczy około pół szklaki, prażymy je na suchej patelni. Kiedy przestygną miksujemy w malakserze na gładką masę. 6. Gotową zupę podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Kategoria: Przepisy Tagged: batat , dynia , masło orzechowe , na szybko , zupa
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyAmur to delikatna ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Jego mięso jest białe, soczyste i smakuje znacznie lepiej niż karp. Podałam go z gorącą kaszą jaglaną ze słodkim batatem i suszonymi pomidorami. Sałatka z kaszy jaglanej mogłaby stanowić samodzielny, wegetariański posiłek. Taki mógłby mi wystarczyć, ale większość moich domowników to mężczyźni, więksi i mniejsi, więc musiałam danie trochę „wzmocnić(...)smakiem co mnie cieszy, bo podałam im nie tylko smaczne danie, ale bardzo zdrowe. 4 filety z amura 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 słodki ziemniak batat 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki tymianek suszony 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny sok z cytryny Rybę oczyścić z ości i ściągnąć skórę. Natrzeć solą, pieprzem
https:KKuchniaMniamBarszcz ukraiński z batatem i zieloną soczewicą jest bardzo fajną, sycącą i smaczną zupą. Szczerze przyznam, że polubiłam tą wersją znacznie bardziej niż oryginalny barszcz ukraiński . Sprawił to dodatek soczewicy (której jestem fanką) oraz prostota w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się również jako drugie śnidanie w pracy, zwłaszcza w deszczowe, chłodne dni. Polecam wszystkim fanom buraków (i nie tylko :)) Ilość(...)porcji: 6 Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia buraków Składniki: 3 buraki ½ szklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kolizje Smakówmnie dzisiaj tak, lubię bardzo, batat , młoda marchewka i cukinia panierowana w jajku i płatkach orkiszowych :-). Do tego sos czosnkowy i dla mnie super :-)). Trzeba tylko pamiętać, żeby najpierw włożyć do piekarnika marchewkę, bo najdłużej się piecze, a potem resztę :-). Udanego dzionka Wam życzę, u mnie pada, ale to dobrze, bo trochę powietrza rześkiego się przyda ;-)) Składniki(...)porcje: 6 małych marchewek 1 większy batat 2 małe cukinie 1 jajko płatki orkiszowe Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 małe ząbki czosnku sól pieprz Batata obieram, kroję w paski, marchewki myje i również kroję w paski. Cukinię w grubsze kawałki. Na blaszce rozkładam papier do pieczenia, najpierw układam marchewki, skrapiam oliwą i wkładam na 10 minut
kruche babeczkicodzienną poprawą nastroju, jaki zapewnia cukier. Wszyscy moi domownicy smakując tego brzydala, mówili że to bomba kaloryczna, a to zupełne złudzenie bo konsystencję tłustego kremu nadały temu deserowi gotowane bataty, dodatku cukru jest tu jak na lekarstwo, więc śmiało wszyscy dbający o linię biec jutro po słodkie pyry do Biedronki. ps. Smakuje dzieciakom! Składniki na 8 porcji: czas przygotowania(...)minut , z czego 15 zajmuje gotowanie ziemniaków pieczenie : 40 minut 2 średniej wielkości bataty (waga około 400-500 g ze skórą) 1 średni banan 30-50 g cukru 40 g mąki pszennej (kukurydziana też powinna się sprawdzić) 200 ml mleka sojowego dwie kopiaste łyżki oleju kokosowego (około 40 g) lub 50 ml innego oleju roślinnego 50-100 g orzechów (ulubionych
greenscarfPlacki ziemniaczane to jedna z moich ulubionych plackowych wersji. Sezon na cukinie stał się powodem do urozmaicenia smaku tradycyjnych ziemniaczanych placków. Bataty i ser żółty Mońki dodały im charakteru. Czy jest Ktoś kto nie lubi placków? Składniki: 1 duży batat 5-6 młodych ziemniaków 1 średnia cukinia 1 cebula ser Edamski Mońki łyżka jogurtu naturalnego 2 jajka 4 łyżki(...)mąki pszennej 5-6 listków bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, bataty i cukieni ę i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy z solą, pieprzem, posiekana bazylią, jajkami, mąką oraz jogurtem. Smażymy z obu stron na złoty kolor (uwaga! przewracamy delikatnie, aby placki się nie rozłamały). Wykładamy je na papier do pieczenia i posypujemy serem
ChilliJemykurczaka (około 5 sztuk) 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią 200 g kurek 8 plastrów surowego boczku kilka gałązek rozmarynu masło klarowane do smażenia 2 bataty 1 łyżka oliwy z oliwek garść rukoli sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Kurki wyczyść z piasku pod silnym strumieniem wody(...)posyp pieprzem. Na środek włóż po 1 plasterku sera i po łyżce kurek. Zwiń do środka, a następnie owiń 2 plasterkami boczku. Roladki ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Bataty wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj je z oliwą, posól i dodaj świeżo posiekany rozmaryn. Słodkie ziemniaki umieść w osobnym naczyniu. Bataty oraz roladki włóż do piekarnika nagrzanego
Food Square