bataty - 3178 przepisów (strona:65/212)

Zupa z batatów 216

Kremowa, rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni. Słodycz batatów doskonale przełamuje dodatek curry i chilli. 6-8porcji   - 3 bataty - 2 litry bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek -  pół łyżeczki mielonej kolendry -  2 łyżeczki przyprawy curry - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - szczypta wędzonej papryki Do podania: - dressing zielony(...)garnku na oliwie. Gdy cebula jest szklista dodaję kolendrę, curry, chilli i   odrobinę wędzonej papryki. Całość  przesmażam około 1 minuty a nastepnie dodaję pokrojone w kostkę bataty i jeszcze chwilę smażę. Następnie zalewam wszystko gorącym bulionemi i gotuję około 20 -25 minut.   Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam solą i pieprzem. Podaję

Simple Dish
Niebo w gębie - Kurczak w sosie winno kaparowym z suszonymi pomidorami 347

Postanowiłam zweryfikować i powtórzyć przepis który już robiłam (ale teraz zmodyfikowałam go po swojemu) ja jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę i takie połączenie idealnie pasuje do ostrości i kwaskowatości sosu w którym się dusi kurczak, złagodzone przez słodkość batatów i znów się zaostrzone smakiem winegretu w sałatce po prostu idealne połączenie dla mnie. Składniki(...)wszystkie zioła, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i mieszamy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-30 min w razie potrzeby podlewamy winem. Jako dodatek proponuje frytki z batatów  i lekką sałatkę z miodowym winegretem

Piekielna Kuchnia Pati
Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew 172

sosie z dalekowschodnimi przyprawami i masłem orzechowym. Podany posypany uprażonymi orzeszkami ziemnymi i dymką, uszczęśliwi każdego głodomora Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem (4 porcje) Składniki: 300 g karkówki pokrojonej w 2 cm kostkę 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w kostkę ¼ szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą 2 pomidory, pokrojone(...)patelni i odstaw. Do tej samej patelni wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj czosnek wraz z imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie. Dodaj bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną

karmelowy
Pieczone warzywa jesienne 125

powodów nie mają czasu na przygotowanie posiłku. Tutaj danie robi się samo, wystarczy tylko znaleźć odpowiednie warzywa :) a potem dodać ulubiony sos lub chutney. Składniki : wybrane warzywa, u mnie: batat 3 ziemniaki małe fenkuły bordowa marchewka oliwa sól czarny pieprz Ziemniaki i batat obrać. Fenkuły i marchew dokładnie umyć. Batat,ziemniaki i marchew pokroić na podłużne kawałki (frytki). Warzywa ułożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem 239

Pewnie nie zrealizujemy wszystkich potraw, ale na pewno będziemy co jakiś czas wracać do tego uniwersum. Na pierwszy ogień wzięliśmy coś bardzo prostego, ale nieziemsko dobrego – słodki chlebek z batatów, czyli „sweet potato bread”, który można nabyć od kupców i karczmarzy w Northrend. Dla ułatwienia sprawy: bataty są dostępne w popularnych dyskontach, także nie powinniście mieć problemu ze zdobyciem matsów(...)LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! duży kawałek 543 kcal | 8 g białka | 76 g węglowodanów | 23 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z BATATA (5 + 20 min) Batat obieramy, kroimy w średniej wielkości kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Gdy ziemniak będzie gotowy, odlewamy wodę i rozgniatamy go widelcem na gładkie

Nerds Kitchen
PIECZONE BATATY 176

zaledwie pieczone słodkie ziemniaki.Powiem Wam, że depresja mnie dopadła i zamiast czekolady coś bardzo pożywnego i słodkiego :-) Niestety nie mam rozmarynu w gałązce a przydałby się bardzo do batatów dlatego użyłam suszonego ale polecam jednak użyć świeżego.  Składniki:  1 kg batatów  2-3 łyżki oleju rzepakowego 2-3 ząbki czosnku  łyżka ziół prowansalskich  gałązka rozmarynu(...)Sposób przygotowania:  Ziemniaki wyszorować, osuszyć, pokroić w grube paski. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Olej wymieszać z czosnkiem i ziołami. Połowę dodać do batatów i dokładnie wymieszać drugą zaś połową posmarować blaszkę.  Piec ok 30 min.na wierz układając gałązkę rozmarynu. Podawać jako przekąska z sosami lub dodatek do obiadu.  Smacznego

pieprzny smaczek
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 141

wykorzystać w daniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne! Jest to jedno(...)morskiej i świeżo mielonego pieprzu 5 łyżek oleju roślinnego 2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę 175 ml wytrawnego czerwonego wina 175 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki wędzonej papryk i kilka obrotów młynka

karmelowy
Bataty faszerowane boczkiem i mozzarellą 109

bataty po ok 500 g każdy 12 plastrów boczku 1 kulka mozzarelli sól pieprz 2 ząbki czosnku świeże zioła ; bazylia, majeranek, oregano Bataty oskrobać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować (ok15 min) Odcedzić, wystudzić. Łyżeczką do kulek wydrążyć wnętrza. Boczek przysmażyć z obu stron wytapiając nadmiar tłuszczu , zdjąć na talerz(...)tłuszcz wrzucić wnętrza batatów i dodać czosnek drobno posiekany, doprawić solą i pieprzem. Do każdego kawałka batata układać na przemian boczek i przysmażone kulki wraz z czosnkiem i tłuszczem. Obłożyć mozzarellą, posypać oregano i zapiec przez ok 15 min w temp 180 st. Podawać z sałatką lub salsą z pomidorów . Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
PIKANTNA ZUPA Z BATATÓW 224

Zupa z batatów to miła odmiana. Pomarańczowa jak kremy marchewkowy czy dyniowy. Wiele je łączy – choćby umiłowanie do pikantnych, egzotycznych przypraw i gęstej, kremowej konsystencji. O batatach jeszcze będzie – słodki ziemniak… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 168

przepis jest wprost idealny. Naprawdę polecam! Jeśli zrezygnujemy z dodatku sera, burger z wegetariańskiego zmieni się w wegański. SKŁADNIKI (6 burgerów) burgery 1 średniej wielkości słodki ziemniak (batat) 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu 2 gałązki tymianku 1 szalotka lub mała cebulka 1-2 łyżki(...)plasterków sera tarty ser grana padano lub parmezan roszponka/rukola/sałata lodowa ketchup SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy batatami układamy ząbki czosnku i kawałki czerwonej lub żółtej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy

DefinicjaSmaku
Curry z dorszem, batatami, mango i czarnym ryżem 169

Nieco egzotyczne połączenie, ale za to jakie smaczne! Delikatna biała ryba, słodkie mango, aksamitne bataty i czarny ryż, a to wszystko skąpane w sosie curry na bazie mleka kokosowego. Pycha! SKŁADNIKI (4 porcje) 2 polędwiczki z dorsza 1 szklanka czarnego ryżu (przed ugotowaniem) 1 puszka mleka kokosowego 1 duży batat 1 dojrzałe mango 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 ząbki(...)zacznie się gotować wrzucamy do niego kawałki dorsza oraz mango. Ryba ugotowana w takim sosie będzie bardzo delikatna i aromatyczna. Na koniec wrzucamy na patelnię ryż oraz bataty.  Gotowe danie podawać w miseczkach lub na głębokim talerzu, posypane posiekaną, świeżą kolendrą. Smacznego

DefinicjaSmaku
Bataty pieczone w kominku (ognisku, piekarniku) 225

Bataty umyć, owinąć folią aluminiową i wrzucić do żaru. Będą gotowe po około 40-45 minutach. W piekarniku piec je ok godziny w 220 stopniach C Podawać z solą i masłem, lub jako puree

Jemy Pijemy
Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem 255

Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym daniem. Mniam…   Składniki: 1 mały batat około 15 pomidorków truskawkowych 1/3 opakowania serka Arla Apetina Classic garść rukoli 5 cieniutkich plasterków boczku 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta chili sól(...)boczku pokroić w większe paski i upiec lub usmażyć na patelni. Rukolę umyć (ogonki oderwać), osuszyć i przełożyć do miseczki. Dodać przekrojone na pół pomidorki, pokruszony ser i upieczone bataty. Składniki winegretu dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Delikatnie zamieszać. Na całość rozłożyć upieczone kawałki boczku. Smacznego

Oryginalny smak
Łosoś z rusztu z pikantną salsą i batatami 158

natki pietruszki 1 czerwona papryczka chili sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki kaparów z zalewy sól Bataty: 2 duże bataty 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią pieprz cytrynowy łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę(...)dołu. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy olej, kapary i drobno pokrojoną natkę pietruszki i pozbawioną gniazd nasiennych papryczkę chili. Bataty obieramy, kroimy w półplastry, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Posypujemy pieprzem cytrynowym, oregano, polewamy olejem, mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około

Smakowity Blog Kulinarny
Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree 164

Dziś zapraszam po przepis na szybki i przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Puree z batatów (słodkich ziemniaków) z czosnkową śmietanką, kremowym mascarpone i tymiankiem. Jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam, a co najważniejsze pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Puree z batatów i mascarpone (4 porcje) Składniki: 900 g batatów, obranych

karmelowy