Piernik staropolski długodojrzewający

Piernik staropolski długodojrzewający

Piernik staropolski długodojrzewający

  Kochani dziś wam zaprezentuje piernik staropolski, nastawiłam go na początku listopada, a dziś piekę.Z tej porcji wychudzą trzy pierniki, a więc i można jeden komuś podarować.   Składniki: 500 g miodu 1 szklanki cukru 250 g masła (można zastąpić smalcem) 3 jajka 1 kg mąki 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka zmielonych goździków 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (zmielonej) 100 g rodzynek 100 g migdałów 100 g s... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Różowa kuchnia

Warto przeczytać

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.