Warzywny dhal z soczewicą i fasolką mung. Niezwykle aromatyczny gar rozmaitości. Wegetariański/ wegański.

Warzywny dhal z soczewicą i fasolką mung. Niezwykle aromatyczny gar rozmaitości. Wegetariański/ wegański.

Warzywny dhal z soczewicą i fasolką mung. Niezwykle aromatyczny gar rozmaitości. Wegetariański/ wegański.

Dahl , दाल ,  dhal, dal – w kuchni indyjskiej: ogólne określenie na produkty strączkowe (grochy, fasole, soczewice) oraz potrawy z nich przyrządzane. Istnieje wiele odmian, niektóre zupełnie nieznane w Europie. Dal spożywa się w postaci curry lub mieli na mąkę i w tej postaci stanowi składnik dodawany do różnych potraw. Jako że zawiera wiele białka, często zwłaszcza na północy Indii używany jest jako samodzielne danie, w postaci zestawu: dal-bhat-tarkari (dal-ryż-warzywa). Na południu jest pod... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Naturalna Kuchnia

Autor

Aga P.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

fasola, fasolka, zielona soczewica, papryka, cukinia, por , dynia, mielone, fasolka szparagowa, marchewka, grzyby, imbir, szparagi, curry, ryż, ser, czerwona fasola, fasola czerwona, owoce morza, pieczywo, mięso, diety, ryż z warzywami, pizza przepis, pizza , słonecznik, sosy, ciasto na pizze, dieta, pieczarki

Inne przepisy z Naturalna Kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.