16. Kotlety z dorsza z sosem rybnym "fricase" (17)

16. Kotlety z dorsza z sosem rybnym

16. Kotlety z dorsza z sosem rybnym "fricase" (17)

Po pierwszej (i ostatniej) wyprawie na dorsze miałam 5 całkiem ładnych sztuk. Musiałam je wykorzystać do któregoś z przepisów pani Monatowej. Jako, że nie ma  wyszczególnionych w książce przepisów dokładnie na tę rybę, postanowiłam użyć uniwersalnej receptury na dania z ryb. Do wykonania kotletów potrzebujemy: 0,5 kg białej ryby 1 średnią cebulę 1 żółtko bułkę mleko łyżkę masła bułkę tartą sól Rybę filetujemy, ściągamy skórę i drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Bułkę moczymy w mle... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Na tropach smaków Maryi Monatowej

Warto przeczytać

Najlepszy sos czosnkowy!

Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!

Czytaj dalej...

Jak zrobić sos holenderski

Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.

Czytaj dalej...

Jak zrobić zasmażkę?

Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.

Czytaj dalej...

Dieta śródziemnomorska – przepis na długie i zdrowe życie

Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.