zupa - 39353 przepisów (strona:1908/2624)

ZUPA Z KLUSECZKAMI ZIOŁOWYMI 177

Niby taka sobie zwykła zupa pomidorowa ,mylne zdanie...Kluseczki ,które są podane jako jej uzupełnienie np.zamiast ryżu czy makaronu, dają naprawdę jej oryginalności, i już nie jest sobie taką zwykłą"pomidorową".   1 korpus kurczaka 1 marchewka 1/4 selera 1 cebula sól czarny pieprz 1 liść laurowy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 200ml.śmietany 20dag.twarogu chudego 1 żółtko 1 łyżka mąki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ziemniaki hasselback, ziemniaki harmonijki, ziemniaki akordeony 221

Pieczemy jeszcze 20-30 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/ziemniaki-hassleback-ziemniaki-harm/ BosowKuchni Artykuł Ziemniaki hasselback, ziemniaki harmonijki, ziemniaki akordeony pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Żytni ze śliwką, metoda trzyfazowa 164

śliwki na drzewie w promieniach jesiennego słońca. Można jeść sam albo tylko z masłem. Pasuje do różnego rodzaju serów. Jadłam również z wędliną. Świetnie smakuje z ostrymi, warzywnymi zupami kremowymi. Chleb wyjęłam z piekarnika wieczorem a kroiłam dopiero w dniu następnym rano. Minęło jakieś 12 godzin i tak naprawdę czas ten jeszcze był zbyt krótki. Dopiero wieczorem osiągnął pełną dojrzałość

Leśny Zakątek
WEGAŃSKIE BABECZKI JAGLANO-FASOLOWE 127

domu wszyscy bardzo doceniamy kaszę jaglaną. Przyrządzamy z niej naleśniki, jest dodatkiem do zup i składnikiem pasztetów. Dzisiaj łączymy ją z fasolą i warzywami, by wyczarować przepyszne babeczki. Jagódka nazwała je ciasteczkami, jadła jeszcze gorące. Smak wygrał z bólem poparzonych paluszków. :-) Składniki na 12 babeczek:  3 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 1/2 suchej kaszy), 4 szklanki ugotowanej fasoli

Jeść, by żyć w zdrowiu
ALOES - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE (+ PRZEPIS NA KOKTAJL Z ALOESEM) 214

filetowaniu". Należy odciąć pożądaną porcję, usunąć kolce i przy pomocy noża, oddzielić żel od skóry aloesu. Tak wydobyty żel możemy użyć jako dodatek do koktajlu, soku, sałatki, salsy, zupy, itp. Aloes świetnie współgra z silnie alkalizującymi produktami i super żywnością , taką jak: pyłek pszczeli, jagody goji, surowe kakao.  U nas w domu, rośnie kilka krzaczków aloesu. Codziennie stają się

Jeść, by żyć w zdrowiu
SOK Z NATKĄ MARCHEWKI 169

właściwości stosunkowo niedawno. Ta zielenina jest bardzo bogata w magnez, potas, witaminę K. Ponadto wspomaga profilaktykę antynowotworową i oczyszczanie organizmu z toksyn. Nać marchwi możemy wykorzystać do dipu, zupy, sałatki, a także świeżego soku. To właśnie w tym ostanim "zmieścimy" jej bardzo dużo, dzięki temu dostarczymy organizmowi potężnej dawki chlorofilu, witamin i minerałów. Wypity rano sok dał mi dużego

Jeść, by żyć w zdrowiu
SKĄD WEGANIE CZERPIĄ WAPŃ? 140

Podawać dziecku mleka roślinne: migdałowe, kokosowe, konopne, orzechowe, sezamowe (najlepiej własnej produkcji). - Wyciskać dziecku soki ze świeżych warzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion. - Przygotowywać zupy  z maksymalną ilością warzyw.  - Jako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która jest znakomitym źródłem wapnia). - Codziennie

Jeść, by żyć w zdrowiu
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 175

tacki). Suszymy w 43 stopniach przez 9h. Po wysuszeniu łamiemy na kawałki i się delektujemy! Jagódka zjada mała miseczkę surówki razem z nami, a później je zupkę. Dzisiaj: Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną. Składniki na 1 porcję: pół marchewki, pół laski selera, pół cukinii, kawałek białej kapusty, 2 łyżeczki oleju kokosowego, 2 łyżki suchej kaszy jaglanej. Przygotowanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem

Jeść, by żyć w zdrowiu
ODKWASZAJĄCY SOK Z CUKINII 186

nich barwa napoju i jedzenia :-)).  Wiele z nas nie docenia surowej cukinii, ba!, nawet nie wie, że można ją spożywać bez poddania obróbce termicznej. Zwykle ląduje w leczo, zupie, na grillu lub w piekarniku. A ja bardzo polecam surowe makarony z cukinii i soki z nią w roli głównej. Tylko w tej formie "wyciągniemy" z niej całe bogactwo witamin

Jeść, by żyć w zdrowiu
PANIEROWANE KOTLETY Z PATISONA (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 194

kilka patisonów, na których wykorzystanie brakowało mi pomysłów. Długo spoczywały w kuchni zanim zdecydowałam, co z nich zrobić. Myślałam, by je nafaszerować kaszą i warzywami lub przyrządzić z nich zupę krem, ale na sam koniec zmieniłam opcję i posłużyły mi jako baza do kotletów. To było rozwiązanie smakujące każdemu. Delikatny smak i aromat tego warzywa "ubrałam" w nieco pikantną panierkę

Jeść, by żyć w zdrowiu
DOMOWE KISZONKI - NATURALNY PROBIOTYK 170

przenosimy w chłodne miejsce. Po tym czasie odkręcamy słoiki, zbieramy biała pianę zgromadzoną na wierzchu. Przecedzamy buraczki. Woda może stanowić zakwas do barszczyku, buraczki posłużą również jako składnik tej zupy lub ćwikły czy innej sałatki. Tak przygotowae buraczki mogą być przechowywane w lodówce do 6 miesięcy. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
PASZTET SOCZEWICOWY Z DYNIĄ (wegański, bezglutenowy, bez tłuszczu) 151

Obecnie wszystkie blogi kulinarne pękają od przepisów na dania z użyciem dyni. Sezon na nią w pełni, więc występuje w roli głównej w daniach obiadowych, deserech, ciastach, zupach, powidłach, itp. W naszej kuchni wykorzystywana jest ostatnio niemal codziennie. Uwielbiamy jej smak, doceniamy za bogactwo odżywcze. Witaminy: A, B6, C, E, K oraz minerały: cynk, wapń, żelazo, magnez, potas, sód

Jeść, by żyć w zdrowiu
SUROWY CHLEBEK PEŁEN JODU (Z WODOROSTAMI DULSE I WAKAME) 160

Mimo sporej ilości wodorostów w moim surowym chlebku, ich smak "się gubi", właściwie to w ogóle go nie czuć. Chlebek jest pyszny chrupiący, wprost idealny jako dodatek do sałatki, zupy. Bardzo zdrowa pyszność! Składniki na 5 tacek dehydratora: 750 g siemienia lnianego, 1 szklanka suszonych wodorostów (wakame + dulse), 1 szklanka pestek dyni, 1 szklanka suszonych pomidorów, 1/2 główki czosnku

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Wspomnienia z warsztatów kulinarnych Lidl'a 127

książki!. Na ruszt wzięliśmy zatem tatar z sandacza z marynowanymi grzybkami tatar ze śledzia na grzankach tatar wołowy w omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami

Z Kuchni Do Kuchni
Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i piernika 164

Przyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał ten dżem - pyszny i przywodzący na myśl świąteczny czas. :) Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem

Cooking Monster