Rafaello z cielęciny 181cytryny • 1 jajko • gałka muszkatałowa, sól, pieprz Sos śmietanowy: • 2 łyżki masła • 3 łyżki mąki • 1,5 szklanki bulionu mięsnego z kostki • 2/3 szklanki śmietany do zup • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz Puree ziemniaczano-marchwiowe: • 50 dkg ziemniaków • 50 dkg marchewki • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
To co kocham
Karkówka pieczona w śmietanie 158przyprawami. • Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 40 minut. • Podawać z frytkami i ulubioną surówką. Zamiast wszystkich przypraw można wymieszać śmietanę z zupą cebulową lub brokułową w proszku i tym zalać mięso
To co kocham
Kopytka z bobu 175jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: • 1 kg bobu • 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania • 1 jajko
To co kocham
Gulasz kukurydziany 185Uwielbiam takie jarskie gulasze napakowane rozmaitymi warzywami. Wprawdzie kukurydzę kupiłam na zupę, ale w trakcie gotowania zmieniłam zdanie i powstał ten gulasz. Jedliśmy go z pieczonym udkiem kurczaka. Kukurydza, papryka, cukinia i ziemniaki to podstawa tego chrupiącego dania. Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 2 czerwone papryki • 1 zielona papryka • 3 duże ziemniaki
To co kocham
Pasta z ostrej papryczki 184otwarciu przechowuję taki słoiczek w lodówce, a pastę dodaję w odpowiedniej ilości do dań i dopiero wtedy próbuję smak. Przydaje się do gulaszów, zup i dań orientalnych. Składniki: • 2 garści ostrych papryczek • 1/2 szklanki oleju • 1 płaska łyżeczka soli • 1 szklanka wody Wykonanie: • Umyte papryczki pokroić na plastry. Użyć gumowych rękawiczek
To co kocham
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 182zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. • Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić. • Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, dokładnie odcisnąć z wody. • Po wystygnięciu oddzielić mięso kurczaka od kości i zmielić
To co kocham
Uszka z suszonymi grzybami 147wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku
To co kocham
Chłodnik truskawkowo-miętowy z wiórkami kokosowymi 179Truskawkowy, gęsty chłodnik, bardzo orzeźwiający dzięki dodatkowi mięty, czyli wszystko to, co lubię! Celowo nie dodałam żadnego cukru, bo truskawki mają swoją naturalną słodycz i
To co kocham
Chłodnik porzeczkowy z ryżem i bezami 152Czy wiecie, że czarna porzeczka posiada szczególne właściwości zdrowotne? Jest ona bogatym źródłem witaminy C oraz P i pod względem ich zawartości ustępuje
To co kocham
Curry warzywne zagęszczone puree z dyni 185gulasz. Natomiast suszone liście kafiru nadają potrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1/2 dużej cukinii • 1 cebula
To co kocham
Jaglany murzynek z orzechami 215będzie wtedy jeszcze zdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście używam jej bardzo często, jako dodatek do obiadu, do zup, do deserów, koktajli i ciast. Jest to praktycznie uniwersalny składnik, który można łączyć ze wszystkim, na słono, słodko czy kwaśno
To co kocham
Gulasz mięsny kapuściany 192kapusty kiszonej • sól, pieprz, sos sojowy do smaku • mrożona mieszanka warzywna wiosenna • 1 cebula • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki gotowego sosu słodko-kwaśnego • 1/2 szklanki śmietanki do zup • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. • Dodać 1 szklankę wody, sól, pieprz do smaku. • Kapustę kiszoną dodać
To co kocham
Surówka z marchewki, dyni i jabłka 208dostałam od mamy ogromną ekologiczną dynię, której część upiekłam i mus dyniowy zamroziłam. Z reszty przygotowałam leczo, surówkę, ciasto dyniowe, sernik, ciastka, zupę i jeszcze mi trochę zostało. Dla mnie dynia to warzywo idealne, bo przybiera smak dodanych przypraw i może być podawana zarówno na słodko, jak i na słono. Moja
To co kocham