zupa - 39309 przepisów (strona:1900/2621)

Sałatka z pieczonych na oleju rzepakowym warzyw z jajkiem sadzonym 164

kuchni ostatnio trochę powiało nudą - a to schabowe, a to kopytka. Z założenia staram się nie zanudzać moich Czytelników każdą najzwyklejszą kanapką lub miską ugotowanej na obiad czy kolację zupy. Ale czasem z prostych składników udaje się zrobić coś, czego jeszcze nie było, a pomysł wydaje się na tyle ciekawy, że będę nie raz wracać do tego smaku

Obiad gotowy
Passata pomidorowa z bazylią i czosnkiem 286

udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa. Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy,  Składniki: 4kg dojrzałych mięsistych pomidorów garść liści bazylii 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli morskiej Pomidory umyć, włożyć na kilkanaście sekund do wrzącej wody, wyjąć, obrać ze skórek, pokroić

Obiad gotowy
Domowa mieszanka suszonych warzyw ("vegeta") 140

Jesień to czas warzyw korzeniowych. Marchew, pietruszka, seler, pasternak, buraki dają nieograniczone możliwości w wymyślaniu prostych, ale jakże smacznych potraw. Zwykłe surówki, kremowe zupy, pure, pieczone lub duszone warzywa... Warto też pomyśleć o nieco innym ich zastosowaniu. Sięgacie czasem po różne mieszanki warzyw typu vegeta? Mnie przeraża skład: wszechobecny glutamian monosodowy oraz inne zupełnie niepotrzebne dodatki, które mają wzmocnić smak

Obiad gotowy
Magazyn Aromat - nr 7 zima 2016 141

Najnowszy numer Magazynu Aromat już jest. Pachnie Świętami, rozgrzewa pomysłami na zimowe herbatki, kusi pysznymi zupami, pełnymi witamin sokami. Znajdziecie w nim pomysły na zimowe śniadania, śledzie, poznacie różne odmiany grzańca. A ja proponuje świeżutkie, jeszcze ciepłe drożdżówki:) Zapraszam  do czytania:) https://issuu.com/magazynaromat/docs/aromat-zima-2016 

Obiad gotowy
Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 166

kolegą. Ja mu ochy i achy o garnku żeliwnym, a on po prostu zapytał "Bez sensu płacić tyle kasy za taki garnek jak Twój skoro w zwykłym taka sama zupa wyjdzie". No właśnie. Nie każdy siedzi w tematyce kuchennej tyle co ja. Nie każdy wie czym dla takich ludzi jak ja jest garnek żeliwny. Dlatego pomyślałam, że ten post będzie

Blondynka Gotuje
zupa kalafiorowo-brokułowa kremowa z serkami topionymi 126

Delikatna kremowa zupa o aksamitnej konsystencji ..Szybka w przygotowaniu świetnie smakują samozielnie jak i z dodatkami..np.złocistymi grzankami .. składniki: 1/2 opakowania mrożonego kalafiora oraz brokuł 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarna pieprzy 1/2 pora 4 serki topione kremowe sól gałka muszkatołowa szczypta cukru 1/2 pęczka szczypiorku

Ugotujmy Coś
Chleb żytni razowy na zakwasie 204

naparowujemy. Ciasto nacinamy. Pieczemy 45-50 min. Studzimy na kratce. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-zytni-razowy-zakwasie/ MieszamWGarnku Artykuł Chleb żytni razowy na zakwasie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zupa z cukini 176

Zupy to pyszne lekko strawne posiłki które rozgrzewają i potrafią odchudzać :) Odpowiednio przygotowane są zdrowe i lekkostrawne Składniki: 2-3 cukinie starte na grubych oczkach Domowa Vegeta lub bulion  500 g mięsa z udek  (mogą byc zwykłe udka) 3 ziemniaki pokrojone w kostkę cebula pokrojona w kostkę ew.jogurt lub śmietana koło 1,5 - 2 litrów wody  pieprz

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Rosół z pielmieni czyli rosyjskimi pierożkami 135

Pierożki ruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo

Kuchnia Pokoleń
potrawka z kury rosołowej... 120

mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, curry 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, rosół 1,25 litra dobry sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu = ugotowaną kurę rosołową obrać z kości, usunąć skórę, mięso pokroić na nie duże kawałki

W Mojej Kuchni Lubię
Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą 171

spadł taki śnieg, jaki uwielbiamy. Wspaniale otulający drzewa i doskonały do lepienia bałwana. Na taką pogodę doskonałe są jednogarnkowe rozgrzewacze. Macie swoje ulubione? Ja przepadam za wszelkimi gulaszami, konkretnymi zupami, curry i meksykańskim chili. Może być con carne lub sin carne. Dzisiaj zapraszam Was na odmienione chili, czyli meksykańską potrawkę w odchudzonej formie. Jest lżejsza, ale w dalszym ciągu bardzo

Pełny talerz
Tort czekoladowo dyniowy 206

Dobrej jakości dynie w sklepie możecie dostać prawie cały rok. Mi właśnie udało się zgarnąć taki diamencik, z którego przygotowałam przepyszną zupę krem i jeszcze deser. Co prawda upiekłam tort ale nie oznacza to, że szykuję się na czyjeś urodziny. Taki tort śmiało możecie przygotować każdego dnia i delektować się z nim z bliskimi.   Składniki:  biszkopt czekoladowy

Niezły Młynek
Zupa Gazpacho 143

Gazpacho jest wyśmienitą hiszpańską zupą, którą tradycyjnie podaje się na zimno. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Doskonała kompozycja świeżych składników tworzy idealne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Danie świetnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ chłodzi i jest bardzo lekkostrawna. Składniki (4 porcje): 500 g pomidorów 1 ogórek 2 papryki

Menu Zdrowia
Wywary to podstawa - domowe wywary bez dodatku chemii ! 139

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek

Menu Zdrowia
ROLADA PIECZARKOWA 427

Drożdżowa rolada z farszem pieczarkowym przygotowana na ekologicznej mące Szymanowskiej to pyszna przekąska na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Świetnie smakuje również jako dodatek do czerwonego barszczu lub zupy krem. Sprawdzi się też jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. U mnie w domu jest uwielbiana. Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki Szymanowskiej ekologicznej 1 łyżeczka cukru

Kuchnia MagdaLeny